Испания

• 50 551
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Pimpinela, в кой град консертадос са 80-90евро + стол??
В Бсн под 400-450 евро няма консертадо...
Извинявам се ако не съм се изразила правилно. Консератдото има месечна такса (нещо което държавните училища нямат)  която в моя случяй е 88 без стол. Отделно е стола, който е същата цена както в държавните, (126 в моя случяй)  но той не е задължителен. Аз лично плащам и автобус и извъкласни, но те пак не се задължителни. В Сан Себастиан.

# 286
  • Euskal Herria
Жаки, ако не си на трудов договор, не може да плащаш здравни осигуровки.  Трябва да си направите частна здравна застраховка, има различни пакети.
Понеже те прочетох в друга тема -  за самолетните билети търси и такива с прехвърляне. Понякога излизат изгодни или поне условията са по-добри.
Наемите са различни в различните области. При нас мога само да си мечтая за наем 400 евро, плащаме двойно. Но ние сме в комунидад с един от най-високите  стандарти, ако не е и най-високия. Ток се плаща всеки месец, газ - на два месеца, водата (и такса смет) - на три. Има минимални разлики и в цената на хранителните продукти, зависи откъде се купуват. Като цяло плодове и зеленчуци са по-скъпи от месото (или почти колкото него). Смятах, че ми излиза по-евтино печеното, отколкото салатата. Откакто почна войната, цените доста скочиха. И на храни, и на ток и газ.
Пимпинела, направо сме съседи, делят ни стотина километра.  Simple Smile

# 287
  • някъде под слънцето...
Варианта за здравеопазване  е частна здравна застраховка.
Потърсете  добра застраховятелна компания.

За средставата от чужбина(не Испания ) най вероярно ще искат   да се декларира  законен източник с платени данъци.
Доста затегнаха за бланкео де динеро.
Подгответе  необходимите документи .
За уроци на детвто също е много относително, зависи от рейтинга на учителя.
Един час при добър учител може да струва повече от колкото месечната такса за "академия".
Зависи от учителя и  от академията.

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 00:22 от sl

# 288
  • Euskal Herria
От работата на мъжа ми им направиха допълнителна застраховка към IMQ, обмислям и аз да си направя такава. Определено много по-бързо се уреждат прегледи и изследвания. Защото понякога се чака с месеци за специалист, ако разчиташ на общественото здравеопазване. Тук е районирано, не е както в България да вземеш направлението и ти да си го избереш.
Относно притесненията ти за Жаки... ами и тук има такива хлапета. Сега една групичка са си нарочили стълбите на кооперацията отсреща за сборно място. Пушат, крещят, снимат клипчета... а едни смелчаци даже и секс правиха. Посред бял ден, на обед. И въобще не се смутиха, че минаваме покрай тях.  Всичко зависи от средата. Няма гаранция, че обкръжението й ще бъде изцяло от свестни хлапета. Това са ми само странични наблюдения, нямам деца в училищна възраст.
Както навсякъде - има си качествени хора и не толкова. Може и да са добронамерени, но може и да има такива, които гледат презрително чужденците. Всяка една държава си има плюсове и минуси, едно е уредено, друго не толкова. Просто обмислете какво търсите, какво искате, с какво може да направите компромис. Ако трябва, направете си списък и като отидете на място, питайте за всичко. Защото за кратък престой нещата изглеждат по един начин, но когато вече станат ежедневие, нерядко се оказват различни.

# 289
  • Mediterraneo
Аз пък плащам 425 евро наем за апартамент с изглед към морето, две спални и паркинг. В съседния блок искат за апартамент с 3 спални и без моята гледка 950 евро, тъкмо ахнах във ФБ на обявата. Та е много, много относително всичко.
Ток, интернет и вода да са ни още 150 на месец. Лизингът на колата е почти колкото наема Simple Smile. С под 2000 евро можем да се справяме нормално. Но това е нашето семейство, всеки си има начин на живот.
За образованието като се добера до лаптопа, че ми е трудно да кълва през телефона.

# 290
Жаки, аз плащам застраховка с много добро покритие по 42евро на човек на месец.
Има сайтове, които ти помагат да избереш най ниската цена с покритието което ти трябва. На пример: rastreador.com

Pimpinela, тук стола е около 130е, базова цена 300е, транспорта е отделно, екстраесколарес отделно... много голяма разлика е. ( и говоря за най-обикновено консертадо. Частните стигат до 1500евро на месец)

# 291
  • някъде под слънцето...
Мнигоезични актове за раждане  могат да се извадят и от родител , без пълномощно.
За други хора може и с пълномощно.
Когато вадихме на съпруга ми  в Пловдив ,  ни върнаха от район централен  , където е вписан по местоживеене ,   след  раждането си и го препратиха в  районната  община, където ни е колибката и  се водим по постоянен адрес в България.
Така, че проверете добре.
Относно "кифлеенето" в латино кварталите е фул екип.

Както е написала Yana,  не е само цветя и рози.
За разходите, всичко е много относително.
Зависи кой какво разбира ппд "нормален живот".
Защото примерно за някои това включва пазаруеане само от Ел Корте и Санчес Ромеро, а за други Меркадона или Алкампо.
Един държи домашния му интернет да е Мобистар, друг е доволен от Digi .

Между другото при висок успех и особени умения  таксата за частните училища не се плаща.Както и при "матрикула де онор" от бачиер  , не се заплаща нито EVAO  , нито  годишната такса за университет.

Познавам доста българи- адвокати, завършили в България  които са членове на тукашните адвокатски колегии. Практикуват си , някои соло, други със съдружници, трети в испански кантори.
Жаки , ако искаш да промениш манталитета и начина на мислене на успанците , няма да се справиш.
Единственото , което можеш да направиш е да се приспосибиш към него, до степен поне да не те дразни.

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 10:49 от sl

# 292
  • Ispania

По повод процедурата  , не е съвсем същото,
Прочетох, че са те уведомили, чрез карпета сиудадана.Те  са "рожба на новия закон".
По стария закон резолюцияра беше с корео ординарио, което в доста случаи така и не пристигаше.
Щом се е подписал сам, значи се е заклел сам.
При нас  , ние двамата трябваше да се закълнем.Тогава беше много  тържественоВсичко се чете, повтаря пред испанското знаме .Последните години  на някои места  се е правило на коляно   без знамето и да си почетел на  бързо листа а клетвата .Сега с новото изменение , нямам представа как е при нотариусите, но  чувам, че  в много случаи документа  от клетвата трябва да се  оправя.
Попитах, аз тогава пред знамето   защо аз трябва да се закълна  във  вярност към краля, след като  не аз сравам поданик.
Не можаха да ми обяснят, но  бяха категорични, че ако искаме  дъщеря ни да бъде с испанско гражданство
Подадох по стария закон, но тъй като писмото така и не стигна , започнах да пускам рекламации чрез “карпета сиудадана”, където пък най-сетне ме информираха че имало развитие и там ми изпратиха резолюсиона, защото им казах че писмото което трябваше да дойде по пощата , така и не дойде.
А най-смешното е че месец след като най-сетне си издействах резолюсиона по “карпета сиудадана”, получих най-дълго чаканото писмо в историята. Което явно е пътувало 600 км за почти 9 месеца 🤣. (Естествено не е пътувало , те просто са пуснали ново, защото той се водеше по стария закон, и въпреки че вече си бях издействала ресолюсиона по друга vía, те бяха длъжни да спазят известяването по закона по който съм подала.
Та получих известието там, защото там вече се правеха рекламациите.

Да, това е единствената разлика за децата над 14 години- те се подписват(заклеват) сами, не трябва родителите да го правят. Той го направи в Рехистро Сивил, не ни хвана новата възможност с нотариус(за съжаление, защото явно е още по-лесно така).

Жаклин, наистина е много трудно да се каже сума за каквото и да е било.
Наемите са тооолкова различни.
В Мадрид сигурно под 700 не може да се намери нормален апартамент, в селата в Кастилия Ла Манча, има къщи по 300 евро още.
На Коста Дел Сол къща под 800 евро едва ли ще се намери, а в села на един час от нея, може апартаменти за 450 да се намерят.
Ток- има хора които плащат 100 евро на месец, има и такива с 250 на месец.

Когато написах че в Испания детето няма шанс за народна певица, съм имала в предвид точно това - народна певица, НЕ певица. Но предполагам , като човек който преди век пееше народни песни, че детето иска да продължи същото , а не просто да стане певица. И въпреки това, написах че има разни хорове в които българи се събират и пеят, но не съм запозната.

Частните училища- докато бе отидете на място, няма как да разберете. Значи има полу-частни(concertados) които са по 100 евро на ГОДИНА, и други такива, които са по 100 евро на месец.
Частните са според зависи- 800, 3000… зависи какво търсите и къде сте.

Сума за живеене на месец също в трудно. Ако не се лъжа , една дама тук веднъж написа една фраза преди време, която съм запомнила (Adadespeinada)- “човек може да живее и с 400 и с 4000”, просто според възможностите.
Меркадона изобщо не е евтина вече 🤣, в Корте Инглес излиза по-икономично и качествено да се пазарува.
Отделно зависи какъв вид храна търсите- месо, зеленчуци, произход …
Здравните частни застраховки- има доста избор, най-важното е да погледнете при вас кои имат най-голямо покритие.
Ние сме 6 човека и изключвайки мъжа ми, останалите 5 ги използваме много 🤣. Но за нещо наистина важно, винаги търся държавни болници. Просто с частните всичко стана бързо.

Испания не е рай, важното е да видите квартала и обстановката.
Значи в Мадрид съм чела от SL, че си има истински гета, и продължавам да се възмущавам след толкова години, каква разлика има от едно място до друго.
То и в Севилия има подобно квартали , но има и прекрасни места , с нормално хора. Ако намерите такова, всеки проблем който се появи, ще бъде решен нормално и цивилизовано.
За последните осем години не сън виждала жена със “странни” устни, или деца на по 15 години изглеждащи за 25 годишни. За това пак да се повторя, много в важно в каква среда попаднете.
При нас е толкова лесно да познаеш румънка … най-неподходящо облечената и с най-много грим(по сред бял ден). И казвам румънка , защото българи не познавам тук(само една дама в сьседното селище).

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 11:53 от Val

# 293
  • Euskal Herria
Сигурно вече сте го прочели, но все пак споделям информацията. От 02 юни отпадат ограниченията за влизане в Испания за гражданите от ЕС и Шенген.
https://www.sanidad.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/ale … KQGyRGWjs0_r1o3bg

# 294
  • някъде под слънцето...
Val, късметлийка си, още чакам писмото за дъщеря ми от 2009 и две от 2019 .
Така, като гледам , май няма да  пристигнат  през този век.
Вторите две ги оправиха с обаждане в министерството и директо си свали решението  директно от сайта и се мина без  карпета сиудадана.Точно за това се учудих.
За гетата , да  има
Преди две години  бяха сорели тока на едно полузаконно миникварталче населявано предимнонот мароканци поне (60% от тях с испанско гражданство)..
Има си и  квартали със засилено латино присъствие.
А за силикона,до преди година имах колежка(майка и е германка), силикон на дупето, бюста, устните изкустввни мигли и огнено червени екстейшъни.
Така, че не е като да няма.

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 13:38 от sl

# 295
  • Euskal Herria
И нас една девойка с визия на чалга звезда ни обслужваше в трафикото. Направо да се чуди човек пола ли е, коланче ли е. Впитото потниче едва удържаше силиконовите й надарености. Пиърсинг в доволно количество. До тогава все си мислех, че не съм виждала такова нещо в Испания. Обикновено се носят кой както се харесва, не робуват на предразсъдъци, но не е било чак толкова фрапантно. Е, имало. Добре, че не е масово.

# 296
Здравейте, знаете ли при пътуване с кола от Испания за България дали има някакви изисквания, свързани с ковид или вече са отпаднали...

# 297
Много плюсове и много минуси има една такава крачка. Едно е да се гледа като турист слънчева Испания съвсем друго е да се живее. А в Гандия май българите са повече от испанците, поне до преди няколко години. За оразованието - имам син на 23 год., който миналата година завърши право и дъщеря на почти 11, която е в 5 клас в примария в училище концертадо. За нея плащам дарение 15 евро на месец и матрикула около 200 на година. Стол не ползваме. За всичките години стаж като родител на ученици мога да кажа че образованието не е на кой знае какво ниво. Книги почти не се четат, историята е на ниво регион, езика *английски* е буквално на никакво ниво, въпреки, че училището е двуезично и разказвателните предмети са на английски. Синът ми го учи сам в къщи, дъщеря ми има много високи оценки, защото се справя с материала, но свободен разговор е абсурд да поддържа, Учителите са изключително неподготвени.
За здравни застраховки - има много варианти. Последно ми предлагаха около 35 евро за четорима доста сносен пакет.
Децата - има всякакви. Моето е много инфантилно, гледа разни тъпотии в тик ток, не ходи по паркове освен на кучешкия, не се събира с деца извън класа  не излиза сама. Синът ми пък съвсем е скаран с излизането. Приятелите му са пръснати из цяла Испания и дремят на компютрите в свободното си време. Но има и маргинални групи, тези за които писа Яна, на които не са им чужди нито регетона, нито джуките нито дрогата. Въпрос на възпитание, контрол и късмет е дали детето няма да се подхлъзне.
С две думи - каквото и да решите ви пожелавам късмет и сили.

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 15:56 от I.Hr

# 298
  • Euskal Herria
Здравейте, знаете ли при пътуване с кола от Испания за България дали има някакви изисквания, свързани с ковид или вече са отпаднали...
Щом пътувате с кола, няма ограничения. Може да погледнете в страницата на ЕС за пътуване, обикновено своевременно актуализират информацията.
https://reopen.europa.eu/bg
Но дори и миналата година, когато ние се прибирахме, никъде не са ни проверявали. А сега почти всички държави разхлабиха мерките.

Много плюсове и много минуси има една такава крачка. Едно е да се гледа като турист слънчева Испания съвсем друго е да се живее. А в Гандия май българите са повече от испанците, поне до преди няколко години. За оразованието -
Абсолютно вярно!

# 299
  • La casa de Mickey Mouse

Познавам доста българи- адвокати, завършили в България  които са членове на тукашните адвокатски колегии. Практикуват си , някои соло, други със съдружници, трети в испански кантори.
Жаки , ако искаш да промениш манталитета и начина на мислене на успанците , няма да се справиш.
Единственото , което можеш да направиш е да се приспосибиш към него, до степен поне да не те дразни.

Аз съм точно от тях, завършила в Бг, практикувала в Испания, без да приравнявам диплома.

Общи условия

Активация на акаунт