Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 67 496
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здравйте! Какъв вит Д капки може да се взема профилактично за Ковид?
От ден 1 с Ковид, ми казаха 14 капки Вигантол дневно. На контролен след 14 дни карантина - 10 капки на ден поне за още месец профилактично. Скоро не съм изследвала, но с 10 капки Вигантол дневно за над година, вдигнах от 30 до 67 при горна - 100. т. е. не се притеснявам от предозиране при подобна доза.
Ясно е, че са много обстоятелствата от организъм до организъм, но като чета за 4 капки на ден при дефицит, ми е несериозно лекарско или лично решение.
Живеем така, че слънцето ни е малко, а и предозирането е почти невъзможно с такива дози.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 23:10 от Franie

# 106
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте на всички тук! Ще бъда много благодарна на мнение или съвет относно моя проблем.

Месец Декември по тялото ми започнаха да излизат малки червени точки, тип капиляри, след тях започнaха да се появат и синини по краката - без да има удар. След паника от страна на моята ЛЛ си пуснах ПКК, ДКК, СУЕ - всичко в норма. Проблемът не спря и отидох на хематолог. Накара ме да си пусна всички показатели, свързани със съсирването + всички показали, свързани с ЩЖ. Установи, че най-вероятно са слаби кръвоносни съдове и ми изписа подсилващ препарат за тях самите, със съдържание на вит. С.

Пуснах предписаните от хематолога показатели - всичко е в норма. След пускането им, не съм се виждала с хематолога, предвид че няма излизане от границите - на предходния преглед ми каза, че ако всичко е в границите от лабораторията, няма нужда да ходя пак.

На своя глава си пуснах и няколко допълнителни показателя. Един от тях беше Д3 - резултатът е 16.80. Всичко друго е в норма - B6, B12, фолиева киселина, феритин, желязо, калции, магнезии, фосфор и т.н.

От 20 ден след раждането, бебенцето ми приема вит. Д на Jameson по препоръка на педиатър. На капки е.

Въпросите ми са:
1. Удачно ли е да приемам от вит. Д на бебенцето ми и по колко капки предвид стойностите, които имам?
2. Възможно ли е червените точки и синините по тялото ми са да от липсата на Вит. Д?
3. Възможно ли е да имам болки в костите и ставите предвид ниските нива на Вит. Д, визирам тазобедрени стави, длани и глезени?
4. Щом сега са ми ниски стойностите, препдолагам са били такива и по време на бременността, нужно ли да изследвам бебенцето, което е на 9м. или няма връзка?

Благодаря много на всички! Хубав ден! Simple Smile
1.Да по 10 капки на ден, за поне 3 месеца след това контрола (след почивка от две седмици)
1.Не, но е възможна липса на витамин к, така че повече зелени салати в менюто
3.Да
4.Не, но продължавай да му даваш предписаните капки
п.с. аз също не съм специалист и нямам деца и съветите тук никога не изключват консултацията със специалист, просто отговарям базирано на моите познания и съответно евентуално как аз бих постъпил в случая, и това, че нещо е в референтни граници не означава, че е оптимално колко ти е б12?

# 107
То хубаво високи дози предписвате, а за К2 нищо не казвате ?
После като се натрупа калция по меките тъкани и кръвоносни съдове...

# 108
Здравейте и много благодаря на всички за съветите и информацията, която ми давате, наистина съм много невежа на тази тема!

Относно стойностите ми, ето ги:

Вит. Д3 - 16.80 (при 10 - 20 латентен дефицит; 20 -100 оптимално ниво; >100 предозиране);

Фолиева киселина - 13 (при 3.10 - 20.5);

Вит. Б6 - 18 (при 5 - 30);

Вит. Б12 - 412 (при 187 - 883; латентен дефицит <300);

Желязо Fa - 9.20 (при 6.0 - 26.0)

Феритин - 52.59 (при 4.63 - 204)

Калций - 2.25 (при 2.12 - 2.62)

Магнезий - 0.84 (при 0.65 - 1.03);

Хлориди - 105 (при 98-107);

Неорганичен фосфор - 1.32 (при 0,95 - 1,95);

Благодаря отново на всички! Simple Smile

# 109
То хубаво високи дози предписвате, а за К2 нищо не казвате ?
После като се натрупа калция по меките тъкани и кръвоносни съдове...
С нормални дози витамин д калция няма как да се натрупа по меките тъкани и кръвоносните съдове освен ако човек не пие по 100 капки дневно в продължение на месеци или няма силна остеопороза, и във втория случай да, трябва да се пие к2, к2 се продава в европейския съюз едва от около 10 години и изобщо не е безопасна добавка, защото сгъстява кръвта (има разлика с к1, ама не напразно пак е витамин к, защото иначе най-малкото щеше да е с друга буква). Освен това е мастноразтворим витамин, който обаче няма как да се измери директно (трябва да се изследват други неща и по тях косвено да се определи дали нивото е ок), излишъците от мастноразтворимите витамини обаче много по-трудно се изхвърлят от организма (за разлика от водноразтворимите) и могат да нанесат неприятни последици. Безопасната дневна доза за възрастен човек е определена на до 4000-5000 iu, а има изследователи които твърдят, че безопасната доза е дори до 10 000 iu, като основанието им е защото кожата може да произведе толкова от слънцето (но тук вече не съм напълно съгласен, тъй като все пак не всеки ден през годината слънцето грее по един и същи начин).

p.s. nat и желязото и феритина са ти ниски, търси се стойност над 70, напълно възможно е оттам да ти идва проблема със синините, б12 е леко по-нисък от препоръчителните стойности (въпреки, че не си дала измервателни единици предполагам е pg/ml тоест трябва да е над 450), но по-скоро проблема не е там, глюкоза, инсулин и гликиран хемоглобин ако никога не си изследвала може би е добре да го направиш.

# 110
Здравей, jerami и много благодаря! Simple Smile

Стойностите на Б12 са pg/ml, да.

Глюкозата ми е 3.85mmol/l при 3.3-6.0.

Изследвала съм креатинин, общ белтък, общ билирубин и директен билирубин, но инсулин не съм.

Не съм сигурна дали знам какво е гликиран хемоглобин, изследвала съм само хемоглобин - 138g/L при 115-160, ако има нещо общо.

# 111
Мне тая глюкоза не ми харесва, гликирания хемоглобин дава усреднена стойност на глюкозата за последните 3 месеца, а стойността на инсулина показва дали не се е отделил прекалено много такъв (което не е изключено при тази ниска кръвна захар), така, че моя съвет си остава изследвай гликиран хемоглобин и инсулин на гладно (макар че всъщност по-сигурното е оггт, но поне за момента не е нужно).

# 112
Благодаря от сърце за всички съвети, jerami! Simple Smile

# 113
Здравейте! За какъв интервал се препоръчва да се спре вит. Д, за да се направи изследване и да е коректно?

# 114
  • София
Здравейте! За какъв интервал се препоръчва да се спре вит. Д, за да се направи изследване и да е коректно?

10-15 дни

# 115

10-15 дни
Благодаря! С пожелание за здраве на всички

# 116
  • София
Здравейте, какво ще кажете за изследване на Вит. Д на мъжа ми сега
55  nmol/L при реф. граници 80-250  nmol/L,
след като 3 месеца (до декември) пи по 20 капки Вигантол дневно, които му бяха предписани поради предишно изследване на Вит. Д - тогава (през август) беше 13 ng/ml в други реф. стойности 32-80 ng/ml (в една и съща лаборатория)?
Има ли въобще покачване? И какво означава това - че не усвоява витамина ли?

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 07:48 от BFF_

# 117
  • София
Здравейте, какво ще кажете за изследване на Вит. Д на мъжа ми сега
55  nmol/L при реф. граници 80-250  nmol/L,
след като 3 месеца (до декември) пи по 20 капки Вигантол дневно, които му бяха предписани поради предишно изследване на Вит. Д - тогава беше 13 ng/ml в други реф. стойности тогава 32-80 ng/ml (в една и съща лаборатория)?
Има ли въобще покачване? И какво означава това - че не усвоява витамина ли?
Здравей!
Няма покачване в нивата на вит. Д -  много е вероятно да не може да го усвои - забелязала съм, че не всеки усвоява Вигантола - но нямам идея каква е причината Simple Smile... нещо в самия продукт, предполагам.
Вит. Д се приема с по-мазно хранене.
Нивата на вит. Д - преди и сега са доста ниски и показват, че може да е започнала загуба на калций от костната с-ма, зъбите... а той (Са) уврежда ССС-ма (сърцето и се натрупва по кръвоносните съдове), бъбреци, мозък... при мъжете и по простатната жлеза и освен, че тя с възрастта хиперплазира и се възпалява, но и се образуват калцификати.
Или, трябва да приема задължително и вит. К2 (МК-7) и ако серумните нива  на калций не са високи, да приема и Калциева формула.
Ако е боледувал скоро - напр. от К-19, това също може да е причина за ниските нива на вит. Д, макар че според мен, би трябвало, ако го усвоява, да достигне поне долна граница ... освен, ако боледуването не е било много тежко и продължително.
Друга причина за ниските нива на вит. Д - да е с ниски нива на желязо ( то също пада при боледуване от К19... но не трябва да се приема докато има възпаление).
Друга причина - да има генетична мутация и трудно да го усвоява. Тя е характерна за тези, които имат проблем с ЩЖ, Хашимото, имат ИР, метаболитен синдром... ако не може да усвоява вит. група В, Бета-Каротин, ... много често "вървят" заедно
За желязото - изследва се Желязо, Хемоглобин, Феритин, ЖСК, Трансферин...

# 118
  • София
denis., много благодаря за подробния отговор.
Да, боледува преди месец от ковид, но леко, защото и преди година беше боледувал, за ден-два всичко отшумя. И аз мислех, че може би това има отношение към нивата в момента, но ми е доста странно след всичкото количество вигантол, което изпи преди това. Наистина, обаче май не го взимаше с храненето, камо ли с по-мазно, а отделно Rolling Eyes.
Желязото беше изследвал през август - беше 30.6 при граници 7.2 - 27.7, т.е. над референтната стойност. Хемоглобинът тогава и сега е 148 при реф. 140-180, Феритин не е изследвал скоро.
Може би сега ще вземе от спрея на Бетер Ю , който е плюс вит К2.
Иначе няма ИР или мет. синдром.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 08:31 от BFF_

# 119
Здравейте, за профилактика по колко капки Вигантол е удачно? Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт