Испания

• 50 444
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
  • Mediterraneo
Болницата ми е на 4 минути с колата. Университетска баш не е, айде, все в университетски болници се лекуват всички! В съседния град, на 2 минути с кола, има още 2 частни болници.
Няма какво да чукам на дърво. Преживяхме операция на ММ, знам какво е обслужването и лечението.
 Не гледай все като последна инстанция да се доказваш, никому не е необходимо, само ти олекваш.

Ивелина, на лични ще ти дам подробности. В района, на който сте се спрели, е.

# 571
Селата в Испания изобщо нямат нищо общо с бг села. Точно и вярно казано. Всичко си имат големите села, хеле за нуждите на 4 годишно. 50-60км от плаж или голям град не е нищо по испанските автописти. Ще стигате по-бързо отколкото да прекосите Валенсия. Вие само на един плаж ли смятате да ходите? То кощунство...Simple Smile
И това, че имате средства за скъпа квартира, ако смятате да го кажете на някоя агенция, ще ви ошушули  и ще ви остави на хляб и вода...
Хаха, искрено ме развесели с това за агенцията! 😆 Разбира се, че като стигнем до там ще си правим пас, споделих го с идеята, че търсим хубаво място за живеене, а не евтино.
Иначе за плажа, разбира се, че смятаме да обикаляме, но идеята ни е да живеем до плажа. Ако сме във Валенсия, не бихме се набили във вътрешната част. Понеже сме живели няколко години на бг Черноморието с гледка към морето, та си предтсвяхме нещо подобно или ако не виждаме водата, поне да я усещаме и дишаме. 😊

Представяш си го всичко много идеалистично и прекрасно, и ще бъде, но може би не от първия път. Според мен, личен съвет, потърсете първи евтин и некосмополитен вариант за преместване. После поживейте, разучете, харесайте правилното място за вас. Да, има една торба пари между това да живееш в Мадрид, Валенсия или в някое китно непопулярно село. И не е сигурно дали ще имаш повече удобства, въможности или по-добро обслужване. Във вашия случай ви трябва ориентировка на място, за да изберете точното място. И испански. Иначе ошушулването е гарантирано.

# 572
  • някъде под слънцето...
Тартлета всеки има своя опит.
Моя е със здравословни пеоблеми на хронично болен баща , който беше диспансризиран  и опериран (тежка животоспасяваща операция  с неясен изход) точно в унивеситетска болница.
Имаше едни инжекции, които се отпускаха само за унивеситетски болници и се поличаваха само и единствено от аптекаите към тях.
За протокола бяха напълно безплатни, но можаха да се вземат само и единствено н лично от болния и веднъж в годината от близък, нойто може да докаже  родствена връзка.

Имала съм операции и  в унивеситетска и в частна, така, че мога да сравня.

Изобщо не държа да тежа в нечии очи.
До сега не св случвало да  искам информация за каквото и да е от теб, но обратното се е случвало  и то нееднократно.
Знан, че атаката е най добрата защита.
Но не ми отговри на въпроса всички удобства при теб  на "мизерни" цени ли са.

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 16:24 от sl

# 573
  • Mediterraneo

Но не ми отговри на въпроса всички удобства при теб  на "мизерни" цени ли са.

Изобщо не ми е ясно какво питаш. За година тренировки на дъщеря ми плащам 250 евро, в които влизат 3 тениски, анцуг и 2 суитчъра. 3 тренировки на седмица. Само това ми идва на ум, за което плащам в момента. Училищния автобус е безплатен, комедорът беше 4,20 на ден. Наем пък колко плащам, да не отварям дума. Отдавна няма такива цени, дори и в нашето село.
За останалото замълчавам тактично. Не мислех, че искането и даването на информация в публичен форум се брои по някакъв начин Simple Smile Simple Smile Следващия път, когато попитам тук за информация, не се чувствай длъжна да ми отговаряш. Има достатъчно хора, готови да помогнат, без да се бият в гърдите.

# 574
  • някъде под слънцето...
Ако беше чела постовете внимателно и беше способна да превъзмогнеш откритата си неприязън към мен(която не е от вчера и се проявява във всички останали теми, където  се засичаме) щеше да разбереш какво се опитвам да кажа.

Изобщо не ме интетрсува кой колко получава и колко  и  за какво плаща.Никога не ме е вълнувал чуждия бюджет.
Отговорих ти няколко пъти, на въпросите, но ако забелязваш  вече не го правя, доринна тези, които са насочени директно към мен.
Никога не съм помагала  на когото и да е, за да се бия в гърдите, ило за да получа благодарностти.
Когато обаче  се опитваш да бъдеш полезен на някого , а той  те даравя щедро с неприязън , не виждам смисъл да си го причинявам.
Та ако наистина искаш да разбереш какво имах в предвид за "всички блага за мизерни цени" прочети  и осмисли внимателно постовете, а да и ако забелязваш израза е в кавички.Защо ли?
Не е важно кой къде живее  ,  а дами  е щастлив там където е..
Не оспорвам възможностите които се дват в  "селата" в Испания ,  но ми е  малко несериозно да се твърди, че  всичко села винаги имат  по добри условия за живот от  области   като  Мадрид  и  Барселона... , Тук също има "села"...От  село до село има разлика.
Познавам лично  това момче, от времето когато беше  новопристигнало дете.Познавам майка му.Мога да ти гарантирам, че не пеарат пари, нито имат връзки.То и кой ли  би  използвал лични контакти за да уреди друг на подобна длъжност.
Това имах в предвид,  пишейки за възможностти.
Политиката и големите компании са в градове.

https://www.comunidad.madrid/transparencia/persona/nikolay-yordanov-bogdanov

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 18:39 от sl

# 575
  • Мадрид / София
Какво ви е мнението за Университетската клиника и зъболекарските кабинети и частни клиники за направата на мостове с изкуствени зъби? Къде би било най-добре?

# 576
  • някъде под слънцето...
Като човек обиколил десетки зъболекари, както в България, така и тук.Тарталета , не го казвам с гордост.Бих искала  да нямам  толкова богат опит и искрено завиждам на хора, коиото  примерно нямат корони
Зъболекарите са профилирани.Един е хирург, друг естетична, трети се представя за " специалист по всичко" .
Като студенка в България съм ходула в стоматологите към медицинския,   да се учат на мен.Точно там откриха на какво се дължи увреждането ми.Зависи на какви студенти ще попаднеш.Зависи и какъв ще е наблюдаващия зъболекар
Имала съм  и "неграмотно" направени пломби от специалисти.
Тук съм плащала  луди пари за " вълшебни пломби" на уж специалисти за естетична  дентална медицина и съм имала плачевни резултати.Включително рекламация със смяна на пломбите, но  все още  нося доказателство  зя   неграмотността
и некомпетентността  на зъболекаря.
Странното е , че в същата клиника,  със сущия материал, пломбата на дъщеря  ми се държи повече от добре , вече   11 години, а моите  дадоха фира  за няма и две години.
На други места тук са ме карали да подпиша декларация, че не носят отговорност за работата си.В такаива случаи  си тръгвам директно.
Бях се отчаяла.
Имам  близки зъболекари в България, но нямам време и възможност за всеки проблем да ходя в България.
С  две думи.Предполагам, че моста няма да се вижда , тоест не говорим за естетика.В такъв случай е вяжно да е  добре  изработен  и да е на сносна цена.
Знам, че си в Мадрид, ако те интересува бих могла да ти там координати на български зъболекар от който съм доволна като работа , отношение , качество и цена.

Последна редакция: пт, 07 окт 2022, 09:10 от sl

# 577
Не е важно кой къде живее  ,  а дами  е щастлив там където е..
Не оспорвам възможностите които се дват в  "селата" в Испания ,  но ми е  малко несериозно да се твърди, че  всичко села винаги имат  по добри условия за живот от  области   като  Мадрид  и  Барселона... , Тук също има "села"...От  село до село има разлика.

Не знам къде прочете, че се твърди, че "всички села винаги имат  по добри условия за живот от  области   като  Мадрид  и  Барселона". Можеш да се върнеш по мненията и да прочетеш, ако не ми вярваш, че никой не го е твърдил. Всеки си даде съвета на момичето, тя има глава на раменете си и ще си вземе решението сама.
Обаче това е публичен форум и имаме право да изразим мнението си свободно, дори и да не съвпада с твоето.
Заинтересуваните да знаете, че има живот извън Мадрид и Барселона, качествен и доста по-евтин, въпрос на личен избор и приоритети, разбира се.

# 578
  • Ispania
Аз имам имплант и мост върху него , правих ги преди около седемнадесет години във Витал Дент.
Всички се оплакват доста от тях, аз нямам особени забележки.
Първите две години докато ми се пооправи устата, имах проблеми , които те веднага коригираха и решаваха, след това го носих около 15 години без проблем. Преди две години ми падна парченце от него, отидох в друга тяхна франкисия(в друга автономна област) и тъй като тези мостове са с доживотна гаранция, ми го смениха целия. Никакви проблеми.

Мъжа ми си направи при тях “стотина” импланта🙄, махнаха му всички Горни зъби, защото имаше медицински проблем, излекуваха го перфектно преди да слагат имплантите, и резултата е повече от добър.
Голямия ми син сложи при тях бракетс invisibles-пак без никакъв проблем.
На мм сестра му сложи мост също, много е доволна.
Малкия ми син си прави при тях шест кариеса(🙄), и за първи пьт видях дете да ходи с удоволствие на зъболекар.
Общо взето съм страшно доволна от тях.
Но на всякьде всичко зависи от това кой професионалист ще те поеме.  На времето също бях много доволна от предишната франкисия.
В България веднъж си правих зъб , преди около 20 години някъде, и повече не повторих 😅(а всички казват че там било много добро обслужването при зьболекарите).
Но не бих слагала мост/ имплант/ нещо по-сериозно в друга държава, а не в тази в която живея , гаранцията е до живот, и знеш че ако стане нещо, веднага се покрива всичко.

Последна редакция: пт, 07 окт 2022, 23:44 от Val

# 579
  • Мадрид / София
Мост с имплант е за моя приятел. На предни горни зъби е. Този, който има вече се клати и го боли. Гледаме за вариант, който ни е най-изгоден като цена-качество.
Единствения ми мост го правих в Бг при частен зъболекар, колега на майка беше, ми не е мръднал вече поне около 15г. Супер направа. Та си зависи от зъболекаря. Благодаря за съветите, ще ги имам предвид при взимането на решението.

# 580
Това лято ми напраиха лечение в БГ, за което бях искала консултация в Исп в уж много добра клиника.
Без да споменавам финансовата част, искаха да ми сложат 5 импланта, брекети ( не за естетика, а нужни за съответните импланти) и 2 коронки, за да заличат потъмнели зъби.
В БГ намерих абсолютното за мен гуро, който спаси всичките ми зъби и потъмнелите просто ги избели със специялен препарат.
Цената на услугите му е почти колко в Исп и плюс билетите и отпуските, не ми излиза по евтино въобще, но за мен си заслужава всяка стотинка...

# 581
  • някъде под слънцето...
chortiz
 Живот има навсякъде.И той
е такъв какъвто си го направи човек.
Различни сме един харесва едно, друг друг и всеки има някакви свои приоритети.
Не е задължително твоите приоритети да са и мои, както и обратното.
Определено съм съгласна, че всеки има глава на раменете си.Но е хубаво и да се използва и  за мислене, а не само за носене на раменете.
Точно за това написах " да се направят сондажи и да се обработи информацията"
Съкласна съм и с факта, че всичко е до заъболекар.
Точно за това писах , че е важно да се прецени , какъв е проблема.Мой близък е  зъболекар, хирург , когато  на една от първите отпуски отидох при него, предпочете  да ме изпрати при свой колега,  специалист  в естетичната  дентология.При него  специално бих отишла отново, но разбрах, че  преди десетина години се  е преместил в Англия.
През годините съм попадала на всякакви и тук и в България.
Накрая се замислям дали да не извадя всичко и да сложа импланти, защото  за толкова години вече ми писна все нещо да оправям или сменям.Така, че вече се ментализирам  , че това ще е най доброто решение.
От кварталната франкисия на Витал дент не останах доволна.Прекъснах дипломатически отношения с тях преди повеченот 15 години.Не ми хареса как работят  и избягвам да давам втори шанс, там където са проиграли първия.
Няма как да си "правя зъбите" в България, защото както е написала  Вал, все нещо  може да се случи и става сложно , освен това,  периодично се налага да правя "текущ ремонт" .
Избелване при зъболекар съм правила  преди в България и тук.
Резултата беше по добър там.
Въпреки, че тук уж беше с по съвременни технологии.
Недостатъка, че избелването  не е за винаги.В смисъл, че във времето ефекта му намалява, докато при фасетите е различно.Но там пък има изпиляване на част от зъба ...
Няма пълно щастие.

Последна редакция: пт, 07 окт 2022, 16:30 от sl

# 582
  • Mediterraneo
За съжаление, успехът на зъболечението не зависи само от зъболекарите Sad Просто има хора, които трудно се поддават и на най- доброто зъболечение. Аз също имам горчив опит с моите зъби, почти нямам здрав зъб в устата си( сега да, имам предвид че почти всички са лекувани по някакъв начин).
Открихме хубава клиника тук при нас, собственикът е българин, невероятен професионалист е. Постоянно се развива, клиниката му е с ултрамодерна апаратура. Цялото семейство ходим при тях- има хирург, ортодонт, още 2-3 зъболекари.
Аз имам мост( адхесивен, много е важно, не засяга с пилене съседните здрави зъби!) и няколко корони. Ревизира ми стари пломби и ги подмени. ММ сложи три импланта и корона. Голямата мина ортодонтско лечение с невероятен успех( каниха я да им е рекламно лице, че наистина докторката се изуми от резултата).
Всичко си плащахме. Между трима ни( на малката са й вадили два млечни зъба и веднъж почистване) сигурно сме изхарчили пари за една нова кола Sad Ама така е, като имаме лоши зъби...

# 583
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Попаднах на тази информация за "дигиталните номади". За Португалия е, но се цитират и други страни в ЕС, включителна Испания.
Дано съм полезна.

https://www.businessinsider.com/portugal-launches-digital-nomad- … quirement-2022-10

# 584
Здравейте и добре заварили.
Записах се с бутона, но ми се иска да се включа по-надеждно Simple Smile
В началото на идната година пътуваме за Канарите. Много чета, уж си знам стъпките, а реално нищо не знам и имам чувството, че всичко ще правя на случаен принцип. Дори на почивка не съм била там Smiley , в Испания изобщо съм правила един-единствен трип до Барселона. Прекрасно беше Simple Smile
Работя в компания в ЮК, договорът ми с нея е там и за работата няма значение, че се местя. Надявам се, че да се оправя с местните таксове ще е лесно. Все още не говоря испански, всъщност и двамата още не говорим, но за работата ни няма значение. Въпреки това слушам истории за хора, научили се супер бързо и говорещи тотално свободно в рамките на да кажем година и силно се надявам това да е случая и при нас.

Единствения ми проблем в момента е, че проучването ми за компания, която организира транспорт на вещи, все още  само на етап търсене в интернет, малко удря на камък, защото обикновено завършва с "без Канарски острови". Намерих няколко места, с чиито калкулатори получих някакви суми от типа на 600 евро за 45-килограмов кашон, което е умопомрачително. И се чудя дали някой има опит с транспорт до испанските острови, струващ по-малко от бъбрек?

Общи условия

Активация на акаунт