Испания

• 50 564
  • 758
  •   1
Отговори
# 210
  • Ispania
На мен една година ми върнаха “парите”(смешните😅) декември месец, и февруари ми пратиха писмо че аз трябва да връщам.
Оправихме се.

Друга година ми ги върнаха август, като декември или януари получих писмо да връщам 1200🤣…

Наистина е много по-удобно и бързо да я направи специалист в тази област. Тази година от банката също ми предложиха да я направят(никога не съм правила с тях ), но предпочитам да е със счетоводител.

# 211
  • някъде под слънцето...
Никога не сме правили декларации чрез банката, преди  десетина години, помня, че трябваше да се входира в банката.
Добре че го премахнаха.
Мисля, че не е необходимо да се дават толкова данни на банката.
Не считам, че банката трябва да разпoлага с информация за доходите на двамата съпрузи, данни за недвужимата им собственост,  както и приходи от други операции.
Вeоятно защото всяка година държа тест за съхранение и  опазване на личните данни,  съм много внимателна на тема "лични данни".
Предпoчитам да ги предоставя на счетоводителя, вместо на банката..
Може и да е параноя, но  съм много консерваривно настроена на тази тема.
Опитвам се да обясня и на тийнката, че не е необходимо да оставя имената и ДНИ на ляво и на дясно.

За екскурзията в Париж , преди три години учителката беше и взела ДНИ то под предлог да му направи копие, но "забравила" да върне оригинала.
След скандала, който и спретнах по телефона, дойде да го върне  до къщи, размазвайки се от извинения.
Денунсията и се размина на косъм.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 00:53 от sl

# 212
  • Euskal Herria
Е, ние ползваме услугата на банката, в която имаме сметка. Така или иначе ни имат данните, всички доходи отиват там. Наемите пак чрез тях плащаме. Така че повече от това  какво?
Но от миналата година няма вече такава услуга.

# 213
  • някъде под слънцето...
Всеки случай е сам за себе си.
И двамата имаме сметки в различни банки.
Не е необходимо неговата банка да има моите лични  данни,  информация къде работя   и обратно
Не е необходимо неговата банка да знае за моите приходи и разходи и обратно
Не е необходумо  неговата банка да знае за недвижимите имоти на мое име и обратно.
Не е необходимо, и двете банки, да знаят какви беки или награди  е спечелила дъщеря  ни и колко пари има в нейната сметка.
Не е необходимо нейната банка да има данни на родителите и, нито да знае къде работят и какви номини получават
Вероятно е  професионална деформация.
От данъчните няма как да скриеш нещо,  но по мое скромно мнение банките трябва да знаят за нас   само толкова, колкото ние  искаме да им кажем.Точно както те ни казват само това, което искат да знаем.
Ако преценя , че необходимо да  знаят  нещо повече , ще им го кажа.Иначе не
Примерно нямам дебитна и кредитна карта на моята банка.Върнах ги.
Използвам само външна(на друга банка) която е "вързана" към моята банкова сметка.
Така моята банка не знае къде и какво пазарувам идва и само сметка, колко съм похарчила на месец, а  банката емисор на картата която ползвам, не знае къде работя и каква номина получавам .
Вероятно звучи параноично, но след 16 години във финансовия сектор  тук , съм виждала какво ли не
и  предпочитам да ме гони параноята
И да, знам за какво говоря.Едва ли някой вярва, че банките, а и който и да е,  унищожават личните данни след като са прекратили договора  си с даден клиент.
Бедна ни е фантазията кава информация се вади от обработката на личните данни  и как се използва. .
А какви пари се вадят от "проджба" на масиви с  лични данни....
Лично на мен ми св случи,  преди доста години  една банка, да ми изпряща карти, които не съм искала, за да им взема такси, понеже съм давила таргета на  техен ползвател.
Както ми се е случвяло да ми бъдат открити "кухи сметки"  без мое знание за да стигнат обхетивос  на открити сметки за дасен период  и да вземат по висок бонус.
Знаем, че всеки сукурсал има обхетивос.Брой, сметки, ипотеки , кредитни карти , пенсионни планове, заеми   и всевъзможни финансови продукти , които трябва да направи за месец.
В зависимост от  процента на изпълнение на задасения брой се плащат бонуси.
За сметката разбрах случайно, защото бяха забравили да закрият една от тях.
И в едун мимент св оказа, че имаме  обща сметка  със съпруга ми открита в сукурсал, където никой ит двамата не е стъпвал.
Когато отидох във въпросния сукурсал искаха да им платя такса защито по сметката не е имало движение.
Опитаха се да ме убедят, че сметката я открил съпруга ми и вееоятно е забравил да ми каже.
Когато се върнах с адвокат , твърдяха, че не знаят как е сранало откриването на сметката  на бъразо я закриха
След оплакването  , преместиха служителя в друг сукурсал.

От тогава съм много внимателна

Никога ли не сте си задавали въпроса, защо Ви се обаждат за  комерсилани промоции и от къде имат данните Ви.
Имаше момент в който трябваше да работя "телетрабахандо" и там имахме масиви от данни за деня , които трябваше да "прозвъня"
Не напразно хората са измислили "Списъка на Робинзон" и се записват в него.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 10:36 от sl

# 214
  • Мадрид / София
Аз правя декларацията от апликацията на СС. Тъй като вече нямам малко дете, а наемите след дадена година ги премахнаха като даначно перо и не ми го признават, всичко излиза автоматично. Всяка година ми връщат суми ( твърде малки и смешни) до 7 дни след подаване на декларацията.

Коя банка е най-добра за откриване на сметка? Която да е с най-малко комисионни и лесно да те обслужват при евентуални проблеми?

# 215
  • някъде под слънцето...
Тук всeки ще похвали бянката с която работи.
Без такси обикновено са сметките онлайн.
За тези с персонално обслужване (сукурсал) поставят изисkвания за домисилиасион на номина, ресибос...
И определен брой покупки с дебитна или кредитна карта, за да не ти вземат такса за картата.
Погледни в Rankia
https://www.rankia.com/cuentas
https://www.rankia.com/cuentas/que-cuenta-elegir/landing?utm_sou … AjjpEALw_wcB#tipo

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 10:14 от sl

# 216
  • Mediterraneo
Ще ви уведомя, когато ми върнат седемте цента! Безсрамници. Викам на счетоводителя- ма каква сметка, дай тяхната, аз ще им преведа 70 цента. На ММ ще връщат, очаквано, доста по- малко от 4-те хиляди от борадора... Толкова високо фактуриране миналата година, толкова IRPF платено... Само цоцат!
Не рискувам без счетоводител. Наеми се признават, ако договорът е отпреди 1 януари 2015, мен не ме лови.

# 217
  • Euskal Herria
Да питам относно данъците върху доходите. Има ли ставка колко % данък се удържа върху заплатата ти? В България примерно е плосък данъка, 10% върху дохода.
А също и за процентите на осигуровките - ти ли избираш за какво и колко да те осигуряват (имам предвид работа в дадена фирма, не самоосигуряващи се).

# 218
Здравейте, знаете ли какъв документ от Seguridad Social мога да взема, за да си ликвидирам дълга със социялните в България?
Никога не съм декларирала , че живея в чужбина.
Благодаря

Yana, данъка е прогресивен. От 19%до към 47% приблизително според доходите + осигуровки някъде 6,5%, които са напллно задължителни. В Испания не може да се самоосигуряваш.

Primer tramo: desde 0 euros hasta 12.450 euros: 19%.
Segundo tramo: desde 12.450 euros hasta 20.2000 euros: 24%.
Tercer tramo: desde 20.200 euros hasta 35.200 euros: 30%.
Cuarto tramo: desde 35.200 euros hasta 60.000 euros: 37%.
Quinto tramo: desde 60.000 euros hasta 300.000 euros: 45%.
Sexto tramo: más de 300.000 euros: 47%

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 07:12 от Eli..........

# 219
  • Мадрид / София
Не е ли по-добре направо в България да попиташ в данъчното? Испания има Конвенио с България да не се плаща двоен данък (веднъж в Бг и втори път в Испания).

# 220
Не е ли по-добре направо в България да попиташ в данъчното? Испания има Конвенио с България да не се плаща двоен данък (веднъж в Бг и втори път в Испания).

Питах в България. Казаха ми два документа, единия вече не съществува, а другия не е моя случай.

Аз никога не съм работила в България и втория е за да докаже един вид преместването...
Но не съм питала тук.. 🤷‍♀️

# 221
Ели , това са новите обозначения за документите
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_bg.htm
Може би А1 е нужния ти документ, все пак ги разгледай

# 222
Ели , това са новите обозначения за документите
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_bg.htm
Може би А1 е нужния ти документ, все пак ги разгледай
  ,

Много благодаря,  много ценна информация.
А1 е точно това което не могат да ми дадат, но виждам други опции. Ще попитам в SS.

Лек ден!!

# 223
  • Mediterraneo
В Испания не може да се самоосигуряваш.

Как така не можеш?! Аутономос са самоосигуряващи се лица. Плащат си сами социалните осигуровки.

# 224
В Испания не може да се самоосигуряваш.

Как така не можеш?! Аутономос са самоосигуряващи се лица. Плащат си сами социалните осигуровки.

В поста се говори за договор за работа, подразбирам, че не е аутономо.

Общи условия

Активация на акаунт