Испания

• 50 540
  • 758
  •   1
Отговори
# 315
  • Mediterraneo
Нищо не съм опитвала. Хронологично казах как се случиха нещата при нас. Пристигнахме на 30 март, през април оправяхме документите и записахме децата в училище. След първомайското пуенте ги взеха в училище. Директорът каза предварително, че нито ще учат, нито ще ги оценяват за оставащия месец и половина. С оглед да са в училищна среда, да започнат веднага с езика, да свикнат с обстановката.

# 316
  • Euskal Herria
Явно навсякъде действат различно. Испания е голяма, уж еднакви разпоредби, пък местните служби подхождат по свое усмотрение.

# 317
Струва ми се пълен абсурд, но се радвам за децата ви, разбира се.

Просто са преценили,  че материяла за 4ти клас ( на пример) не ти е нужен?!
Дъщеря ми четеше гладко на 5г ( в Пе4) и смяташе по учебниците за втори клас.Също пишеше много добре още тогава.
Имаше много добри познания и по други "предмети" като история и природознание. Говореше 4 езика.
Родена е февруари и с документи на психолози и прочее  НЕ приеха да я дръпна с предишния набор и да изпусне Пе5.
Щеше да е едва 1,5 месеца по-малка от това, което се искаше.

# 318
  • Mediterraneo
Ами колко да ти е нужен материалът за 4 клас?! Така или иначе, до 6 клас се учи същото, на моменти едно към едно. По sociales и naturales от трети до 6 се дъвче едно и също. Нагоре в института вече спрях да се занимавам с голямата, няма да ме учуди изобщо, ако продължават същите неща да преповтарят. Та сигурно затова им е по- важно детето да е с набора си.
Преди месец три украинчета влязоха в класа на малката. На 12 години са, 6 клас. Едва ли някой се е интересувал кой клас са били в Украйна.
Без никакви документи от Бг записахме децата в испанско училище. Имах отпусно от училището на голямата и някакви служебни бележки от детската градина на малката. Сестра ми беше проверила предварително и бяха казали, че нищо няма да искат, ама аз да си вържа гащите, ги изисках от Бг.

# 319
Не знам защо ми се заядоха толкова на мен...

# 320
  • Mediterraneo
Ама, Ели, моите са си с наборите, не са ги дръпнали напред. Няма януари- декември, всички от съответната година са заедно. Напротив, аз исках да ги оставя с една година назад, ако е възможно, щото нали, да не изтърват материал. Добре, че е нямало възможност, щях да съжалявам.

# 321
  • някъде под слънцето...
Точно.
Всички са с наборите си.
В инфантил на дъщеря ми имаше интересен парадокс.
Тризнаци , набори на дъщеря ми бяха  разделени .Двамата бяха с нея, а третия с набира си.После всички тръгнаха в една година в първи клас.
Проблемът явно е да тръгнеш  година по рано, за по късно никакъв проблем.
Тази година на  дипломирането на дъщеря ми ,  в друо ичилище  се дипломира и сестрата на нейна съученичка, три години по голяма от тях, макар, че доколкото разбрах има още няколко поравителни изпита .
Така, че системата е.....

# 322
  • Мадрид / София
А моя син го записаха 1 година назад тоест с 1 г по-малки от него. Така решиха за да понаучи езика и да се ориентира в материала. Дойде на 13.5г, роден края на декември.

# 323
Ама, Ели, моите са си с наборите, не са ги дръпнали напред. Няма януари- декември, всички от съответната година са заедно. Напротив, аз исках да ги оставя с една година назад, ако е възможно, щото нали, да не изтърват материал. Добре, че е нямало възможност, щях да съжалявам.

Да разбрах те. И аз на твое място бих съжалила, ако я бяха оставили да с по-малкия набор, но ако не е проблем едно дете да прескочи цяла година , защо ми се заядоха да дръпна моето дете в предищния набор. Оказва се че е много по важно да си вървиш с набора от колкото какво и как си научил. Много ми се струва тъпо.

sI, това е друга тъпотия според мен. Ако училището има възможност, т.е. не е малко село  където има само едно у-ще и един клас, близнаци никога не са заедно в един клас, всеки 3г ги мешат така или иначе и където има по-приятелчета задължително ги разделят.
Аз голям вой нададох за това, но няма решение( аз съм в AFA).Родителите го подкрепят.

# 324
  • някъде под слънцето...
Eli
Родителите на въпросното дете , бяха доволни от решението на  администрацията  на инфантил,Коя съм аз ,  за да го обсъждам и да им тъся обяснения , при положение, че всички страни(деца, родители и администрация) са доволни и щастливи.
Дтщеря ми по  онова време беше приятелка с тризнаците.По тази причина  познавах  достатъчно добре родителите , децата и мнението им по
 казуса.
Просто го споменах като реален факт.
По родителски срещи не ходя , нито съм фен на AMPA.

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 10:32 от sl

# 325
Здравейте,
Относно данъчните декларации, които коментирахте по-напред в темата, има ли законово установен срок, в който трябва да се изплати сумата? Декларацията е подадена от счетоводител в началото на май, трябва да ни възстановят определена сума, но още няма постъпления по сметката. Става въпрос за Castilla la Mancha.
Благодаря!

# 326
  • Euskal Herria
Тук пише, че е в срок от 6 месеца от крайния срок за подаване на декларациите - 30 юни.
https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/irpf/declaraciones-pr … r-devolucion.html

Обаче местните данъчни служби могат да си решават. На нас ни изпратиха писмо, в което ни уведомиха, че в 7-дневен срок от подаване на декларацията ще ни бъде възстановена сумата. Ние подадохме на 28.04., на 03.05. имаше превод. Всяка година е така - в рамките на седмица връщат. За Паис Баско се отнася.

# 327
  • Mediterraneo
Моите 7 цента ги преведоха за 3 работни дни. Хилипояс! На ММ също бързо му мина трамитето, но той има разсрочени данъци и без да питат за съгласие, направо си ги спряха от дължимата сума. Хилипояс!

# 328
  • Euskal Herria
Тарти, то го упоменават в писмото - ако имаш сума за връщане, първо те проверяват за дължими данъци, удържат ги и каквото остане, ти го превеждат.
И електронни известия ни пратиха, и хартиени копия по пощата получихме. И за декларацията, която сме подали, с новите данни (първо ни пращат писмо-декларация от данъчното и ако не те устройва, правиш нова), и след това за решението за връщане на сумата. Може би е тукашна практика, но винаги така е било и затова не съм се замисляла, че другаде можа да е различно.

# 329
Здравейте мами в Испания, имам въпрос към скоро записвали децата си на училище. Живот и здраве на есен ще сме вече в Испания и питах за записване на дъщеря ми в училище, ще трябва да е 6-ти клас. Казаха ми да нося бележка от общината, че сме се регистрирали и акта за раждане на детето. Обаче забравих да питам дали да е преведен на испански, и легализиран или обикновен превод е необходим?
Дъщеря ми е родена във Белгия, но има и български акт за раждане. В момента завършва 5-ти клас във Белгия, какъв документ да поискам от тукашното училище? Те не ми казаха за такъв документ, но нали трябва да покажем, че има завършен 5-ти клас?!? Моля малко информация ако може. Ще живеем до Торевиеха, но в провинция Мурсия се води градчето...

Общи условия

Активация на акаунт