Испания

• 50 537
  • 758
  •   1
Отговори
# 330
  • Mediterraneo
Пътечке, може да си бием една среща в Торевиеха, в понеделник бяхме там, имаме приятели.
Кой набор е детето? Назад в темата доста се коментира този казус. На нас не ни искаха никакви документи за завършен клас. Влязоха директно с набора си.

# 331
Пътечке, може да си бием една среща в Торевиеха, в понеделник бяхме там, имаме приятели.
Кой набор е детето? Назад в темата доста се коментира този казус. На нас не ни искаха никакви документи за завършен клас. Влязоха директно с набора си.
Точно търсих някой в Торевиеха като ходя там да си пием кафето..Blush
Дъщеря ми е 2011 година родена,  тук почна на 6 години първи клас. Притеснявам се, че не знае нито дума испански, тук учи холандски и френски, как ще се разбира в началото с децата и учителите, въобще не знам... Имало някакво частно езиково училище при нас, ама било скъпо, така ни казаха от агенцията за недвижими имоти.
Те децата бързо учат езици, дано се справи. Ще се върна назад в темата да видя какво се е коментирало по темата за учениците. Също не разбрах на коя дата всъщност започват училище? Във всяка провинция различно ли е?

# 332
  • Мадрид / София
Училище се почва през първата деседневка на септември. Като знае френски ще ѝ бъде по-лесно да научи испански. Ама за валенсиано нямам представа.

# 333
  • Mediterraneo
Всяка комунидад различно почват, но 8- 10 септември се започва.
6 клас ще е, да, моята е 2010, сега завършва 6- ти.
За езика не се тревожи, ще го научи бързо.
В Торевиеха има голяма бг общност.
Валенсиано няма да й е необходимо, ако ще са в Мурсия, те не са Комунидад Валенсиана.

# 334
Валенсияно,което е каталунски с пловдивски акцент, не е сложен език и много ми помага за френския който уча сега. ( Аз зная каталунски)
Само писането е тегаво.

# 335
  • Euskal Herria
Трябваше да реновирам европейската здравна карта (TSE). Помня, че в търсачката пишех и ми излизаше директно линка в социал сегуридад. Сега първо излиза линк, който обаче е притежание на частни лица. Но това се разбира най-накрая. На вид полетата са същите, данните, обаче като стигнеш до края и ти излиза поле за плащане. Тя, услугата, иначе била безплатна, ако се ползват агенции (каквото и да значи). Затворих всичко, дано само не направих грешка, като въведох данните.
Ето това е страницата, имайте го предвид:
https://tarjetasanitariaeuropea.es/#faqs

# 336
  • някъде под слънцето...
Има мниго подобни страници . .На мен ми се случи преди години, , когато ми трябваше акт за раждане на дъщеря ми.
Айо не си въвела данни на банкова карта, няма как да те ощетят.
Друг е въпроса, за какво могат да бъдат използвани личните  данни., които си въвела.

По принцип  тези карти са   напъллно бeзплатни ..
Трябваше да подновим на дъщерята, заради екскурзията за фин де курсо и покрай нея подновихме и нашите.
Картата е валидна за две години и е пристигна по пощата с корео ординарио..

лунна , зависи с какво гражданство е детето.
Ако е с двойно(българско и белгийско) ще трябва да изберете с кое  искате то да  се акредитира в Испания.
В зависимост от това, кое сте  избрали,  представяте  паспорт  и акт за раждане(многоезичен) .

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 17:49 от sl

# 337
  • Euskal Herria
Да, на всеки две години подновявам. Учудих се, като отворих страницата, ама си помислих, че може да е нещо ново, с тоя ковид колко неща се създадоха или промениха. Не съм давала данни за картата, като стигнах до там, доста се учудих и директно затворих. Знам, че тези услуги са безплатни. Е, от тукашната администрация намерих информацията, както и предупреждение за тази страница - че е частна и че потребителите са неприятно изненади, когато накрая им се искат пари. На мен ми изписа 9,90 такса, но в сайта на администрацията пишеше, че искали 59 евро.

# 338
  • някъде под слънцето...
От доста години се въртят подобни паралелни страници.
Пак малко са ти поискали.
На мен преди години за акт за раждане от рехистро сивил(безплатна услуга), паеалелната страница ми поиска 60€ .
Нямам идея дали  изобщо са  извършвали "услугата" или просто си е било естафа.
Другия номер са SMS от банки, има линк, където трябва да си потвърдиш кодовете за достъп.
Или SMS , че имаш пратка и тябва да платиш незнам какво си, също има линк, където да си оставиш данните.
Веднъж дори ми се обадиха на мобилния от някаква електро компания да ми сменят  не знам какво си.Бях шокирана, знаеха адреса и имената ми.Парадокса беше , че  ток , газ и вода , никога не са били на мое име.Заплашиха ме, че ако не дам данните на титуляра ще ми спрат тока  Simple Smile  .
А уж внимавам много с личните  ми данни...
Как се докопват до тях нямам представа.
На всички комерсиални обаждания по телефона , питам за името на фирмата и казвам че съм в списъка на Робизон .Веднага прекратяват разговора.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 18:41 от sl

# 339
  • Euskal Herria
И мен винаги това ме е учудвало - търсят по име някои. Слава богу, напоследък не се е случвало. Ама като почнат много да се обясняват,  въпреки че казваме, че не се интересуваме, направо затварям. Тия със смс-те и пратките са навсякъде, и в България се вихрят.
Ето това са писали в сайта на администрацията (публикацията е от 2019 г):
Цитат
La Tarjeta Sanitaria Europea es gratuita

Kontsumobide recuerda que la obtención de la Tarjeta Sanitaria Europea es gratuita y se puede obtener en la dirección web de la Seguridad Social rellenando un sencillo formulario. Es necesario el número de la Seguridad Social y el resto de datos son los habituales.

Se ha detectado una web (tarjetasanitariaeuropeaonline.com) que se anuncia como “Portal de Gestión e Información Rápida Online de la Tarjeta Sanitaria Europea (TSE) 2019” y cuya apariencia es excesivamente similar a los sitios webs oficiales de la Unión Europea. Esta página cobra 59 euros por los trámites de gestión, pero esta información aparece en letra muy pequeña al pie de página. En dicho párrafo, tras indicar que las administraciones locales ofrecen diferentes formas de solicitud, también se afirma que para las gestiones para la obtención de la TSE en la administración pública la persona usuaria ”deberá disponer de los conocimientos necesarios, del tiempo libre para desplazarse y hacer la gestión en el horario requerido y de las herramientas adecuadas” con lo que recomienda trabajar con gestores profesionales como la propia página, momento en el cual se informa de las tarifas. La realidad es que la obtención de la TSE vía web es sencilla.

Como hemos señalado la apariencia de la página puede inducir al error y la persona usuaria se encontrará que ha de abonar 59 euros por un trámite que realmente es sencillo y gratuito.

El Instituto Vasco de Consumo, Kontsumobide, recomienda a todas las personas que vayan a viajar en fechas próxima por Europa que obtengan la Tarjeta Sanitaria Europea, que supone una agilidad en los trámites y en la atención ante una eventual necesidad médica durante el viaje. Como ya hemos señalado recomendamos que el trámite se realice por los cauces oficiales y gratuitos.
Единствено за личните данни, които попълних, малко се притесних. Не съм плащала, не натиснах потвърждение и не въведох данни за карта.

Допълвам - и миналата година наново са публикували, даже дават кои страници да се избягват
https://www.euskadi.eus/gobierno-vasco/-/noticia/2021/kontsumobi … opea-es-gratuita/

# 340
  • София
Момичета, някоя от вас или близките ви дали са правили Пътят  (El Camino) до Сантяго де Компостела? Планувам евентуално септември да го направим със съпругът ми и ми трябва инфо относно време, кой път да се избере и т.н. Има доста инфо и в нета, но ще се радвам на споделено от някоя от вас, ако е имало такива ентусиасти. Blush
Средата на септември много горещо ли е още в този регион - чудя се между португалският път /ако тръгнем от Виго/ и стандартният /от Саррия/, защото нямаме много време и само за 1 седмица и около 100 км. ще отидем, като за първи път. Също - до Мадрид ли е най-добре да се кацне и оттам как се добираме до този регион - самолет, влак, автобус?

# 341
Момичета, здравейте,

Извинявайте, че нахлуват така в темата ви. Живея в България , но търся информация и опит от чужбина . Става дума за серозен отит при дете. Някоя от вас сблъсквали ли се е с такова чудо?
Интересува ме какви са били подходите в лечението.

Благодаря предварително!

(Може би, за да не се разводнява темата ако някой има информация да ми пише на лично)

# 342
  • Ispania
Момичета, здравейте,

Извинявайте, че нахлуват така в темата ви. Живея в България , но търся информация и опит от чужбина . Става дума за серозен отит при дете. Някоя от вас сблъсквали ли се е с такова чудо?
Интересува ме какви са били подходите в лечението.

Благодаря предварително!

(Може би, за да не се разводнява темата ако някой има информация да ми пише на лично)

Подхода е : дълго (много дълго) време на антибиотик всеки пьт(плюс Парацетамол или Ибупрофен), и в изключително крайни случаи -операция.

Проблема на отита е че след петдесетото му минаване, остава следи по тъпанчето, но ако детето успее да мине без операция , е по-добре.

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 19:45 от Val

# 343
Благодаря.  Беше на аб, пеницилинов 14 дни и кортикостероиден спрей (продължавме още няколко дни) Серозният отит не създава дискомфорт освен понякога недочуване. Той се появява в следствие на инфекция и е стерилна течност в ухото.

# 344
  • Mediterraneo
И двете ми деца много страдаха от отити. Малката още прави по 2 пъти годишно ( последният миналата седмица). Но серозен отит е имала само голямата, наложи се парацентеза тогава ( оперативно пробиване на тъпанчето, за да изтече събраната течност). И разбира се, АБ, тогава и в болница лежахме, тя беше с 40 градуса Т. Това в Бг. Тук, слава богу, не са правили тежки отити.

Общи условия

Активация на акаунт