Испания

• 50 373
  • 758
  •   1
Отговори
# 105
  • Чикаго / София
irka,  защо отписвате Мадрид?

Защото там обучението е само на испански. Тя не знае испанския на такова ниво, за да започне обучение направо на испански. Тя им писа и и отговориха, че трябва да знае испански добре, че не предлагат нулева година с обучение на испански. Евентуално, ако изкара 2 години във Валенсия и научи испански през това време, би трябвало да го научи, би могла да се пробва да се трансферира в Мадрид, ако изобщо е възможно. Не съм запозната със системата, ще се учим в движение.

Предпочита Лесотехническия защото е в София, а ние сме от София и може да си живее при баба си и дядо си. Лятото бяхме в Бг и ходихме до Лесотехническия да разпитаме. После ни се наложи да водим кученцето ни на ветеринар два пъти. Единия път я заведохме в една голяма ветеринарна клиника до Зоологическата градина. Там си говорехме с лекарите и те препоръчаха София защото има много клиники, които биха я взели на стаж още като студентка да трупа опит, докато в Стара Загора би било по-трудно, а само практиката от последните две години в клиниката към Тракийския Университет, които ще има, няма да са достатъчни  за добра практическа подготовка. Общо взето ветеринарите и на двете места бяха на мнение, че и в двата университета се учи много, но е по-важно да прилага знанията на практика, иначе ще е трудно. А най-добре е, да учи извън България. Та, такка ....

Евиан благодаря за успокоението! Градът наистина изглежда хубав. От това, което вижда и харесва, дано и на живо е така.

# 106
  • някъде под слънцето...
Вие си знаете.
Разбирам притесненията Ви, защото и ние сме пред подобна дилема.Мадрид е  резервен вариант, а България дори  не е сред опциите
Мисля , че базата на един университет е важна, но  за мен рейтинга му също не е за подценяване. 
Ако  детето има двойно гражданство проверете с кое ще има повече привилегии, Веднъж избрано и вписано в разрешителното за престой, гражданството не може да се променя.
Успех, каквото и да решите.

# 107
  • Ispania
Сега разгледах …, сетих се че в Кордоба също има Ветеринарна специалност, но има излезнаха общо 15 университета в Испания със същата специалност която излиза във Валенсия.
Зная за този в Кордоба че специално тази специалност е много добра , но познанията ми стигат точно до това изречение 😅.

За здравните осигуровки- уффф аз лично бих изчакала да се отписва от България. Чуждестранните студенти имат различни осигуровки от местните студенти(които просто ди имат обикновенни).
“Моята “ студентка не е имала такива проблеми в това отношение.
Както казва Евиан, децата (защото на 18,19 са си деца 👍) идващи от друга страна в университет тук, са много доволни и като цяло много им харесва.
Не мисля че вашето дете ще има кой знае колко проблеми за каквото и да е.
Браво на нея че иска да учи ветеринарна медицина 😍, доооста ще има да учи 😅.

# 108
  • София
Здравейте, момичета!
Имам нужда от малко помощ или по-скоро съвет. Синът ми е студент във Валенсия. Първи курс. Оправихме нещата с квартирата, настаняването. Успя да си извади емпадронамиенто, обаче като стигнахме до сита превия за НИЕ и всичко зацикли. Той е там от края на септември. Уж във Валенсия (уточнявам той е в самия град, а не в комунидад-а), знам, че трябва да се вземе час за полицейското на Байлен, звъняхме и в нашето посолство да попитаме. Ами уж в петък сутрин за идната седмица ги раздават часовете и нищо. Той ще е там поне 4 години, иска ми се да си извади направо постоянно НИЕ , за да може да си отвори банкова сметка и съответно за търсене на работа. Евентуално може ли да "играе" за сита превия за другаде в комунидад-а или какво да направим? Видях, че има разни фирми из нет-а, които  предлагат срещу заплащане часове, ама не ми ще да се стига до там.

И втория ми въпрос е - към днешна дата освен ваксинация и формуляра с кода при кацане в Испания искат ли PCR като идваш от Б-я или не? Мисля, че не искат друго, но да попитам за всеки случай.

Само да уточня, ако някой има въпроси как се оправя първокурсник, който от Б-я отива да учи сам в Испания - мога да напиша роман до сега за първия семестър. Още едно уточнение - замина със Сиеле В1. (как се оправяте с тва валенсиано, хора?! Simple Smile поздрави на всички и благодаря, че ме изчетохте). Всякакви съвети ще са ми полезни, тъй като той не познава никой там.

# 109
Кацане в Испания, само сертификат и QR.
За Ние, искахме час от сайта, но за Андалусия, моята дъщеря представи европейска здравна карта, матрикула от университета, че е записана за съответната година,  сертификат емпадронамиенто. Тя е 3ти курс хуманитарна медицина.

# 110
Здравейте и от мен! Аз нямам много опит в Испания, но пък съм във Валенсия. Ако споделя първи впечатления, може да са ви от полза, поне за успокоение Simple Smile Времето е много слънчево, топло и приятно. Ние имаме проблеми с отоплението, но вероятно защото сме в стара къща и не можем да се оправим преди планувания голям ремонт през лятото. Предполагам в апартамент, нещата са по-лесни. Метрото е добре разположено и удобно! А градът е опасан от велоалеи и удоволствие да се кара колело! Особено ако живееш близо до парка Турия, от който аз съм очарована! Много ми харесва! Няколко години поред идвахме в Испания да "разучаваме". Повече бяхме харесали друг град - Беналмадена, Малага, но избрахме Валенсия, точно заради университетите и училищата. Нашите деца са малки и нямам още наблюдения, но живота тук изглежда много спокоен! Има много заведения и ресторанти, които са задължени да имат "меню на деня" - първо, второ, трето + напитка за 10-15евро. До миналата година цените в супермаркетите бяха една идея по-ниски от България, но сега ми се струват на същото ниво, а някои неща и по-скъпи! Все още разучавам, може проблема да е в мен! За наеми, може да видите сайта идеалиста.ком/ес. Там ще се ориентирате за цените. Има група във фейса за живеещи във Валенсия! Не знам до колко би била полезна.
За езика - моите деца грам не знаеха испански, нито английски! Но два месеца по-късно, вече успяват да разбират, когато някой им говори. Може би ако знаеха поне латинската азбука, щеше да им е по-лесно!
@Therion - знам, че онлайн банките не изискват зелено НИЕ. Ние нямаме такова. Направиха ни сметка в Caixa bank - с бяло НИЕ. Ние сме малко извън града, водим се друга община и час си взехме от петък за следващата седмица. Но самото зареждане на страницата беше трудно! Стана съвсем случайно /мъжът ми тъкмо се беше събудил и отиваше към банята/. За самата Валенсия, знам, че е доста по-трудно! За пътуване България-Испания, към момента - да само QR код+ ваксинация /или тест/.

# 111
  • София
Да, той е набрал всички документи необходими за НИЕ, по-скоро въпросът е като регистрацията му е във Валенсия, дали няма възможност да вземе сита превия за друго "районно", където да си изкара НИЕ-то.
Иначе да, бях там есента при него, градът е чудесен, с квартирата се оправихме, вече има препаго карта за телефон, мисля само НИЕ-то остана да оправим. Иначе кварталът му е чудесен, Консум-а и Меркадоната са му на съседната улица. Гледахме и да е близо до метрото.

В Каикса не е ли голяма таксата като вадиш банкова сметка без НИЕ? Защото той няма ни бяло, ни зелено. Simple Smile
Благодаря ви, ще следя вече темата често. И ще прочета старите за инфо.

# 112
  • някъде под слънцето...
Сита превия  за НИЕ онлайн.
С упоритост и непрекъснато  обновяване на страницата се постига.

# 113
Да, той е набрал всички документи необходими за НИЕ, по-скоро въпросът е като регистрацията му е във Валенсия, дали няма възможност да вземе сита превия за друго "районно", където да си изкара НИЕ-то.
Иначе да, бях там есента при него, градът е чудесен, с квартирата се оправихме, вече има препаго карта за телефон, мисля само НИЕ-то остана да оправим. Иначе кварталът му е чудесен, Консум-а и Меркадоната са му на съседната улица. Гледахме и да е близо до метрото.

В Каикса не е ли голяма таксата като вадиш банкова сметка без НИЕ? Защото той няма ни бяло, ни зелено. Simple Smile
Благодаря ви, ще следя вече темата често. И ще прочета старите за инфо.
Плана, който ни предложиха беше доста добър. Но точно колко е таксата, по-късно ще питам мъжа ми. Бяло НИЕ си изкарахме много лесно - записахме час в Испанското посолство в София, България и след 2 седмици ни се обадиха, че е готово. Тогава още нямахме имот, но имахме писмо, че имаме намерение да закупим. Само това бяхме подготвили, но мисля, че нямаше да имаме затруднение и без него.

PS: Има и една група на expats in Valencia, във фейса. Там са доста отзивчиви хората и биха дали доста насоки за живота тук! Препоръчвам я!

# 114
  • София
Сита превия  за НИЕ онлайн.
С упоритост и непрекъснато  обновяване на страницата се постига.
Бяхме останали с убеждението, че в петък сутрин раздават часовете за следващата седмица всичките. Тоест ако не се доредим в петък сутринта изобщо не пробваме през седмицата всеки ден. Преди пробвахме на някакъв рандъм принцип, ама нейсе, все същото. Мислех, че за всички провинции е така - веднъж седмично да ги раздават онлайн. Или аз нещо не съм разбрала? Някой отВаленсия може би ще отговори.

Това за посолството не знам кога е било, но аз като звънях - да, бяха много отзивчиви, но не ми казаха нищо по-различно - онлайн. Така де, но някак си се чудя вече 4 месеца и повече е там и нямаме никаква успеваемост...

# 115
  • Мадрид / София
За НИЕ онлайн с пробване много на често и много търпение поне към месец време ще отнеме. Личен опит.

# 116

Това за посолството не знам кога е било, но аз като звънях - да, бяха много отзивчиви, но не ми казаха нищо по-различно - онлайн. Така де, но някак си се чудя вече 4 месеца и повече е там и нямаме никаква успеваемост...
Аз имах предвид, че взехме бяло НИЕ от испанското посолство в България. Записвате си час по телефона, отивате на среща на място, снимат лични карти, попълвате нещо като заявление и чакате да ви се обадят дали сте одобрени! Ние така процедирахме юли 2021г.

# 117
  • някъде под слънцето...
Да точно
За НИЕ онлайн с пробване много на често и много търпение поне към месец време ще отнеме. Личен опит.
Докато им схванеш схемата.
Миналия януари бях в отпуска и така  се бях усъвършенствала за сита в рехистро, че за месец успях да се класирм с 4.
Първата  не беше за каквото ми трябваше, втората изгоря(закъснях) та чак на третата се класирах, четвъртата ми я анулираха, защото я бях взела с данните на ЛМ.
За Мадрид  вземане на асита вече си е бизнес."Услугата" тръгва от 30 евро

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 19:12 от sl

# 118
  • Чикаго / София

Ако  детето има двойно гражданство проверете с кое ще има повече привилегии, Веднъж избрано и вписано в разрешителното за престой, гражданството не може да се променя.
Успех, каквото и да решите.

Благодаря много. Тя кандидатства с българските документи като европейски гражданин.

Сега разгледах …, сетих се че в Кордоба също има Ветеринарна специалност, но има излезнаха общо 15 университета в Испания със същата специалност която излиза във Валенсия.
Зная за този в Кордоба че специално тази специалност е много добра , но познанията ми стигат точно до това изречение 😅.

За здравните осигуровки- уффф аз лично бих изчакала да се отписва от България. Чуждестранните студенти имат различни осигуровки от местните студенти(които просто ди имат обикновенни).
“Моята “ студентка не е имала такива проблеми в това отношение.
Както казва Евиан, децата (защото на 18,19 са си деца 👍) идващи от друга страна в университет тук, са много доволни и като цяло много им харесва.
Не мисля че вашето дете ще има кой знае колко проблеми за каквото и да е.
Браво на нея че иска да учи ветеринарна медицина 😍, доооста ще има да учи 😅.

Благодаря много! Всички останали университети в Испания преподават само на Испански. Тя си прави проучване и се свърза с няколко от тях - всички са на Испански.
Решихме да изчакаме и да не я отписваме от здравната осигурителна система в България, май ще ни трябва европейската здраван карта.

Надя К. много благодаря за мнението. Чудесно звучи всичко. Тя доста разглежда града и околностите и много и хареса.

THERION чудесно, че се включи, може би ще ти пиша на лични с някои въпроси.

Много ви благодаря за мненията момичета! Чудесни сте!
Тя реши, че иска да е там - харесва и градът, харесва и, че ще научи испански, че ще е в Европа. Ще започне там, след като научи езика на добро академично ниво, може да помисли да се прехвърли в някой друг. До тогава ще се е ориентирала в обстановката.

Ще надничам често в темата ви да досаждам с въпроси! Предварително се извинявам за което!:hugs:

# 119
  • Mediterraneo
Валенсиано си е проблем, трудно е, но пък никой не отказва да обясни нещо на кастеяно, ако види, че не говориш валенсиано. Аз свикнах да схващам общия смисъл на чутото/ прочетеното, да говоря е абсурд.

Надя К., Caixa не е онлайн банка. Има множество такива, но точно каиша не е.
За заведенията с обедното меню само вметка, че едва ли някой ги задължава да имат такова Simple Smile Simple Smile

И в нашата област се предлага услугата съдействие за НИЕ( даже бая си мислех да не пусна и аз една обява, ама рядко съм с много свободно време), вземат ти час, попълват ти документи, около 30- 50 евро върви( таксите са си отделно). Рефреш му е майката, до 10 сутрин, ако не излезе нещо, утре пак.

Общи условия

Активация на акаунт