(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 477
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
  • Los Angeles CA
А какво мислите за този тип градини? С ММ мислим да направим такава, тъй като сме начинаещи и ще садим 2-3 корена домати, 1-2 чери, пипер, патладжан, босилек, копър.

Мисля, че са много лесни за правене и изглеждат симпатично, единствено трябва да се знае какъв е състава на циментовите блокове, защото преди няколко години излезе информация, че някоя от съставките има канцерогенно действие. Тук ( в Калифорния ) бяха доста популярни, но спряха да ги правят, точно по тази причина. Разбира се ако се използват като място за садене на зеленчуци. Това е само да имате, едно на ум, както се казва.

# 181
  • София
Rapariga, и при мен това чудо просъхва. Трябва да е яко мулчирано Simple Smile

# 182
Аз имам повдигнати лехи, но с дъски. Почвата при мен е глинеста, съответно в лехите е много по-добра, защото успявам да трупам мулч, тор и т.н. Градината е в ниското и при големи дъждове е имало случаи, в които от улицата приижда голям поток, който измива горния слой на почвата. При лехите го няма този проблем. Не ми просъхва и не тревясва толкова. Фрезовам с фреза, която обаче не е голяма и нямам проблем да я вдигна и сложа в лехата. Моите са по-дълги от показаната. Имам и място без лехи, но там сея тикви, тиквички и царевица.
Цветята в тези дупчици на тухлите няма да виреят според мен освен ако не са някакви сукуленти или не поливаш всеки ден лятото.

# 183
  • Los Angeles CA
Аз имам повдигнати лехи или там както се казва, но са от дъски, които не са третирани ( боядисвани, обработвани). Удобни са, може да се седи от страни на стената, докато си работиш вътре в кубчето. Знам, че не издържат много дълго, но колкото, толкова.

# 184
  • На морето!
Много ви благодаря! Гледах и аз вариант с дъски, изглежда по-добре и ще го проуча. Гледам, че на дъното слагат картон, предполагам с времето той се разлага и корените успяват да пробият и в земята под лехата?

# 185
Моите дъски също не са третирани, но бързо заминават. Затова е добре да се обработят преди това против влага и отгоре с боя.
Първите лехи ги правих по учебник. Изкопах дълбоко, сложих мрежа заради къртиците, после клони, картони и т.н., отгоре пръст. Няма смисъл от толкова усилия. Картоните мисля, че ги слагах накъсани. Те изгниват бързо и придават рохкавост.
Пропуснах да кажа, че аз мулчирам с плевели или с окосен райграс, но не успявам навсякъде.

# 186
Какъв е смисъла на картоните и клоните в повдигнатата леха? Аз не съм чувала. За мен смисъла на този тип леха е главно естетиката, става подреденичко, както и това че по-лесно може да се защити от охлюви (с медна преграда отстрани). Но бетонните блокчета отстрани много ми бодат очите, а и си представям как непрекъснато ще се дращя на ръбчетата им. С дъски е красиво, но том вече импрегниране, химикали, хмммм...

# 187
Ние не успяхме да защитим високата леха от охлюви. Имаше медна лента, но от някъде се бяха нанесли.  Иначе предимството й е по-добрата почва. Картона и клоните се разграждат и отделят топлина. Догодина мисля да направим още 1 или 2. Много ми хареса, тъй като за първа година успях да си отгледат подправки и 1 диня в нея.

# 188
Момичета имам малки луковици от кокичета и лалета. Може би през пролетта няма да цъфтят, но другата пролет ще цъфтят. Ако някои иска да му подаря да пише. Може би ще мога да ги изпратя в края на седмицата

# 189
  • Los Angeles CA
Аз имам ларви на японски бръмбар в моите повдигнати лехи, поливах ги с ниматодс, които трябваше да ги унищожи, но нямам много успех. Ще опитам напролет отново.  За сега ги събирам ръчно. Вие как се борите с ларви на бръмбари?

# 190
  • София
Момичета имам малки луковици от кокичета и лалета. Може би през пролетта няма да цъфтят, но другата пролет ще цъфтят. Ако някои иска да му подаря да пише. Може би ще мога да ги изпратя в края на седмицата
Аз бих се радвала на луковици на кокичета, ако няма друг желаещ.
Ние пък вчера успяхме набързо да оправим два реда от ягодите, по-скоро мъжът ми, но бях обещала и дадох на комшийката коренчета. Остават още 7 реда някъде, ако успеем да се справим другата седмица с тях мога да раздам, само ми трябва да знам на кого и колко коренчета би искал. Ако няма желаещи, ще се наложи да ги изхвърля. За съжаление не знам какъв е сорта на ягодите, защото не си записах сортовете и при местеното ги  обърках, така че ще е въпрос на късмет. Повечето са от тези, които са леко издължени при дръжката, но има и още няколко сорта. Единствено малко целогодишни, от тях бях взимала 10 броя миналата година, които оставих да се размножат, знам точно кои са. Ще си направя два реда от тях и предполагам малко ще ми останат, ако някои иска специално от тях да посочи иначе ще раздавам от останалите. Целогодишните поне засега са малки и не впечатляват особено с нищо, но поне цъфтят цяла година и винаги има по някоя ягодка. Другите имаха много ягоди, но буквално на една вълна родиха и узряха и после нищо. Някой дали има по-голям опит от мен с късни ягоди и съществува ли такова нещо? Примерно да имам един ред от тези, които са да кажем ранни, един ред късни, които да стават след първите и допълнително тези целогодишните бонус?

# 191
здравейте !
Някой да знае къде мога да си купя разсад за момина сълза?
Поздрави !

# 192
  • На морето!
Айла, аз бих искала коренчета ягоди. Ще пиша на ЛС довечера.

Доколкото четох идеята на картона е и докато се развиват в началото растенията, в лехата да не пробиват плевели от земята под нея.

# 193
Аз имам ягоди и сега, но не знам сорта, от свекърва ми са наследство. Не са едри, но иначе са си чудесни.

# 194
У нас вече берем новонасадения спанак, или времето лети, или спанакът расте супербързо много добре полят Fork And Knife Още има и малинки, но са гадни на вкус, твърди и кисели, ама на вид перфектни. Ягодки имаше до скоро, дивите са толкова сладурски, че не ги брахме много, обаче реколтата ме удиви. Ябълките ги обрахме всички, защото свраките почнаха да ги дълбаят както са си на клоните.

Ние не успяхме да защитим високата леха от охлюви.
А сигурни ли сте че са били охлюви, а не гъсеници-парашутисти?

Аз това лято се чудех за едно растение какво е, и сега като го нападнаха гъсеници установих, че най-вероятно е от рода зелеви Satisfied

Някой да знае къде мога да си купя разсад за момина сълза?
Е от традиционните места, но не мисля че ги има в момента, поне около мен няма, сега може да си купиш грудки, но "разсад" в смисъл на поникнали растения в саксийка може би доста по-нататък.

Общи условия

Активация на акаунт