Всичко, което ни вълнува около дистанционното обучение на учениците - Teмa 20

• 36 927
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
Синът ми е ДО - карантиниран клас, позитивен съученик.
Да, ама го тествах и него (PCR) - и той е позитивен.
Сега сме в карантина всички дружно вкъщи... учим и работим ДО. С баща му сме ваксинирани, той не е (на 15 е). Сестра му и тя не е (на 9).
Симптоми няма, освен малко загуба на обоняние (по негова преценка). Дано не се получи някаква екстра ... 
Педиатърът каза, че масово са болни учениците при него - с тест, без тест...

# 466
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops

Цитат
До този момент на мен ми беше отказан ОЕСР, защото нямало такава позиция - ОЕСР по преценка на родителя, без медицински показания на детето. Аз се запънах и детето ми не ходеше на училище, водеше се компромис от страна на директорката - пълна тъпотия, но както и да е.... документално нещата се уредиха в началото на втория срок.
Е как така?
Нали все още опцията си е запазена точно по избор и на родителя да може да се реализира?
Кому пък пречи да се наблюдава учебния процес? Той да не е някаква тайна? Напротив, трябва да се насърчава излизането му извън обсега на класната стая.

Това беше в началото на миналата година.
От директорката ми беше казано, че такава опция има само ако детето има здравословен проблем.
Аз ѝ казах, че здравословен проблем на детето си няма да измисля, но причините ми са свързани с това, че другото ни дете в момента започва терапия с лекарство, което по някакъв начин влияе на имунната система, и при всички въпросителни около тоя ковид сме преценили, че не искаме да рискуваме, имаме условия детето да учи вкъщи. Обясни ми се, че наредбите валяли една след друга, такава информация още нямало. Е, наредбата все пак доплува, и от февруари 2021 си беше легално така, иначе просто не му се пишеха отсъствия (което пак е риск, както се знае). Аз тук се таралежа и много съм многословна, ама като ми се изправи една такава Командорша, не мога да се оправя лесно.
Както и да е, от цялата работа на мен ми остана горчив привкус най-вече от дървото, което изяде класната.

За тази година още не сме подали заявление, но сигурно ще се случи... никак не ми харесва обстановката, и въпреки, че големите сме ваксинирани (за големият син се надявам да има късмет да не се разболее до средата на октомври, защото втората доза му е на 5-ти) започвам сериозно да се притеснявам.

По първата точка, по която сме наблюдавани се справи добре детето - доказа, че не е мързелувало тая година,
защото разбрах, че се взима това предвид при желание за следваща година ОЕСР.

# 467
Синът ми е ДО - карантиниран клас, позитивен съученик.
Да, ама го тествах и него (PCR) - и той е позитивен.
Сега сме в карантина всички дружно вкъщи... учим и работим ДО. С баща му сме ваксинирани, той не е (на 15 е). Сестра му и тя не е (на 9).
Симптоми няма, освен малко загуба на обоняние (по негова преценка). Дано не се получи някаква екстра ... 
Педиатърът каза, че масово са болни учениците при него - с тест, без тест...

Не е задължително да сте позитивни останалите у вас.
Скрит текст:
Покрай нас, след като изкарахме миналата есен, що народ се изреди за цяла година след това - общуваме професионално и двамата с мъжа ми с различни хора, имаше и позитивни /особено пролетта, вкл. и моите родители, аз ходех у тях всеки ден да им нося разни неща и не съм седяла на вратата, като преминала не съм се притеснявала въобще/ - до сега не сме боледували вече година. Тестове сме правили при пътуване.
Големият също кара само със загуба на обоняние. Мина и замина. И при мен това беше водещ симптом. Малкият с нас беше, него не сме го тествали, когато ние боледувахме, но нямаше и нужда - той си беше у нас тогава вече, кашлица за три дни, едва ли по друга причина е било. Никой от четиримата ни не е вдигал дори температура, та и тя не е показател. То родителите ми не вдигнаха такава даже. Всеки кара различно.
Следете се и толкова. 
Да мине леко при вас.
Миналата година на мой колега съпругата беше положителна, а той - не. Изкара си карантината, но така и не се зарази.

Затова и намирам за удачно при болен член от всеки колектив, останалите да не отиват вкупом в карантина, а след тестване да се определи кой си отива и кой - остава. На много места - по света и у нас, се процедура така. И е без значение кой бил боледувал, кой се бил ваксинирал и кой - нищо от двете - тест за всички е нужен в такава ситуация еднакво и подборка на здравите. Така ще си запазим и трудовите колективи, и образованието. От началото на пандемията намирам редовното тестване за най-добрата мярка.
Днес в класа на моя за първи път имало някакво болно момиче, но от какво - не е ясно още. Ще ни кажат до понеделник. Следя Школо - нищо още няма.

Цитат
За тази година още не сме подали заявление, но сигурно ще се случи... никак не ми харесва обстановката, и въпреки, че големите сме ваксинирани (за големият син се надявам да има късмет да не се разболее до средата на октомври, защото втората доза му е на 5-ти) започвам сериозно да се притеснявам.
Ако подадете сега заявление, в настоящата обстановка, май няма да ви откажат така рязко.
Ако подадеш писмена молбас вх. № съвсем не могат да ви откажат.

Последна редакция: пт, 01 окт 2021, 16:10 от Judy

# 468
  • София
Аз съм изключително за ПО за моето дете, но също така смятам, че в тези времена всеки, който има някаква причина, трябва да може да остави детето си у дома.
Много ме дразнят такива учители и директори, които гледат да не си отварят допълнителна работа и много държат да НЕ се поставят на мястото на семейството/родителя/детето!
Ама то и в управленския ни апарат е така, затова и сме на това дередже!

# 469
  • София
LemonDesi , директорката откровенно е Излъгала.
Миналата учебна 20/21 година синът ми беше изцяло ДО. Първо подадох молба въз основа на хронично заболяване, фигуриращо в здравния му картон. Понеже не можаха да намерят къде в здравния картон го пишело, ми казаха че не може по здравен статус да мине ДО. Писах втора молба в която упоменах че искам ДО въз основа на родителско решение. Молбата беше одобрена, съответно си карахме ДО.
Нагласата на някой от учителите към ДО е доста негативна, тоест моят Син за тях беше допълнителна тежест и ангажимент и това не ги радваше. Това се отрази в по ниски оценки на детето. Стисна зъби и ги пратих на ***някъде. Да сме здрави!
Входните нива на Сина ми са отлични по всички предмети освен Математика, но там си имаме пробиви. Текущ 2 успех в класа ни. Много от децата ходили присъствено на училище са забравили или недонаучили някой неща. Понеже аз бях и учител и проверяващ по повечето предмети миналата година, всичко се учеше както аз си знам и както едно време аз съм учила с минимална намеса от учители. Така стигнахме до момента в който Сина ми каза, разбирам защо толкова ме караше да уча и разказвам миналата година, въпреки че аз непрекъснато негудувах.
Толкова относно мита, че който е на ДО нищо не учи и нищо не знае. /Имахме спор по въпроса включително и с мъжа ми по едно време, е вече и той е убеден в моите доводи/.

# 470
Цитат
Понеже аз бях и учител и проверяващ по повечето предмети миналата година, всичко се учеше както аз си знам и както едно време аз съм учила с минимална намеса от учители. Така стигнахме до момента в който Сина ми каза, разбирам защо толкова ме караше да уча и разказвам миналата година, въпреки че аз непрекъснато негудувах."

Е, но ти си била с детето вкъщи и си му преподавала. Това е нещо конкретно и много различно от масовия случай.
По-голямата част от децата са си сами, вкл. малките, без никаква подобна възможност за частен учители то - по всичко, и не е никакъв мит това, че ДО не бе качествено масово за доста от училищата. Няма как да се отреже с "толкова за мита", след като тук обсъждаш ваш частен случай.
Масовият е доста различен, обаче. Това, че, както сама пишеш, "Много от децата ходили присъствено на училище са забравили или недонаучили някой неща." се дължи и на това масово неорганизирано и с лошо качество ДО, през което всички минаха миналата година. Няма как да се сравни то с частното домашно редовно преподаване.
...
Не може обаче личното решение на родител за неговото дете, избирайки форма на обучение, да се оставя в ръцете надиректор или учител. Точно за това апелирам за ясна и пълна законова регламентация по този изключително важен въпрос.
...
Иначе, Деси, ако ще минавате на ДО, пускай писмена молба с вх. № в училището. Няма да ти откажат, повярвай ми.

# 471
Аз знам, че не казваше истината съвсем добре.... просто не можах да изляза на глава с нея. Имайте предвид, че за момента моето дете беше единственото за училището, с изключение на едно момченце (пак от нашия клас), коеот е с автоимунно заболяване, та бях сама в тая неравна битка и накрая се примирих, след като в крайна сметка детето ми не е там.
За тази година и аз мисля, че няма как административно да ни спъват. Друг въпрос е натякването и емоционалната манипулация, ама в крайна сметка - човек не може да е в зоната си на комфорт непрекъснато, явно ще трябва да търпя въртене на очи и сумтене.

# 472
  • Най-красивата страна
В нашия град има карантинирани 11 паралелки.Не пише в кои училища.В нашето все още няма.Но е въпрос на време според мен

Учители,директори да се поставят на мястото на родителите и да проявят разбиране?
Ами те и учителите и директорите също са родители и много от тях имат деца ученици.
Но не зависи от тях дали и кога ще затворят училищата и ще минем на ДО.
Не съм съгласна и че който е на ДО нищо не учи и нищо не знае.

Последна редакция: пт, 01 окт 2021, 16:29 от -veni-

# 473
...
Не съм съгласна и че който е на ДО нищо не учи и нищо не знае.

Не се сещам в темата да съм виждала такова твърдение. Но ДО прави огромни и без това наличните разлики между децата. С едни се работи домашно, като горния пример и детето е на практика частен ученик с индивидуално внимание. Други са оставени на произвола и ако ДО е некачествено /каквото е на много места/, то се събират големи годишни пропуски, които вече наваксване нямат.
Ако аз реша да си оставя детето на ДО, защото, да речем, в  момента е болно, то и аз ще си се нагърбя със задачата да запълня пропуските, ако ДО не се предлага в нужното качество. Ама мога да си го позволя. И знам, че съм частен случай. Не масова практика.

# 474
Трябваще да се хвърлят повече ресурси - и не говоря само за материални - за да се оптимизира варианта ДО.
Че няма как винаги и навсякъде да е идеален е ясно.
Но съм сигурна, че има какво да се направи, че да е по-добър.
Като лаик в образователната система не се наемам да кажа точно какво, но ще се опитам да синтезирам това, което ми хрумва и да го напиша.
Сега ще ходя да си предавам недистанционно преброителния код от дистанционното ни преброяване, че не съм сигурна дали ако го лепна на вратата няма да го изчегърта кучето, дето всяка сутрин идва да си комуникира с нашата котка Grinning

# 475
  • Най-красивата страна
Пандемията не е от вчера и може да се предвиди,че има вариант децата да минат ДО.
И тъй като краят не се вижда,аз вече съм планирала кой ще стои вкъщи с детето,ако се наложи.
Всички искаме нормален начин на живот ,обаче в сегашната ситуация не се получава и мрънкането не помага.
Може да си плюем тук,ама полза няма.
Утре,ако цяла България е в тъмночервено,никой няма да ни пита какво искаме.

# 476
Планирала си, понеже имаш такъв избор. Повечето го нямат. Затова е важно ДО да се оптимизира, а не да си разчитаме на това, кой има късмета да има свободен домашен ресурс, неясно за какъв период от време, когато има малки деца. Не всеки може, понеже имало било пандемия не от вчера, да си изпише по някоя свободна баба, родител или повече пари за домашен учител. Хората са си направили сметки за децата много преди настоящите събития.

# 477
  • Пловдив
Искате да кажете, че с тези проценти (цитирам статия, която се върти по медиите днес) трябва да плашат:

"Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболеваемост от COVID-19 в страната, обясняват от пресцентъра на министерството.

Общо 482 паралелки са под карантина към днешна дата.

1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1,95%, а най-нисък в Кърджали – 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1,89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31
%."

Наистина ли вече и процентите "четем" субективно???

# 478
В Габрово въведоха частична ротация за периода 4-17 октомври.
1-4. клас са присъствено през цялото време. Първата седмица ДО са 5, 6, 9, 10 и 11. клас, 7, 8 и 12 са присъствено. През втората се сменят.

# 479
Искрено се радвам на училищата организирали ДО по желание, при нас (в дълбоката провинция) до последно миналата година чакаха училищата гнезда. Ако искаш да си оставиш детето ДО по здравословни причини или родителско решение, обучението е асинхронно, т.е. минаваш на самостоятелно обучение. Тази година не съм питала все още как е - може пък и да са стигнали някакви наредби и разпоредби и до нас.

Общи условия

Активация на акаунт