Испания

• 50 534
  • 758
  •   1
Отговори
# 360
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
много ти благодаря. ще предам. Simple Smile майката се е ядосала и смята да иде в Мадрид лично да се оправя с тях.
сега поне ще има идея какво да прави. Simple Smile

# 361
  • някъде под слънцето...
Ако майката не е титуляр в договора за наем , няма да  може да поиска оха де рекламасион, защото де юре тя не е клиент на агенцията.
Ако ще ползвате услугите на адвокат , таксата му  вероятно ще е колкото фиансата.На това разчитат.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:25 от sl

# 362
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Sad от това се боях. Sad

# 363
  • Чикаго / София
Ще го мислим депозита, като стане време да напускат апартамента. Така или иначе без него не можеш да вземеш нищо под наем. А тези момичета ще са там в следващите 5 години, ако всичко е наред, , така че ще си разучат какви са им правата и как да си ги търсят.

В САЩ, където живеем, също сме плащали депозит при наемане на апартамент, но до сега винаги са ни го връщали, никога не са ни лъгали с депозита. В Бг даваме апартамент под наем и винаги сме връщали депозита на наемателите, след изчистване на последните сметки. Ще ги видим испанците как ще се представят и какво впечатление ще създадат.

# 364
  • някъде под слънцето...
Irka
За толкова години не съм забелязала на испанците да им пука как ще се представят пред чужденците Simple Smile .Май това си е само наш "български"  комплекс.
Ако в прав текст  им кажеш че не ти харесва нещо , то  в 90 % от случаите ще получиш следните два отговора "като не ти харесва, заминвай си" или "Ние те храним и си ни длъжен".Само в останалите 10%   може да реагират нормално , като само 2% от тях да  осъзнаят, че вероятно имаш право.
Когато  им го кажеш индиректно, по голямата част от тях предпочитат да не разберат намека, а останалите просто  се обиждат.
Много бичат да се подиграват лееекинко и не само, но когато обърнеш палачинката и им дадеш от "собственото им лекарство" , се сърдят.
Испанците  се водят се предимо от собствения си интерес.Аз , аз и само аз.
И ако нещо са сгафили проблема не е в тях, просто ти не си ги  разбрал Simple Smile .
Характерно за манталитета им е да предпочетат да те "хвърлят на върбата".  Счита се , че е по възпитано да излъжеш, от колкото да кажеш истината.
Много от тях предпочитат да десйтват подмолно и в гръб, защото  нямат топки  да ти кажат истината в лицето.
За човек, който не понася фалша  е трудно да им свикне  на номерата.
Преди години имах един шеф, който често ми казваше,
"Трябва ли да бъдеш толкова откровена а клиентите и да им обясняваш   параграфи от договора , които са в техен ущърб.Забаламосай ги и отклони разговора.
Знам, че не искаш да лъжеш , но да премълчиш  истината, не значи  да ги излъжеш .
Казваш им и  една  ментира пиедоса и  кедас комо уна сеньорита" .

Нашата колибка в България си  стои празна.Не ми се занимава.Ако възникне проблем , трябва майка ми да го решава  , а спокойствието и ми е по ценно от наема.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 17:27 от sl

# 365
  • Mediterraneo
Какво да очаквам по следния казус?
През февруари поръчвам стока със срок на доставка 10 март. След 15 март започнах кореспонденция с фирмата, стигнахме до решението, че си искам парите обратно, защото ми дадоха тепърва още месец за доставка! И оттогава спряха да ми връщат мейли. Платено е с кредитна карта. Подадох рекламация към банката, те от своя страна дадоха 60 дневен срок на продавача да реагира. Срокът изтича след десетина дни. Имам тегавото чувство, че ще пия една студена вода за 150 евро Sad Имали ли сте подобни случаи и какво е било развитието?
Винаги съм избягвала да пазарувам от сайтове с карта, винаги ползвам Пейпал като гаранция за плащането си. Никога не съм имала проблем с неполучена стока и невърнати пари. Сега съм направо бясна, първо, че стоката ми трябваше наистина, второ, че ме мотаят толкова време и трето, че се чувствам в безизходица. Ако от банката не реагират адекватно какво още мога да предприема? SL, какво ще ме посъветваш?

# 366
Подай жалба в Oficina del Consumidor.

# 367
  • някъде под слънцето...
Тарталета
За банката , зависи какви  са условията по договора на кредитната ти карта.

На мен преди 14 тина години ми върнаха подобна сума, която амерукански сайт отказа да ми върне.

Онтонсно  фирмата , от която си поръчала, ако  е испанска имаш доста добри шансове  да  ги накараш да ти ги върнат .
Ако обаче няма оспанско седе, трябва да разчиташ само на нанката, издала кредитната ти карта.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 00:14 от sl

# 368
  • Мадрид / София
В момента и аз съм в подобна ситуация. Само дето е от този месец и още не знам дали няма да изпратят поръчката. Писах, контактувах ама не ми отговарят.
Купих от Ryanair едно подаръче задължително с карта се плаща, не може в брой и сега всеки 2-3 дни ми теглят от картата тази сума. Опитах да се обадя на Ryanair и няма никой. Днес пак ще пробвам. Банката ми дава едни решения дето не са приложими. Та направо съм бясна. Наложи се да изтегля всичко от сметката за да мога да пазарувам докато дойде новата карта. Сега трябва да чакам да се реализира плащането за да мога да пусна денунсия в полицията.
Направо съм бясна на банката и несигурността, в която сме вкарани. Та имайте предвид ако плащате в самолет или друго място, че може да ви сюрпресират след това.

# 369
  • някъде под слънцето...
Ако се канцелира картата, не би трябвало да могат да теглят.
Още повече , че за кредитна карта плащатането не е на момента, а на определена дата от месеца.
По принцип кредитните карти са сигyрни от дебитните, защото има един момент в който сумата е блокирана, но не е изплатена .
На мен ми се случи със Сефора на един кибер понеделник..Блокираха ми сумата, но нямах  ордер.
Обадих се  на Сефора, трябваха им два дни да си признаят грешката.Обадих се и на банката и  писнах оплакване от Сефора.
След 3 дни Сефора разблокира  сумата.
Когато си вадите кредитни карти, четете добре договорите.Какво и до какви суми в какви случаи  покрива, за да няма изненади.
Аngela , пусни оплакване  за не коректен авиопревозвач
 https://www.seguridadaerea.gob.es/

Преди няколко години точно те задължиха  Луфтханса да ми изплати обещетение за пропусната връзка  заради закъснял полет.

Офоса им е  до метро Сантяго Бернабео.

За  по добра аргументация  отиди на  летището
Поискай оха де рекламасион и  от АЕНА и опиши случая , ще  ти бъде от полза .
Те също ще направят вътрешно проучване.
Искай и от  банката също за нехлихенсия и даньос и перхуисиос.
Няма как да продължават да ти теглят суми с  блокирана карта.

P.S .
Писах ти на лични

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 13:36 от sl

# 370
  • Мадрид / София
Благодаря за разяснението. Картата беше дебитна. Извинявам се ако съм казала кредитна. Вече е блокирана, но парите са резервирани преди да се блокира картата и от банката не могат да ги блокират. Така че Раянеар ще ги изтегли след около месец. Писах оплакване на авиокомпанията, а по телефона е абсурд. Пускат ми записани указания и музика, но служител така и не се обажда. Да ида до летището и обратно ще ми струва колкото задържаната сметка. Поне са 25€ общо. Като ги изтеглят ще пусна денунсия в полицията и така.

# 371
  • някъде под слънцето...
По принцип банката има механизъм да иткаже пкащането, след като се продавача отблокира сумата.
Друг е въпроса, че не винаги  им се занимава.
За тази сума, адвокатската усуга  би ти излезла нерантабилна.Знаят го и за това те мотаят.
Мижеш да пратиш документацията по имейл на линка, който постнах по нагоре.

# 372
  • Мадрид / София
По принцип банката има механизъм да иткаже пкащането, след като се продавача отблокира сумата.
Друг е въпроса, че не винаги  им се занимава.
За тази сума, адвокатската усуга  би ти излезла нерантабилна.Знаят го и за това те мотаят.
Мижеш да пратиш документацията по имейл на линка, който постнах по нагоре.
Най-после служител ми вдигна телефона. Резултата е 0. Човек, който не разбира какъв е случая. Аз му казвам, че ми взимат от картата за поне още 2 покупки в самолета, той ми говори, че съм платила куфар и ръчен багаж. Аз му викам и какво от това? Говорим за  две различни неща ама или аз не го казвам както трябва или насреща си имам хора дето не им се мисли... Служителя накрая каза, че да им пратя формуляра, който е на веб страницата им ( него го пуснах още сутринта).
Та такива работи. Човек пишман да стане от неуредици и то тук в Испания.

# 373
  • Ispania
Честа практика е някои фирми, да задържат определена сума два пъти, като след това автоматично се връща един път в сметката🙄. Не съм сигурна дори дали мога да го обясня 🤔.
На мен ми се случи плащайки чрез някаква платформа в epay.bg(май не беше така 😅страницата) сметки в България. Веднъж си взеха цялата сума, и още веднъж след това. Тогава звънях на хиляда места, от web страницата ми казваха че при тях излиза само веднъж платена сметката, от банката ми казват че трябва денунсия и resolución (това може и да не беше така, не помня вече) за да ми върнат парите, докато при поредното посещение в банката , една дама се сети за тази странна практика(често срещана), в която взимат като гарант(не стана ясно защо 🤣) парите двойно. Каза ми да изчакам. Блокирах картата веднага за мое успокоение.
След две седмици , парите бяха върнати 🤣, а аз си мислех че просто съм останала без тях.

Случи ми се същото с купуване на продукт от самолета, но там ги върнаха на следващия ден.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 21:29 от Val

# 374
  • Мадрид / София
Благодаря, това до някъде ме успокоява. Ще видим дали ще ги върнат. Все пак дебитната карта я блокирах и чакам нова да ми изпратят.

Общи условия

Активация на акаунт