Испания

• 50 428
  • 758
  •   1
Отговори
# 165
Някой наясно ли е с отпускането на кредит на лица над 62г от банка Santander? Конкретно ме интересува застраховката живот и какво следва ако кредитополучателя почине? Взимат имота или поръчителя поема вноските?

# 166
  • някъде под слънцето...
Зависи за каква сума става въпрос.
Ако имате застраховка, застрахователят покрива застрахованата сума, ако няма фрауде  и е минал периода на каренсия.
Когато подписвате застраховката прочетете добре, кои са случаите, които покрива и кои не.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 07:59 от sl

# 167
Здравейте ! Проблем ли е за каталунците и баските ( пък и за другите ) да говорят официалния испански ( кастилски) ? Чел съм,че каталунците не са склонни да го говорят и предпочитат да говорят на английски ( с чужденци)отколкото да говорят кастилски докато баските могат да ти отговорят и на кастилски ( те са по склонни да говорят кастилски с чужденците) макар че и те държат на езика си

# 168
  • Euskal Herria
Зависи от населеното място. В Паис Баско има градчета, където изключително рядко може да чуеш кастеяно. Иначе основно кастеяно се говори - в магазини, служби, институции и пр.  Информацията навсякъде я има и на двата езика (указателни табели, информационни табла, сайтове, имената на улиците и др).

# 169
Зависи от населеното място. В Паис Баско има градчета, където изключително рядко може да чуеш кастеяно. Иначе основно кастеяно се говори - в магазини, служби, институции и пр.  Информацията навсякъде я има и на двата езика (указателни табели, информационни табла, сайтове, имената на улиците и др).
Благодаря за отговора Между другото има ли място (сайт или друго), където мога безопасно да общувам с испаноговорящи, за да упражнявам езика освен да отида в Испания разбира се

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 19:55 от Асен Николов 601405

# 170
  • някъде под слънцето...
Била съм като турист в страната на Баските и Каталуня.
В хотелите, по музеите, заведенията  и навсякъде  никой не ми e правил проблем, че говоря на кастеяно
Когато все още имахме офис на Адолфо Суарес  клиентите ни бяха от цяла Испания.Общувахме на кастеяно, договореите бяха  само на кастеяно .
Вярноо жителите на автоомните области го говореха със съответния акцент, но никой не е имал претенции да му се говори на английски.
Макар, че преди доста години ми се случи клиент вместо нормално ДНИ, да се акредитира с Баско ДНИ , написано на еускера , зелено на цвят.След кратък спор ми даде  нормалното.
После ми обясниха, че всъщност баското ДНИ (зеленото) си е някакъв локален документ без стойност .
Във фейса има групи на испанците в България, там можеш да практикуваш испански.

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 23:02 от sl

# 171
  • Мадрид / София
Преди години, когато бяхме командировка в Каталунско говорехме на испански и двете страни. Не са ни говорили на английски.

# 172
Благодаря за съвета и отговорите на всички !

# 173
Интересна тема, престои ни ходене до Барселона и ние чухме от няколко места да не се опитваме да комуникираме на кастеяно ( моето ново е базово, но във Валенсия се оправям без проблем ). Преди две години минахме през Барселона прибирайки се към България и на бензиностанциите слушайки местните имах чувството, че не съм в Испания, толкова различен е каталунския.

# 174
  • Ispania
Моят отговор се припокрива горе-долу с този на SL- като турист никога не са ни правили правили проблеми. Отговарят на навсякъде на castellano, без да правят никакъв проблем.

# 175
Моят отговор се припокрива горе-долу с този на SL- като турист никога не са ни правили правили проблеми. Отговарят на навсякъде на castellano, без да правят никакъв проблем.
Благодаря за отговора !

# 176
  • София
Интересна тема, престои ни ходене до Барселона и ние чухме от няколко места да не се опитваме да комуникираме на кастеяно ( моето ново е базово, но във Валенсия се оправям без проблем ). Преди две години минахме през Барселона прибирайки се към България и на бензиностанциите слушайки местните имах чувството, че не съм в Испания, толкова различен е каталунския.
Чак пък да не се опитвате да комуникирате на кастеяно  е доста преувеличено, човек като е на туризъм комуникира на какъвто може, и кастеяното е официален език в Каталуния, също както каталунския, всички го разбират и говорят. Там се използва много каталунски, близък е до испанския и може не всички да превключват директно на кастеяно, като видят че не разбираш много, но ако си турист не мисля, че нормален човек ще се прави на интересен.
Аз съм в Страната на баските, тук някой дори и да почне да ти говори на  баски, като види, че не рабираш няма друг избор освен да мине на кастеяно (няма как да се разберем по друг начин, двата езика нямат нищо общо ) това никога не е било проблем, всички говорят кастеяно, и една част, може би 50% говорят баски.

# 177
Споделям какво са ни казали, а за мен кастеяно, каталунски и валенсияно нямат нищо общо, пак лично мое мнение разбира се, както казах имам само базово ниво кастеяно.

# 178
  • Мадрид / София
Ако знаеш кастеяно ще разбираш каталунски. Обаче не е задължително да можеш да го говориш ( моя случай 😁).

# 179
Нищо не им разбирам с валенсианото е същата работа 😃, но на кастеяно се оправяме, пак казвам не го знаем добре, но поне не ползваме ръце и крака.

Общи условия

Активация на акаунт