Испания

• 50 559
  • 758
  •   1
Отговори
# 255
  • някъде под слънцето...
Опитах се да разгадая първия линк.
Не владея валенсиано.Може да ти помогне само  някой, който с този  език или живее в област Валенсия.
Сайта и неговото оформление , обаче  ме навежда на мисълта, че обучението ще  бъде  на валенсиано, а не на кастеяно(испански)
От това което успях да разбера(общите термини), в
нещо като специализиран платен учебен център , в който се влиза с изпит.

Трябва да се представя  и "информация" от училищата където учат (вероятно успеха).
Сайта на не ми прилича на сайт на училище( примария)  или секундария) , но може в област Валенсия  те да изглеждат по различен начин.
Има място където се записва предварилен час , за разговор с администрацията.
Някой ваш приятел може да получи информацията.

За актовете по гражданското състояние, вече са ти казали, че приемат многоезични, Но...
при приравняването им с тукшните, могат да приложат тукашния закон, че са са валидни само 6 месеца(ако не греша или 9).
По принцип  за определено училище документите св подават  пролетта.
По  друго време доколкото знам,  в
 Инспектората(консехериа де едукасион)  дава свободните места и детето се записва там.
Но това съм го чувала , нямам личен опит по въпроса  , защото детето ми е родено тук.
По въпроса с придобиване на НИЕ, не мога да помогна, защото изискванията непрекъснато се менят.
Има български адвокати във Валенсия и Гандия.
По принцип за пoлучаване на НИЕ не е  необходима помощ от адвокат, достатъчно е да св провери  информацията на сайта на полиция екстранхерия.
Там е качена актуализирана информация.
За адресната регистрация  поне при нас изискват лично присъствие..
За  осигуровки или трябва да си ги плащаш сам ако искаш да си  с граждански договор (контрато меркантил)  ,  ЕТ , имаш фирма или  трябва да ти ги плаща работодател, който те е наел с трудов договор .
Децата се прикрепят към осигуровката на един от родителите.
Ако  родителите нямат, предполагам, че може да се направи  частна здравна застраховка.
Но не знам доколко  са валидни болничните от нея, ако не са издадеени от личния лекар.
Нямам представа и дали  част от цената на лекарствата ще св поеме от сициално осигуряване.
Съотвено едва ли ще имат право на европейска здравна карта , но пък има  медицински застраховки за  пътуване .Поне в училището на дъщеря  ми имаше много екскурзии и интеркамбиос в Европа и за всяко искаха валидна европейска здравна карта
Предполагам , че  по сериозен проблем ще  бъде решен в частна болница
За банкова сметка(която е задължително да имате, защото 99,99 от разплащанията(ток, вода, наем, телефони, интернет, та дори и таксата за публикуваната школа по музика  са по банков път.Има и ограничение за плащания в кеш  над определена сума)  повечето банки изискват НИЕ.
Ако ще внасяте пари придобити извън Испания, и  са
над определена сума задължително ще направят проверка за  произхода им.
Осигурете си  документи  доказващи за произход и платени данъци на парите  в страната в която са придобити.
Преведете ги и ги легализирайте .

Не виждам проблем детето да дойде с вас с кола.
Пътят е  дълъг, но има хотели, където може да се преспи.
Друг вариант е  тя да дойде  после сама с полет до Валенсия, след като вие наемете жилище.
Трябва сами да баправуте нотариално пълномощно, че детето може да пърува само.
Ако го направите само  ЕГН и впишете, че сте съгласни дететода пътува непридружавано в Чужбина, на до навършване на пълнолетие, на практика имате безсричнп  унивесално пълномощно (може да пътива с всекиго, баба , приятел, съсед или само (има платена услуга на авиокомпаниите с която детето може да пътува само))
Нямам представа как стоят сега  нещата с наемане, но чувам от колеги и познати, че  хазяите имат доста изисквания към наемателите, включително и  документ  за финансов статус и  добра платежоспособност.
Хубаво е да ги имате подготвени.
Със сигурност  има и много неща ,  за които ще се окажете неподготвени.
Най добото, което можете да направите за себе си, е да поназнайвате испански и валенсиано, за да можете да сте назависими от други хора и да разчитате само на себе си.
Възможно е поради нежелание или незнание , хората, на които разчитате , вместо да ви помогнат , да  усложнят или объркат нещата.
Пиша го от позицията на човек, на който се е наложило сам  да движи цялата документация още от четвъртия ден на пристигането си...Адресна регистрация, банкови сметки  здравна карта,  договори за навм после  разрешителнони за престой и работа и т н т..
Казаха ми, че никой не ме е канил и  трябва сама да се оправям, пък ако някой помогне, добре дошло, но да не разчитам на това
От позиция на времето  оценявам, че този съвет е най  добрата  помощ, която получих, когато  пристигнах .
Сега всичко е много лесно
Необходината информация отдавна е на официалните сайтове на всяка институция.
Има и Гугъл преводач.
Дори не е необходимо да се назнайва испански.
Не е като преди 20++ години, когато нямаше  такива екстри  и трябваше да се обикаля  лично по институциите , за да се  получи информацията лично., ако попаднеш на свестен държаввн служител, който иска да те информира.
Не всички държавни служите ли  са добронамерени към чужденжите, и не всички  вършат  служебните си засължения с желание.Пиша го като човек, на който се в налагало да пуска охас де рекламасион към  доста държавнии не само  институции примерно рвхистро сивил, полисия насионал.
За  да може да си отстоява оравата, човек трябва да ги знае.
А това става с назнайване на езика и четене на законите , които  засягат дадения казус
.
Успех на новото място

.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 00:03 от sl

# 256
Няма да можете да избягате от валенсияно, но не е драма. Ако е като в Каталуня просто всичко върви на двата езика. Научава се.

# 257
  • някъде под слънцето...
Със сигурност се научават.
Била съм  като турист или на тайм билдинг в области с език различен от кастеяно и  не съм имала проблем с комуникацията  с испанците , живеещи там.
Не са ми отказвали комуникация.
Обаче дъщеря ми имаше интетес към политехниката в Барселона и се отказа, заради каталунския.  Специалността , която искаше  нямаше вариант на английски,  а само на каралунски.

# 258
Много е по- сложно и страшно отколкото изобщо си мисля. Сроковете сме изтървали, не можем да избираме изобщо, тряба да отидем в общината където щв сме регистрирани и там да проверят има ли свободни места и къде. За целта трябва да идем да намерим квартира още от сега явно, иначе няма как да запишем Жаки.
Квартири обаче в сезона много трудно било, почти невъзможно:(
Много страшно ми звучи и не знам искам ли изобщо да обърна целия си живот.
Мъжът ми малката искат, но аз сега се уплаших много, когато започнах наистина да осъзнавам какво е реално такова решение.
Единствената причина е да дадем шанс на детето да живее в бяла държава.
Но понеже Тарти пита дали съм узряла за такова решение, сега осъзнавам че май не съм.
Бях до училището на малката, като чуха само за плановете ни, учителите и се разстроиха много.
И аз като ревнах и нещо ме души на гърлото.
Чакам да си дойде мъжът ми и място не си намирам.
Не знам кое е правилно, толкова съм объркана.
Не съм живяла в чужбина, не съм отворена към промени и никак не знам дали щв се справя, по скоро не мисля.
Такъв страх и паника са ме обзели.
А ако се откажа и после съжалявам, че не съм дала шанс на малката, ако тук попадне в лоша среда, цял живот ще св обвинявам.
Извинявам се че ви занимвам, но няма на кой да споделя тревогите си.
Толкова объркана не помня са съм била.
Всичко е токова сложно, не е да идеш с куфара като на почивка.Sad((

# 259
Не се паникьосвай. Не е толкова страшно, обещавам ти Simple Smile
Дори и детето да изпусне 1 месец у-ще не е драма.
Само някой който говори езика да е с вас ще ви е по леко.

# 260
Ели, до Пиа училището ходиха нашите познати, за набора на Жаки няма места, казали са им.
За квартири много ни отчаяха, било адски сложно.
Даже за година предплата да им даваш пак не искали, без трудов договр, а ние нямаме такъв и едва ли скоро ще започнем работа.
Изобщо всичко е навързано и смятам че не съм подготвена по никой праграф.
На ММ мн лвсно му се виджа живял е в няколо държави и не му пука, но аз не съм.
Трябва да мисля още, не знам.
Откъде и как и дали😞😞😞😞😞

# 261
  • някъде под слънцето...
Най успешната првенция за да не попадне в лоша среда е доброто възпитание.

Аз съм консерва и ми беше трудно да приема как една от приятелките на дъщеря ми в среднито училище от момиче изведнъж реши, че е момче в женско тяло, смени си името и пола в съда  и мина на хормонална терапия.Продължи да ходи с гаджето си момче в мъжко тяло, което се оказа, първо, че е би, а после гей.
И това не в единстввн случай в училището.
Тази година на дипломирането на бачийер видях поне 10 трансексуални деца.
Вярно, че аз съм консерва и за хората е нормално, но трябва да се подготвиш и за това
По въпроса за решението.
"На страха очите са големи".
Сега всичко е много по лесно и по канализирано, не е като преди 20++ години.
Едва ли всичко е толкова сложно  , колкито го виждаш.
Все пак си жител на страна от Европейския съюз, не като преди това,  нелегален без  разрешително  за престой, който може да бъде екстрадиран и да се сдобие с черен печат.
Работиш на черно , в общи линии нямаш особени права и не знаеш кога ще успееш да извадиш разрешително(много мъже ставаха овчари, защото така най лесно се вземаше заяветното разрешително), няма интернет, няма официални сайтове  информацията е кът.
Не знам  дали ако знаех ,  подробностите  по първите години , до изваждане на разрешително  за  работа престой ,   дали ли  бих напуснала със  същата  лека  ръка регионална данъчна дирекция     бих заключила апартамента си  , тръгвайки сама в неизвесрното  с една  чанта парцали от първа необходимост и половината от  спестяванията ни.
Другата половина  трябваше да носи съпругът  ми когато успее да вземе шенгенска виза. А получаване на Шенгенска виза си беше трудна работа по онова време.
Много хора не успяват да издържат и се  прибират в България.
От тези, които остават , повечето се интегрират добре.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 15:29 от sl

# 262
  • Велико Търново
Чета ви редовно, и сега покрай терзанията на Жаки ми стана интересно и се върнах 18 години назад. Тогава аз на 19 г, мъжът ми на 24 г  изкарахме 2 месеца при роднини и се върнахме в България, и да си кажа честно много съжалявам. Сега ходим в Испания на семейни пътешествия и си мечтаем някой ден да имаме възможност да поживеем в тази прекрасна държава.
Успех Жаки, вярвам, че ще вземеш най-правилното решение за семейството ви. Щом сте заедно и здрави ще се справите. Всяко ново начало е предизвикателство и в това му е чара.

# 263
Жаки, не са се свършили училищата.
В списъка на зоната имаше доста училища и консорциото ще ви намерят място.

Въпросът е да си оправите нещатата с жилището. Предполагам че ако пробвате через агенция, може да ви дадат опции.

# 264
  • някъде под слънцето...
Една малка подробност.
В Испания децата тръгват в първи клас на 6  , а в България на 7.
Ако не греша, тази година дъщеря ви навършва 10, което означава, че по възраст трябва да в в 5 ти клас на Примария.
Нямате много време да го мислите, защотото след 6 на примария, следва институто,(тпест свкумдария, ледващия етап от засължителното образование)   където материала е повече и по сложен, което ще направи адаптацията на малката една идея по трудна.
Обикновено децата започеат с връстниците си тук, което означава една година напред  с материала.
На някои им е по трудно и се случва да повторят годината.

Така, че проверете за местата не само  за  набора на дъщеря ви, но и за следващия.
Със сигурност няма да я оставят без училище.
Има и много "академии" , където детето може да ходи ма уроци по музика(солфеж, пеене  ,  инструмент) .
Приятелка на на дъщеря ми ходи  на цигулка  още от първи клас.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 16:42 от sl

# 265
Една малка подробност.
В Испания децата тръгват в първи клас на 6  , а в България на 7.
Ако нд греша, тази година дъщеря ви навършва 10, което означава, че по възраст трябва да в в 5 ти клас на Примария.
Нямате много време да го мислите, защотото след 6 на примария, следва институто, където материала е повече и по сложен, което ще направи адаптацията на малката една идея по трудна.
Обикновено децата започеат с връстниците си тук, което означава една година напред  с материала.

Така, че проверете за местата не само  за  набора на дъщеря ву, но и за следващия.
Със сигурност няма да я оставят без училище.
Има и много "академии" , където детето може да ходи ма уроци по музика(солфеж, пеене  инструмент) .

Това е така, но класовете се приравняват. Няма да и дадат да прескочи 4ти клас, защото е 11г родена.
Жаки, преведете и дипломата или каквото е за завършен клас, сигурно ще я искат, дори и да не се сети да ми го поиска жената от консорциото.

Едит: децата започват училище по календарна година. На пример: септември започват родените 2016. Децата родени декември ще започнат на 5,5г реално, а тези родени януари ще са на 6,5г.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 17:07 от Eli..........

# 266
  • някъде под слънцето...
Възможно е.
Знам за няколко случая на съученици на дъщеря ми от българското.
Започнаха с връстниците си ,   но   само едното дете успя да премине по нагоре  същата година.
Останалите две повториха годината.
Което между другото , тук се счита за нещо напълно в реда на нещата.
Който го може, го може.
Синът на моя позната , дойде тук на 14 години
Завърши унивеситет и в момента е директор по младежките въпроси в комунидад Мадрид.
Доколкото знам е първия българин в испанската политика.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 17:16 от sl

# 267
  • София
Споделям това, което знам за музикалното образование на тази възръст. Тук имат нещо, което му викат Conservatorio,  мисля, че се започва от 8 години, но може и по-късно (10-11), когато се освободят места. Това е нещо като вечерно училище за музика (за инструменти, солфеж, педполагам  и пеене). Една моя приятелка е завършила пиано в такова училище, всеки ден след училище имат занятия до към 18 години някъде и накрая се дипломират. Не знам много подробности, аз мислех да записвам дъщеря ми, която си ходи на пиано на друго място, но се отказах за сега. Приемат с изпит, за деца на 8 години ми казаха че не ги изпитват на пиано или съответни инструмент, защото още е сно за тях, а ги карат да изпеят нещо,  да видят, че имат слух...консерваториото е държавно т.е. не са частни училища, а дали са под юрисдкикцията на испанското правителство или на местното, не съм сигурна. Мисля, че доста сериозно се учи там. Има го във всеки по-голям град, свързани са някак си, защото друга понзната е изпитваща и от единия край на Испания и  ходи да изпитва децата на другия край.
Друго нещо са общинските училища за музика (мисля, че линка ти е към такова), там също се учат инструменти, пеене, танци, пак вечерите след училище. Много деца учат там пиано, солфеж...но мисля, че не чак  е толкова интензивно както консерваториото, въпреки че и то е сериозно.
Моя съвет е да пратиш един имейл и да пиаш, ще ти отговорят. Виждам даже, че изпитите са онлайн. Ако имаш проблем с езика и нямаш близък с испански, прати ми на български, аз ще ти го прведа.
Системата им е различна от българската, не съм чувала за общо образователно училище с профил музика,  но имат добри институции за сериозно музикално образование, което върви паралелно с общото. Може би като наблюдения колкото по-голям е града, толкова по-взискателни са, защото конкуренцията е голяма. Успех Simple Smile

# 268
  • Mediterraneo
Жаки, стегни се! Категорично не вярвам, че сте изтървали каквито и да било срокове или че няма да намерят място за детето. Ние пристигнахме на 30-ти март, на първи май децата влязоха в училище, с наборчетата си. Голямата не беше завършила трети клас, тук за месец "завърши" четвърти и на есен с песен влезе директно в пети клас. Така че прескачат класове съвсем спокойно. Просто си вървят с набора, няма родени януари, няма декември, всички са в един клас.
И аз като Sl смятам че за изваждането на документи не са необходими никакви адвокати, но ако смяташ, че ще ти помогнат да си по- спокойна, действай чрез тях.
Единственото, с което мога да се съглася и с което са те наплашили вашите приятели, е, че в разгара на сезона ще е адски трудно с намирането на апартамент. И въпреки че живея в безкрайно туристически район, точно в разгара на сезона открихме нашето място, където живеем вече 7 години, не сме го сменяли. Та... Да, 3 месеца живяхме в сестра ми и това беше безценна помощ. Така извадихме адресната регистрация, после НИЕ, записахме децата в училище ( малката сега го завършва, не е сменяла училище, голямата просто мина в друга степен).
За валенсианото- в такъв район сте избрали да живеете, няма как да се избяга от него. Но децата го научиха успоредно с кастеяно и не им е абсолютно никакъв проблем. Няма човек в администрация или където и да е, който да не говори кастеяно, спокойно, изобщо не става дума това да е някакъв проблем.

# 269
Здравейте, Жаки. Има една адвокатка, която идва и в Гандиа, но не знам в кои дни. Преоисвам от визитка-Neli Mitkova Kostadinova, 662 25 82 80,може да я потърсите и във феѝсбук.

Общи условия

Активация на акаунт