Испания

• 50 377
  • 758
  •   1
Отговори
# 120
  • някъде под слънцето...
По  въпроса с европейска здравна карта,
Не знам как е в България, но тук  за възрастни изискват трудов договор, а за деца родителят, към чиято осигуровка е прикрепено детето да е на трудов договор.
Дъщеря ми , заради пътуванията си поддържаше европейска здравна карта  до  пандвмията.
Сега заради екскурзията за завършването  пак трябва да и извадим.
Все нямах време да и оправя нормалната.
Знам , че са безсрчни, но последната и я издадоха 2007  и изтече  2017.
Единственият начин беше да я обявим за изчезнала.
Така, че сега си чакаме новата.

Нямам представа с какъв здравен статут са студентите, чиито родители не се осигуряват в Испания.
Валенсиано поне е латински език, а какво да кажат живеещите в Паис Баско.

# 121
  • Euskal Herria
Ще съм благодарна за препоръки за бебешки пюрета и каши. Следващият месец дъщеря ми и внукът ми идват при нас и да се ориентираме кои марки да търсим.

# 122
  • Испания
Не съм се сблъсквала лично с този проблем, но има информаци в интернет.

Български студенти в чужбина

Всички български студенти в чужбина, които са редовна форма на обучение, не са навършили 26 години и не упражняват дейност в друга държава-членка на Европейския съюз са осигурени за сметка на държавния бюджет.

Ако сте студент в чужбина, за да уредите здравноосигурителния си статус, е необходимо да представите доказателствени документи, за да се „изчистят“ задълженията ви за здравноосигурителни вноски. Такива документи са например удостоверение или служебна бележка от университета, в който следвате или диплома за завършено висше образование. Документите трябва да са преведени от лицензирана фирма. Вземат се предвид само ако в тях е посочен периодът на обучение.

Има още подробности на тази страница /например, за месеците между завършване на средното образование и започването на висшето/.

# 123
  • София
@Тарталета, да, права си, но истината е, че когато са постоянно с маска (конкретно в неговия университет все още са си присъствено и на лекции, и на практики) той се оплаква, че дори не може да разбере дали се шегуват или не - заради маската не вижда гримаси, не вижда и устатата като дикция, което при чужд език доста помага за разбиране на езика. Но при тази епидемична ситуация все го успокоявам, че се справя добре. Каквото е такова.

Той си е с европейската здравна карта от Б-я издадена (дано не се налага нещо да ползва, да е здрав!). Истината е, че от университета не съдействаха с нищо - никаква информация. Имам чувството, че единствените студенти, които са чужденци в Испания са само по Еразъм. Неговите колеги от специалността му продължават да се учудват, че е сам, чужденец, без семейството си и учи в държавен университет. Еле пък, че даже не знаят къде е България и, че е европеец всъщност.

@irka, разбира се, минахме цялата одисея по кандидатстване в университет, така че стига да мога да дам инфо!

# 124
Здравейте, бих искала да ви питам кой град в Испания е добър за семейство с дете ( 2 клас). Работим изцяло онлайн, Испания много ни харесва, но само на почивки сме били.

# 125
  • някъде под слънцето...
Дефинирайте  какво разбирате под хубав град.
Кое е определящо
Климат, спокойствие, възможности които предлага града...
Ако работите он лайнт и сте  фискални резиденти на друга държава , не знам как ще стои въпроса с НИЕ на детето.

# 126
  • La casa de Mickey Mouse
Завършила съм университет във Валенсия (не този точно). Университета предлагаше смесено обучение - английски и испански. Бях единствената чужденка. Поради доста лошия английски на преподавателите и незнанието на английски от страна на студентите, цялото обучение беше на испански. Така че, не бих залагала много на смесените обучения.
Валнсия е прекрасен град - транспорта не е скъп и е много добре уреден. Има велоалеи и е мног лесно придвижването с колело - градът е равен. Попитайте университета дали не предлага общежития - тези които ми бяха предложени от моя университет бяха повече от прекрасни. Климатът е мек, плажа е приятен, има много какво да се види. Големи паркове и прекрасен нощен живот. Мечта за всеки студент. По мое време, беше лесно да си намериш почасова работа.

# 127
Здравейте, Ола Simple Smile, чета ви за университетите. Гледаме има ли обучение изцяло на английски, защото испански не е изучаван досега. Намерих университета в Саламанка и в Гранада. Има ли и други?

# 128
  • Ispania
Здравейте, Ола Simple Smile, чета ви за университетите. Гледаме има ли обучение изцяло на английски, защото испански не е изучаван досега. Намерих университета в Саламанка и в Гранада. Има ли и други?
Първата година като цяло в повечето специалности , се учи поне половината на испански.
В английска  филология тази година има страшно много “първокурсници” чужденци(повечето идват с Ерасмус). И за техен ужас, не е на английски 🤣🤣. Сега втория семестър започват по-сериозно  с английския, но с първия голямо учене беше.

# 129
  • Чикаго / София
Завършила съм университет във Валенсия (не този точно). Университета предлагаше смесено обучение - английски и испански. Бях единствената чужденка. Поради доста лошия английски на преподавателите и незнанието на английски от страна на студентите, цялото обучение беше на испански. Така че, не бих залагала много на смесените обучения.
Валнсия е прекрасен град - транспорта не е скъп и е много добре уреден. Има велоалеи и е мног лесно придвижването с колело - градът е равен. Попитайте университета дали не предлага общежития - тези които ми бяха предложени от моя университет бяха повече от прекрасни. Климатът е мек, плажа е приятен, има много какво да се види. Големи паркове и прекрасен нощен живот. Мечта за всеки студент. По мое време, беше лесно да си намериш почасова работа.

Много благодаря за споделената информация. Най-много да и се наложи скоростно, по неволя да научи испанския. Уж го представят като университет с голям процент международни студенти, пък да видим. По програма би трябвало първите три семестъра да учи изцяло на английски, а после да има смесени курсове и някои семестри изцяло на испански.

# 130
irka, ще и се признае ли дипломата от Европа за работа в САЩ?

# 131
  • Чикаго / София
irka, ще и се признае ли дипломата от Европа за работа в САЩ?

Специално от този университет-не. САЩ признават дипломите само от 7 университета в Европа -  2 в Англия, 2 в Шотландия, 1 в Ирландия, 1 във Франция и 1 в Нидерландия. Но дипломите от всички останали могат да се приравнят и не е трудно. Стига все пак университета да е акредитиран от европейската ветеринарна асоцияция - въпросният във Валенсия я има тази акредитация. А и дъщеря ми за сега не иска да работи в САЩ, не знам какво ще реши след 5-6 години, но сега, за сега, иска да е в Европа.

# 132
Здравейте, бих искала да ви питам кой град в Испания е добър за семейство с дете ( 2 клас). Работим изцяло онлайн, Испания много ни харесва, но само на почивки сме били.

И ние сме с дете във втори клас и едно в пети. Колебаехме се между Валенсия и Аликанте. Никога не сме били в Испания и предстои да прекараме известно време и в двата града. Засега клоним към  градчетата около Аликанте.

# 133
  • Mediterraneo
Няма да сбъркате Simple Smile

# 134
  • Габрово
Здравейте,вярно ли е  ,ако получаваш от Испания пенсия и живееш от години в България,не можеш повече да получаваш испанската си пенсия,защото живееш в  България.

Общи условия

Активация на акаунт