Всичко, което ни вълнува около дистанционното обучение на учениците - Teмa 20

• 37 040
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Къде ще го преразпределят - в джобовете си?

Нищо чудно и в джобовете си да е - 13 заплата, ДМС и други подобни.

# 226
  • София
Някои хора си мислят, че счетоводството на образованието е като баница - режеш и ядеш. Само че трябва да изядеш баницата само при строго определени условия...

# 227
  • София
Чудя се тези, които така "авторитетно" говорите за преразпределение, знаете ли какво е първостепенен и второстепенен разпределител на бюджетни средства?

Последна редакция: сб, 18 сеп 2021, 14:43 от sanaka

# 228
  • София
Мъжът ми преподава в университет. Виждам му ДМСто на фиша. Начини се намират.

# 229
  • София
Знаем какво е. Училищата са второстепенен разпределител. И какво сега?

# 230
  • София
Т.е. - обвинявате директорите на училищата и техните счетоводители в някаква дълбока счетоводна конспирация и укриване на средства чрез ДО? М даааа. Дълбока мисъл. Една идея по-надолу ще стигнете и до Кю анона.

# 231
  • София
Тоест в нищо не ги обвиняваме. Ако са на ДО ще икономисат ли от режийни разходи - ще икономисат - най-малкото няма да отопляват поне половината класни стаи, а ще останат само малките ученици. Има ли всеки директор правила, по които да преразпределя бюджет - има. Къде видя тук обвинения?

# 232
  • София
Като не усвоят бюджета какво го правят? Връщат го обратно в хазната? Съмнявам се.

# 233
Не знам дали от икономиите, но класните стаи в нашето училище са обновени по много приятен начин. Красиви и уютни, ако е от ДО - браво за доброто преразпределение! Не е за още техника за по-добро ДО, а за по-добро присъствено.

# 234
  • София
И при нас е така. И в двете.

# 235
  • София
Мъжът ми преподава в университет. Виждам му ДМСто на фиша. Начини се намират.
И аз преподавам в университет. Пести се от студенти в къщи, но и ДМС не виждам. Всичко се влага в материална база, книги, конференции.

# 236
Като не усвоят бюджета какво го правят? Връщат го обратно в хазната? Съмнявам се.

Въобще не им го превеждат. Плащат се само сумите за парното и тока колкото са изхарчени, парите се превеждат от принципала. Ако разходите са по-малко, икономията остава в бюджета на принципала.

ДМС-тата да са най-много от икономия от фонд работна заплата - болнични, незаети места. Няма как да си преразпределят неизхарчени режийни, защото просто не ги получават.
За обновяване на материалната база също си има предвидени разходи.

# 237
Първи учебен ден. Затворени  прозорци и кашлящи деца. Това съобщи дъщеря ми. Без маски. Какъвто и да е вирус, скоро и по вашия телевизор. Моето беше болно преди да започнат. Сега съм в очакване на Делта. Да ни е честито новото ДО. След Делта, кой е другия план за изпълнение на заразяване и достигане на стаден имунитет. То е ясно, че в България ще ги караме до откат всичките.......ковид-и.
Ами да, в училище е така.
Колкото и да ни е неприятно и училището и детската градина са си развъдник на ковид.
И беше хубаво да има тестове, за да има ПО.
Сега колкото и да си заравяме главата в пясъка, фактите ще ни принудят на ДО.

# 238
Моето дете каза, че само той и още няколко деца са били с маски в училище и в час и никой от учителите не е изисквал от тези без маски, да си ги сложат...

# 239
Ами май като гледам само аз ще пиша в темата по същество.
Моят син е на ДО. В момента. По мое желание.Единствен в цялото училище. Десети клас.
Освен декларация и заявление, началото на уч. година бе съпроводено с тегавото отношение на г-н директора, с който разговарях. Личеше му през телефона нежеланието да затруднявам пътечката, утъпканата. Такъв “ ентусиазъм”... чак го съжалих. И вчера ми звънна да ме уведоми с тон едва ли не карайки ми се, че: платил бил виртуална стая 😀 Да съм си отворила мейла - пратил там разрешителното за стаята и със строга нота ми изпя - как ако само минута синът ми отсъствал щяло да му се отрази немедленно и на оценки и неизвинени. Разбира се, че така е правилно. Тона обаче, с който ми бе казано това- ами почувствах се като дете пред майка си... Баща нямам и не помня, та да посоча по- близка асоциация.
С една дума- скараха ми се. Та чак се замислих.. абе, тоз директор да не я плаща тази стая от джоба си 👀
Такива приятни нещица.
Кой какво харчи и разпределя по училищата не ме интересува. И не мога да знам. Но тази тегавост за съдействие някак си, ми се вижда подозрителна и разбира се, е неприятно.

Общи условия

Активация на акаунт