Испания

• 50 549
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
  • някъде под слънцето...
Е чак оък да са зле с английския в двувзичните училища....
От випуска на дъщеря ми  2 деца завършиха 4 на  институто със сертификат  c2   на Кембридж, 15 със c1, всички осранали B2..
Така, че  зависи.
Изпитът  бе организиран от самото училище.

# 301
  • Mediterraneo
Екстеншъни, джуки и цици видя ли около мен, или е българка, или е рускиня. Задниците са на латинките. Боцкат се испанките, но са някакви минимални бройки. В Бг ти се плаши окото, що си кривите душата? Аз разбирам чудесно Джаки за какво говори. За 7 години, откакто съм тук, в Бг нещата само се влошават. Чалгата е навсякъде, докато тук не е навсякъде. Да, средата е определяща, но и не само.

# 302
  • някъде под слънцето...
Моята колежка си е испанка.Родена е тук.Не харесва Германия , не знае немски и не ходи там.
Е не слуша чалга,  а Малума и Естопа
За латино кварталите няма да споменавям.Там където има предимно колумбийки  или вецуелки и кънти регетон положението поне за мен е шокиращо.
В България ходя рядко и за кеатко.Времето ми там е посветено изцяло на близки и приятели до един консврви , без подобрения ,  с афинитет към класика  , джаз и рок.
На български кръчми не ходя, нито тук, нито в България.Не виждам защо трябва да си го причинявам.
За музиката  е въпрос на среда.
У дома никога не се е слушала такава музика.Съответно нито моето дете, нито децата на сестра ми, нито техните деца  слушат  музика от този жанр.
Обаче с удоволствие ходят по рок и не само  концерти.

# 303
  • Мадрид / София
Само да кажа, че отпаднаха изискванията за Ковид от 1 май, при влизане в Бг (поне със самолет), както и за Испания сега. Пресен личен опит.

# 304
Здравейте,

Тъй като на семейството ни предстой преместване в Испания прочетох абсолютно всички постове по темата от последните две години. Благодаря на всички за информацията, много ми беше полезна. Мисля, че разбрах как стоят нещата като цяло, но въпреки това имам няколко въпроса:

1) след отварянето на банкова сметка в Испания - просто си превеждаме парите от българската сметка? И как точно се доказват произход на спестявания от България пред испанската банка, доколкото прочетох трябва да се прави нещо такова? Трябва да си преведа на испански бележките за заплатата ли? Или можем да ги вземем с нас кеш и да ги внесем? Просто не схващам.
2) ако може линк към някакъв сайт за сравнение на частни здравни застраховки, много ще бъда благодарна. Има ли семейни застраховки в тази връзка или трябва индивидуално да се сключва договор за всеки член от семейството?
3) доколкото разбрах много от самоосигуряващите се в Испания са със статут на Едноличен Търговец. А дали някой може да даде повече информация как стоят нещата с регистрация на фирма еквивалент на ООД/ЕООД и разходите свързани с това?

Благодаря много за вниманието.

# 305
Не носете много пари кеш.
Ако са преведени по банков път се доказва произхода им от където идват.
Ако ги внесете кеш тук, няма как да докажете произход.

Ако ще плащате такси едноличен търговец само за здравните, не си заслужава.
Ако така и така ще имате едноличен бизнес сте задължени да плащате осигуровки така или иначе.

Те са процент.

# 306
  • Мадрид / София
Най-добре е да си останат парите в българската банка и да си ги харчите тук с българската карта. Можете да ги докажете с фактурите, ако са плащани с фактури. Иначе става сложно.
В Испания данъците са високи та като личен търговец май не е много изгодно да се плаща.

# 307
Цитат
Ако са преведени по банков път се доказва произхода им от където идват.

Така казано не съм сигурна, че го разбирам. Аз точно това питам - как се доказва произхода? Какви документи трябва да представим?

Цитат
Най-добре е да си останат парите в българската банка и да си ги харчите тук с българската карта. Можете да ги докажете с фактурите, ако са плащани с фактури. Иначе става сложно.

Лесно е да ги харчим с българска карта, но нали имаме все пак разходи по установяване, жилище, застраховки, откриване на фирма. Искаме да се установим за постоянно, не е вариант вечно да сме с български сметки. Колко сложно да става, не разбирам. Ако може по-конкретно.

Цитат
В Испания данъците са високи та като личен търговец май не е много изгодно да се плаща.

За данъците се информирах на първо място. Високи са колкото и в другите западноевропейски държави, не повече, не по-малко. Ние искаме испанския еквивалент на ООД, не ни интересува едноличен търговец като юридическа форма. Питам за личен опит.

Благодаря много.

# 308
  • някъде под слънцето...
Възможно е и да направят проверка дали тези пари са декларирани, като приход(и от какво) и дали  е платен съответния данък(общ доход,печалба, наследство
..)   върху тях.
За застраховките, те се изчисляват на база личните данни.Години, професия, заболявания  и  още цял списък с въпроси които се попълват лично.
За някои дори е от значение коя е  автономната област в която св живее.

Мисля, че за подобни сериозни въпроси, трябва да се консултирате с адвокаска , счетоводна  кантора и затрахователна агенция.

Последна редакция: пн, 06 юни 2022, 23:00 от sl

# 309
  • Мадрид / София
Друг вариант е, да ги донесете кеш и после малко по малко да ги внасяте по испанска сметка. Допитайте се до добър адвокат, който се занимава с тези въпроси за да не ви се налага да се разправяте после с банки и доказване на средства (както на мен ми се наложи да доказвам определена сума преведена от бг банка в испанска).

# 310
  • някъде под слънцето...
Точен и добър съвет.
Желателно е канторите с които ще се свържете да са  в автономната област към която сте се насочили.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 15:34 от Не се сърди, човече

# 311
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не помня дали се похвалих - тръгваме. Simple Smile две седмици в началото на юли.
стискайте ми палци да се оправя с метрото и пътуването до училището. до плажа ще се оправя и със завързани очи. Simple Smile

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 15:35 от Не се сърди, човече

# 312
  • Mediterraneo
Друг вариант е, да ги донесете кеш и после малко по малко да ги внасяте по испанска сметка. Допитайте се до добър адвокат, който се занимава с тези въпроси за да не ви се налага да се разправяте после с банки и доказване на средства (както на мен ми се наложи да доказвам определена сума преведена от бг банка в испанска).

Точно пък този начин в един момент ще трябва да доказват откъде са тези пари, които внасят малко по малко, не бих го направила по този начин. Разбира се, зависи и от сумите.
SL- sociedad limitada е донякъде еквивалент на ЕООД. Определено ви трябва счетоводител да ви разясни подробностите.

# 313

Точно пък този начин в един момент ще трябва да доказват откъде са тези пари, които внасят малко по малко, не бих го направила по този начин. Разбира се, зависи и от сумите.
SL- sociedad limitada е донякъде еквивалент на ЕООД. Определено ви трябва счетоводител да ви разясни подробностите.

Абсолютно вярно. Ако парите идват от БГ просто това са легални преводи.

Ако парите са си ваши няма проблем, т.е.  ако Мария Иванова си праща парите от сметката на Мария Иванова в БГ на сметка на Мария Иванова в Испания, всичко е легално.

Ако парите идват от сметка на роднина, майка праща на дъщеря, на пример, също е облагаемо!!!

Ако внасяте пари в кеш, никога не можете да докажете произхода им, ще ви сложат данъци и глоби.

Едит.
Тарталета,
 сега се сетих, че спомена че децата ти са прескочили клас заради испанската схема за учене. Направо съм в потрес.. т. е. Ако реша да оставя детето си вкъщи една година после просто си продължава у-ще, защото е съответния набор?!
Аз се опитах дъщеря ми да прескочи една година, защото е родена февруари и исках да я запишат с предишния набор и вдигнах цялото консорцио във въздуха и пак не ми дадоха, а за да прескочиш цяла година, за да съвпаднеш с наборите може. 🤯🤯🤯

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 22:00 от Eli..........

# 314
  • някъде под слънцето...
"Прескачането"  на новопристигнали деца  за да бъдат с наборите си  е масова практика , поне за Мадрид.
Въпреки, че е родена тук,  когато дъщеря ми  трябваше да тръгне на инфантил на 3 , я скожиха в "класа" на 4 годишните, защото идваше от гуарде и прецениха, че ще е по добре с тях.
После  остана в последния "клас" на инфантил , за да си изчака набора и да тръгне с тях   на  6   в  примария.
Беше по тяхна  идея и преценка.

Родена през април.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 22:20 от sl

Общи условия

Активация на акаунт