На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 35

• 90 604
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна

Вчера си купихме тези плодове, казиха ни нещо като юрмуш... Не съм сигурна. Дали някой знае какво е това, на вкус е между ябълка и мушмула, хрупкаво а семката е една като на маслина....
Хинап, много е полезно
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BF

# 526
  • Варна
Да, финап е, поне аз така чувам да му произнасят името на пазара (Варна). Продават го баби във фунийки. И аз съм чувала, че е полезно. Според мен има вкус на фурма (малко).

# 527
То за влизането на крадци общо взето не са решили, не са влезли. Вкъщи два пъти са нахлували през прозореците. Уж имаме секюрити обков и не знам си какво. Полиците ни казаха, че решат ли всичко отварят.

Абсолютно! Все тая каква е вратата и ключалката..

Да, финап е, поне аз така чувам да му произнасят името на пазара (Варна). Продават го баби във фунийки. И аз съм чувала, че е полезно. Според мен има вкус на фурма (малко).

Хинап Wink

# 528
Ами и аз да се включа в дискусията за турските врати. У нас входната ни е такава и ни излезе около 500 лв. като беше по-евтина от аналозите си. Наистина по фирмите има голямо разнообразие на цветове и модели (дизайн), които са много красиви. Без съмнение в Турция вероятно са по-евтини, освен това по филмите винаги се възхищавам на красивите им врати.
Ноо - като потребител - да кажа и впечатленията за качествата и функционалността им. Първо - един ключар ми каза, че на един печен крадец му трябвали 5 минути да я отвори. Просто цитирам - нямам личен опит в това отношение;))) Но аз не съм очарована от функционалностите на начините на заключване. Имам предвид например,  ако някой отвътре заключи волно или неволно с резето - отвън по никакъв начин не може да се отключи с ключа, т.е. заключеният отвън трябва да звъни като луд за да му отключат отвътре. Освен това наистина има две ключалки уж за сигурност, но според мен е съвсем ненужно, щото си е хамалогия всеки път да отключваш с два ключа. Просто ме дразни нещо, което не е рационално. И накрая - през нашата врата духа отвсякъде студен въздух през зимата - хич не е уплътнена, но не знам, може аз да съм кутсуз и това само на мен да ми се е случило. Това мога да кажа.

С напредването на технологиите повярвайте ми няма врата, която не може да бъде отворена. И за 5 и за 5 000 лева ефекта на вратата е в общи линии преминаващия я да знае, че не си в у тях 😀 решат ли да я отворят - отварят я.

# 529
  • Варна
Привет!
Да споделя, че и на нас ни се отвори път този уикенд. Снощи се завърнахме...

Минахме границата към 9 в петък. На МТ никакво чакане.
Скрит текст:
Една кола, която тръгна, като спирахме и пред нас автомобил с руснаци, заради които се позабавихме излишно. Минават по-бавно заради документите и при нас, а на турската граница дори ги изпреварихме, защото нямали преведени документи на колата. Мъжът ми каза, че им ги искали на турски, но може и да не е разбрал. Останал с впечатление, че ще ги върнат. Дано се е намерило решение, все пак.
Както всеки път, откак има сертификати, от турска страна ни ги погледнаха. Не сравняват с паспорта, обаче, нито пък гледат кога е придобит сертификата...

Оттам тръгнахме към Лозенград, за да заредим и да продължим към Одрин. Бензинът е 8.43 на бензиностанцията до бившата Кипа, където пък нещата вече придобиват "вид на изглед" (после ще кача снимка от телефона). Вчера дори забелязах, че KFC вече работи.
Снимка откъм бензиностанцията... Старият вход... Едва го разпознах.
От другата страна, в движение вчера.

Минахме през BIM и ŞOK,
Скрит текст:
за да се ориентираме в цените и по стария път - към Одрин. "Стария" вече не е много точно, защото все по-голяма част от него е готова и се пътува все по-комфортно. Новите участъци могат спокойно да бъдат объркани с магистрала (като се има предвид тук какво наричаме с това определение).
В Одрин минахме първо през хотела.
Скрит текст:
Нощувахме отново в Унисите. Бях направила резервация по телефона, тъй като в началото на миналата седмица нямаше стаи в Букинг. Дадоха ми цена от 1000 лири за две нощувки за двойна стая. Приех, защото такива бяха и цените в сайта (когато бяха видими ден-два преди това). В сряда се появиха стаи и цената беше 800 лири за обикновена стая и 900 - за делукс (реновираните). Обадих се и ми смъкнаха на 800 (разбира се, бяхме в стандартна стая, ама не е проблем). Гледам си старите резервации и в лири цената там е увеличена двойно за близо три години, откак спим в този хотел. Не е малко, но е прилично, предвид условията. Хотелът се пукаше по шевовете. Никога не е имало толкова хора. Добре позната чистота, аромат (снощи синът ни ни разконспирира по аромата на нощницата ми къде сме били и отсече, че другия път ще дойде и той) и отлична закуска (може би една идея по-бедна в някои елементи, но все така най-добрата). Любезен персонал (видимо намален като състав) и отказващи ръкавиците, предлагани за сервиране на закуската нашенци, които си взимат от сухите сладки с ръце и пипат наред... Викащи "Пенооо, туй отде го зе, ма..." по магазините и пазарите пак има ("мил" намек, че нормалните времена може би се завръщат).

Следваща спирка беше пазарът.
Скрит текст:
Общо взето не ми беше ден, нещо. Не че не напазарувах някои неща, но като цяло скромно. Пак чорапи, гащи (имам три племенници, които съжителстват с 3 пъти по 3 чудовища, ядящи гащи и чорапи, ако съдим по успеваемостта им), перде (за стаята им) с ширина 250 см и височина 200 см за 90 лири (ушито), на нашите хлапета по една плътна блузка с етикет ZARA (с "оригинална" цена 130 лири) за по 85 (голяма минавка - нататък ги намерихме по 60, ама като си изневерих на принципа да не купувам, преди да обиколя...) и май това... Ааа, и поредната цедка за чай за 5 лири, както и комплект за рязане и декориране на тесто - за 7.50.

После минахме през BIZIM.
Скрит текст:
Празен беше и тогава, и вчера. Който може, да оставя този магазин за Лозенград. Абсолютно всичко, което липсваше в Одрин в петък, вчера отново не беше заредено (смятам, че и междувременно не е било), а в Лозенград бе налично. Става дума за неща, които не са от най-често купуваните (стекове кенчета Пепси и Кола, лате на Краун и др.), а не за прахове и омекотители, да кажем.
Следваше Марги,
Скрит текст:
тъй като човекът до мен вече преритваше от глад. Седнахме на Айдън, както обичайно. Тава джигер 40 лири, тавук тава - 31 лири. Порцията тавук тава, която ми донесоха, беше гурме размер и докато с мъж ми коментирахме, че може и да ни загубят като клиенти, без обаче да бяхме казали каквото и да е на персонала, дойде една дама, която като че ли беше някаква шефка и ми донесе добавка с размера на донесеното по-рано... Освен това смени погрешно донесения ми лютив шалгам с нелют такъв, без каквито и да е коментари и с широка усмивка.
На следващата вечер проблем с порциите нямаше, но и двата пъти храната не бе пържена в достатъчно сгорещено олио, което не знам дали да отдам на многото клиенти или на майстора (понеже в събота далеч нямаше петъчния наплив).

Шмугнахме се в LCW...
Скрит текст:
Излязохме с 12 покупки за 610 лири (108 лв. според банкирането) - зимни обувки, пантофи, блузки, пижама и боксерки за малките, бели тениски за каките. Част от нещата са от щандовете с брандираните изделия (Disney, Marvel), които са по-скъпи, знаете.
Вечерта, понеже по традиция си оглеждам нещата, влязох в нашия сайт да проверя кое как, понеже има различни мнения дали е изгодно да се пазарува. Да, цените не са това, което бяха, но... От 12 артикула 3 въобще не "ги беше чувал" нашият сайт, 6 имаха цени, но се водеха изчерпани тук и едва 3 (двете бели тениски и едната блузка на малката) бяха налични. От едва деветте цени, които можех да видя, разликата беше 30 лв. (т.е. точно толкова, колкото платих, щях да дам и тук, ако бяха налични и 9-те неща, но без трите стоки, които тук ги няма в каталога) и то при положение, че нищо от купеното не е на червен етикет, а тук някои се водеха на промо цени. За липсите не говорим. Нещата, които тук въобще не се предлагат, се увеличиха със следващите ни влизания в магазините на марката (за пореден път се потвърждава, че не са еднакво заредени трите). Изводите всеки си прави сам.

Това май е за петъка... Ще пиша още. Само да поработя малко.

# 530
Ние избрахме български МДФ врати за новото жилище от една бургаска фирма. Само входната ни е турска, защото много ми хареса.
В Турция може да са по-евтини, но за 1 врата само решихме, че няма да си заслужава. А и нямаше как да си я превозим сами.

За да не е само спам - купихме си ключове и контакти на Schneider Asfora по 14 лири или към 2.50 лв бройката. Взехме и латекс Filli boya ни препоръчаха.
Здравейте,може ли да ми кажете от кой магазин купихте контактите?И може ли да ми споделите бургаската фирма за врати?Благодаря!

# 531
  • у нас
Бяхме си запланували да ходим до Одрин, но се оказа празника на Републиката и се отказахме. Затова отидохме тази седмица в четвъртък. Спахме в Унисите. Имаше много български коли напаркирали отпред. Давам един минус - стаята беше много шумна, обаче. Имах чувството, че прозорецът е отворен. Но явно е некачествена дограмата, защото дори и плътната завеса се люлееше при затворен прозорец. Сутринта в петък нямаше много хора на закуска. Може би за другите беше рано. Закуската богата, персонала вежлив.
Петъчният пазар беше беден. На места имах чувството, че продават втора употреба. Някои от търговците, от които купуваме ги нямаше. Като цяло нямаше много хора, а сутринта направо си беше празно.
Сглупих да оставим да пазаруваме в Мигроса. В Бим беше празно и Мигроса също липсваше това, което търсихме. Брошурата е от предния ден, а част от нещата били свършили /според продавача/. Както и да е, загубихме доста време, защото хванахме и час пик и лудницата по пътищата. За първи път за толкова години виждам борсата затворена. Само 3 магазина работеха, а беше 6 часа.
От години хапваме на едно и също място, а този път се опитаха да ни излъжат със сметката. А кюфтенцата в порциите стават все по-малки. Грижат се за талията ни. Stuck Out Tongue Winking Eye
Като цяло някои стоки вече са с по-висока цена от тук, а някои са с равна и не си заслужава да ги мъкна от там. Не че не се препълни колата с други неща. Даже в Ераста на подземния паркинг охраната не посмя да отвори багажника, като видя как сме се натоварили. Имахме Хес кодове, никой не ни ги поиска. Бях ги разпечатала и на хартия.

И на отиване и на връщане минахме границите за 15 минути.

Беличке, може да сме се разминали някъде на пазара, по главната или някъде другаде. Stuck Out Tongue Winking Eye Това, което споделяш за ръкавиците е много разочароващо, че все още има хора, които подценяват обстановката и не мислят за здравето си и това на другите.

Но като цяло се бяхме затъжили за Одрин и за атмосферата като цяло.

Последна редакция: пн, 08 ное 2021, 15:34 от Sinara

# 532
  • Бургас
Ние избрахме български МДФ врати за новото жилище от една бургаска фирма. Само входната ни е турска, защото много ми хареса.
В Турция може да са по-евтини, но за 1 врата само решихме, че няма да си заслужава. А и нямаше как да си я превозим сами.

За да не е само спам - купихме си ключове и контакти на Schneider Asfora по 14 лири или към 2.50 лв бройката. Взехме и латекс Filli boya ни препоръчаха.
Здравейте,може ли да ми кажете от кой магазин купихте контактите?И може ли да ми споделите бургаската фирма за врати?Благодаря!

От FEN ELEKTRIK купихме ключовете и контактите. Виж на предната страница съм дала линк.

Бургаската фирма за врати е Стаге. Пиша я тук, защото вече няколко запитвания получих.

# 533
Хинап е името на български. И е вид фурма.

# 534
  • Варна
Sinara,
Скрит текст:
преди да слезем за закуска гледах от прозореца (имахме видимост към залата за закуска, точно към зоната със сладките неща) как пипат с ръце. Най-вече сухите сладки, които се взимат директно... Не че пипането на една и съща щипка е по-малко неудачно в момента...
Отивайки към залата си мислех, че вероятно вече не предлагат ръкавици. Естествено, не беше така. До служителя, който ни посреща, имаше и ръкавици, и маски за клиентите. Зеки, (ако не бъркам името... който говори български) каза, че предлагат ръкавици, но "не всички искали". Аз омърморих, че това не е "концерт по желание", че трябва да го изискват изрично и че ще пиша в отзивите за хотела (няма как да го направя, защото не съм резервирала през Букинг, ама той откъде да знае). На следващия ден ме посрещна с побутване на кошничката с ръкавиците. Дано и те са по-стриктни в изискването. Миналите пъти направо ни ги връчваха, а сега който искал... Яаааа! Къде го дават така?!
А залата беше пълна. И двете сутрини, около 10 тяхно време. Сядахме навън до стълбите, че нямаше такъв наплив, а и там е по-просторно, уж.
Пазарът в ранния следобед беше доста пълен с хора, нямаше липсващи търговци. Сякаш обаче не беше чак такъв наплив по сергиите. И да, усещането, че някои неща са доста компромисни, си го има винаги там. Ама за тия цени...
Цените са около и под нашите, но ние отдавна не ходим само заради тях там. Разходката и удоволствието от доброто обслужване и хубавата храна са основното. Второто, както и ти споделяш, леко куцаше този път. Втория ден в Айдън се наложи да напомним да донесат джигера на мъжа ми, защото моето пилешко изстина, а неговата порция я нямаше. Някакво объркване, уж... Не се прескачаха така да гледат дали разядките са свършили... На пазара се опитаха да ни излъжат с грамажа на плодове, които купихме... Ама кака ви следи и не им мина номера.
Та такива неща. Ще видим как ще е нататък.

В събота отидохме първо на синия пазар.
Скрит текст:
Спряхме леко вляво от пазара, на улицата между него и Марги, и се оказахме срещу градински център с много хубави цветя. Взех в движение една разкошна циклама за 25 лири и повече не се въртях, защото едва ли щеше да има място за друго в колата, ако бях останала.
От пазара си взехме мандарини (леко зелени отвън, такъв сорт) - 5 лири, грозде без семки - 8 лири, огромни глави карфиол - 10-15 лири/бр., краставици (коктейлни и късоплодни) - 6 лири (имаше и 5), домати - 6 и 8 лири (имаше и 5), коктейлни домати - 15 лири, моркови - 5 лири, копър и магданоз (1 връзка с размера на поне 3 тук) - съответно 3 и 2 лири/бр., ягоди (вкусни и ароматни, макар и от едрите) - 35 лири. По принцип не ходя на зеленчуковите пазари, но имах нужда от тези неща, а като сме там, няма как да пазарувам от тук. Обаче тия цени си заслужават и специално да отиде човек. А нещата са хубави. Сега кое колко е чисто е относително... както и тук.
Отидохме да оставим нещата в колата и уж щяхме да се връщаме за другата част на пазара, ама изключих и направо се метнахме към центъра.
Скрит текст:
Там обиколихме по принуда няколко аптеки. Имах поръчка от приятелка, а част от нещата ги нямаше. Едното, което и аз често купувам, е Отривин - спрей за нос. "Фабрика проблем" и не е ясно кога и дали отново. Така ме е яд! Беше много изгодно да се купува от там. Тук е 3-4 пъти по-скъп, а в Гърция това лято дадох 6 евро за педиатричния вариант. Сега намерих случайно само него изостанал в едната аптека и закръглено ми го дадоха по 15 лири. Взех Илиадин (който е с активно вещество Оксиметазолин) и още 1 вид (Ксилометазолин, като Отривин). Когато имам отзиви, ще споделя. Другото, което ме ядоса, е че се опитаха да ми набутат Фитоспан (сироп на растителна основа, подсилващ) вместо Проспан (сироп за кашлица, знаете). Уж го поръчаха, уж ще дойде след малко Проспана, после пак другия ми пробутва. Еее, ама инат. Чак помоли една нашенка да ми обясни, ама и тя не видя къде пише, че е за кашлица, де. И после аптекарят ми вика, че аз май съм разбирала какво говори. Разбирам, я. И не паса трева. В другата аптека имаше и си взех баш, каквото търсех.
Всеки втори купуваше Кораспин...

_ilka_, пиши ми. Уредена си, донякъде.

Минахме през LCW и там, пихме и кафе. Ние си харесваме това място. Две двойни кафета и две кенчета пепси - 36 лири.

Продължихме към Ераста.
Скрит текст:
Взехме си пакетирано кафе от открития щанд срещу Мигрос (зад ескалаторите). Пробвахме тяхното с кардамон, но аз не понасям много тази добавка и затова взехме чисто. 100 грама е 10 лири и не знам какво да очаквам, ама ще видим. Пообиколихме, уважихме и тук магазина на LCW. Влязохме в H&M. Нищо не ме съблазни. Имаше хубави неща, но промоцията "купуваш 3, плащаш 2" не ме блазни с две разнополови деца (понеже трябва да се вземат три от вид, доколкото помня от времето, когато можех да взимам за племенниците ми от детския сектор, а някои от тях бяха и двойни... 3х2 блузи някак ми идват в повече). Направи ми впечатление, че магазинът все повече заприличва на бутик - с огромни разстояния между щендерите, високи цени и щляещи се единични клиенти.
Минахме през Мигрос, но не взехме нищо. В този ден трябваше да има стекчета по 9 кена (продукти на Кока кола) за 12 лири при покупка от 75, но били свършили (имало само "zero", ама...). Поне Ариел 2 кг за 12 лири при същите условия взехме в неделя.

После пак в Айдън в Марги.

Приключихме деня в Kültürüm Künefe.
Скрит текст:
Пак да благодаря на съфорумеца, който сподели преди време за това заведение (ако не бъркам в групата във фейса). Кюнефетата са разкошни, а на фон на качеството и предлаганите добавки - даже и евтини.
Избрахме и . И двете са по 31 лири/единична порция. Към тях сервират каничка мляко, чинийки с ядки, грозде и мандарини и по шишенце вода.

По-късно ще добавя още подробности.

# 535
Здравейте!Дали е възможно някой да ми купи едно лекарство ?Мога да пратя рецепта по вайбър ,струва 175 лири и го има във всяка аптека.

# 536
  • Варна и...духом на Босфора
Здравейте!Дали е възможно някой да ми купи едно лекарство ?Мога да пратя рецепта по вайбър ,струва 175 лири и го има във всяка аптека.
Ех,Бобчи...
Ти си от Варна нали,ми що нИ дадИ нишан по- рано? Ей на в събота бях там...

Беличке,ми можехме да пием по ино Кайве барем...

# 537
От Варна съм .Ами днес разбрахме ,че ни трябва .По принцип не е спешно,ако някой се отзове...
Тук е 140 лв,40 по ЗК .Там е 30 лв .

# 538
  • Бургас / UK
И на мен ми трябва Тросид… Беличката и Еми, са ходили тая седмица , а аз ги изтървах…Някой , ако ходи да се обади, ако има желание да купи няколко опаковки.
Благодаря предварително !!!

# 539
Мигроса в Лозенград си работи, не е само KFC.

Общи условия

Активация на акаунт