Испания

• 50 535
  • 758
  •   1
Отговори
# 345
  • Чикаго / София
Момичета идвам с въпро-отново Simple Smile

Как по принцип се процедира в Испания при наемане на апартамент и плащане на таксата на брокера? Наемателя плаща цялата такса на брокера - 1 наем плюс някакви такси, или се поделя между собственика и наемателя на половина? Ние в Бг даваме апартамент под наем и ако брокер ни намери наемател, поделяме един наем между нас и наемателя, не плаща само наемателя. Дъщеря ми намериха апартамент с още 2 момичета и брокерът иска да му се заплати на него цял наем плюс някаква такса и каза, че по принцип там наемателя плаща всичко. Така ли е наистина?

# 346
  • Мадрид / София
Да, така е. Плаща се 1 наем напред, 1 наем като фианса, 1 наем за имобилиарията + такса за договора. Може да искат и повече наеми в аванс да се заплатят.

# 347
  • Mediterraneo
Никакви общовалидни правила няма, всяка агенция си иска, каквото им падне. Скоро приятели наемаха жилище, платиха половин наем на агенцията. Такса за договор не съм чувала някой да плаща. Общо взето, зависи от агенцията, зависи от наемодателя, зависи и от наемащия.

# 348
  • София
Зависи за къде точно става въпрос, при мен например е точно така, има голям дефицит на жилища и агенциите много ухажват собствениците на имоти.
Била съм във Виго например,  там не беше така, наемодателя се оправяше с агенцията и той плащаше за услугите и.

# 349
  • Мадрид / София
Тарти, лично съм плащала 80€ за договор, та от опит го казвам. Ето, сега чу, че може и да иска дадена агенция да ѝ се плати и за договора. Става дума за Мадрид Комунидад.

# 350
  • Mediterraneo
Че аз не споря, само казвам, че не съм чувала. Те скоро и такса за добър ден ще искат като влезеш в агенцията.

# 351
  • някъде под слънцето...
irka
    Радвай се че
изобщо са се съгласили да взмат наематели чуждестранни студтенти.
Дo колкото чувам от познати  наемането е  сложна мисия.Особено за  чужденци без  доказателство за
 редовен доход.
 .

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 00:43 от sl

# 352
  • Чикаго / София
Благодаря за инфото момичета.
Значи ще се подготвим с три наема за начало.

sl те до сега не са имали проблем затова, че са чужденки за някой апартамент. Свързаха се с няколко брокера до сега, но все имаше нещо, което ги отказваше да стигнат до сделка. В района в който търсят се знае, че има университет с доста чуждестранни студенти и самите обяви даже си казват, че апартамента е близо до университета и, че е подходящ за студенти. А едното момиче е от Колумбия, другото от Швеция, а третото от Португалия, така че откъдето и да ги погледнеш са се събрали международна бригада. Simple Smile

# 353
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не ми е работа, но споделям чужд опит.
детето на приятелско семейство беше в Мадрид миналата година по програма Еразъм. от университета препоръчали фирма за наем на апартамент за времето на програмата. има си договор, всичко.

след приключването трябвало да върнат авансовия наем. до сега не могат да си вземат парите. пишат си, оправдават се с нещо, прехвърлят ги от отдел на отдел, или "точно сега имаме затруднения но до 1/2/3 седмици ще върнем парите по банкова сметка" или "не говоря английски. съжалявам".

очевидно разчитат на това, че чужденците няма да се върнат до Испания за наема, а няма и да знаят как да си наемат адвокат за да им "оправят" мераците.

# 354
  • Mediterraneo
Фианса връщат изключително рядко, няма какво да се лъжем. Тя е за евентуални щети и непокрити сметки след напускане. Винаги се измисля причина да не се върне депозита, независимо дали е през агенция или директно от собственик нает апартамент.
Като се нанесохме, имаше някакви неща за оправяне след предишните наематели. Понеже бързахме, се договорихме да ги оправим ние срещу половината следващ наем. Откъде мислите, че агенцията си покрива подобен разход? От депозита на предните.

# 355
  • някъде под слънцето...
За фиансата е според  зависи.
Единственият апартамент, който сме наемали тук  на наше име, беше без агенция.Дори нямамхме разрешително за лелагелен престой.Само български паспорти с изтекли шенгенски визи.За да се направи нотариална заверка искаха да подпише и гарант испанец.
След като взехме разрешително за работа променихме нашите данни в договора ,  изключихме гаранта и фиксирахме цената на  наема в евро, защото в предния договор беше в песети.
Когато се изнасяхме,  хазяина си задържа парите за  сметките  за ток, вода и газ и ни върна останалото.
Но това беше преди доста години.

# 356
  • Мадрид / София
Много зависи от собственика. До сега само  на едно място не пожелаха да ми върнат фиансата, независимо, че всичко го върнах в изрядно състояние. На другите места или не са ми искали фианса или са ми я връщали. Зависи колко морален е собственика, а и в какво състояние се връща жилището.

# 357
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
имат протокол, че всичко е върнато изрядно. от агенцията не оспорват, че трябва да се върнат парите но не ги връщат.  факт.

използвам случая да попитам, има ли организация, нещо като нашите КЗП, или защита на потребителите, които да съдействат?
или само с адвокат може да седейства?

# 358
  • Мадрид / София
По принцип има, но не знам дали действа за жилищата под наем.

# 359
  • някъде под слънцето...
имат протокол, че всичко е върнато изрядно. от агенцията не оспорват, че трябва да се върнат парите но не ги връщат.  факт.

използвам случая да попитам, има ли организация, нещо като нашите КЗП, или защита на потребителите, които да съдействат?
или само с адвокат може да седейства?
Имат.
Трябва обаче клиента на агенцията да отиде на място, да поиска оха де рекламасион , да я попълни и да я занесе в консумо.
Оха интерна не върши никаква работа.
Ако откажат оха де рекламасион  се вика полисия локал . Те я носят и трамитират по служебен път, а агенцията получава глоба , за непредоставянето на въпросната оха.
Обикновено   при самото поскване на оха проблемите се разрешават като с магическа пръчка.
Пиша го от личен опит, полисия насионал,  рехистро сивил, унивеситетска билница, сегуридад сосиал,  консехериа де едукасион, пощите .До тук всички са охас интернас, но държавните институции нямат други.
Всички казуси бяха решенинпо най бързия и благоприятен за мен начин.
Добавям банки(Банесто(тях ги завесох на арбитраж пред банко де Еспания  през 2005 и спечелих казуса ) , Каха Мадрид и двете вече са история), мибилни оператори Ауна и Оно  , също отдавна в историята, както и различни   локали , магазини, заведения и т нт , които предлагат  различни услуги, гиляма паст от които вече затворени.
Съпругът ми казва, че съм мниги проклета.Рам къдетонпусн аоха им затваряли бизнеса.
Оняснението е, че ако не знаят как да  ги работят танонили късни ше го затворят.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:37 от sl

Общи условия

Активация на акаунт