Испания

• 50 398
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
  • Ispania
Здравейте,вярно ли е  ,ако получаваш от Испания пенсия и живееш от години в България,не можеш повече да получаваш испанската си пенсия,защото живееш в  България.
Да, има нещо вярно(не съм сигурна дали не ти намаляваха пенсията с голям процент). Това става въпрос , ако нямаш испанска националност.
За това и повечето които се пенсионират тук(Испания ) и заминат за България , оставят карта в Испания, някой да им тегли пари и да праща/ плаща , за да изглежда че живеят тук.

# 136
Здравейте,

Поставянето на втора доза ваксина ми съвпада с няколкоседмичен престой в Испания.
Има ли проблем с издаването на сертификат ако си я поставя в Испания , а не в БГ?
Благодаря предварително!

# 137
Здравейте,
С мъжът ми сме решили да се местим да живеем в Испания (Мадрид и околностите). Той работи от вкъщи и няма да напуска работата си, а аз съм медицинска сестра. Имаме две деца в 5-ти клас. Най-голямото ми притеснение е за децата, как и кога става записването в училищата и какви документи ще са ми необходими. Другото нещо е квартирата, дали ще можем да си наемем самостоятелно жилище, т.като в началото никой от нас няма да има трудов договор в Испания?
Много ще се радвам на отговори и съвети от ваша страна. Благодаря!

# 138
  • Мадрид / София
Записването на нови ученици става в началото на септември. За подробности се обърнете към Министерството на образованието относно документация и ако има някакви промени.
За квартира - зависи в коя част на Мадрид искате да пребивавате. Предупреждавам, че наемите са много високи (700-800€ за празно жилище, без мебели нито легла, нищо освен малко оборудване в кухнята и някой вграден гардероб). Та зависи какво сте готови да дадете като наем. Тока и газта са отделно и те не са малко като перо разходи.

# 139
  • някъде под слънцето...
Важно е да вземете НИЕ(номер за идентификация на чужденец), както за вас , така и за децата.
Доколкото чувам, в момента искат трудов договор и адресна регистрация.
Трудно ще намерите някой да ви направи договор за наем без него.
За здравна карта и медицинско обслужване също ще ви е необходимо НИЕ.
За нормална банкова сметка, също.
Децата вероятно ще бъдат записани в 1 клас на институто(с връстниците си), което означава, че документите за избор на училище (институто)  се подават в края на учебната година при завършване на 6 клас на "примария".Освен ако не ги запишете в 6 на "примария"   , където децата ще бъдат с една  година по малки от тях.
Доколкото знам, за да работите като медицинска сестра, трябва да си приравните дипломата, което отнема време.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 12:47 от sl

# 140
Благодаря за бързите отговори!
В момента разузнаваме, но твърдо сме решили да се преместим. Може ли малко по-подробно да обясните как се взима НИЕ?

# 141
  • някъде под слънцето...
Информация  ми от личен опит не е актуална.Дано се включи някой който  е вземал на наскоро.
Можеш да погледнеш на сайта на министерство на вътрешните работи.
От толкова рестрикции  за защита на личните ми  данни, телефонът ми не позволявам да копирам линка.
 Ibsena ,
Сложен въпрос.
По принцип за да те ваксинират, трябва да имаш медицинска карта, която се издава на базата на осигурителен номер и номер за идентификация на чужденец.
Втората доза  обикновено се слага  в болницата, където е поставена първата.
Нямам представя как можеш да си сложиш втора доза тук.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 19:32 от sl

# 142
  • Испания
Благодаря за бързите отговори!
В момента разузнаваме, но твърдо сме решили да се преместим. Може ли малко по-подробно да обясните как се взима НИЕ?

Всичко във всяка автономна област има своята специфика. Вадили сме NIE? преди много години и нямам актуална информация. Ето това намерих току-що в интернет.

Испания – Къде и как да си изкараме временно или постоянно NIE?

# 143
  • Ispania
За децата не се притеснявайте, независимо кога ще дойдете в Испания , ще можете да ги запишете “без проблем “ в училище. Сложих кавичките, защото във всяко населено място (дори не говоря за автономна област а за населено място), записването извън срока става на различни места(може да е в министерство,община или дори в самото училище , трябва да проверите на място).
Не живея в Мадрид, но ако потърсите в близките селища около него , може да намерите къщи на добри цени. Сложно е , но може да представите договора на съпруга ви , евентуално може да ви е от полза.
За НИЕ и аз не мога да помогна , защото от години не съм се занимавала лично, а последния път станах свидетел как в една автономна област ми искаха от пиле мляко, а в другата ми го смениха само с платена такса 🤣(нещо наистина неразбираемо, защото тази част е обща за цяла Испания , не по автономни области).
Децата бързо ще свикнат 👍.

# 144
  • някъде под слънцето...
Вероятно може да се намери и къща,  друг е въпроса какъв ще бъде наема и доколко ще е "изгоден".
Не съм в час с наеми и наемане, но по това, което чувам от колеги и познати е че се изисква договор, номини, дори вида лаборал, сегуро  за наемател, дори понякога авал  и  авансово плащане  за  цяла година.Задължително партидите за ток, вода и газ се прехвърлят ма името на наемателя, което няма как да стане без НИЕ.
Покрай кризата с пандемията летвата доста се вдигна.
Колежка  испанка, плаща в Торехон(зона B2)  750евро апартамент с две спални на бахо.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 22:32 от sl

# 145
  • Мадрид / София
Наемите са фръкнали здраво на горе. Гледах преди седмица по инмобилиариите и най-евтините квартири са по 700€ с по 1-2 стаи за 50 м2. С празни стаи без легла, без нищо. Голи стени и под. Това за южната част на Мадрид Комунидад. За Мадрид център са още повече. Искат фианса, един месец за напред, за инмобилиарията и за договора. Та още не влязъл плащаш 3 пъти наема. И това ако имаш всички останали документи. Направо умопомрачително!

# 146
Здравейте! През лятото на 2021г, ние си извадихме бяло НИЕ в България, в испанското посолство! По телефона си запазихме час за след седмица, отидохме на нещо като интервю, което беше просто да си дадем копие на личните карти на служителката. Казахме, че искаме бяло НИЕ с цел покупка на имот и след 2 седмици получихме потвърждение по имейл и отидохме да си го вземем. Дойдохме с европейски здравни карти и ни издадоха тукашни временни медицински карти SIP за 6 месеца.

# 147
  • Mediterraneo
Различен е казусът. НИЕ за покупка на имот може и да ви извадят в посолството, ама за други случаи едва ли важи. Не ви ли поискаха да декларирате сума или нещо друго?

# 148
  • някъде под слънцето...
Надя К,
Щом може, няма лошо.
Дано бялото  ви  върши работа и  лесно   да го смените с постоянно както и бързо  да вземете  безсрочни здравни карти.

# 149
  • Ispania
В зависимост имота на каква сума е , има опция дори гражданство да получите след закупуването му. (Често срещано при руснаците)
Но това са различни казуси👍

Общи условия

Активация на акаунт