Всичко, което ни вълнува около дистанционното обучение на учениците - Teмa 20

• 36 974
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
По отношение на контрола:
В неелитното ни ОУ (поне според резултатите от НВО в последните 2-3 години, които проследих), синхронното обучение започна 5-6 дни след началото през март 2020. Но след това до края зам. директора по УЧ светваше редовно в някой час.
Този контрол не може да се замени от 100 формуляра и справки, иначе ядящи от времето на учителите за подготовка на уроци и проверка на домашни/контролни.
Та има начин, ако има желание.

# 361
  • Русе
Образователната институция е доста инертна и йерархична. Това от една страна и осигурява една стабилна форма, която притиска и формира една смазана машина, която се движи, макар и бавно и малко встрани. От друга страна е реактивна спрямо  нови идеи и изостава спрямо развитието на останалия свят. Така че всяко наблягане на централизирането ще затъне в бумащина и ненужна формализация. Предполагам се делегират някакви права на местното училищно ръководство, което явно на места сработва. Навярно не са много, но доколкото не са на Марс и попадат в някаква избираема конкуретна среда, може в обозримо бъдеще да има някакво развитие, както в училището на solnichka

# 362
Синът ми вдигна 37,8 преди малко Sad. Уж са с маски в клас. Миналата година без маска в клас издържа здрав до ноември. И уж сме карали вируса, ама ми е свито.

# 363
  • София
Страшна глупост е тази ротация. Дано никога не се повтори.

# 364
Наистина не знам за какво ги писаха тия многоцветни сценарии при положение, че явно нямат намерение да ги спазват.
Ротацията може да е добър вариант за кратко време при ясен регламент.

# 365
Доктор по физика прави прогнози?
Да взема да се обадя на баща ми да ми направи една прогноза с пикове? 😁

Мисля и аз да уредя едни хонорари за съпружието. Той е пък "прост инженер" - може да барне един чертеж, или поне едно мъничко чертежче. По области. Че и моят татко може да намаже. И той човек, и той душа носи. Като гледам как захлебват други пенсионери на това поприще, що не и той? Мама може на ел.схема да го избистри.
Малкият ще чертае параболи скоро - може и той да захлеби. Кой не е бил съгласен, само той не е прогнозирал, рисувал и чертал за тез две години.
Аз мога да го избродирам пък.
На който където му е силата.

Образователната институция е доста инертна и йерархична. Това от една страна и осигурява една стабилна форма, която притиска и формира една смазана машина, която се движи, макар и бавно и малко встрани. От друга страна е реактивна спрямо  нови идеи и изостава спрямо развитието на останалия свят. Така че всяко наблягане на централизирането ще затъне в бумащина и ненужна формализация. Предполагам се делегират някакви права на местното училищно ръководство, което явно на места сработва. Навярно не са много, но доколкото не са на Марс и попадат в някаква избираема конкуретна среда, може в обозримо бъдеще да има някакво развитие, както в училището на solnichka

Съвсем накратко - идеята я развих по-горе и няма смисъл да пишем едно и също.
Когато една система няма общи правила, тя стига до настоящото състояние на образованието и здравеопазването у нас, вкл. на ДО - системата я няма, всеки се спасява как може и се моли да попадне на добър хореограф и тренер - като не тази година, от следващата баница по Нова година да го изтегли. Кат не и тогаз - абе такъв му бил късметя. Диплома така или иначе ще дадат някаква там.
Могат да се делегират някакви права на училищното ръководство само ако имаме точни и ясни правила по основните базови въпроси, скрепени в нормативен акт и да е регламентирано ясно на кой какви са му правомощията и пределите на оперативната самостоятелност. Всичко друго остава в областта на художествената самодейност и на късметя. Това го гледаме вече с години и макар че е по-лесно за нашего администратора, е очевидно, че не работи.
И понеже всичко е пожелателно - да пожелая и аз по една лека.

# 366
  • София
Всеки случай миналата година болниците и моргите не се пълнеха заради децата от детската градина до 4 клас, които бяха ПО. Другите повечето време бяха ДО.

# 367
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ами да ти кажа... не се знае за всеки отделен случай.
Пълнят се от разпространение на заразата.
Тя се разпространява И от деца, и няма спор за това.
Това, че извън мартенскоаприлския травматичен за целокупния български народ локдаун мерки реално не се спазват не може да даде ясен отговор от къде точно ти е влязъл вируса на гости, но да ми казвате, че през децата не влиза - не е вярно просто.
И е факт, че голяма част от децата, които са били на ДО всъщност съвсем не са си седели само вкъщи, ама то е следствие на гореописаното.

# 368
  • София
Естествено, че не са!
То пък оставаше и вкъщи да ги затворим. С моят младеж и миналата година сме се разбрали, че докато ходи на училище, ще ограничава другите социални контакти, с оглед на това да не е като цветарка и да занесе нещо в класа. Пуснат ли ги обаче ДО, ще компенсира много ясно. Нямам намерение да заключа 17-годишен у дома.

# 369
  • София
Аз и 10-годишен няма да заключа.

# 370
  • София
Добре, защо се вайкате за затваряне на децата като никой нищо не е затворил? Хората, които са записали децата си ДО не са казали нищо за затваряне на всички деца, а вие се самонавивате в момента как някой искал да затваря децата. Всичко е оставено на естествения си ход - бройките растат и покрай всички бройки започват да се появяват и случаи на заразени деца и пак ще въртим същото като миналата година - ооо, при нас заразени няма, всичко е наред... и хоп, след време "ама класът го мина, учителите го минаха". А как го минахте като нямаше заразени в училище? Загадка.

# 371
  • София
Добре, защо се вайкате за затваряне на децата като никой нищо не е затворил? Хората, които са записали децата си ДО не са казали нищо за затваряне на всички деца, а вие се самонавивате в момента как някой искал да затваря децата.
И е факт, че голяма част от децата, които са били на ДО всъщност съвсем не са си седели само вкъщи, ама то е следствие на гореописаното.

Сега стана ли ти ясно, Андариел? И не, не се "вайкаме", а отговаряме на конкретен пост.

# 372
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Вярвам, че няма да ги подтиквате целенасочено да не спазват мерки.
Надявам се поне. Само че, дори и вие да го правите.... на едно огромно мнозинство от хора не само не им пука - те действат напук.
Децата им трудно могат да бъдат по-различни.

Идеално ви дойде да приемете "седели само вкъщи" съвсем буквално.
Дерзайте Grinning
Измъкнахте го от контекста и го разтеглихте като турски локум - що ли не се учудвам.
Всъщност това беше част от отговора ми към Аш относно това, че миналата година болниците са се пълнили, пък децата в това време са били на ДО.

С хора, които омаловажават нещо, което доведе до толкова много смърт аз наистина не мисля, че мога да водя свестен диалог... сори.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 23:06 от LemonDesi

# 373
  • София
Добре, а в какъв контекст трябваше да го разберем? Казваш, че докато са били на ДО децата не са си седели само вкъщи. А според теб само вкъщи ли трябваше да ги държим? И защо? Защото са най-големите разпространители? Разбира се, че не подтикваме децата си да не спазват мерки, но мярка, която да ги затваря вкъщи не е имало. Само училището им беше забранено.

# 374
Е, тази не трябва ли да е точно за обсъждане на дистанционното обучение?
Помня кой, кога и защо я пусна. Идеята не беше " за"  и " против".
И да бъде пусната друга, ще я сполети участта на настоящата.

Общи условия

Активация на акаунт