(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 729
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • Бургас
Моят опит с краставичките е следният. Години наред садим гергана, крокодилки / на които това лято научих името/ и различни видове корнишони. С корнишоните не ми се получават нещата. Слабо връзват и съвсем накрая на сезона започнаха да връзват по 3 плодчета на едно място, но дребни, криви...като за край на сезона. Най сме доволни за буркани от крокодилките. В голяма част от бурканите краставичките са различни видове и затова можем да ги сравним. Садя ги от двата края на всеки ред външни домати и те ползват техните телове.

# 331
  • В един копнеж!
Да попитам за крокодилките. Сърцевината й както обикновено ли е или е с повече и по-едри семки?

# 332
  • Бургас
Според мен е като гергана- обикновени семена като брой, размер...

# 333
Баба сади май Гергана, но нищо не става. Толкова гадни краставици нищо общо с магазинските.Стават като тиквички с едри семки,дебели,безвкусни, ужас всяка година е така едни и същи и се получават.И малки да ги откъснеш пак не са вкусни.Само тя си ги яде те не стават за нищо.Поне няма място и само един ред отглежда.Какви са тези краставици и аз не знам. Тази година ще и дам да опита с корнишони те поне са вкусни.Миналата година и от доматите нищо не стана рано ги измъкна

# 334
  • София
Аз садих миналата година краставички Крокодилки пратени ми от съфорумка.
Тъй като все още и миналото лято нямах възможност да ги поливам ми горчаха и напълно се отказах от тях.
Иначе другите Южна наслада и Тести Кинг, макар и те почти да не се поливаха не съм имала горчаща и като цяло си раждаха. Тъй като са ми останали малко Южна наслада и няма да ги поръчвам отново от Германия, тъй като тук не ги намерих, ще наблегна и на Тести Кинг или от градина солей направо разсад ще поръчам.
Предпочитам обаче да си направя аз разсада на всичко.
Тези дни и аз почнах в табличка да си вадя какви зеленчуци и изобщо какво искам да садя и ще си записвам кога трябва да се прави разсад, защото за втора година някои неща ги пропускам и не ги садя.
Със сигурност тази година ще садя повече зелен боб, миналата година Капитано много ми допадна и сега отново ще пробвам с него и още някакъв.
Мерси за съвета за домат Паулина, ще ги пробвам и аз.

# 335
Баба сади май Гергана, но нищо не става. Толкова гадни краставици нищо общо с магазинските.Стават като тиквички с едри семки,дебели,безвкусни, ужас всяка година е така едни и същи и се получават.И малки да ги откъснеш пак не са вкусни.Само тя си ги яде те не стават за нищо.Поне няма място и само един ред отглежда.Какви са тези краставици и аз не знам. Тази година ще и дам да опита с корнишони те поне са вкусни.Миналата година и от доматите нищо не стана рано ги измъкна

Много е странно това за Гергана-та. На мен ми стават големи, когато ги изтърва, иначе са съвсем нормални на вкус.
Възрастни хора са споделяли, че предпочитат сорта Гергана заради по-тънката кора, по-лесна е за ядене, докато корнишоните изискват повече усилия. Може би бабата затова гледа само гергана.

# 336
От опита си съдя, че сортът Крокодилки има известни разновидности, и съм виждала различно изглеждащи екземпляри. Ние имахме Тейсти грийн и Крокодилки, тази година ще опитам може би само Крокодилки + корнишони Кибрия.
На майка ми Герганите са малко грубички, наистина, не са крехки.

# 337
Миналата година като открих тази тема дори щях да качвам снимка на тези краставици и да питам всички домашни ли стават такива 😄.
Каква е разликата между тези Крокодилки и Гергана ? От снимките в нета ми изглеждат еднакви.

# 338
Герганите са тъмно зелени, гладки, а крокодилките нямат търговски вид - силно релефна, набраздена кора, белеят и жълтеят визуално, на вкус са крехки, и дори като е изпуснато времето за бране са прилично хрупкави и свежи.

# 339
Аз предполагам, че Гергана е гадна, защото се е опрашила с нещо и се сеят все домашни семена и то на едно и също място.
 От миналата година имам Тести Грийн ще си ги сея и тази, но на корнишони все не случвам. Миналата година пробвах 2-3 вида и само едни Тони купени от Хоум Макс станаха що годе. Ще си досега и тях. Преди доста години купих разсад от пазара на късоплодни, които родиха много бяха вкусни и не боледуваха. За съжаление не помня сорта. Нещо пионерско Grinning беше но какво не се сещам. Ако някои по описанието се сети за кой сорт говоря нека сподели.

# 340
Някой отглеждал ли е папуда?

Не, но ми стана любопитно какво е Blush и прочетох за нея. Даже младите листа се ползвали за готвене. Знаеш ли как е на вкус, боб си е, нали?

# 341
Аз сея само Гергана.раждат много и са супер на вкус.

# 342
  • София
За мен папудата на вкус е между боб и леща. Купуваля съм от хора на улицата и по пазарите на две места - Бургас и Сандански.
Ако се гледа лесно и няма вредители, бих опитала. Но при мен не е сухо Simple Smile

# 343
Герганите са си супер, когато се поливат обилно и се берат млади. Иначе са като тикви, мда..
Папуди-мапуди абсурд да сея 😁
Обаче някви зелени и бих пробвала, само да намеря семена. Манголд, кво беше още..
Ще ми се и картофите да ги докараме тая година повече 🙄
За разсад си събирам вече кофички от кисело мляко, ще си сея Сан марцано и някви си по-големи салатни и толкоз. Семена имам от минала година, ще заложа повече разсад, квото стане.
Чушките също дано са по-добре..
Малко оборска тор се е засилил ММ да нахвърля от една комшийка в селото, ще го видя дали ще го докара до там 🤭
Но ще ми е и доста строителна таз година, така че сея, врътвам капковото и да се оправят 😜

# 344
Градинарки, моля за помощ!
Търся идеи за растения, към които полските мишки нямат интерес. Всякакъв вид грудкови зеленчуци отпадат, градината ми е до поле и цялата е прокопана с миши тунели. Засега съм измислила домати, краставици, манголд, кейл, зелен боб, касис или арония.

За папудата прочетох, че може да се гледа на сухо, но ако е влажно се повишавал добивът.

Общи условия

Активация на акаунт