Испания

• 50 411
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
Пазите ли някакъв документ от тогава?
Нещо от унивееситета, банката, адресна регистрация?
Единствения компетентен орган, който може да Ви даде информацоя е министерство ма вътрешните работи, , екстранхерия.архив.Там се пазят данните кой кога е взел НИЕ, кога го е подновил  кога го е върнал и т н т.
Но за да наоравите проверка ще ви бъде необходим и момер на паспорт или ЛК към които е издасено НИЕто, а те вероятно  са изтекли и са вече са  променени.Можете да се консултирате с адвокат.
Ако сте имали НИЕ, възможно е то да е било временно и после да е "замразено" .
Майка ми и баща ми си заминаха за България 2011 и ввче са отписанинот кметствптонпо служебен път.Защото  на всеки 5 години(ако живееш на един исъщи адрес)  кместството праща писмо заинтересуваният да се представи лично в кметствотонза да  подновят рвгистрацията му.За  чужденци комунитариос са 5 години, за останалите мисля на 2.Испанците не получават подобни писма.
Защо не си извадите ново.

Благодаря Ви за отговора!
За жалост не пазя нищо от тогава( сменяли сме различни градове, местили сме се и тн)
Личните карти и паспорти също вече са нови, както моите така и на съпруга ми.
От посолството тук ни посъветваха да отидем в полицията там на място, защото тук нямат достъп до никаква информация.
Относно ваденето на ново NIE, в момента цялата им административна система е претоварена и изобщо дори не можем да си запазим час за cita previa, и само чакането за дата може да отнеме месеци…
Ако успеем да разберем дали имаме стари nie-та, които могат да се възстановят ще ни се улеснят доста нещата без да губим време.

# 646
  • някъде под слънцето...
За проверката също ще ви е необходим  час.
По принцип  сертификата  за  дата на издаване на първо НИЕ  се вади с вече известно НИЕ, което се вписва във формуляра.
За  дубликат на НИЕ(ако се окаже, че сте имали), също се взема час в полицията(отдел екстранхерия).
Така, че пак ще минете  през фазата вземане на cita previa.
Въпрос на постоянство е да се вземе час.На всички ни се е  налагало да вземаме cita previa, така, че сме наясно.
Дори и да сте имали НИЕ , ще трябва да ви се издаде дубликат, нямам представа какво ще искат.Предполагам, сте наясно, че по закон при непрекесънат  над две годишен престой извън Испания, се губи дори NIE  перманенте, тоест ще трябва отново да представяте договор, за работа, номини, вида лаборал ,  пари в банката, застраховки, според изискванията  в момента)не съм в час с тях)...

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 00:03 от sl

# 647
  • София
Защото  на всеки 5 години(ако живееш на един исъщи адрес)  кместството праща писмо заинтересуваният да се представи лично в кметствотонза да  подновят рвгистрацията му.За  чужденци комунитариос са 5 години, за останалите мисля на 2.
Може ли да разясните казаното? Кои се водят комунитариос? Тези, които са граждани на ЕС, нали така? Или не съм разбрала.

# 648
  • някъде под слънцето...
Комунитариос са както  граждани на европекския съюз , така ичленовете на техните семейства, които са граждани на страни озвън европекския съюз.Разликата е в документите, Гражданите на евросъюза имат NIE(сертификат за вписване в регистъра) и не е документ за самоличност , а  членовете на техните семейства, които нямат европейско гражданство TIЕ , която е документ за самоличност.
Разликата с TIE на останалите чужденци(екстракомунотариос), е че на първата пише комунитарио.
https://www.policia.es/_es/extranjeria_comunitarios.php

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 17:40 от sl

# 649
(аз пък си мисля, че това е мъжът на потребителката от предишните постове, някак съвпадат нещата, децата с тротинетките, възраст 3-5, не споменава училище и т.н., тя писа на испански, мъжът е ИТ и ще купуват  Wink
много филми гледам Joy )

Толкова неща се разминават в историите ни, че чак се чудя какви филми гледате. Wink
Единственото общо е, че получихме едно и също отношение и със сигурност се е почуствал като мен, след коментарите тук.

# 650
Трябва да гледат испански филми

# 651
  • някъде под слънцето...
Може би защото и двамата "влязоха с бутонките"...

# 652
Може би защото и двамата "влязоха с бутонките"...

За последно се обяснявам, защото стана много досадно вече - как се очаква да влезе човек с конкретни питания? Да ви се представям един месец, да пусна снимки на децата и мъжа, да си казваме добро утро, como estais patitos? Даже отделих време да разкажа подробно какви са мотивите, седящи зад въпросите ми.
Очевидно това вече не е форум за взаимопомощ, а за разчесване на езици.

# 653
  • някъде под слънцето...
Отговора е "възпитано" , а не надменно и  поучително.

# 654
  • Ispania
Salamander, не живея в Мадрид , но имам доста познати/хора с които работя които живеят там .
Ако не отивате с готова работа, ми се струва трудно да намерите ей така изведнъж работа в тази сфера без испански език.
Възможно е да се работи без език в нея, но ако има кой да ви препоръча.
За хора без испански език, мисля че по подходяща е южната част на Испания, по-голяма вероятност има за намиране на работа само с английски.

Информация за заплатите на програмистите е много обща и почти невъзможно да ви се отговори.
В Малага имаше такъв който работеше за 1200 евро и друг който беше в съшия офис, и неговата заплата беше 2400.
Това е според зависи.
За децата както са ви казали , няма да имате проблем.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 18:09 от bubanka

# 655
  • някъде под слънцето...
Точно за това писах, че конкретна заплата е невъзможно да се напише .
Зависи.
От умения, от позиция и най вече от мащаба на фирмата.
С неговите умения би могъл да намери точната информация на правилното място, което със сигурност не е бг мама.
Примерно за пилотите се носят легенди.Истината е(чиста статистика, базирана на предатавени номини) , че един командир на полет от Иберия, взема над 4 пъти повече от командир на полет на Вуелинг.И двете компании са испански.
Има адвокати  с 1700 заплата и такива с кантори  деклариращи  печалба 100 000 .Написах деклариращи, защото всички знаем че не всичко се декларира.Приход B  не се оповестява.
За програмистите е същото , зависи.
Ножицата е много голяма.
 Taka, че Val,  по конкретно, пусни един списък с позиции, фирми и заплащане, желателно е и консултация с конкретния шеф доколко липсата на испански би попречила на работния процес.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 20:16 от sl

# 656
(аз пък си мисля, че това е мъжът на потребителката от предишните постове, някак съвпадат нещата, децата с тротинетките, възраст 3-5, не споменава училище и т.н., тя писа на испански, мъжът е ИТ и ще купуват  Wink
много филми гледам Joy )

Толкова неща се разминават в историите ни, че чак се чудя какви филми гледате. Wink
Единственото общо е, че получихме едно и също отношение и със сигурност се е почуствал като мен, след коментарите тук.
Разбира се, че се майтапя. Но на прима виста така го усетих Simple Smile
Иначе и моите доводи съвпадат с някои от Вашите.
Щях да пиша още нещо, но ме прекъснаха.... И го забравих Grinning
Ще дописвам.

# 657
  • София
Как дa влиза човек с конкретно питане, заобиколно? Какъв протокол трябва да следва? Последните няколко питания са последвани от упреци към питащите..все пак пишем коментари във форум, колкото по-директно толкова по ясно. Ясно е също, че въпросите са "ако някой знае и има опит" като не може да се даде смислен отговор или конкретна информация, не е нужно да се отговаря....като цяло впечатлението е за една не много гостоприемна атмосфера към питащи, а мисля че не трябва да е така във форум за взаимопомощ.
Хайде, хубава и ведра вечер на всички  😉 В Сан Себастиан сме с оранжев код заради бурята Gerard, но града е в емоция и приготовления за тамборадата (Tamborrada) в петък! Голямо барабанене пада и за мен е  доста интересно. Поздрави!

# 658
  • Euskal Herria
Гледах информация в пресата, дали някъде може да се види? Предполагам, че ще има видеа от тамборадата.
При нас (Билбао) днес е много шантаво времето - дъжд (не е спрял от неделя), гръмотевични бури със силни градушки и сняг.

# 659
  • Мадрид / София
Чета ви и имам запитване към питащите:
Моля кажете как трябва да ви се отговори за да не се чувствате засегнати?
Защото от страна на хората живеещи тук в Испания виждам само опит да се помогне. От страна на питащите (някои) усещам препотентност.
Не очаквам да ми се обяснявате, не ми е нужно, а конкретни предложения. Може би протокол с точки, които да следваме в отговорите 🙈?

Общи условия

Активация на акаунт