Испания

• 50 454
  • 758
  •   1
Отговори
# 180
 Благодаря отново за отговорите ! Изключително интересно е да разбера гледната точка на хора имащи или имали досег с местните

# 181
  • Чикаго / София
Момичета идвам пак с въпрос Simple Smile

Търсим да наемем апартамент близо до Валенсия - бъдещата студентка реши да е в Монкада или Алфара, за да и е близо до Университета в началото докато свкне. Намериха се три момичета, които ще са заедно в една специалност от есента и ще си наемат апартамента заедно. Има ли нещо, за което да внимаваме в обявите? Те отделно ще си плащат тока, водата и интернета. Има ли някакви други такси, които да са скрити и да не знаем за тях? 
Направи ми впечатление, че в повечето апартаменти няма отопление, всеки сам се спасява. Гледам, че температурите през зимата там не са ниски, но все пак, наистина ли не трябва отопление? Аз като човек, който живее на място, където 7-8 месеца в годината си пускаме отоплението, чак не мога да повярвам да е толкова топло. С какво се отопляват ако все пак стане студено?

# 182
  • Мадрид / София
За Валенсия не знам нищо, но за апартаментите - не всички имат отопление. Може да се вземе така наречената стуфа, която отоплява с бутилка газ бутан. Била съм с такава, била съм и без. Също има и духалки, които са ефективни, но изразходват доста ток. Тъй че, това не е проблем при по-студени жилища.
Моя съвет е да се види жилището на място и да не се плаща нищо предварително преди да сте видяли жилището отвътре на живо и собственика му. Има измами в обявите.

# 183
  • Mediterraneo
Ами ние не ползваме отопление. Досега за 7 години сумарно да сме пускали климатик десетина дни зимата, лятото го ползваме повече. Аклиматизирахме се, вкъщи е 18- 20 градуса зимата, добре ни е. Спим на отворени прозорци целогодишно. Дори сега в тези невиждани априлски студове, не сме пускали климатик да топли, въпреки че в хола Т е 16 градуса.

# 184
  • Чикаго / София
Благодаря ви за отговорите.

Angela61 трудно ще стане да се види. Ние ще сме там чак Юли, а те ще наемат апартамента преди това. Не може да се чака до Юли. Ще е на късмет.

Тарталета ако са такива температурите, студентката ще е супер доволна. Тя обича по-студени температури и дори тук, си е изключила парното в нейната стая, че и е все топло. Не е от мен това дете, на мен ми е все студено и парното е винаги включено Stuck Out Tongue Winking Eye

# 185
Здравейте, интересува ме има ли сред вас юристи, завършили в България, които са успели да се реализират по професията си в Испания. Била съм в досег с институции там покрай последната си работа, но искам да знам, какви са изискванията, за да практикувам като адвокат. Наново ли трябва завърша право, или мога да мина със специализация и някакви изпити? Всякаква информация би ми била от полза. Може и на лични да ми пишете. Имам съпруг и две деца, ще е трудно, но ученето не ме притеснява, знам, че мога да се справя. Освен това смятам, че за ММ ще има добра възможност за реализация по неговата професия.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 09:03 от Forest rain

# 186
  • La casa de Mickey Mouse
Няма невъзможно неща, но е трудно. Омологасион на дипломата обхваща около 12 изпита (цялото право), които са обикновено насрочени в три дни. Следва практика (две години), след което получаваш право да се впишеш в колегията и да започнеш да практикуваш като адвокат. За съдия и прокурор няма как да стане, защото св изисква гражданство.
Играла съм го този филм, хеч съм с PhD от Испания. Без цялата тази дълга процедура няма как да стане. Тежко е много.

# 187
  • София
Извинявам се за тъпия въпрос, но някой може ли да ми каже къде мога да прочета някаква разпоредба за работа на студенти. Синът ми успя да си извади временно НИЕ, но доколкото разбрах с него няма опция да работи. А той иска да започне да си търси работа лятото, поне нещо сезонно, докато са във ваканция от университета. За комунидад де Валенсия питам. Нямам представа най-малкото колко часа има право да работи като студент. Благодаря.

@irka относно отоплението. Като се има предвид, че младежът е първи зимен сезон там и все още не се е климатизирал добре.... той живее в апартамент с 4 стаи, всяка с по един студент, всеки си има печка в стаята тип духалка, която синът ми лично я пусна има няма един месец. В останалата част от апартамента, сиреч кухня, бани, хол няма никакво отопление. Нарочно си взе термометър за стаята, защото не вярвах, че е топло. Ми в най-големите "студове" във Валенсия, в стаята му беше 18-19 градуса. Така, че не се притеснявай.

# 188
  • Mediterraneo
Не съм сигурна, но мисля, че може да си работи спокойно. Временното НИЕ е същото като постоянното. Ако е чужденец от страна извън ЕС, вече се вади допълнително пермисо де трабахо, за нас не е необходимо. Пак казвам, не съм сигурна.

# 189
  • някъде под слънцето...
За да му направят договор е необходимо да има  испански социално осигурителен номер.
Да провери дали могат да му издадат такъв в сосиал сегуридад.
Другия вариант е да дава частни уроци Не е за подценяване.Тийнката взема 8 евро на час(все пак не е завършила още бачийер)  в удобно за нея време он лайн.

Започна с едно дете , Родителите му  я препоръчаха  на други, те на трети....  и така.,

Студентите вземат по скъпо за уроци.
Цената тръгва от 15Е на час.

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 15:14 от sl

# 190
Дъщеря ми студентка с бяло НИЕ първи курс си извади номер в сегуридад социал и си работеше през лятото на пълен работен ден.  Следващата година с постоянно НИЕ и същият номер пак си работи когато я повикат от агенцията почасово. Лятото отново на пълен ден. Работа в сферата на туризма има много.

# 191
  • някъде под слънцето...
Повечето студенти работят целогодишно..
Съчетават работа и лекции.
Има добри варианти във фирмите, които се занимават с  оутсорсинг.Предпочитани са, защото дават прилични бонуси и ако си добър бонусът, може да е  по висок от заплатата
Предлагат договори за 12, 24 или 36 часа седмично.
По малко(само заплата) плащат  в Меркадона , Kорт Инглес., Медиа Маркт .също... опциите са много.
Зависи кой какво може и какво търси.

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 18:07 от sl

# 192
  • Mediterraneo
Дъщеря ми студентка с бяло НИЕ първи курс си извади номер в сегуридад социал и си работеше през лятото на пълен работен ден.  Следващата година с постоянно НИЕ и същият номер пак си работи когато я повикат от агенцията почасово. Лятото отново на пълен ден. Работа в сферата на туризма има много.

Така си го представях и аз.
Номерът на сегуридад социал, както и НИЕ-то са си същите винаги.

# 193
  • някъде под слънцето...
Във  времето НИЕ може да се промени в ДНИ(точно за това се вади сертификадо де конкордансия) , но осигурителния номер  остава същия и не се променя.

# 194
  • Mediterraneo
Да, sl, но докато имаш НИЕ, номерът си е същият. Може да се промени, ако направиш постъпки това да стане. И тогава вече нямаш НИЕ, имаш ДНИ.

Общи условия

Активация на акаунт