Испания

• 50 448
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
По въпроса с училищата. Ако идвате от вън, ще ви намерят място в някое училище по всяко време на годината, не е нужно да е на пролет.
В Испания като цяло раждаемостта намалява, поради което има много училища където винаги има места, зависи от мястото което изберете да живеете.
Както ви казаха в държавните училища се праща стол и годишна такса за материяли, която е около 100-150е. Има области където тази такса се поема от държавата.

Яслите са друг случай. За училищата са длъжни да ви намерят място, за яслите, не.
Държавните ясли ( до 3г) са на много добро ниво, където живея аз са на по-добро ниво от частните. Там ако има място също ще ви го дадат по всяко време.

Също е добре да знаете, че децата ходят на у-ще и градина според годината в която са родени, т.е. ако сина ви прави 5г през 2022, догодина ще е първи клас въпреки , че септември ще е още на 5г.

# 556
  • някъде под слънцето...
За наемането на апартамент, чувам от познати, че искат трудов договор, и фишовете от последните няколко заплати.
За НИЕ искат адресна регистрация
Тоест  малко като параграф 42.
Рвшението е да ви регистрира някой познат.
НИЕ може да св вземе и без трудов договор, но искат медиос де вида(сума, която според рях е достатъчна ,а издръжка на семейството и платени здравни застраховки ).Съответно тази сума трябва да е с доказуем произход.
За нивото на образованието е относително.
Различно е за различните области, градове и училища.В някои от тях св  учи на езика на  областта и са билингур локален език/кастеяно.Други са билингуе касеяно/английски, френски или немски.

За по конкретна информация би трябвало поне да споменете града в кокто ще живеете.Иначе ще е преливане от пусто в празно.
Имаме нови съседи.Испанци.Той е едноличен търговец, тя домакиня.Идват от друг квартал на  Мадрид Искаха големият им син (на 7 години) да учи в едно от  близките мваетални  училища.Понеже всичко е фул, им дадоха място за  училище в съседен квартал.За дъщеричката , която е на 2 , не успяха да получат място в държавна ясла и жената си я гледа.
Ако търсите информация за училищата, най напред св запознайте с етапите на образователния процес в Испания.След като изберете град , можете да проверите  какви училища има (билнгуе, с какви езици, какви сертификати издават, има и училища за екселенсия(за отличници) , където се иска определен успех...), както и рейтинга на всяко училище, да  съпоставите таксите и да си прецените.
Предполагам, че не се очаква някой да  намери и обобщи тази информация вместо вас.
За детето, което ще св роди в Испания, година след като му извадите НИЕ(Може да има НИЕ, само ако някой от родителите вече има), може да  му подадете документи за испанско гражданство.До 18 има право на двойно.
Приетелка дойде тук с дете на 4 и бебе на година.
Голямата  завършва един от университетите на Мадрид, малкият е първокурсник.в друг

Децата бяха в най близкото им училище, до бачийер.После  продължиха в бачиер за изкуства в друг квартал.
Точно за това е важно да си изясните образователната система,  какво бихте искали да постигнат децата Ви (макар, че те  после може да изберат нещо друго) и от там нататък си правите сондажите.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 23:43 от sl

# 557
А тази сума къде може да се провери каква трябва да бъде? 10, 20, 50 хиляди? Предполагам трябва да бъде в испанска банка - има ли някакви особености при отварянето на сметка там или си е свободно за всеки. Съответно ако имаме такава сметка с подходящата сума, ще имаме ли право вече да наемем апартамент? Защото опция за трудов договор в Испания категорично няма при нас.
Относно градовете - Аликанте и Валенсия ни харесват и затова казах, че се надявам да чуя отзиви за тях. Разбира се не очаквам някой да ми събере и сортира огромен обем от информация, просто ако някой живее там и има малки деца, ще се радвам да сподели впечатления. 😊

# 558
  • някъде под слънцето...
Не съм в час с детайлите за екстранхерия.Последно вадих НИЕ през 2007 за родителите ми.
Страницата на министерство на вътрешните работи.Екстранхерията е  под тяхната шапка

https://sede.policia.gob.es/portalCiudadano/_es/tramites_extranj … o_ciudadanoue.php
 Страницата адвокати по екстранхерия .Предполагам че упомената сума, както и застраховките са  за всеки член от семейството.
https://www.abogadoextranjeriamadrid.net/certificado-union-europea/
За осъщестяване на решението , което бихте взели, лично аз не бих св доверила на информация от форуми и фейсбук.
Ако  не ти се търси информация из нета, нямате близки(приятели) тук , които да  помогнат, има  адвокати(дори такива  с български произход)., които се занимават с екстранхерия.
За наеми също нямам инфо от първо лице.Написах, това, което чувам от колеги и познати .Проверете какво ще ви кажат в агенциите.Из  фейс групите съм засичала и български брокери и агенции.
За банкови сметки, мисля, че за нериезидентинизискват медуцински застраховки.Там най точната информация ще ви дадат  в някоя хестория.
Успех в начинанието.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 23:39 от sl

# 559
  • Ispania
Здравейте! 🤗 С мъжа ми сериозно обмисляме лудото решение да се преместим да живеем в Испания, понеже и двамата можем да работим от всяко кътче на света и Българската действителност все по-трудно ни понася. Искаме все пак да сме в Европа и да сме на по-топло и единодушно избрахме Испания. Но сега идва въпроса къде по-точно, понеже имаме син на почти 4 години и бебе на път, та ще трябва да се съобразим с техните нужди. Харесваме Валенсия, но ни се иска да сме на по-спокойно място - може би околностите или Аликанте. Нямам никаква представа обаче как стои въпроса с училищата там. Доколкото разбрах на 4 години детето трябва да бъде записано на училище. Държавно или частно? Има ли майки чиито деца на подобна възраст са преживели подобна промяна? Как им се отрази факта, че не говорят езика? Изобщо всякаква информация и споделен опит и предложения ще ми бъдат от полза.
Благодаря предварително на всички! 💐
Здравей.
Както са ти написали момичетата, училището започва от 3 годинки, не е заеьлжително(до 6), но ако не запишеш детето, ще получиш посещение (почти на 100%) от социалните, за да разберат защо не е записано. Всички(в буквалния смисьл) деца се записват от 3 годинки(с изключение на случаи с тежки условия около семейството).
В държавните училища ако сте с ниски доходи , мпже стола също да е безплатен(дава се бека за него също). При всяко положение ще ви намерят място, дори да сте извън срок, но ако няма места(както е при нас например), ще бъде записано в най-близкото училище по работно място на родителите или по местоживеене , където има място. Следващата година може да смените училището в срок, за такова което повече ви харесва.
Всичко друго на всякьде може да е различно.
Дете на четири е много мьничко, така че с приобщаването няма да има проблеми(никакви).
Бебетата могат да ходят на градина от четири месечни. В зависимост, има области където държавните са по-добри от частните , и обратното.
Около Валенсия има чудесни села, в които живота е спокоен и доста уреден, но е доста скъпо в тях, Аликанте (около него по-скоро) също е хубава опция.
И най-хубавата(като пристрастна 🤣)- Андалюсия 🤣. Малага- Марбея. Селата около голямите градове са най-добрата опция, но са по-скъпи от наем/живот в голямия град.

# 560
  • някъде под слънцето...
Точно.
С малката подробност , че поне за нас (В Мадрид), за  държавна ясла се  прави класация.В смисъл кандитатите се точкуват и не всички деца са приети.
Моеро инфо от личен опит е много старо, но от съседката разбрах, пе не са и стигнали тички за  яслата.
Моя личен  личен опит с яслите
След  4 месечнито майчинство, малката започна в  частна ясла, заради  орариото  на държавната   от 9 до 16 , което за работещи родители е меко казано "мисия невъзможна" .Третата година родителите ми, решиха да дойтат за   "да помагат" .Успях да св класирам  в най близката.
Помня , че документите които попълвах изискваха или данъчна декларация и вида лаборал или да оторизираш  проверката в двете институции
Нямам представа как е сега ,
За  таксите.В частната имаше матрикула.Понеже  там бяхме с орарио 7.30-20.00, таксата , каро цяло беше по скъпа, но ако се приравни на час и се  изчисли за часовете в държавната ми излизаше същото.
Коя  ясла е била по добре.
Зависи
Преимущества на частната
1 .Дългия ден, защото не сме в малък град и има  разстояния , трафици(тогава инфраструктурата беше по неоптомална, ), ..,
 Да и понеже съм суеверна (имах сложна и проблемна бременност, предшествана от споннтани аборти), не исках да я записвам на ясла , преди да се роди... Записването отново е през пролетта.Та  после през август   едва успях да намеря  място и изобщо не ми беше  близо по местоживеене и работа.
2.Почиват само събота , неделя и официални празници.
3.Имаха си ахенда и възпитателката  всеки ден ми отбелязвале по нещо.
4.Имаха басейн и уж се учеха да плуват.Дали се научиха е спорен въпрос, но преодоляха страха от вода.
4. Ми е субективно, защото в яслата работеше  една българка, която беше с една идея по грижлива към моето гардже

Преимущества на държавната
1.Беше по близко и родителите ми се придвижваха по бързо.
2.Предполга се че държавните служителки са по  професионално подготвени.

Недостатъци
Държавната
1.Краткия работен ден,
Няма как да водиш и да си вземаш детето ако работиш на нормален работен ден и пътуваш поне час  на посока   до работното си място.

2.Почиват през ваканции, пуентес и всякакви празници.
Което ще каже, че за работещи родители трябва да търсят алтернатива през Коледни Великденски и  летни  ваканции.
3.Спомената Ахенда липсва.Само една среща с възпитателката преди да започнат.Тотална липса на комуникация.
За разговор с нея, трябва да си запазя час за 16.30 в работвн ден.Което означава да взема почивен ден.
Частната ,
Не се сещам за недостатъци.
Освен че с матрикулата излиза по скъпо но в моя случай беше доста по далече, от държавната.

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 13:59 от sl

# 561
Към 10К за двойка на година и за всеки следващ член по 3 и нещо отгоре. Платена здравна осигуровка ще ви искат. Ние-то можете още от посолството в Бг да го извадите. В банките в Испания ще ви го искат, ще ви улесни живота за всичко останало.
Според мен изобщо не се набутвайте във Валенсия, Аликанте, камо ли Мадрид... Идете в някое по-голямо село, по-навътре, ще имате всички удобства на мизерни цени,  и най-вече спокойствие, ще ви се радват местните и ще ви помогнат. Като се окопитите ще решите дали и къде да се местите.

# 562
Много благодаря на всички! Информацията наистина ми беше много полезна. Искаме да имаме плажове наблизо, та по-вътрешни села и градове не са ни опция. Това за селата около Валенсия звучи много добре. За щастие към момента нямаме проблем с по-скъпите наеми, идеята да заминем за Испания не е да търсим повече пари, а просто по-добър живот за децата ни. Тук в България безумно много неща не ни допадат, няма да навлизам в подробности, предполагам, че на всеки е ясно.
А в тези села има ли добри училища? Защото в Българските села знаете как е. Нивото е плачевно. Ние сега живеем в малък град, заради карантината се преместихме в къща, преди това бяхме в София. Всичко беше чудесно, но детето вече не е толкова малко и се виждат много пропуски в обучението в детските градини тук, а за училищата да не говоря. Опцията ни е да се върнем пак в големия град, но просто не искаме да си го причиняваме. Та така стигнахме до идеята да пробваме как е в някоя уж по-уредена държава. 🙂

# 563
  • някъде под слънцето...
Точно това мислех да напиша след горния пост.
Семейството на наши близки   живеше в малък град(не село)  в южна Испания, на 30 км  от плажа.
Децата ни са на една възраст.
Оплакваха се, че нямат наоколо спорт за деца, както и детска  школа за музика.За училище билингуе с английски, по онова време не бяха и чували.
А  българско неделно изобщо май нямаха в радиус от 400 км.
Изчакаха детето им  да завърши първи клас и се върнаха в Пловдив.Там
го записаха на плуване ,  музикален инструмент и  английски.
Мисля, че ако дете трябва да  пътува с  часове за училище, после  отново за активидадес , вероятно   умората може   да му  повлияе негативно на желанието му да усвоява  материала
Помня, че когато диагностицираха  баща ми и родителите ми взеха решението   той  прекара последните месеци от живота  си у дома , дъщеря ми беше във втори клас.За да мога да я водя на училище я оставях в 7.30 за закуска с приятели до 9 часа,  а  за да мога да я  вземам след работа(в 17 часа) беше записана в извън класни форми към училището всеки ден .До тук добре.Но  у дома вече  беше изморена и трудно се концентрираше за да  направи репасо на материала от училище.А в дните с плуване  просто едва издържаше будна до вечерята.
Бих добавила и нещо друго, което за мен е важно.
Здравеопазването.Университетска болница в близот.
Ние си имаме такава квартална, но...когато щяха да оперират малката(преди 13 или 14 години), се наложи да изчакаме под наблюдение в детското оделение  на районната , да се освободи лелгло в La Paz, защото само там от цялата област Мадрид (над 7 милиона жители )имало детска коремна хирургия .
Топно за това написах, че първо трябва да се изяснят приоритетите.И от там нататък сондаж и добро обработване на информацията.
Сега поне информацията е на един клик, не е като на времето. Един казал, друг чул, трети доукрасил ,  червърти си измислил  а пети  те лъже и ти гледа сеира.И за да провериш, трябва  обикаляш като луд по институциите в търсене на инфо от първа ръка.

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 14:01 от sl

# 564
  • Mediterraneo
Аз живея в село. Има две училища, поликлиника, всякакви магазини, огромен спортен център. На 5 км е от плажа. Селата в Испания изобщо нямат нищо общо с бг села. Нямаме институт, в съседно село е, има осигурен безплатен транспорт, 20 минути е пътят, заедно със спирките. Всякакви извънкласни занимания се предлагат - от сума ти и спортове, през езици до рисуване, музика, графичен дизайн и пр.
За НИЕ не е необходимо друго, освен адресна регистрация по моя опит. Вече за зеленото се иска договор от поне три месеца, в момента да си на алта, ако не- суми в банката на член от семейството.

# 565
  • Ispania
Моето “село” е на няма и десет минути(без задръстване и по-малко) от Малага.
Има над петнадесет училища, държавните са обявени за едни от най-добрите в Андалюсия , а частното което има в селището, е на първите места измежду частните (пак в областта).
И още толкова института.
Селището ни е обявено за второто най-добро за живеене в Андалюсия (през последните десетина години).
Обявено е за селище “пример за спорт”(на български звучи смешно🤣) за цяла Испания, има безброй (в буквалния смисъл)спортни занимания, от хокей, до женски футбол , преди седмица беше обявено за селище на културата (в цяла Андалюсия) за тази година(заради огромния брой културни мероприятия).
Има автобуси, има голям комерсиален център на пет минути от нас, детски градини(частни най-вече) безброй.
Градският транспорт не е най-силната част(въпреки че има предостатъчно), но все пак това са pueblos dormitorios, и хората в тях доста рядко хващат градски транспорт. Ума директен автобус обаче до университета, както и пускат директни до ферията когато я има.
За това и живота в подобни села е по-скъп , но реално получаваш качество и спокойствие на живот.

Забравих… плажа ни е на 7 минути 😁.

Та всичко зависи какво селище избереш …

# 566
Аз живея в село. Има две училища, поликлиника, всякакви магазини, огромен спортен център. На 5 км е от плажа. Селата в Испания изобщо нямат нищо общо с бг села. Нямаме институт, в съседно село е, има осигурен безплатен транспорт, 20 минути е пътят, заедно със спирките. Всякакви извънкласни занимания се предлагат - от сума ти и спортове, през езици до рисуване, музика, графичен дизайн и пр.
За НИЕ не е необходимо друго, освен адресна регистрация по моя опит. Вече за зеленото се иска договор от поне три месеца, в момента да си на алта, ако не- суми в банката на член от семейството.

Звучи супер! Би ли споделила кое е селото? 🤗

# 567
Селата в Испания изобщо нямат нищо общо с бг села. Точно и вярно казано. Всичко си имат големите села, хеле за нуждите на 4 годишно. 50-60км от плаж или голям град не е нищо по испанските автописти. Ще стигате по-бързо отколкото да прекосите Валенсия. Вие само на един плаж ли смятате да ходите? То кощунство...Simple Smile
И това, че имате средства за скъпа квартира, ако смятате да го кажете на някоя агенция, ще ви ошушули  и ще ви остави на хляб и вода...

# 568
Селата в Испания изобщо нямат нищо общо с бг села. Точно и вярно казано. Всичко си имат големите села, хеле за нуждите на 4 годишно. 50-60км от плаж или голям град не е нищо по испанските автописти. Ще стигате по-бързо отколкото да прекосите Валенсия. Вие само на един плаж ли смятате да ходите? То кощунство...Simple Smile
И това, че имате средства за скъпа квартира, ако смятате да го кажете на някоя агенция, ще ви ошушули  и ще ви остави на хляб и вода...
Хаха, искрено ме развесели с това за агенцията! 😆 Разбира се, че като стигнем до там ще си правим пас, споделих го с идеята, че търсим хубаво място за живеене, а не евтино.
Иначе за плажа, разбира се, че смятаме да обикаляме, но идеята ни е да живеем до плажа. Ако сме във Валенсия, не бихме се набили във вътрешната част. Понеже сме живели няколко години на бг Черноморието с гледка към морето, та си предтсвяхме нещо подобно или ако не виждаме водата, поне да я усещаме и дишаме. 😊

# 569
  • някъде под слънцето...
Val, всякакви села има.Със сигурност в твоети не можеш да получиш всучки удобства на мизерна цена.Предполагам, че и таксата в частното ви училище  не сред най евтините.

Тарталета между поликлиника и университетска болница има огромна разлика.Важно е за хронични заболявания и болничен престой
Чукай на дърво да не ти се налага.
Предполагам, че  и във въшето село не могат да се получат всички удобства на "мизерна цена".

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 15:57 от sl

Общи условия

Активация на акаунт