Испания

• 50 498
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
  • Мадрид / София
Зависи от екипажа. На връщане от Бг с Ryanair екипажа правеше забележка още с влизането в самолета, но към Бг - не. Съответно и не си слагаха маска, нищо че на самото летище обявяваха, че е задължително.

# 496
  • Spain
Миналата седмица се прибрахме с бг Еър, изобщо никой никъде не спомена за маски . Ние знаехме защото на отиване ги използвахме и бяхме единствените в самолета (стуардесите нямаха например )и на връщане не си  сложихме . . Летището в Малага обаче беше приготвено с медицински екипи и ни накараха да минем точно от там с места камери и термометри , имаше екипи със скафандри 🤣 приготвени да вземат проби  и отклонението беше за нас , румъния и още две държави ...

# 497
  • Ispania
Миналата седмица се прибрахме с бг Еър, изобщо никой никъде не спомена за маски . Ние знаехме защото на отиване ги използвахме и бяхме единствените в самолета (стуардесите нямаха например )и на връщане не си  сложихме . . Летището в Малага обаче беше приготвено с медицински екипи и ни накараха да минем точно от там с места камери и термометри , имаше екипи със скафандри 🤣 приготвени да вземат проби  и отклонението беше за нас , румъния и още две държави ...
Ада, от моя полет не отклоняваха 😅, даже ни направиха транзитно минаване до куфарите. Хората с престилките си стояха там , но чакаха полета от Англия, на нашия от Бг не обърнаха никакво внимание.
След малко кажат и децата , ще споделя и с тях как е било🙂.

# 498
Един въпрос към мамите, живеещи в района на Торевиеха. От къде летите до БГ,  защото като гледам от Аликанте няма полети до БГ? От Валенсия има полет до София, но излиза въпроса как се стига до летището там? Налага ми се да летя до Варна, а живея в Сан Педро дел Пинатар и сега се чудя как да организирам това пътуване. Flushed Може да го направя от Аликанте с прикачване някъде, но как да стигна рано сутринта до летището в Аликанте? Без кола съм, има ли шатъли или някакъв друг транспорт до летището в Аликанте за ранните полети? Някой да знае или да е ползвал български транспорт от/до летището? Или такси, което да кара на приемливи цени?

# 499
  • Mediterraneo
Как да няма полети от Аликанте?! Аликанте- София, майка ми си тръгна преди 3-4 дни, ще се връща в края на месеца.
По другите въпроси не мога да ти отговоря. Знам, че всичките ми приятели от Торевиеха летят от и до Аликанте.

# 500
Здравейте,не открих тема за студенти и университети в Испания,затова ще питам тук-живеещите от дълго време в Испания-кажете за университета в Сарагоса,чувате ли какви са отзивите,имате ли познати,които учат там,няма подробна програма и информация на сайта им,да прочетем за специалност биотехнологии.Или поне не намерихме,за да се информираме.
Дъщеря ми е приета там,но има супер кратко време да реши дали да се запише.При условие,че започват на 15.09,а тя няма още нищо уредено,не знам ще се получат ли нещата.
Така се опасява,че ще изпусне материал,който не е лесен и после може да е трудно с наваксването.

# 501
  • някъде под слънцето...
Рейтинга на университета
https://www.google.com/amp/s/www.elperiodicodearagon.com/socieda … 56238247.amp.html

След записването дъщеря ми получи достъп до платформата на нейния унивеситет , за да види  програмата,  хорариума, дийсцплините , които ще изучава,  преподавателите,  както датите за изпити и поправки.

# 502
sl,този достъп е след записването само ли или е необходимо и да се плати таксата?
Нищо не ми е ясно,защото се оказахме в една много нелепа ситуация по вина на агенцията,с която кандидатства и сега всичко ни се струва трудно изпълнимо като е в едва ли хе последния момент и притисната от липса на време.

# 503
  • някъде под слънцето...
Да разбирам ли, че още не сте направили "matricula" ?
Нямам представа по какъв параграф сте кандидатствали,  но  за приетите тази година  сеока за matricula  беше през юли, началото за първа класация и  после втората.След опраделените дати не се прави matricula.
Как така трябва да почне на 15 , а  още не е записана?
В Мадрид  имат занятия поне от една седмица.

# 504
  • Ispania
Лено, както е написала SL, матрикулата се прави доста месеци преди започването на университета. В Малага още не са започнали, започват последната седмица на месеца(тук в Андалюсия винаги сме последни 🤣), но вече няма шанс  за записване.

Конкретно за университета за който питате- отзивите са много добри, има специалности които там са най-добри от цяла Испания.
Но ако няма пуснати документи в срок, едва ли сега ще може 🤔.

# 505
Аз затова  казвам,че на мен не ми е ясно и сме наели агенция,чрез която кандидатства.
И консултантката казва,че е приета на трето класиране и има само 1 ден да реши дали да се запише.
Дъщеря ми я пита така възможно ли е и няма ли да изпусне занятия,тя отговаря,че почват на 01.10

Val,
Сега за документите дали да пуснати в срок-може и да са пуснати,защото този процес започна още май,юни,там някъде.

Къде да чете за добри отзиви за университета!

# 506
  • някъде под слънцето...
Тук пише датите за matricula за трета класация
https://academico.unizar.es/grado-y-master/matricula/fechas-de-automatricula
Не разбрах, защо консултантката "трябва да каже, че е приета".Университетите уведомяват кадидатствалите  чрез  потвърдителен имейл, където е   споменат периода "отворен" за  matricula .

Не знаeх, че има агенции за кандидатстване в университет.Процедурата не е сложна.
Не знам дали ще ти е от полза това, но в общи линии за "последните повиквания", им оставят много кратко време за размисъл, защото трябва да си запълнят бройките.
Кандидат студентут  би трябвало  вече да е наясно  дали иска да използва "последния си шанс" защото в тези случаи бала  му е под nota de corte и приемането му си е  жив късмет.
Драмите с рейтинга обикновено  се вихрят около първо или второ класиране, когато може да св избира между няколко университета..
Синът на приятелка, след като се записа  там където беше приет пусна документи за листас де еспера(поне за Мадрид не е авъоматично, като за някои унивеситети дори не дават инфо на кое място си и разрешават записване само за една специалност).Та  от второто класиране беше приет в три други университета(същата специалност),  като в  единия също му дадоха само 24 часа да направи matricula.
Майка му  беше луднала да гледа рейтинги в последния момент и всички и помагахме.
Накрая той се записа по негово осмутрение(защото всичко е он лайн) и "върна" matricula  , там където се беше записал на първо класиране.

https://academico.unizar.es/acceso-admision-grado/admision/llama
Тук  са писали за рейтинга си
https://www.unizar.es/en/rankings

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 10:36 от sl

# 507
Понеже говорите за университети..Моята дъщеря се записа първа година в един университет във Белгия,  днес им е първия учебен ден. Но така и не ни казаха каква такса ще плаща, кога се плаща и въобще нищо за финансовата част на следването. Което на мен ми изглежда много странно... Имаше в сайта само максималната сума която може да се плати на година, но за всеки било индивидуално. Кога все пак се решава и на каква база е таксата? Предполагам ще е свързана с дохода на родителите,  но ние вече не живеем там.. Grinning

# 508
В Испания зависи от специялността и колко кредита плащаш. Може би има и нещо такова.

# 509
  • някъде под слънцето...
Не самонот специалността. и кредитите Комплексно е .
Зависи от университета и областта.
Соециалността на дъщеря ми   е с различна такса(про еднакви кредити), в различните държавни университети  на Мадрид.Ако за матрид разликата е макимум  350 Е то за същата специалност в други области  стига дон700 Е .
Лунна, дъщеря ми се беше навила за Белгия, и уж щеше да подава документи , но после  се отказа.Знам, че таксите бяха обявяни, поне за университетите на които тя се чудеше.

Общи условия

Активация на акаунт