Испания

• 50 561
  • 758
  •   1
Отговори
# 240
  • някъде под слънцето...
О изобщо не споря.
Споделям опит от първо лице, а нещо, за което са ми казвали.
Цялата документация за  описания казус с дъщеря ми (и за още два случая, в които  хората отдавна вече имат ДНИ) я подготвях лично аз.Без помощ от адвокат.
Миналата година помагах и на колега да подготви  необходимите документи.
Дори на майтап направих(и покрих необходимите точки) теста по интеграция он лайн
Във форума винаги съм  споделяла само личен опит.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 20:47 от sl

# 241
  • Mediterraneo
Sl, можеш ли да ми ориентираш към този онлайн тест за интеграция, иискам да се пробвам. Ще действам тази година да подавам документите на голямата, докато не е навйршила пълнолетие.

# 242
  • някъде под слънцето...
Примерно

https://www.maestratlegal.es/test-nacionalidad-espa%C3%B1ola
https://www.google.com/amp/s/tolentinoabogados.com/es/test-para- … spanola-ccse/amp/
Доколкото знам дъщеря ти учи тук.
За нея не са необходими изпити.Спестяваш си по едни 100Е на изпит.Остава ти само таксата  за внасяне на документите.Ако не греша , колегата миналата година плати 107е  такса.

Необходим ти е  само документ от училището и .
Kопирам от страницата на министерството

. Certificado de centro de formación, residencia, acogida, atención o educación especial que acredite el suficiente grado de integración, obligatorio en el caso de niños en edad escolar.
Нямам представа  как изглежда, но със сигурнот в училището знаят.
Скрит текст:
Дъщеря ми беше на две или три години на едно от интервютата. Един функсионарио  безуспешно се опитваше да завърже раговор с нея.с.Малката си беше избрала едни блещучкащи обувки, и на всвки въпрос отговаряше с "Сенисиента" повдигайки краче ,  показвайки обувката.
Нас ни" изпържиха" с въпроси, за да рабвеат  проверят дали можем да я възпитаваме в духа испанките култура  треадиции.
Обаче  малката  упорито си повтаряше само едно и също докато, първия се изнерви . Колежката му , с повече търпение  усмихнато  "влезе в роля"  и започнаха да си говорят за Пепеляшка и другите принцеси, дали ходи на гуарде  , дали знае кантахуегос.....и въпросите, които искаше да зададе

Акта за раждане, най добре многоезичен, мисля, че има само 6 месеца валидност.
Важно е в момента на подаване да е минал определения период легален престой(пермисо дв ресиденсия, НИЕ)  , който се изисква .
Познавам  хора, които  избързаха и подадоха  преди да направят изисквания с тях период ,  защото  имали адресна рвгистрация с по ранна дата .Получиха откази.

На времето искаха сертификат за първа ресиденсия.Сега го проверяват служебно.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 09:03 от sl

# 243
  • Spain
Здравейте момичета . Имам един странен въпрос . Дали някои от вас /или децата ви са ползвали Интеррайль ? Ако да ще ви засипя с въпроси 😅

# 244
  • Чикаго / София
Момичета, аз пак с въпроси идвам Simple Smile

Градският транспорт във Валенсия как е най-добре да се заплаща за едноседмичен престой? Букнахме си за 1 седмица Airbnb и целта е да разгледаме Валенсия. Апартамента е близо до центъра и сравнително близо до плажа, но си трябва превозно средство, все пак. Та как е най-добре да действаме за 1 седмица - купува се някаква карта, плащаме всеки път като ползваме градски трансорт или има нещо друго? Колко горе-долу струва?

Втори въпрос- пътували ли сте с Еър Сърбия от София до Валенсия? Най-изгодни за нашия престой са билетите с тях. Поне имат право на 1 кери он. Не съм пътувала с дете под 2 годинки на къси полети в Европа, та да попитам, има ли прави с подобен билет - само с кери он, да носим количка безплатно, при положение, че детето няма да има билет с място?  Ако няма, продават ли се там някакви евтини колички тип чедър, която да купим и използваме за 1 седмица? Тук /САЩ/  има по магазините едни такива колички за по $15-$20 , та затова питам има ли нещо подобно и в Испания?

# 245
  • Mediterraneo
Нискобюджетните компании също позволяват бебешка количка на бебе без билет, друго не знам.

# 246
  • Чикаго / София
Нискобюджетните компании също позволяват бебешка количка на бебе без билет, друго не знам.

Благодаря Тарталета, не знаех. Така или иначе щом купим билети ще звъня да питам, но ми беше интересно ако някой може да сподели опит.

# 247
Момичета, здравейте🌸
Обмисляме да се преместим в Испания, по ред причини. Страшно съм притеснена, знам че трябва  да опитаме и е правилно решение за нас, но съм и много притеснена, не знам кое как става, как ще се справим първоначално.
Най- голямата ми тревога, към момента е училището на малката, тя тук е в музикално училище и бихме искали и там да продължи.
С пеене е, но също сивири на пиано и учи слолфеж.
Сега завърши 3 клас.
Намерих две училища в Гандиа, където мислим да сме като за начало, но разбира се няма информация на английски.
Не знам даже дали са училища или само школи, които се посещават след занятия в обикновено училище.
Искам да попитам дали приемат деца, кога и какъв е изпита и какви документи са нужни.
Но никой не отговяря по телефон, а и да видгант едва ли говорят английски.

За документи ще преведем на испански актове за раждане, за брак и имунизационен картон на Жаки, друго трябва ли? С Апостил ли трябва да са или само превод?
Смятам там да наемем адвокат, който да оформи документите ни. Но не знам колко време ще отнеме това. Конкретно адресна регистрация, защото ще е нужна, за да запишем детето в училище. Ние реално и квартира нямаме още, защото искаме да видим къде ще учи тя и тогава да търсим в района.
Много въпроси са ми в главата.
Но свга това е най-важно, после ще ви питам за фирми за багаж, за здравните осигуровки.
А документ за започване на училище на детето може ли от частен лекар, ако все още нямаме? Бързо ли става?

Всякаква информация ще ми е от помощ.
Търсих на първа страница, но сложениъе линкове не работят повечето. А които да са на испански.
Ние сега започнахме да учим по малко.

Слагам двете училища, коиъо намерих, ако някой има време да погледне дали са редовни училища или са само школи:

http://www.centredemusicagandia.com/

https://www.google.com/search?q=escuela+de+musica+gandia&cli … =cid:CgIgAQ%3D%3D

# 248
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
жаки, в общината могат да ви издадат многоезично удостоверение за брак и акт за раждане.
европейска бланка е,признава се навсякъде в ЕС без допълнителни заверки.

за другото не мога да помогна.

# 249
Момичета, здравейте🌸
Обмисляме да се преместим в Испания, по ред причини. Страшно съм притеснена, знам че трябва  да опитаме и е правилно решение за нас, но съм и много притеснена, не знам кое как става, как ще се справим първоначално.
Най- голямата ми тревога, към момента е училището на малката, тя тук е в музикално училище и бихме искали и там да продължи.
С пеене е, но също сивири на пиано и учи слолфеж.
Сега завърши 3 клас.
Намерих две училища в Гандиа, където мислим да сме като за начало, но разбира се няма информация на английски.
Не знам даже дали са училища или само школи, които се посещават след занятия в обикновено училище.
Искам да попитам дали приемат деца, кога и какъв е изпита и какви документи са нужни.
Но никой не отговяря по телефон, а и да видгант едва ли говорят английски.

За документи ще преведем на испански актове за раждане, за брак и имунизационен картон на Жаки, друго трябва ли? С Апостил ли трябва да са или само превод?
Смятам там да наемем адвокат, който да оформи документите ни. Но не знам колко време ще отнеме това. Конкретно адресна регистрация, защото ще е нужна, за да запишем детето в училище. Ние реално и квартира нямаме още, защото искаме да видим къде ще учи тя и тогава да търсим в района.
Много въпроси са ми в главата.
Но свга това е най-важно, после ще ви питам за фирми за багаж, за здравните осигуровки.
А документ за започване на училище на детето може ли от частен лекар, ако все още нямаме? Бързо ли става?

Всякаква информация ще ми е от помощ.
Търсих на първа страница, но сложениъе линкове не работят повечето. А които да са на испански.
Ние сега започнахме да учим по малко.

Слагам двете училища, коиъо намерих, ако някой има време да погледне дали са редовни училища или са само школи:

http://www.centredemusicagandia.com/

https://www.google.com/search?q=escuela+de+musica+gandia&cli … =cid:CgIgAQ%3D%3D

Пиша на лична Simple Smile

# 250
  • Mediterraneo
Жаки, верно ли ще емигрирате?! Узря ли за идеята?
Моята голямата беше в средата на 3 клас като дойдохме. Взеха ги веднага в училище с наборите. Езикът се овладя много бързо. Тук няма специални часове или учители за чужденците.
Документ от частен лекар за записване в училище може, ние така направихме.
Ще те свържа с фирмата за багаж, която ползвам, много свестни и коректни момчета.
Адвокат не ти е нужен,ама ако ще си по- спокойна, наеми си. С документите е разправия.
Сега ще видя линковете.
Пп. Двата линка са за една и съща школа. Нещо не мога да се ориентирам и аз дали е школа или училище. Но доколкото знам, начално училище толкова тясно профилирано няма. Профилите се изграждат нагоре, в ЕСО и нататък. Моята дойде от училище по изкуствата, с рисуване. Изкара си началното тук, после в ЕСО взе оптативи по рисуване и подобни, сега е бачийерато артистико.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 09:48 от Тарталета

# 251
Много благодаря, момичета.
Ще иде мъжът ми да види за такива мултиезични актове.
Ако някой знае добър адвокат с български, в Гандиа или Олива да ми пише.
Ели ми даде във Валенсия, може ли от там да оправя документите ни?
Може ли да и пратя онлайн висчки и да започне бе з ние да сме там? Май не защото ще трябва адресна регистрация. Тя само лично ли се прави?
Защото ако не може нашите приятели да ни запишат ма техният адрес временно.
Лошото е че тв са от 6 месеца и не говоря езика, та и да искат не могат много да ни помогнат.

Ако няма начално музикално ще я запишем в обикновено и ще тръгне на школа, тъкмо да понаучи езика.
Но аз ли си избирам училище?
Как се процедира? Отивам на място там ли?
Или се обаждам да питам има ли места първо?
Напрво нв знам от къде и как…
Училището ми е най- голям дерт, другото ще опраивм. Но как да взема квартира като нв знам къде ще учи Жаки? А пък от училище ще
Искат адресна регистрация. Значи трябва първо да знам в кое училище биха я взели.
То в ясно че ще идем свга сами пак, но да знам поне план какъв да имам, документи да нося.
Здравни частни ще плащаме.
Душата ми е в зъбите.

Тарти като докараме до багажа ще ми кажеш.
Има ли идея някой колко в рента Кар да взмем ит летището за 7 дни и дали щв свършим работа за 7 дни изобщо.

# 252
  • Mediterraneo
Дишай!
Първо адресна регистрация, без нея нищо не се случва. Вашите приятели могат да ви регистрират, колкото да си извадите НИЕ. Обаче пък училищата са един вид районирани, по адресна регистрация...
То хубаво адвокати, ама всичко по служебен път ли правят? Т.е. без ваше присъствие? За адресната регистрация, после за НИЕ присъствие се изисква. Абе каша е в началото, ама нема се плашиш, всичко ще се нареди. За 7 дни какво точно планирате да отметнете, за да се прецени ще успеете ли?
Кажи Жаки как приема нещата? Голямата ще идва ли с вас?

# 253
Жаки е главният инициатор, само за това говори, започна да учи сама испански преди ние да сме решили още… Тя е много контактна, от малка пътува с нас, намира приятели с които дума нв знаят на един език, тя ще се справи. ММ учи лесно езици, знае доста думи, за мен ще е най- трудно.
Ами ще се чуя с адвокат да каже какви документи да носим. Трябва първо да идем в някои училища да питаме ще я вземат ли, ако кажат че има места, пак ще изпаднем в патова ситуация заради адреса, защото смятаме да идем края на август, а за да имаме адрес близо до училеще щв
Тряба да наемем жилишето от сега.
Щом са районирани не е вариант при нашите привели, те са в Олива. Детето им отиде декември и започна вднага, но е в не особено добро училище. Явно само там е имало места.
Мислим и вариант с колата да търъгнем, за да нв сме обвързани а билети и времв, но в адкси много път и ще трябва да оставям Жаки за доста време, с нея няма как да се помъкнем.
Аз си предатвях че ще пратя висчко на адквокат и той ще може и без нас да подаде документите, но явно не става.
Като се чуя ще питам.

# 254
  • Mediterraneo
Питай, питай. Аз не знам дали може без присъствие, само с упълномощено лице, интересно ми е и на мен. Ако може да му пратиш документите и адвокатът да си действа, ще спестиш време и лутане. Ще се изумя, ако се издава НИЕ без присъствие на лицето, даже бебета искат да ги видят на място и да сравнят със снимката.

Общи условия

Активация на акаунт