Испания

• 50 395
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
  • някъде под слънцето...
pimpinela и на двамата питащи им беше даден отговор, който те счетаха за недостатъчно точен , правилен и изчерпателен.
На господина от IT сектора ,всички, включително и ти,  отговориха че е трудно, но не невъзможно.
На дамата също и бяха дадени насоки, на което тя отговори, че не иска акъл и мина в нападение.
Ами хубаво.Няма лошо
Не е задължително да има култура на общуване , както и съответно никой тук  на  никого не е длъжен.
Живеем в информационен век, щом се пише в бг мама, значи има  достъп до интернет , където информацията  е на един клик разстояние.

Аngela61.
Няма смисъл, явно не желаят да ни разберат.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 20:53 от sl

# 661
Salamander, не живея в Мадрид , но имам доста познати/хора с които работя които живеят там .
Ако не отивате с готова работа, ми се струва трудно да намерите ей така изведнъж работа в тази сфера без испански език.
Възможно е да се работи без език в нея, но ако има кой да ви препоръча.
За хора без испански език, мисля че по подходяща е южната част на Испания, по-голяма вероятност има за намиране на работа само с английски.

Информация за заплатите на програмистите е много обща и почти невъзможно да ви се отговори.
В Малага имаше такъв който работеше за 1200 евро и друг който беше в съшия офис, и неговата заплата беше 2400.
Това е според зависи.
За децата както са ви казали , няма да имате проблем.

Мерси, явно е добър вариант да си продължа текущата работа - хем няма да ми искат испански, хем ще взимам и повече пари. Не очаквах да са толкова ниски заплатите в Испания, предвид колко висока (спрямо българската) е минималната.

# 662
  • София
Гледах информация в пресата, дали някъде може да се види? Предполагам, че ще има видеа от тамборадата.
При нас (Билбао) днес е много шантаво времето - дъжд (не е спрял от неделя), гръмотевични бури със силни градушки и сняг.
Откриването ще го излъчват по eitb, в 12 часа утре вечер, самото "честване" е 24 часа, до следваща нощ . Ще разкажа малко, за който не знае какво е. Това е празника на Сан Себастиан свързан е някаква военна победа, отблъскване на англичаните от града или нещо такова. Има около 10-15 "песни" въпреки че не се пее, те са по-скоро нещо като  военни маршове,  свирени с оркестър и всички участващи барабанят в ритъм с тези маршове (по определен начин) Празника се състои  в това, че много организирани групи тези 24 часа ходят из града облечени като гвардейци, готвачи и някои други персонажи,  но основно военни униформи, свирят и барабанят и танцуват. Много от зяпачите и те си носят барабани и също участват, както и децата. А за децата има градски парад и там излизат от всички  50+ на брой училища.
На мен лично  ми харесва, от всяка уличка излиза по някоя група, със страхотни костюми и настрение. Ще сложа линк на някое видео.

# 663
  • Euskal Herria
Благодаря, Пимпинела! Аз точно за готвачите се чудех - всеки път, като ми попадне снимка - най-често от площада, не знаех каква е ролята им.

# 664
  • София
Откриването е в 12 или по-скоро в 0 часа на 20 Януари, то е "грандиозно" (поне емоциите на хората със сигурно са такива, много си го тачат) на един от централните площади, който е пълен до пръсване. Ето тук може да се види откриването в 12 през нощта.
https://youtu.be/x2HtiL4lcuc
Любопитно е Blush
Ето на това видео може да се добие представа за как различните групи участват,  групите си имат маршрут, спират на разни площади и там си изсвирават репертоара.
https://youtu.be/q_fd2hqVHso
Яна, готвачите не знам защо са в тамборадара, но ги има и барабанят по едни дървени буренца Simple Smile
А пък има едни, които носят една огромна вилица, нож или лъжица.😄 около метър голяма.
Ще ми е приятно да прочета и за празниците по други краища на Испания.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 22:04 от pimpinela

# 665
salamander92, съфорумките добре са ти обяснили, гледаш сайтчета, пускаш св-та, изпитвате се на английски и ако се хванеш в някоя по-международна фирма най-добре. Ако не може, че големите не наемат много в момента в тази криза, ти остава възможност в местна  с по-малък бюджет. Емиграция без работа, ми се струва възможно с голям куфар с пари и пак не е ясно,  ако ги имаш, дали си струва да ги налееш в испанската икономика.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 22:09 от malinkap

# 666
Живея в Бсн и познавам хора без испански, точно IT.
Трябва да се пита за международни фирми, където всички говорят анг.
IT специялист по мрежи или хардуер ще е по-трудно без исп, но ако сте специялист по SAP, SAGE, ORACLE, SQL, app developers.. има много търсене.
Ние дори си намерихме хора от Галисия и си ги доведохме, защото няма специялисти. Въпреки че са испанци, се комуникираме само на анг поради англоговорящи колеги.

# 667
  • София
Много благодаря за разказа, интересно е. Аз мога да разкажа за Томатина, но вие знаете повече от мен. Миналото лято, когато бяхме при сина ми отидохме на фестивала, тъй като се оказа, че се провежда близо до Валенсия. Голям купон падна. Не знам дали имаше други българи ахахаха. Лудост някаква. Simple Smile

# 668
  Голям купон падна. Не знам дали имаше други българи ахахаха. Лудост някаква. Simple Smile
О,да!Веднага се сещам за двама😆

# 669
  • някъде под слънцето...
Жалко, че ми е далечко.
Имам сантимент към северна Испания.
Някой ден, в неустановено мечтателно бъдеше бих заживяла там.
Това, което ме плени е зеленината, прекрасните пасторални планински пейзажи,
В частност страната на баските със своята мистична красота, загадъчните мъгли през лятото...
Допада ми  гайдатата на Астурия и Галисия, Прекрасните пейзажи на Кантабрия,Сантиляна дел Мар, ми напомня по своя дух на стария Пловдив, към който имам сантимент.
Барселона също е очарователна с духа на Гауди.
С Южна Испания не постигнахме филинг, въпреки че има невероятни културни паментници .Макар, че  към Михас също имам  голям сантимент.
Валенсия в началото на века, ме грабна с Океанографико, вероятно защото там беше първия ми тайм билдинг в Испания.Преди няколко години водихме малката да го види, магията вече я нямаше.
Ако трябваше да избирам отново къде да заживея, вероятно би било северна Испания, въпреки че от еускера знам само две думи на кръст и със сигурност  ще ми е трудно да го проговоря, вероятно защото не принадлежи към групата на латинските езици.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 13:23 от sl

# 670
  • Мадрид / София
И на мен ми харесва Астурия макар никога да не съм ходила до там. Бих живяла там, но май ще е в друг живот. Искам ама не виждам начин да се преселе натам.

# 671
През март месец е един от най - големите празници във Валенсианска област-Las Fallas. Подготовката е голяма, облеклата са невероятни, музиката също, като в приказка си. Тогава се гърми мноого с бомби и пиратки. Поставят се едни големи картонени кукли, така да го кажа, с надписи, послания, карикатури, осмиване на политици или дадено събитие през изминалата година. На 19 вечерта всичко се изгаря, казват, че с огъня си отивало лошото. Мисля, че 5,6 дни продължава тази фиеста, децата не са на училище.
И да попитам момичетата, на които децата им са завършиши primaria. Прави ли се нещо на завършването, или всичко зависи от родителите? Засега ние им организираме екскурзията, може би подарък нещо за учителите.

# 672
  • някъде под слънцето...
Празника звучи интересно.
Едно посещение на Валенсия съвпадна с някакъв техен праник , момичета в много красиви традиционни костюми.Истинска естетическа наслада.Беше приказно.
За  примария по спомен имаха екскурзия, и май и ние събирахме пари за подарък на тутора.
След церемонията в аулата
имаше и организоран купон в училището , който включваше различни активидадес.

# 673
Звучи интересно, но точно този празник искам да избегна там и то основно заради всекидневните гърмежи и пиратки. Четох, че е между 14-19 март, нали така? Силно се надявам.
Затваряли кръстовища заради големите фигури. Дано не почива всичко, както на други празници. Ех, тези испанци.  Wink Все си намират повод да почиват. А март месец за Валенсия май е съвсем празнична.

# 674
Sl, да точно за този празник писах, на него сте попадналу, тези костюми няма как да се сбъркат, много е атрактивно. Движението става ужасно, затварят се много улици. Винаги ми е било интересно, как на следващата сутрин след горенето, няма и следа, че там е имало нещо. Всичко де разчиства на момента, до всяка кукла има полиция и пожарникари.

Общи условия

Активация на акаунт