Испания

• 50 503
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
  • Spain
Икономическа специалност първи курс в УМУ( университетМурсия) - матрикула 1100€- какви точно кредити незнам , каквото ѝ беше посочено в учебния план взехме . С матрикула де онор - платихме 20€ накрая , имаше предложение сумата да бъде платена на 8 плащания - всичко това онлайн , копието на матрикула после трябва като почнат годината я занесем в секретариата. Това от личен опит . Понеже беше обявена  същата специалност  и билингуе (на английски се учат определени предмети , но разбирам не всички ) , но я нямаше официално в момента на матрикулирането ѝ писаха че уж като започнат и ако се събере група  ще се говори допълнително . Но за доп заплащане не е ставало дума .
Учебници и материали са отделно мисля и не са никак евтини. Като започнем ако някои го интересува ще знам повече .
Да попитам тази Бека де ексиленсиа за всички комунисадес ли важи  ?
Дъщеря ми от 1 бачиллерато получава "Бека Мек " която си я получават всички , които кандидатстват за нея , варира по някакъв начин , но не вярвам да са само доходите  , добавят и доста за успех , специално тя на година получаваше между 1700 и 2000 €, незнам точната сума защото е в нейната сметка и ѝ я дават на 3 пъти през учебната година . Сега пак са ѝ писали че отговаря на критериите и до края на септември трябва да представи документите (тоест вече в първи курс в университета). Мисля че тази е последната година с тази Бека . В страницата на министерството на образованието има информация за тази Бека и се кандидатства от там . Мисля че всички деца от бачиллерато я получаваха (всички които са кандидатствали на време  ). Българска гражданка е , ако някои го интересува.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 12:01 от Ада Деспейнада

# 481
  • някъде под слънцето...
Точно ,  с матрикула де онор се плащат само разходите за секретария, също от личен опит.
Бекас де екселенсия  се дават на децата явили се на изпита за тях в зависимост от резултата от изпита.Тази година за Мадрид бяха седмица след EVAU .
Училището определя децата, които се явяват и те ако имат желание подават документи за изпита .По принцип щом е с матрикула, със сигурност е можела да се яви.От випуска на дъщеря ми се явиха  не само матрикулите, но и децата с успех над 9 от двете години .Общо 9 деца , а по принцип до сега (след завршване на институто, и 1 на бачийер) винаги са се явявали само двете с приятелката и. .От там нататък се прави класация за комунидад.
Друга бека за екселенсия 2000Е  , е при бал кандидатстване над 13.
Последните две нямат общо с доходите, Но беката, за която споменаваш на прителка на дъщеря ми, също с матрикула, никога не я дават, явно е обвързана с доходите.
Друга  "бека" е тези 400е, за които трябва да подаде  онлайн, за книги и концерти.
Солиситуда е он лайн и мисля, че е до септември или октомври.Дъщеря минказа, че се подписва с електронно ДНИ, но със сигурност има някакъв вариант и за НИЕ.

Моя дивак, беше писал специалност изцяло на английски.Всички предмети.Вероятно специалност за чуждестранни сруденти(в смисъл деца, завършили средно в неиспано говорящи страни), но не сригна до нея, защоти я приеха на първо желание.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 15:06 от sl

# 482
  • софия
За дамата , която питаше за  изисквания при обучение на анфлийски  в държавeн унивеситет .
Попитах  дъщеря ми Условието е сертификат за  минимум B2.,
На нея  са го изисквали за канидатстването(беше записала една дийсциплина  на английски в края на списъка), предполагам, че ще е при записване .

Да,доколкото разбрах изискват сертификат за  минимум B2 и тъй като тази година завърша училище в БГ има възможност освен в  унивеситетите в България да проверим и в Барселона за държавен такъв.Какви са приемните изпите и за таксите като цяло.

# 483
  • някъде под слънцето...
За  стойността  на матрикулата , трябва да проверите на  страницата н конкретния университет, за конкрерната специлност.
Всичко останало са предположения
Нямам представа,  как се осъществява приема на деца завършили извън Испания.
За живеещите в Испания,  се прави изипт EVAU , има задължителни диксциплини  и в зависимост от изучаваните предмети и такива, които  могат да се изберат.
Доколкото разбрах, от задължителните отпада английски догодина(май последно ще бъде догодина)  и на негово место идва история на философията.
Всички изпити(освен английски) за комунидад  Мадрид бяха на кастеяно.
За тези, които казваха, че матрикула за медицина  в държавен е мбого по скъпа от другите
 и варира  е от 4000 до 10000.
Погледнете държавните в различните области.
https://notasdecorte.es/medic%C3%ADna/madrid
и примерно Малага , Кадис....
https://notasdecorte.es/medic%C3%ADna/malaga
Да, частините стигат и до 21 000 на година,  но в държавните е съизмерима с тази на останалите специалностти.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 19:45 от sl

# 484
  • Spain
Sl мерси , явно я нямаме тази Бека де ексиленсиа в Мурсия , казах не щерката да провери , но не открива нищо тук . За тези 400 е за "култура" коментарът е че се кандидатства мн трудно и май само с електронно Дни , тези дни ще ходят в СС да проверят дали може без електронни дни

# 485
  • някъде под слънцето...
Да, и моята каза, че е с електронно ДНИ.От  преди е месец е тръгнала  го активира и още не е стигнала до комисарията Добре, че поне навърши 18, защото това е условието за електронно ДНИ, като услугата   се подновява на всеки две години.
Не вярвам да е само с ДНИ, едва ли ще направят такава дискриминация., вероятно за НИЕ ще искат елекронен подпис.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 11:37 от sl

# 486
  • Ispania
За беката за “култура” я подадоха около мен със сертификадо дихитал, не е нужно електронно ДНИ.(За ДНИ говоря, с НИЕ не познавам някой да е подавал, но както казва SL не вярвам и аз за има разлика за деца с НИЕ )

# 487
  • някъде под слънцето...
Госпожицата днес се  записа за боно куртурал с електронно ДНИ.
Активирала  си е  кодовете за достъп в   комисарията.После  у дома с четеца , без проблем.

# 488
  • някъде под слънцето...
Днес прочетох , че  децата одобрени за бека (тази  за кояро се кадидастваше прилетта), ще получават по 100е екстра на месец до края  на годината
https://www.google.com/amp/s/www.newtral.es/ayuda-100-euros-estu … s/20220714/%3famp

# 489
Здравейте!
В момента изисква ли се QR код за влизане в Испания?
Благодаря!

# 490
  • Euskal Herria
Не. Всички изисквания и ограничения отпаднаха. Единствено искат да се носят маски по време на полета.

# 491
Не. Всички изисквания и ограничения отпаднаха. Единствено искат да се носят маски по време на полета.

От кога е това? Аз летях преди 1 седмица и само аз бях с маска .  На края я махнах...

# 492
  • Мадрид / София
Носенето на маска в самолета е задължително, но българите не го спазват. За към България минаваше и без, но на връщане се изискваше стриктно. Това беше от края на май.

# 493
  • Euskal Herria
Миналата седмица летях до Мадрид и обратно (вътрешен полет). Предупреждаваха всички ни за маските на влизане в ръкава.

# 494
  • Ispania
Маските са задължителни, но нито на отиване, нито на връщане някой носеше…
Никой не прави и забележки. Още на летището предупреждават че в самолета трябва да се носи маска..

Общи условия

Активация на акаунт