Испания

• 50 413
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
  • някъде под слънцето...
Не видях, някой някъде да е написал, че е страшно Simple Smile
Стотици хиляди българи са заживели в Испания и част от тях  имат закупени имоти.Къде с ипотека, къде без.Някои започват да изплащат, други са преполовили, трети са си изплатили ипотеките.
Въпроса беше  друг.
Има такива с некоректни наематели, други с окупас, някои със заведени дела за незаконни  дейсрвия към наематели или окупас, защото са "действали по български"Други са оставили апартамените на банките. Има и такива, които са си продали имотите на загуба.
Има такива, които са със статут на чужденци и други, които са със статут на испански граждани.
Съществуват и такива, които са дошли , заживели и  след време напуснали по една или друга причина Испания, върнали са се в България или са заминали с испанските си паспорти за страни, където такъв паспорт им осигурява по добър статут от българскя.
Има и испанци(нативос) , които напускат  страната си за да емигрират в друга.
Съществуват случаи на продажби чрез агенции на апартаменти с проблеми в собствеността, както и при закупуване на луксозно  обзаведено жилище , където обзавеждането е включено в центата,  при оглед преди нотариус да се установи, че брокерът , който има ключ за имота е изнесъл половината от мебелите....
Преди време някой се оплакваше че не са  върнали фиансата за наем по еразмус осъществен от агенция с която работи унивеситета...
Случки всякакви...
Шарен свят.
Някои от неприярните случки се случват от незнание, други от предоверяване, трети от препотентност.Всеки си научава уроците.

Кой по трудбия, кой по по лесния начин.
"Акъл парасъ", както казваше баба ми

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 20:44 от sl

# 616
Да, друг беше въпросът Simple Smile
И на мен ми беше любопитно дали потребителката е живяла и какво я е насочило натам, защото и аз се замислям в тази посока, но засега само на екскурзия (за да опипам почвата Blush). Но тя реши да не помогне на другите с нейния опит и мотиви, а чака смляна информация наготово, че и се заяжда дипломатично Wink

# 617
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Цитат
Преди време бякой се оплакваше че не са  върнали фиансата за наем пп еразмус осъществен от агенция с която рабори унивеситета...

аз писах. на телефон казват, че не говорят английски, на имейлите отговарят, че имат временни затруднения, но всеки момент ще преведат парите.
детето вече учи във Франция, вероятността да иде лично в Испания да си взем епарите е малка...

не знаенето на особеностите се плаща.

# 618
Ето така се получава като не си казваме мислите докрай. Simple Smile
С удоволствие ще кажа няколко мои лични мотиви да се преместим в Испания, мъжът ми си има неговите, и като цяло доста от тях се препокриват.
1. Не понасям инфраструктурата в София, побърква ме това, че децата ми трябва хиляди пъти да слезнат от колелата и тротинетките си докато стигнат до парка, до училище или до където и да било. Аз самата не съм шофьор и ползвам градски транспорт, който също ме отчайва откъм условия. Опитвам се, когато времето е ок, да ходя на работа с колелото, но нито ми е комфортно да карам на тротоара, защото има пешеходци и не ми е там мястото, нито пък по улиците и булевардите, защото постоянно се опитват да ме сгазят.. Няма нито една велоалея от нас до работното ми място.
2. Не обичам студ и сняг, ненавиждам ги, искам жега и море. Децата ни също грам не харесват тукашния климат, от ноември до март сме истински нещастни. Simple Smile
3. Не харесвам начина, по който се случва българското образование. Работя в тази сфера и имам своите лични причини да не виждам надежда скоро разни важни неща да се променят. Не казвам, че в Испания системата е невероятна, но децата сякаш са по-спокойни и щастливи в училище. Wink
4. Харесвам испанската храна и то много. Въпреки че обожавам сарми, винаги бих предпочела паея валенсиана. Simple Smile
5. Пандемията, изборите, войната в Украйна, домашното насилие - за съжаление, все неприятни неща, които ме накараха доста да се отвратя от масата хора през последните 2 години и начина им на мислене. Чисто статистически, България е трагична в сравнение с Испания.
Мисля да не изреждам повече, надявам се да сте добили някаква представа защо сме се насочили към Валенсия.
Не искам информация наготово, знам как да използвам Google, но личният опит на хората винаги е в помощ, затова и реших да пиша тук.
Не сме претенциозни хора и имаме финансовата възможност за нормален апартамент във Валенсия без да се налага да се обвързваме с ипотеки, кредити, заеми и т.н. Ако живеем обаче 1 година под наем там, тези пари вече няма да ги имаме напълно налични, затова и решихме да се насочим към покупка.
Благодаря за всички споменати неприятни неща, за които да внимаваме. Хубавото е, че не ги чувам за пръв път и сме подготвени.

Да, друг беше въпросът Simple Smile
И на мен ми беше любопитно дали потребителката е живяла и какво я е насочило натам, защото и аз се замислям в тази посока, но засега само на екскурзия (за да опипам почвата Blush). Но тя реши да не помогне на другите с нейния опит и мотиви, а чака смляна информация наготово, че и се заяжда дипломатично Wink

# 619
Много интересен коментар за Валенсия. Там във Валенсия дават ли добри заплати или е по-провинциално, ниски нива, съответно и стандартът невисок?

# 620
Много интересен коментар за Валенсия. Там във Валенсия дават ли добри заплати или е по-провинциално, ниски нива, съответно и стандартът невисок?

По наши лични наблюдения и проучвания, стандартът е като в нашите най-големи градове. Наемите са малко по-високи, но имаме и достатъчно познати, които дават същите пари за наеми в София, за апартаменти на места, на които аз лично не бих живяла (имаме различни приоритети). Цените в супермаркетите са същите като тук (като някои продукти, например млечни и морски, са по-евтини), но минималната работна заплата в Испания е 1050 евро, а тази в България даже няма да я споменявам като цифра в евро. Интересната част са цените на апартаментите. В квартала, в който живеем сега в София, апартаменти като нашият са обявени на (лично за мен) безумни цени, от сорта на 200 + К, като някои от тях са за изриване и тотални ремонти. Във Валенсия, за тези пари можете да си купите мега яките 3-стайни апартаменти, обзаведени от-до. Ние за сега няма да се разделяме със софийската си "златна мина".
Ресторантите са една идея по-скъпи, но напоследък доста софийски хич не отстъпват по цени.
За заплати - не мога да кажа. Като цяло, градът е далеч от провинциален.

# 621
Да, много благодаря! Видях медианата на заплатите за моя бранш и Германия би била по-добра перспектива в Европа за нас, но не съм се засилила. Успех и късмет в новия град!

# 622
  • Мадрид / София
Rose Mader, оставам с впечатлението (дано да не е така), че прехвалвате испанската действителност, когато реално нямате  голяма представа от положението.  Цените тези месеци вървят устремно нагоре, което прави заплатите не съвсем достатъчни. Апартамент - ако имате да платите в брой - добре, но ако ще се тегли заем от банка, без договор за работа нещата се усложняват доста. Така си мисля аз.
Обучението в училищата е горе-долу, което ще рече, че не е от високо ниво, но става. И ще е на валенсиано, език, с който ще трябва да свиквате, защото масово го говорят навсякъде в града. Момичетата, които живеят в тази област, казват че не е от най-трудните диалекти, така че с времето ще свикнете.
Много от структурите в България са добре организирани и работят за разлика от Испания. Друг е въпроса, че хората са вечно на нож и намусени. Това е, което прави живота в България не конфортен. Иначе няма голяма разлика с Испания. Това от мен, успех в начинанието.

# 623
Здравейте, с жена ми обмисляме да се преместим в Мадрид, исках да питам някой знае ли колко е нужен езика за програмисти/IT? Жена ми знае испански перфектно, децата са малки (не ходят на училище) и също ще го научат бързо, въпроса е аз дали с C1 английски ще имам проблеми с намирането на работа преди да съм научил местния на достатъчно добро ниво.

Добре дошла е и информация за заплати за програмисти в Мадрид, ако някой има.

Поздрави!

# 624
  • някъде под слънцето...
Познавам хора, които започнаха в IT сектора само с английски, но не  е масово явление.
Не знам колко са малки децата но макар и не задължителен модул  инфантил (3 до 5 години) е с посещаемост 99.99%
Заплатите за програмисти...
Някои са легенди , други са реалност.
Зависи  от позицията и фирмата.
Успех.

# 625
Благодаря! В момента на заминаването децата ще са в диапазона 3-5 годишни, живи и здрави, а ние ще целим пълна интеграция, ще посещават когато и каквото трябва/се препоръчва.

# 626
  • Mediterraneo
С децата проблемът е нулев. За отрицателно време ще научат езика на тази възраст.

# 627
  • някъде под слънцето...
Благодаря! В момента на заминаването децата ще са в диапазона 3-5 годишни, живи и здрави, а ние ще целим пълна интеграция, ще посещават когато и каквото трябва/се препоръчва.
Зависи кой какво разбира под пълна интеграция.
Аз лично никога не бих допуснала  детето  ми  да се "преропи" в  испанка.Една от причините е, че не ми дипадат  доста черти от народопсихологията им.Макар, че най вероятно последните 20++ години народобсихологията на българина също е прерърпяла промени в аспект, кокто не би ми дипаднал.
Държа да не  забравя българския си произход.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 15:59 от sl

# 628
Това са странични въпроси вече, основното ми притеснение е колко ще ми е нужен езика на мен, преди да съм го научил.

# 629
  • някъде под слънцето...
Със сигурност ще ти е необходим за държавната администрация(всв пак ти предстои  вадене на документи за пресрой) , за подписване на какъвто и да в  договор(всв пак трябва да знаеш какво подписваш) .
В общи  с линии само с  английски най вероятно ще имал проблем в комуникацията и не само в нея.
Не знам каква точнп информация се очаква да получиш тук.Никой не може да тинкаже дали и за колко време ще намерш работа, която да отговаея  на способностите и изискванията ти.
Направи си сондажа колко пари ще ти трябват за  издръжла на семейството на месец.Предвиди и  някакъв  "буферен" период за който мислиш, че ще си намеруш работа и скачай.
На времето скачахме без да питаме, е то нямаше и къде.Фвйсбук нямаше , дори инбг мамма не съществуеаше.
Скачаш и  трябва да плуваш..Изгърмял си еднинпари за  виза, други за билет, ако се върнеш скоропостижно получаваш черен печат и си натискаш парцалите , работейки на черно  поне една  две години докато извадиш пермисо де трабахо .
Сега е лесно, ако не ти хареса, поне знаеш че синопитал

Общи условия

Активация на акаунт