Испания

• 50 563
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, моя близка получи испанско гражданство, тъй като е потомък на сефарадски евреи. Към момента живее в България. Скоро ще пътува към Испания, защото иска да си изкара лична карта, но изобщо не може да се ориентира каква е процедурата. Някой може ли да помогне с информация? Предполагам, че трябва да има и адресна регистрация там, нали?

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 18:56 от Forest rain

# 226
  • някъде под слънцето...
Дефинирай, какво разбираш под "получила испанско гражданство"
А. Излязло и е решението
Б .Положила е клетва
C .Притежава сертификадо де инскрипсион  издадено от рехистро сивил  в Испания
Ако не Притежава C, нама как да извади  DNI.
Трябва адресна регистрация в Испания.
Снимка за ДНИ.
Валиден докумен за самоличност.
Ако е с А има 180 дни за да направи B и C
След това ако не греша около половин година да извади  DNI.
Ако пропусне някой от сроковете, решението се архивира , тоест загубва правото.

Компетентният орган издаващ решението е министерство на правосъдието.
Може да се обади на телефоните им за повече и формация..

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 21:59 от sl

# 227
Sl, изпратих й твоя отговор, много ти благодаря. Знам само, че има паспорт. Казва, че не е било нужно да полага клетва. Не знам, и тя не успява сякаш да ми обясни.
Още веднъж много ти благодаря за отделеното време да ми пишеш. Simple Smile

# 228
  • някъде под слънцето...
Звучи ми странно.
Клетва полагат всички придобили националност.Дори и малолетните.
Дъщеря ми взе испанска националност на 5 години и понеже тогава беше малолетна, ние трябваше да се закълнем вместо нея.
Не полагат клетва  само деца под 18 , унаследили  националност като деца на родител испанец.

Не съм в  час със закона за  придобиване на националност точно по този параграф , но според линковете по долу  ( а съм склонна да им вярвам, защото са  от официален сайт) пише, че трябва да положат клетва.

https://www.mjusticia.gob.es/es/ciudadania/nacionalidad/concesio … inalizacion-plazo
https://www.exteriores.gob.es/Consulados/mexico/es/Comunicacion/ … dadsefardies.aspx

След като има испански паспорт, би трябвало да има и DNI(номера) .В паспорта е записан, но без контролната  бук[ва, която може да се провери  в сайтоввте за проверка.

За  издаване на  първо    ДНИ на  пълнолетни насионалисадос се изисква инскрипсион от рехистро сивил по местоживеене  адресна регистрация  и валиден документ за самоличност.
Ако лицето е  малолетно  се изисква и присъствиети на поне един от родителите.
Виждала съм и ДНИ с чуждестранен адрес, но това е едно на  милион.За 18+ години работа с лични документи съм попадала само на два такива случая.
След като дамата  е получила националност би трябвало да назнайва испански.(след 2015 задължително искат сертификат за ниво и интеграция, освен ако не е завършил средно образование тук) , така, че да се обади на телефоните на министерство на вътрешните работи   и да попита  .
Там ще я  информират най добре.
DNI (личната карта) се издава на момента.Искат предварително записан час.
Проблема е, че могат да я върнат и да се проточи
Когато вадех първо  ДНИ на дъщеря ми , от комисарията ми отказаха да го издадат, под предтекст, че е прецент и не знаят как да пеоцедират(2009 година), въпреки че всички представвни документи бяха изрядни.
Наложи се да пусна оха де рекламасион за некомпетентност и безпричинен отказ да бъде  финализирана процедурата по националност  от страна на въприсната комисария..
Седмица по късно ми се обадиха по телефона  да отидем(без час) за да направят документа.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 17:09 от sl

# 229
Sl, отново много благодаря! Явно нещо не е разбрала, жената е на близо 70 години и среща трудности да се оправя с всичко това. Знае испански, и на изпити се явяваше. Освен това владее и английски, защото много години е живяла в САЩ.
 Ще се справи с комуникацията. Казах й да звънне в министерството и още утре ще го направи.
Още веднъж много ти благодаря, от голяма полза й е тази информация, защото съвсем скоро ще пътува, а не беше наясно какво точно се прави.

# 230
  • някъде под слънцето...
Английският няма да и помогне особено в комуникацията с испанската администрация.
Да, 2015 промениха закона има изпит по интеграция  и неиспаноговорящите държат изпит за език .

Интересвн казус, странно ми е, защо и е испанско гражданство на 70 години, ри положение, че никога не си  живял в Испания.
Освен ако не иска да отиде до Щатите без виза.
Нито съпругът и, нито децата и ще получат автоматично испанско гражданство от нея.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 20:51 от sl

# 231
Има си причини, но не мога да ги коментирам. САЩ няма нищо общо в случая, нито пък семейството й. Синът й е американски гражданин с успешна кариера.
Отново благодаря много за ценната информация 🙂, с испанския ще се справи, владее го.
Тя всъщност възнамерява да заживее в Испания.
И аз имам голям мерак със семейството ми някой ден  да се насочим натам, но мъжът ми не иска да напуска БГ засега, защото тук, животът ни е добре устроен.
Аз обаче не желая децата ми да живеят в БГ по ред причини. Имам си сериозно основание да мисля така.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 21:01 от Forest rain

# 232
  • някъде под слънцето...
Успех.
Но освен, че владее испанския, ако не ползва адвокат , ще трябва са прочете законите и да отиде информирана,  предполагам, че също ше бъде "прецедент" в полицията
Не всеки ден ходят хора получили националност по параграфа, "потомци на свфарди" , които изобщо не са  не са живели в Испания и  нямат   испански
 идентификационен номер на чужденец.
За съжаление има много функсионариос  и не само , които са държат да се правят на велики и си вършат работата само ако  им покажеш , че си знаеш  правата.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 21:04 от sl

# 233
Благодаря, и аз я посъветвах да се насочи към адвокат, аз самата съм юрист, но в случая, изобщо не мога да съм й полезна. Някои неща ме смущават, но не искам да се правя на компетентна по въпроси, за които не съм сигурна. Тя обаче не приема моето мнение за адвоката. Дано не се разкара напразно, защото отива само за десет дни. Твърди, че в нейния случай, нямало нужда от предварителна уговорка, приемали ги веднага.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 21:13 от Forest rain

# 234
  • някъде под слънцето...
Приемат я  веднага, къде?
В комисарията?

Без час за  ДНИ, най  вероятно няма да я приемат, освен на добра воля,   ако  случайно имат неявили се хора.Но да не разчита на това.
Часовете се вземат он лайн.Вярно, че може да бъде  в произволна комисария, но все пак...трудно се намира час от днес за утре.
Без час, трудна работа.

На някои места и за адресна регистрация( дори и да има кой да я регистрира )  става с  час и също от днес за утре е трудна работа
Не е невъзможно да  се справи за 10 дни, но ако ще и е "първа среща с бюрокрацията в испанската администрация", вероятно няма да успее..
След като  е решила , adelante .
Човек се учи докато е жив.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 23:03 от sl

# 235
  • София
Не знам  точно какъв и е случая, но обикновено без час не приемат за дни. Moя съвет е за всеки случай да си вземе  час, за там, където ще е
http://www.interior.gob.es/web/servicios-al-ciudadano/dni/como-obtener-su-dni
 час се взима от тук https://www.citapreviadnie.es/citaPreviaDni/
Но аз честно казано не знам дали има нужните документи/номер на ДНИ за да успее да си запише час, надявам се утре да я упътят като се обади, а линковете ги слагам за всеки случаи.
В нашия регион се чака много и няма часове, май взеха за юни, но ние сме специални. Обинковено не се чака толкова.

# 236
  • някъде под слънцето...
Писа се, че има паспорт.
Единствените испански  паспорти без ДНИ, които съм виждала  са дипломатическите.
Вярно, че  в останалите е без буквата   , но тя е контролна и може да се  провери в някой от сайтовете.
Има и опция  за вземане на час за пурво  ДНИ с НИЕ,.
Но дамата няма такова, защото според параграфа, който тя взема гражданство не се изисква легален престой  в Испания

Относно идеята да "заживее" в Испания...
Тя си знае.
Скрит текст:
Родителите ми  , пенсионери  живяха 6 години при нас, докато дъщеря ми  беше малка, водеха я  на ясла, предучилищна и после на училище Бяха законно пребиваващи.По онова време бяха под 70.
Не успяха да  свикнат с тукашния  ритъм и манталитета на испанците.
Въпреки  , че си създадоха техен кръг с познати, предимно българи.Майка ми няколко години ходи на курсове по испански и си беше намерила и познати.Сприятели се с една съаседка испанка  на нейна възраст.Малко им беше трудна комуникацията, но с редовно си общуваха и си   ходеха на гости Simple Smile .
Върнаха се, защото баща ми прерърпя тежка животоспасяваща  операция.Беше диагноатициран и предпочете да изживее последните си месеци в България.
Десет години по късно майка ми упорито отказва отново да дойде да живее при нас.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 08:40 от sl

# 237
Благодаря много за линковете. Говорих с нея и тя ми обясни, че от консулския отдел към посолството на Испания в БГ, е получила сертификат за местоживеене във връзка с издаване на ДНИ, като в него е посочен адресът й в БГ. Казали в рамките на 90 дни да отиде, за да си изкара лична карта. Заради специфичния й случай, е получила паспорт без ДНИ.
Ще видим какво ще й кажат, когато се обади. И на мен ми е интересно. Ще пиша, защото надали са много хората, които са придобили гражданство по този параграф. От Испания може да са им дали такава възможност, но не лесно, поне по нейните думи. Помня, че бая учене падна. Все пак никога не е живяла там. Тепърва се наложи език да учи, закони и т.н. Пък и на тази възраст човек не запомня така бързо информация. Надали всеки потомък на сефарадски евреи би се хванал на това хоро.
Аз от всичко оставам с впечатление, че заради проявената несправедливост преди толкова години, за тези хора процедурите са по- облекчени.
Тя си е взела билет за Валенсия. Не знам дали не би било по- удачно да отиде в Мадрид, но така е преценила.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 09:38 от Forest rain

# 238
  • някъде под слънцето...
Колко пък да е трудно да се вземе испанска националност от Испания.Всеки , който е искал го е направил.
Какви закони, какви пет лева.
Повечето въпроси в теста за интеграция са от обща култура
Има ниякои които трябва да се научат, но чак пък закони.
След 2015 процедурата е максимално оростена и искат само двата изпита, платена тякса, акт за раждане, свидетелство за съдимост и валиден документ за самоличност.Внасяш он лайн и после следш развитието в сайта на министерството.
Преди чакаш писмо и ако объркат адреса, както се случи на дъщеря ми, можеш и да не дочакаш.Архивират те , защото не си се явил в определения срок.
На времето се ходеше с цели папки с документи.
Имаше две интврвюта с въпроси по  тахна преценка  , на всяко едно от което ,можеха да те "закопаят".
Освен това задължително трябваше да носиш пак папката с вида лаборал, договор, последните 4  номини , декларасион де рента...и т н т.
Ако случайно в този момент си без работа, аста ла виста.
За дъщеря ми искаха и ескритурас(за брия сраи на жилището)  и обща адресна регистрация  на живеещите на адреса за да проверят дали можем да осигурим самостоятелна стая на "бъдещата" испанка.
Сега е песен.Само да искаш
А относно параграфа за сафарди , той  е  от има няма 10 години и не се посреща особно радушно.
"Несправдливостта " е от 1492 година и едва ли е най голямата .В историята на Испания има доста по брутални несправедливости.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 11:08 от sl

# 239
Аз не споря, предавам това, което на мен ми е казано. Не съм имала досег и нямам личен опит. Искам да й помогна, защото наскоро, така се разкара напразно до друга държава във връзка с важен въпрос (тогава правеше услуга на един човек), затова не ми се ще пак да се повтори същото. Имам чувството, че тръгва неподготвена. Дано да греша и да й дадат адекватна информация по телефона.

Общи условия

Активация на акаунт