Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 40

• 31 531
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Привет, доста чета и имам нужда от съвет. Примерно махнал съм въглехидратите и ям предимно месо, риба и яйца с зеленчуци. Обаче има информация, че и протеините вдигали инсулина и захарта. Къде е златната среда - в грамажа месо? Или пропускам нещо...
И още нещо, някой знае ли дали ниски нива на C peptid се повлияват от режима?
Благодаря!

# 616
А от това б12 възможно ли е слабост в пръстите да усещам все едно нямат сили?

# 617
Да, може.

Списък на възможните признаци и симптоми, произтичащи от недостига на В12

Забележка: Ако имате някой от тези симптоми, това не означава, че непременно страдате от дефицит на В12, понеже те могат да имат различни причини, но със сигурност означава, че лекарят ви трябва да назначи изследвания, за да изключи тази възможност.

Психични изменения

– раздразнителност
– апатия
– сънливост
– подозрителност (параноя)
– промени в характера
– депресия (вкл. следродилна)
– загуба на памет
– деменция и влошаване на интелектуалните способности
– халюцинации
– склонност към насилие
– изоставане в развитието и/или аутистично поведение при децата

Неврологични признаци и симптоми

– аномални усещания (болки, изтръпване и/или схващане на ръцете, краката, торса и др.)
– понижена чувствителност на допир, болка и/или температура
– загуба на чувството за местоположение на тялото
– слабост (в ръцете, краката, торса и др.)
– непохватност (сковани или тромави движения)
– тремор
– симптоми, имитиращи болестта на Паркинсон или множествена склероза (МС)
– спастични мускули
– инконтиненция (на урина и/или изпражнения)
– парализа
– промени в зрението (намаляване или загуба)
– увреждане на зрителния нерв (зрителен неврит, възпаление или атрофия на зрителния нерв)

Съдови проблеми

– преходни исхемични атаки (микроинсулти)
– церебрални съдови инциденти (инсулт)
– коронарна болест на сърцето
– инфаркт на миокарда
– конгестивна сърдечна недостатъчност
– палпитации (сърцебиене и „прескачане на сърцето“)
– ортостатична хипотензия (ниско кръвно налягане в изправено положение, което може да доведе до припадъци и падания)
– дълбока венозна тромбоза (запушване на вена в крака или ръката)
– белодробна тромбемболия (тромб в белия дроб)

Други признаци и симптоми

– недостиг на въздух
– обща слабост
– хронична умора
– загуба на апетит/загуба на тегло или анорексия
– епигастритна болка (лошо храносмилане, усещане за препълване или подуване след консумация на малки или нормални порции)
– гастроинтестинални проблеми (диария, констипация)
– остеопороза
– повишена податливост на инфекции
– незадоволително физическо развитие при новородени и бебета
– тинитус (шум или бучене в ушите)
– витилиго (бели петна по кожата) или обратното, хиперпигментация на кожата
– преждевременно посивяване на косата

Системи, засегнати от дефицита на витамин В12

Неврология

Схващане, изтръпване и/или парене в ръцете, краката или тялото, проблеми с равновесието, трудности при придвижване, падане, слабост, тремор, парализа, объркване, склонност към забравяне, деменция, депресия, психични заболявания, психоза, инконтиненция, импотентност, главоболие, загуба на зрението

Хематология (кръвна система)

Умора, слабост, анемия, задух, уголемен далак или черен дроб, уголемени еритроцити (макроцити), хиперсегментирани неутрофили, овалоцити

Имунология

Трудно заздравяване на рани, повишена податливост на инфекции, повишен риск от рак, затруднено изработване на антитела след ваксинация

Съдова система

Коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза в крайниците, микроинсулти, инсулт

Храносмилателна система

Лошо храносмилане, коремни болки, констипация, диария, гастроезофагеален рефлукс, гастрит, загуба на тегло (при някои)

Мускулно-скелетна система

Фрактури, остеопороза, потисната активност на остеобластите (клетките, изграждащи нова костна маса)

Пикочно-полова система

Аномалии в цитонамазките, уринна инкотиненция, импотентност, безплодие

Много хора се удивяват, че един-единствен медицински проблем – недоимъкът на В12 – може да причини толкова разнообразни симптоми. Причината обаче е проста: В12 има много лица и играе ключови роли за здравето на нервите, мозъка, кръвта, имунната система, формирането на ДНК (молекулната схема за изграждане на веществата, които образуват и поддържат организма ви). Така на практика дефицитът на В12 може да наруши функциите на почти всяка част от тялото ви.

По-конкретно, недостигът на В12 често поразява нервната система, като уврежда мекото мастно вещество, наречено миелин, което обгръща и защитава нервните влакна. Това увреждане (демиелинация), което може да се сравни с разнищване обвивката на електрически проводник, може да ви тласне към загадъчни и стряскащи неврологични проблеми – от схващане, изтръпване или болки в ръцете и краката до загуба на равновесие, загуба на зрение, импотентност или инконтиненция. Тъй като психичното състояние се управлява от мозъка и нервната система демиелинацията, причинена от дефицит на В12, може да доведе и до загуба на паметта, неясно мислене, промени в характера, депресия и дори психоза или деменция. При децата увреждането може да бъде още по-тежко, защото техният мозък продължава да се формира и изисква достатъчно количество В12, за да се развива нормално.

# 618
alivi, съмнявам се да прочете това Grinning

# 619
Привет, доста чета и имам нужда от съвет. Примерно махнал съм въглехидратите и ям предимно месо, риба и яйца с зеленчуци. Обаче има информация, че и протеините вдигали инсулина и захарта. Къде е златната среда - в грамажа месо? Или пропускам нещо...
И още нещо, някой знае ли дали ниски нива на C peptid се повлияват от режима?
Благодаря!
Може да вдигнат, ако прекаляваш, но това да се случи, ако ядеш истинска храна, е малко вероятно. На мен например ми е невъзможно. След като съм се нахранила, ми е невъзможно да хапна и хапка повече, но това е с месо, яйца и мазнини. Иначе място за десерт винаги има, но не и за парче пържола (примерно) - започва да ми се повдига, въпреки че обожавам пържоли.
Златната среда в грамажа е според апетита ти. Тялото ти има нещо като обратна връзка. След като се нахраниш, стомаха ти изпраща сигнал към мозъка и ти казва да спреш. Въглехидратите, особено нар.бързи не дават този сигнал, за това винаги може да хапнеш още едно парче торта, дори да си се натъпкал до пръсване.

Ако пиеш протеинчета на прах, е друга работа, там вече си има реален риск, защото е лесно да се прекали.

# 620
Възможно ли е от магнезия да не мога да спя добре вечер? Последните нощи спя в едно полу будно състояние и се чудя на какво може да се дължи.

# 621
Възможно ли е от магнезия да не мога да спя добре вечер? Последните нощи спя в едно полу будно състояние и се чудя на какво може да се дължи.

Не би трябвало. Магнезия помага дори за по-добър сън.
Може нещо да си се напрегнала от проблеми, ангажименти и т.н. И аз съм имала такива моменти.

# 622
Днес се мерих, не на моя кантар, а на друг, но едва ли разликата е огромна.
В началото на месеца съм била 76.6 кг, днес измерих 77.5.
Който има време и желание, ако може да хвърли поглед върху менюто ми, Благодаря!
Имам съмнение, че прекалявам със сметаната и се опитвам да я огранича. Но когато нямам време да се нахраня като хората, я добавям, защото ме насища.
Скрит текст:
З: 4 малки яйца, гъби със сметана, сирене, кафе и малко сметана

О и В. Риба (пушена и пържена), майонеза, 3 печени червени чушки малки, гъби със сметана. 1/2 зелена ябълка

З. 4 малки яйца, гъби със сметана, сирене, кафе и малко сметана

О. Риба, майонеза, 2 червени чушки, гъби и сметана

Сз.  Домат, сирене, чушка 1/2 круша

В. Пържена риба с домат, чушка, сирене.

3. 4 яйца с домат и чушка, 3 гроздови зърна

О. Пържена риба със салата домат, чушка и сирене. 3 гроздови зърна

В. Свински гърди и салата домат, чушка и сирене

3. 4 яйца с домат и кашкавал, кафе с ~100мл сметана 1/2 зелена ябълка

О. Свински гърди и салата домат, чушка и сирене, 10 гроздови зърна

В. Телешко със сметана, гъби, 1/2домат и 1/2 ябълка. 

З. 3 яйца с кашкавал 

О. Телешко със сметана, гъби, домат и 1/2 ябълка. 

В. Салата домат, чушка кашкавал.

4бр орехови ( домашни, с 25гр въглехидрати за 14бр. Значи за мен ~8-9)

Много тегаво ден с единствено хранене -  освинване 

1/2 ябълка, шепа грозде, 4 ореховки,  цяла чиния месо и чиния салата домат и сирене, 6 квадратчета шоколад.

О и В. Телешко месо и лучена яхния, 1/2 ябълка 

О. Телешко месо и лучета яхния, 1/2 ябълка 

В. 3 яйца, домат, 1/2 ябълка и малко сметана.

Късна В домат и сирене

З. Кафе със сметана

О. Пилешко месо, сирене и яхния.

# 623
Махни го това грозде.
Иначе 1кг разлика не е разлика - като минеш през тоалетната и си с такава. Гледай обиколки, не кантара.

# 624
Не мърдам на мерки от известно време. Но пък почнах да свалям кг.
От началото на режима, когато беше доста по-свободен от сега, съм свалила 11 см от корема.

# 625
Не е хубав тоя режим. Какъв трябва да се води?
Разкарай гроздето. Какво е това омешване на нв ядене с ябълки, ореховки, шоколад, грозде.
Няма да стане така.
Майонезата каква е?
Намали сиренето. Ограничи кашквала.
Не смесвай месо със сирене. Или поне рядко го прави.
Какви са тия ореховки?
Какво значи това едно ядене на ден с освинване?
Това не е фаст, а голяма глупост.
Като правя фаст, яденето ми е стандартна порция, а не един тон храна.
Шоколада трябва да ти е рядкост. И не 6 блока, а в седмицата 2-3 блока и то по 1 брой. 85% или над 85%.

# 626
Благодаря,  ще се постарая Hands V

Ореховките са смлени орехи и белтък.

Не беше фаст, просто нямах време да се храня имах много проблеми през деня и вечерта налетях на каквото видях. Емоционално хранене.

Майонезата е домашна - зехтин и яйце.

Шоколадът ми беше за първи път от месец.

# 627
За майонезата ок.
За шоколада - няма значение дали от месец, трябва да го ограничиш. 6 блока са много. Че това е половин шоколад. Това не е режим.
Избягвай късните вечери.
Един натурален шоколад го ям 2 месеца.
Трябва ти изчистен режим. Ще си позволиш по-либерален нв, като свалиш достатъчно и кз и инсулин вкараш в норма. За това ще трябват месеци.

# 628
Благодаря.

Като се прибера вкъщи ще се върна към глюкомера,  да си сверявам часовника.

Вечерям към 17ч, рядко се случва да ям след това,  обикновено когато не съм се нахранила като хората.

Знам, знам,  оправдания са това, но се старая колкото мога. Плодове ми се ядат повече и от шоколад.

# 629
Днес се мерих, не на моя кантар, а на друг, но едва ли разликата е огромна.
В началото на месеца съм била 76.6 кг, днес измерих 77.5.
Който има време и желание, ако може да хвърли поглед върху менюто ми, Благодаря!
Имам съмнение, че прекалявам със сметаната и се опитвам да я огранича. Но когато нямам време да се нахраня като хората, я добавям, защото ме насища.
Скрит текст:
З: 4 малки яйца, гъби със сметана, сирене, кафе и малко сметана

О и В. Риба (пушена и пържена), майонеза, 3 печени червени чушки малки, гъби със сметана. 1/2 зелена ябълка

З. 4 малки яйца, гъби със сметана, сирене, кафе и малко сметана

О. Риба, майонеза, 2 червени чушки, гъби и сметана

Сз.  Домат, сирене, чушка 1/2 круша

В. Пържена риба с домат, чушка, сирене.

3. 4 яйца с домат и чушка, 3 гроздови зърна

О. Пържена риба със салата домат, чушка и сирене. 3 гроздови зърна

В. Свински гърди и салата домат, чушка и сирене

3. 4 яйца с домат и кашкавал, кафе с ~100мл сметана 1/2 зелена ябълка

О. Свински гърди и салата домат, чушка и сирене, 10 гроздови зърна

В. Телешко със сметана, гъби, 1/2домат и 1/2 ябълка. 

З. 3 яйца с кашкавал 

О. Телешко със сметана, гъби, домат и 1/2 ябълка. 

В. Салата домат, чушка кашкавал.

4бр орехови ( домашни, с 25гр въглехидрати за 14бр. Значи за мен ~8-9)

Много тегаво ден с единствено хранене -  освинване 

1/2 ябълка, шепа грозде, 4 ореховки,  цяла чиния месо и чиния салата домат и сирене, 6 квадратчета шоколад.

О и В. Телешко месо и лучена яхния, 1/2 ябълка 

О. Телешко месо и лучета яхния, 1/2 ябълка 

В. 3 яйца, домат, 1/2 ябълка и малко сметана.

Късна В домат и сирене

З. Кафе със сметана

О. Пилешко месо, сирене и яхния.
Махни сметаната и майонезата.

Общи условия

Активация на акаунт