Испания

• 50 559
  • 758
  •   1
Отговори
# 270
Много говорихме с мъжът ми до 3 часа снощи,  днес беше концерта в музикалното училище, извикаха ни на разговор педагозите и директорите. Страшно емоционално беше, аз и без това бях разклатена, но това ме довърши. Смятат чв детето е много талантливо, молят ни да не я отписваме, това можело да провали бъдещето и. Учителката и се разстрои много, Жаки е народна певица, в Испания няма такава музика. Каза че тя там певица няма шанс да стане.
Доста съм изненадана, че всички я познават и чак толкова са загрижени дали ще учи там или не, не очаквах.
Кокото бях объркана, сега още повече.
Истината е, че още не съм готова.
Искам, но не ми стиска…
Много” ами ако” Да бяхме двамата хващах полета утре…
Рано или късно ще тръгнем, когато тук съвсме не стават нещата
Още ще мисля има време до септември.

Да не беше пеенето, по- лесно щеше да ми е сакяш.

Марипоса, точно на тази адвокатка звънях вчера, няколо пъти, но не вдига.

Много ви благодаря, момичета, за всичко, за куража, за съветите.

Като дойда на ИспанияТа, ще ви каня на боб, баница и народни песни:)

Като узрея за този скок, ще ви кажа.
Дано не се разведем дотогава 😅 За пръв път имаме такова не единомислие….Cry

Жаки е на страната на баща си?!? Но тя в 10 хвърчи в облаците и там можела да станела певица и то на световно ниво😱🤪🤪 Ще им пее какво- Бела съм бела, юначе на валенсиано ?!
Мислим да идем тримата за две седмици, но аз знам чв ще и хареса и ще започне са опява още повече.

# 271
  • Ispania
Жаклин, прочетох всичко от това което сте написала , и от това което са ви написали момичетата.
Общо взето съм съгласна с почти всичко- срокове дори да сте изпуснала, няма никакъв проблем детето да тръгне на училище. Закона задължава тя да ходи на училище (другото са административни подробности).
В пети клас ще е в Испания, не мисля че ще има някакъв проблем .. в класа на сина ми идват нови деца всяка година(всичките англо говорящи), и за четири, пет месеца вече си говорят спокойно, за година , няма разлика с другите.
Така че това не трябва да ви плаши.
Документите са си голямо мотаене, но наистина е много по-лесно сега, няма нищо невъзможно.
 Не съм съгласна само с това че административни работници (в смисъл - на мен никога не ми се е случвало) се отнасят зле към чужденци. Имайки в предвид че съм  била такава не съм виждала и колеги да се отнасят зле с някого.

За музиката- народните песни са хубаво нещо, но едва ли биха заменили хубавия живот, който предлага Испания. И като казвам “хубав живот”, той за всеки е различен. Зависи какво търси всеки един.
Нямат бъдеще в Испания … Може да пее в разни български хорове които съм виждала че правят, но до там.

# 272
  • някъде под слънцето...
Val,
познаваме се лично   от 18 години, когато децата ни бяха бебоци и знаеш много добре дали  всичко, което пиша е вярно.
За съжаление  в Мадрид опредвлено  съм попадала на много държавни служители - ксенофоби.
Може в по малките градове, Толедо , където живееше  и сега в Малага да не е така.Не споря.
Но в Мадрид....
Последния случай беше на вписването на  брака ми от България тук.
Отвратително държание на служителя от рехистро сивил
Опита да  ни върне без повод когато разбра че няма да стане побесня., позволи  си да  ми повиши тон ,  да ме заплашва и ме  обвини в какво ли  не .За негово най голямо съжаление не му влязах в тона, а   поисках оха де рекламасион Наложи да си свърши работата и да приеме документите,  въпреки  демонстрираното нежелание да го направи.Не
пропусна да ме  
"предупреди"   че от регистро сивил сентрал няма да ги обработят.Е обработиха ги и след 7 месеца брака ни беше вписан и получихме акта  де матримонио и либро де фамилия.
Определено не е единиственият служител , който  се е държал неадекватно с мен.
Подновявам испанския паспорт на дъщеря ми.Не знам точно кога си вадила или подновявала  паспорт на малките , защото прочетох , че големия ти син е взел гражданство преди година или две.   По закон преди 10 години  не  беше необходимо присъствоето на двамата родители.
Та служителката взема испанския паспорт  , моето ние и либро де фамилия.Поглежда ги и  казва "От къде го имаш този паспорт" .
Отговорих и ,  че правя  фалшиви у дома  и щом изтекат  ги нося в комисарията да ми ги сменят за истински.
Писала съм и за случая, когато отказаха да издадат на дъщеря ми  международна здравна карта, защото  била otro parentesco понеже не можело родителите с НИЕ, а тя с ДНИ.
Служителят се изрепчи на съпруга ми(защото е прикрепена към неговата осигуровка) " Тя не ти е дъщеря " , ако претендираш, че е , ще трябва да го докажеш.
Трябваше да ходим да "доказваме" че ни е дъщеря.Въпреки, че  тези документи бяха представени в сегуридад сосиал , още след раждането на  детето и въз основа на тях  беше  прикрепено към социалните осигуровки на баща си.
Върха на черешката беше, когато през 2009 от комисарията отказаха да   издадат първо ДНИ на детето , не защото има проблем в документите, а защото било прецедент и не знаели дали може, но идеята беше да мине законовия срок за процедурата (4 месеца по онова врвме) и после да я архивират експедиентето.
Стигна се до там, че едно 5 годишно дете да каже на майка си на чист испански без акцент
"Мамо не се ядосвай, щом испанците се държат  така с теб, аз не искам да бъда испанка.Да си ъръгваме".
Последва гробно мълчание и  издаване на ДНИ.
С две думи, понеже разбраха, че няма парахраг в закома по който да иткажат испанска националност на дъщеря ми, се опотаха по всякалъвначин да ме откажат чрез неосноватвлни бюеократични спънки.
 "Загубените" ми документи за майчинство през 2004 ,
       не бяха входирани , а  скрити от служителката  и след като я заплаших, че ще я денунсирам   ги откри за точно 3 минути, въпреки, че бяха минали поне 3 месеца от подаването им.
Писла съм и за служители от рехистро сивил, които не искаха да издирят експедиентето на дъщеря ми, защото бяха "объркали " адреса за нотификация и изискваха да им занеса писмото, което бяха пратили на друг адрес и съответно, аз нямаше как да съм го получила.  Не  се трогнаха  доеи когато  им представих изходящия номер   и датата на излизане на резолюцията от министерството , а
  ми казаха  , че няма как да имам тази информация. Въпреки , че информацията беше вярна  и наистина я бях получила от министерстворо .Наложи се  да им  обясня , че по пророкол трябва да е при тях и трябва да ми го фасилитат, за да се финализира процедурата.
Идеята беше, че ако заинтересуваният не се представи в срок от 6 месеца(тогава беше толкова) заедно с нотификацията за да потвърди желанието си да пилучи насионаидад, експедиентето се архивира.
Позволиха си да ми кажат "моята дума  срещу твоята".Върви си и се върни с писмото, рогава ще задвижим процесурата...Познай на кого ще повярват"
Е след като поисках оха де рекламасион , си свършиха работата и донесоха документите от другата стая.
Служители в пощата , които щипваха от  пратките ми от щатите и обвиняваха сайта от който пазарувах....
При една екскурзия до Франция, учителката държеше да бъдат с ДНИ и разрешение от полицията, вместо с паспорт.
Позволи си да задържи ДНИ оригинал на дъщеря ми .(само нейното ) за.два дни у  себе си.Знаеш, какво казва закона за ДНИ, , казах го и на учителката, тя се оправда, че   не го върнала, защото не мислела, че познаваме въпросния закон.Дори и тя не знаела, че няма право да задържа чуждо ДНИ у себе си, но трябвало да и вярвам.
Предложих и  щом ще си имаме доверие да ми даде нейното за два дни .Отказа  Simple Smile
Първи клас Пеи игра в двора  
блъскат дъщеря ми , тя пада, удея се в  желязо и чупи преден  постоянен зъб.
Не само че не ме уведомиха за случилото се.
Опитаха се и да го отрекат .Отидох при директора и поясках да покрият лечението и изграждането на зъба, защото инцидента е станал в училище, той ми обясни, че  училището няма застраховка.
Обадих се в консехерията, провериха случая и се оказа, че имат застраховка и директорът сам ми бил пресложил, но аз понеже съм чужденка не съм разбрала.
Пратих съпруга ми да занесе документите.
Поискали му "либро де фамилия", На въпроса му: ако детето няма либро де фамилия , означава ли, че застраховката не  покрива лечението" му било отговорено, че по закон трябва да представи либро да фамилия , ако няма  и детето не е родено в Испания, не могат да приемат документите.
Слес като им дал ДНИ на детето, последвал коментар "Ама защо не казахте, че е испанка" .Съпругът ми отговприл, че  не им го е казал в самито начало, защото според него няма разлика в зъбките на испнчетата и чужденците и след като се е допуснало да стане инцидент , би трябвало всички деца в училището  да имат  права незаисимо от произхода и месторождението си.
Няма да споменавам колко пъти детето ми спонтанно е казвало пред поредния изблик на ксенофобия на държавен и не само служител "Това  че майка ми е чужденка и говори с акцент, не означава, че е глупава"

Има още толкова много случаи, че книги мога да напиша  по въпроса ,  но ще спра до тук.
 Описала съм  моя личен  опит, и както винаги  ,  и заставам зад всяка написана от мен дума.
Не е задължително моя опит да съвпада с твоя.
Но това, че не съвпада  не означава, че написаното от мен  не ми  се е случило и ли не е възможно да се случи на някой друг.

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 10:23 от sl

# 273
  • Ispania
SL, написах че съм съгласна с всичко останало, освен с това 😅.
Защото наистина не съм съгласна (и написах че на мен никога не ми се е случвало някой да се държи зле с мен).
Толедо е малък град, но Малага е огромен.
Разлика в дьржанието не съм намирала.
На малкия ми син вадих паспорта сама(хванах точно последната година преди да сменят закона 🤣), без никакви(абсолютно никакви проблеми. Отидох с либро де фамилия и моето НИЕ, и му извдих ДНИ и паспорт(в Толедо).
На голямия извадих испанско гражданство с пълномощтно от бащата , никога не сме били двамата заедно в една институция. В момента в който излезна решението, с детето , две снимки и адресна регистрация , отидохме в полицията и му извадиха на момента ДНИ, без да ми искат нищо повече. В смисъл аз си имах документа от рехистро Сивил и толкова.
Бяха объркали на ДНИ-то му отзад една буква в адреса. С ново емпадронамиенто веднага го  смениха (без час , защото ме бяха записали че съм предупредила и грешката е тяхна). Бащата не е присъствал сьщо(за паспорта направи пълномощтно от друг град в полицията).
На малката когато вадех паспорта , тъй като мъжа ми бързаше , влезнахме вътре и той се подписа на формулярите и му казаха че може да тръгва, аз останах с детето да си чакам реда. И така.
Не са ме обвинявали за фалшификация (и трите са с “различни” фамилии), не са ми правили никога проблеми… Голямия даже го поздравиха като си взе ДНИ-то с думите “ти си испанец по рождение🤣🤣🤣, това са само подробности сега .”

Не съм казала че написаното от теб не е вярно, а че на мен не ми се е случвало.
Та то всеки трети/пети(статистиката си я измислих аз 🤣) влизащ в испанска институция е чужденец, странно би било да се отнасят различно към него. (Да не говорим че все по-често има и чужденци работещи там).
Определено в полицията и всичко свързано с документите и на трите деца, никога не съм имала проблеми, а само улеснения от тяхна страна.
Повдигането на тон от страна административен работник чак ми се струва невъзможно (моят опит), но всички сме хора , със сигурност има по някой нестабилен на всякьде . Аз не съм срещала такива все още , за мое щастие.
Когато си смених фамилията, смяната в НИЕ-то стана супер лесно. Бях чела какви ли не истории. Отидох, дойде служител , усмихна се , взе ми българския документ , отиде консултира се някъде с някого и се върна с новото ми НИЕ. Нямаше драми, нямаше размотаване.
Мразя ходенето по институциите, защото информацията която имат свързана с чужденци (и не само) често не е достатъчна и трябва да се обясняваме къде да гледат и т.н…
Така се разбрахме че от два различни рехистро сивил(Толедо и Малага) са сгрешили при поставяне на фамилиите на децата ми, но легално ако искам промяна , ще се subsana el error, няма да стане как исканото от мен, защото закона е един, после може да се търси отговорност на служителите. Другия вариянт беше просто да останат нещата както бяха от първия момент. Получих извинителни писма от двата рехистрос и възможност да променят грешката им, но на мен не ми изнасяше вариянта който ми даваха.
И за 1000,2000 евро дето можеше да взема сигурно ако бях завела гражданско дело , няма смисъл да занимавам и адвоката и себе си. Съдията просто си изпълняваше закона,нищо повече.

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 12:54 от Val

# 274
  • някъде под слънцето...
Не оспорвам твоя опит. но се доверявам на моя.

С теб  не винаги сме на едно и също мнение  по въпроси за администрацията и испанския манталитет.
Няма лошо.
И да , повиши ми тон, но в крайна смвтка успях да го накарам да си свърши работата , въпреки, че не искаше.
Освeн това, въпреки неговото нежелание  брака ни беше признат и вписан в регистъра.
Лично аз предпочитам да наричам нещата с истинските им имена, живея в реалността.

Малага може и да не е малък град, ни определено е  доста по малка от Мадрид.
По въпроса с извиненията, наскоро  изхвърлих цял кашон  с извинителни писма.
А как функсионариос прилагат закона за апейидосите.Ами както решат.
По тази причина едни  са а променени апейидос , други не.
На дъщеря ми  примерно  си ги оставиха   без да ги пипат
За ДНИ то и , както писах бяхме "прецедент".Подадохме документи в началото на 2006  и прожедурата няма нищо общо с тази на големия ти син, защото закона беше променен през 2015.
Освен това по врвме на подаването  нямаше навършени и две годими.Знаеш, че над 14  е съваем  различно.
Така, че няма как да се сравняват нещата
Приюерно, тогава нямаше сити и за да не пропуснем 6 месечния срок, сме стояли цяла нощ,   за да се вредим пред рехистро сивил, защото  обслужваха само 20 човека(всичко.матримонио, инскрипсион, насионалидад, хура) .
Не ми казвай, че да висиш цяла нощ(дори  и през септември) е неввеоятно уважение към чакащите

Да не споменавам и киломереичните опашки в началото на века, коото опасваха няколконпути есимствената по онова врвмв екстранхерия за комунидас Мадрид.
Есно голямо уважение...Чакаш цял ден за информация, защото тогава не бяхме комунитариос и такива екстри, като следене на документите он лай нямаше..Та след 14 часа студ  или пек, накрая влизаш и най учитиво , вместо да проверят вкспедиентето ти дават едно листче с  написан телфонен номер кокто никой не вдига.
Едва ли го помниш , защото арайгото по което ти взе пермисо ,   нещата вече  бяха  доста по различни.Поне в Мадрид.

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 19:22 от sl

# 275
  • Mediterraneo
Бавна и мудна е администрацията, лошо ми става, когато трябва да се занимавам с нещо. Но винаги съм попадала на учтиви, поне учтиви, служители. Намусени, нацупени, мързеливи, неадекватни и откровено тъпи- да, но лошо отношение на база произход не съм срещала.
Жаки, вие си знаете. Ще се наредят нещата, когато им дойде времето. Разбирам учителите на детето, ама като знам, че парите вървят с ученика в Бг, някак не връзвам пълна вяра на емоционални изказвания. С което не казвам, че Жаки не е талантлива! Да не ме разбереш погрешно! Но че тук няма шансове за развитие... Това не го вярвам, въпреки общите ми лоши впечатления от образованието в Испания ( като професионално вглеждане- десетки повече са минусите на испанската образователна система в сравнение с бг).
Да доведете детето лятото!

# 276
  • Ispania
Sl, като вадих документите на времето, в Толедо също беше всичко мудно 😅. Аз имах много голям късмет тогава (чак не мога да повярвам), защото никога не чаках цяла нощ пред еатранхерия, нито пък цял ден.

За апеджидосите- (аз исках да ги сменят и те си се хванаха за техния закон , който ако беше приложен и за тримата еднакво ,щеше да ми изнася) закона не е променян от 78 (а може и 68 да беше , не помня , адвоката се занимава с това) мисля че беше 😅. Просто с малките са си правили каквото искат(както аз исках) , а с голямия решиха че закона трябва да се спазва. И тогава дойде хаоса , адвоката обърна делото като “ права на децата “, дадоха ни правотата в съда , но разрешението на проблема не ми изнасяше и остана така както беше.
Всъщност щом закона е променен 2015, аз съм подавала по стария 😅.
Но и аз подадох неговите документи преди да навърши 14, просто ги получи след като ги беше навършил, и единствената разлика беше че вече можеше сам да се подпише. Нищо повече.
Както вече написах, много е мудно всичко, но ако си носиш документите и успееш да вземеш час, всичко става доста “бързо “ и лесно.

(По въпроса за учтивостта , като зная какви сериозни наказания могат да имат функсионариосите, всички се държаха добре с хората. Но сигурно всеки може да има лош ден, което не го извинява в никакъв случай).

# 277
  • някъде под слънцето...
О  Val изобщо не споря.Нямам идея как е било в Толедо.
Визирах Мадрид.Все пак  за област  с население 7 милона, съответно областта с най висок брой чужденци , една,  единствена екстранхерия....При това малка сграда.Няма как да не е ужас.
За първото пермисо де трабахо, чаках отговор близо две години(междувевменни няма начин да се провери до къде са стигнали., а  за първото подновяване  8 месеца.
Имах позната  в Самора с  която подадохме  документи за първа ресидвнсия  по един и същи параграф  в една и съща сеедмица.Докоато излезе моето за оърва ресиденсия , на нея и излезе решението за първо  подновяване.
Така, че няма база за сравнение
Когато ти взе , всичко беше много по експедитивно  
Относно глобите.
Да  веднага си сменят физиономията, когато  поискаш оха.
Въпроса е, че не всички са функсионариос има и много интеринос.
Но си е подигравка от всякъде да пакаш цяла нощ(в 22 часа, вече бяхме 40 човека)   за да си сигурвн, че ще успееш.
Сега с нотариусите сигурно е по лесно.Но преди това трябваше, човек да  виси по 7 или 8 месеца на компа за да вземе сита.
Така, че хора всякакву.
Не мога да се съглася, че всички се държат възпитано.
Със сигурност има и вежливи,  но далеч не всички.

В цитирания случай, човека се изнерви, защото разбра че няма да ме върне, а и на всичко отгоре съм успяла да  вима още една  сита  с данните  на съпруга ми.

По повод процедурата  , не е съвсем същото,
Прочетох, че са те уведомили, чрез карпета сиудадана.Те  са "рожба на новия закон".
По стария закон резолюцияра беше с корео ординарио, което в доста случаи така и не пристигаше.
Щом се е подписал сам, значи се е заклел сам.
При нас  , ние двамата трябваше да се закълнем.Тогава беше много  тържественоВсичко се чете, повтаря пред испанското знаме .Последните години  на някои места  се е правило на коляно   без знамето и да си почетел на  бързо листа а клетвата .Сега с новото изменение , нямам представа как е при нотариусите, но  чувам, че  в много случаи документа  от клетвата трябва да се  оправя.
Попитах, аз тогава пред знамето   защо аз трябва да се закълна  във  вярност към краля, след като  не аз сравам поданик.
Не можаха да ми обяснят, но  бяха категорични, че ако искаме  дъщеря ни да бъде с испанско гражданство  , трябва да се  закълнем  и подпишем ние.

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 22:36 от sl

# 278
Тарти, гледаме за билети, искаме да я доведем за 10-12 дни, да се видим с адвокатката, да питаме, да огледаме квартали, да помислим пак на място.
Да поживеем малко в самата Гандия. Да видим поне едното училище, където може да я запишем и преди да имаме квартира. Обаче цените на билетите са кошмар 1000 лв за тримата до Валенсия и 1200 и нагоре до Аликанте.
Дано намеря нещо по- изгодно. Че и цените на апратаментитв са оле мале.

# 279
  • някъде под слънцето...
Жаки, добро решение.
Идете вижте, проверете , поне ще сте запознати със ситуацията "на живо" .

# 280
Тарти, би ли споделила впечатленията си от образователаната система? И другите момичета разбира се, важно ми е това много.
Друго важно нещо, с каква сума месечно може да се живее нормално, за три членно семейтво, живещи под наем. Знам че “нормално” е разтегливо понятие, за мен значи да си плащам сметките, да се храним добре ( месо, риба, яйца, плодве и зеленчуци това ядем осоново) на ресторант ходим 2-3 пъти месечно, не по често.
Да плащаме уроци на Жаки, карти за спорт за нас.
Дрехи и техника имаме достъчно поне 2 г да не купя нищо. Без никакви изгъзици, но и да не се свиваме. Колко приблизително ще е ок?
Защото ние и тук и там ще имаме все един и същ бюджет, но там ще плащаме наем, може би и училще и уроци още 500 евро някъде.
Осигуровки ще си плащаме здравни сами.
Нашите приятели казват че с 1500-2000 се оправят иделано, наемът им обаче в 400€, но пък за април имали 150 € ток?!? Или ток и вода не разбрах.
Горе долу да си направим сметката.

# 281
Жаки, в Испания не можеш да плащаш сама осигуровки, ако не работиш за своя или чужда сметка.
Тока тази година у нас не е минавал 90е на месец предвид, че аз работя от вкъщи и я парно я климатик все е включен + перални и сушилни ( нямаме балкон) ..
Водата е доста.. мисля 90е на два месеца.

Наемите във всеки град са много различни. В Бсн и Мадрид под 1200е е трудно да си намериш свясно жилище.

За детето 500e и в зависимост от училището е съвсем разумна цифра.
 С 500е за храна също мисля добре ще се справите.

# 282
  • София
Жаки, мога само да те поздравя за талантливото дете, което имаш. Явно ще липсва много на учителките Blush това, че може да и провали бъдето ако я отпишете от училището ми се струва изключително крайно и не съм съгласна. Никой не и гарантира бъдещи успехи нито ако остане в това училище, нито ако се запише в друго. По същата логика, едва ли ще и се провали бъдещето ако смени училището. Не знам как се стига до заключението, че няма как да стане певица в Испания....да не би учителката да познава в детайли всички стилове на пеене в Испания, за да може да прецени че твоята дъщеря не се вписва в нито един??? Звучи ми абсурдно.
За разходите не мога да ти кажа точно за Гандия, не съм била никога там...аз мога дамо да си мечтая за наем от 400 евро, моя е двоен, че и от горе, но съм на съвсем различно място. Другото мисля, че правилно са те ориентирали твоите приятели. Качеството на хранта (зеленчуци, риба месо) за мен е добро и не мсиля, че ще имате проблем да се храните нормално. Картата за спорт на година за цялото семейство тук е около 300-350 евро, което включва достъп до всичкин общински спортни центрове, до онсовните неща като фитнес, басейн....за разни "курсове" се заплаща допълнително.
Уроците по музика в тези държавни  институции, коити ти писах вчера са около 60 евро на месец....държавните училища са безплатни, по принцип в моя регион се плаща само стола (може би 120 на месец??, но може да се прибира и да обядва в къщи, много го правят)  и извънкласните занятия се плащат отделно. Има и полу-частни училища (доста са, не са нещо необичайно), където се плаща около 80-90 евро на месец+ стол, който е толкова колкото и в държавните+ извънкласни занятия (около 30 евро на месец за един вид занятие, например художествена гимнастика, англиийски,  но далеч не са задължителни). За мен лично образователната система е добра, занимават ги доста от към 9 до 4:30 и децата са спокойни. Имам някои забележки, но те не са свързани с образователния процес.
 Тук всеки регион, да не кажа всяко училище, си определя програмата. Не е централизирано като у нас.
Не знам дали съществува опцията да си плащатате сами здравните осигуровки, мисля че тук не може като в България, но да ме поправят хората с повече оптит. За всеки случай с ЕЗОК ще имате достъп до държавното здравеопазване при спешна нужда, ако в началото нямате испански осигуровки.

# 283
Pimpinela, в кой град консертадос са 80-90евро + стол??
В Бсн под 400-450 евро няма консертадо...

# 284
Олеее, ами какво правим тогава със здравните осигуровки, това ще е проблем. Едва ли ще започнем работа в началото, ако не се справяме с доходите, които имаме ще търсим и работа, но едва ли ще е първта поне година. А за детето за училище искат здрвна осигуровка. Значи и тук ще е като с квартирата, без договор за работа трудно…
Няма ли частни каси или както се води?
Тук можем да си плащаме сами здравни осигуровки, мислех  чв навсякъде в Европа може.

Общи условия

Активация на акаунт