Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 64 996
  • 753
  •   2
Отговори
# 525
  • София
Миналият уикенд заведох и трите ми дъщери покрай моят нисък вит Д да им пусна изследвания и на тях. Бях им пускала преди сигурно 5 години, но тогава им беше в норма. Но и по онова време бяха много по-често навън в сравнение по време на епидемията и сега като по-големи.
Едната обожава да и взимат кръв и иска да става лекар. Другата го преживява, а сестрата и близначка започват да се стичат сълзи още като седне, а е почти на 17 г. Имало е случаи и при вкарана игла да не тече кръвта и да не могат да вземат за изследване.
Излязоха бързо резултатите и са по-зле отколкото дори очаквах. Вит да е на трите съответно : 24,8 , на втората 18,9 и на третата 26,7 nmo/L при референтни граници 80-250.
Аз приемам по 10 капки вигантол, записала съм час да изкоментирам това и други неща с педиатъра и ще видя колко ще препоръча. При подобни стойности на деца на 14 г и на две по 16 г колко се препоръчва да приемат.?
Вит 12 е на долната граница, както и фолиевата и феритина.

# 526
Някой пил ли е витамин Д на Сибирско здраве и изобщо някакви техни продукти?

# 527
Спреят на Beter you  може ли на гладно сутрин да се впръсква при деца, тъй като закусват на училище ? Колко впръсквания са подходящи за деца на 8 - 10 години с резултати под и малко над долната референтна граница?

# 528
В хладилника ли държите Вигантол-а?

# 529
  • au bout du monde
Направих си тези изследвания. По колко вит Д е добре да приемам? И желязо също?

# 530
Можеш да си вземаш спрея "D + K" на "BetterYou" - почни с 5-6 впръсквания дневно за 2 месеца. После няколко седмици "почивка" и след това си пусни контролно изследване, за да видиш дали нивото се е повишило.

За желязото може да заложиш на "Сорбифер" - доста го хвалят. В упътването има схема на прием.

И само информативно - с щитовидната ти жлеза има някакъв проблем, съдейки по TSH. Не знам дали си информирана за него. Но TSH по принцип никога не се тества сам, а винаги в комбинация с FT4 и FT3. Безсмислено е занапред да го изследваш самостоятелно, защото ситуацията е малко "пари на вятъра".

# 531
Не, просто гледам да не е на много топло някъде и да държа шишенцето в неговата си кутийка а не изложено на светлина. Знам че в някои аптеки го слагат в хладилника и него, но това си е тяхно решение. Ако погледнете на неговата листовка какво са писали - не се изисква такова нещо. Не че му пречи толкова, но и не е нужно, освен посред лято ако е много горещо в помещението.

# 532
Не, просто гледам да не е на много топло някъде и да държа шишенцето в неговата си кутийка а не изложено на светлина. Знам че в някои аптеки го слагат в хладилника и него, но това си е тяхно решение. Ако погледнете на неговата листовка какво са писали - не се изисква такова нещо. Не че му пречи толкова, но и не е нужно, освен посред лято ако е много горещо в помещението.
Аз видях листовката, но в аптеката го извадиха от хладилника, за това се зачудих..
Благодаря!

# 533
Наумяват си и го слагат в хладилника и туйто. 2-3 вида такива капки стояха там, там им било мястото.
Има термолабилни неща които се съхраняват и транспортират охладени, но точно Вигантол не е от тях. Което не пречи да съм се наслушала как казват и на клиенти да го държат в хладилник...
Нищо му няма на нормална стайна температура.

# 534
Не замирисва ли на вгранено...ако е на топло?

# 535
На стайна температура - не. Вече ако става много топло в тая стая не е добре, обикновено до към 25 градуса им дават. Но то това важи за всичките други лекарства и добавки също, така че в аптеката не се предполага да е по-топло че да му пречи на вигантола.

# 536
Е нали шишенцето съдържа и средновериони глицериди, освен Д-то  , тоест в среда тип масло са капките..та за това си мисля така...

# 537
Шишенцето е добре затворено и вътре кой знае колко въздух не влиза, от което да се окисли мазнината (това на което казват гранясване), в която е разтворен витаминът. Ако се държи и на тъмно или поне в кутийката си, това става още по-бавно. А то като го отвори човек, обикновено го и изпива в някакъв що-годе разумен срок. Щом производителят му твърди че е стабилно това нещо на стайна температура, значи сигурно е така. Иначе да са ги счупили от рекламации.
Ако замирише на гранясало, по-скоро бих се усъмнила че преди да стигне до мен е стояло някъде на твърде топло, евентуално.

# 538
  • au bout du monde
И само информативно - с щитовидната ти жлеза има някакъв проблем, съдейки по TSH. Не знам дали си информирана за него. Но TSH по принцип никога не се тества сам, а винаги в комбинация с FT4 и FT3. Безсмислено е занапред да го изследваш самостоятелно, защото ситуацията е малко "пари на вятъра".

Пуснах и тях. Б12 мисля че е добре.

# 539
B12 изглежда добре, да. Не е нужен прием (към момента).

Но за съжаление, е налице хипофункция, т.е. щитовидната ти жлеза не работи на оптимални обороти. Това състояние може да е предизвикано от различни фактори, но водещият сред тях е автоимунното заболяване Тиреоидит на Хашимото. За да се потвърди или отхвърли тази диагноза, обаче, е необходимо да бъдат изследвани антителата (TAT и MAT), както и да се направи ехография на самата жлеза.

Общи условия

Активация на акаунт