(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 662
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
Не знам дали има такива чашки още в Джъмбо трябва да проверя. Ами и да не стане нищо, той татко без това всяка година готов разсад си купува и няма идея какво правя аз 😁 то и аз нямам де 😆.Може да му ги връча той да ги пресажда и да си ги поема по от рано 🤭.
В Ютюб гледах една жена, тя отглежда и продава разсад и кисне семената в черен чай.Така им прави дезинфекция и ги събуждала, той им давал сила да израстнат. Разсада много добре растял така, ако на чушките им трябвало месец да покълнат то така за две седмици се показвали.Тя следи и фазите на луната.
И аз ще ги кисна в чай 😀да видим ефект ще има ли.
А подправките мисля в кори за яйца да ги сложа  семената и после директно в саксиите с тях директно.Това добро хрумване ли е ?

# 616
  • София
Можете ли да ми препоръчате книги за земеделие от социализма? Аз нямам нито една. Тези отпреди 20-25 г май не ми харесват.
За любители ли, учебници ли?
А дали има отпреди 1944-та? Нещо сканирано и качено в интернет,  някакво фототипно издание...
Омръзна ми от моди, искам да не е модерно!

# 617
Да бе, търговска цел... То да излизаше всичко, щях може би борса до отворя, ама много малко покълват или изпръчват.. Уча се 😁
На щерката й мерак и от всеки магазин забърсва пакетче това-онова.. И накрая бая се посъбраха. На всеки малко раздадох...
А чушките са вътре на 25 градуса градините... Трябваше да ги понакисна, ама малката градинарка като нямаше търпение и набързо ги разхвърля по формичките... Сега чакаме 🙄

# 618
  • Русе
Морковел,  сортовете са хубави, големи, ама вземи и нещо по- дребно..Тези дават по 5 домата, много вкусни, ама малко. Това поне пре мен, де. Нещо като Ръгби, Рила. Паркирането да не те плаши, домата бързо се хваща. Аз, например нямам къде да държа кофички,  затова слагам в кутия от сладолед , а след това пикирам. Много се надявам да не забравя да взема едно пликче за по -добро вкореняване. Ест не помня как се казваше, но беше тъмна течност, която се добавяше към водата за поливане.

# 619
Отделила съм едно поленце за ягоди. Засадено е на 1/3, смятам тази пролет да довърша карето с разни многогодишни сортове. НО искам да им постеля на всички ей такова, дебело зебло против плевели:
https://www.valerii.com/mrezha-creshu-pleveli-1-50m
Някой има ли опит с такова нещо? На 3 лехички (те се виждат) имам от тънкото фолио, ама не е много удачно. Ако застеля цялото поленце - 3*8м. може би е някъде - дали ще се получи? Трябва ли всички да са повдигнатки "на бабунки" имам предвид, или може да са на равна земя? Ще ми е малко по-трудно на вече засяти растения, ама пък ще ги нацеля все си мисля дупките... Всичко е с капково, така че поливането не ме притеснява.
Има мноооооого детелина там, не знам как я да уморя, затова ще задуша всичко наред, хем да наторяват като гният Simple Smile Дайте акъл Simple Smile

# 620
  • София
Духи имам още няколко реда напролет да прочиствам ягодите, ако ти трябват за новото място пиши.
Разсаждането и аз гледах навремето всякакви клипчета, сега действам както стане, оказват се доста издръжливи доматите и почти не съм имала загуба. Така или иначе обикновено имам повече от нужното и дори някое да загине не е проблем, има достатъчно оцелели.

# 621
  • Русе
Сега, като убихте експериментаторския ми дух по отношение на картофите Simple Smile Simple Smile Simple Smile имам нова идея /това като споменахте ягоди/ Simple Smile Гледах клипове с ягоди в ПВЦ тръба. Изглеждаха чудесно. Ама те и картофите в чували изглеждаха чудесно, а реалността излезе различна.
Вашето мнение?

# 622
Дано не убия експериментаторския дух отново,но моя шеф опита с такива ПВЦ тръби и се отказа.Смята,че е било пълна загуба на пари,време и енергия.

# 623
Подкрепям Ваня. Пробвала съм и аз в тръба.
Изобщо всички тези клипове в Ютюб с модерни методи без копане, без плевене, без цапане и градини като за снимка са пълен булшит.
Единственото полезно са повдигнатите лехи и то само при кофти почва- глинеста или пък място под наклон, където дъждовете отмиват горния слой. Иначе не си струва занимаването.
За ягоди добро решение е найлон с дупки, под него капково и оформени повдигнати хребети, за да не се калят плодовете.

# 624
  • Бургас

Аз си препрочитам тази книжка. Вижда се колко е изстрадала.
А пластмасовите чашки купувам от складове и са около 1.80 за 100 бройки. След употреба, оцелелите ги слагам на стекчета в 10л туба от минерална вода и я окачвам да виси  някъде в помещението, което ползваме вместо маза. На селото. До следващата година. С кофичките от кисело мляко- на стекчета, легнали в касетка. Пластмасовите касетки , обикновено ги дават в зеленчуковите магазини с удоволствие, защото от много стоки те са амбалаж  за еднократна употреба. Попитайте. Виждала съм в Бургас как минават с неголямо камионче, с мрежи на каросерията и там събират всекакви кашони и касетки.Аз никога нямам претенции за вида, и ми се получават нещата.

# 625
Взех днес семена за 30 лв.🤭 Ще се моля успешно да ги отгледам, че това развлечение много скъпо ще ми излезе 😁.
30.. Нищо ти няма, миналата година започнах с 300 и спрях да ги броя...
Аз се оплаквам, че ни една чушка нямам показала се вече 2 свдмици 🙄🙄🙄
И моя пипер го няма никакъв.
Парите за семена, инвентар, поливане и гориво  отдавна не броя.

# 626
  • sofia
Сега, като убихте експериментаторския ми дух по отношение на картофите Simple Smile Simple Smile Simple Smile имам нова идея /това като споменахте ягоди/ Simple Smile Гледах клипове с ягоди в ПВЦ тръба. Изглеждаха чудесно. Ама те и картофите в чували изглеждаха чудесно, а реалността излезе различна.
Вашето мнение?
Само изглеждат чудесно Joy Смотано за поливане, пръстта излиза с водата, бързо изсъхват, трябва си тръба с бая диаметър, за да има достатъчно пръст... не се занимавай.
Нашите ягоди са на "поляна", като периодично изместваме поляната или тотално ги пресаждаме на редове и те после сами стават на поляна. Миналата пролет правихме прочистване, тази само ще поизскубя треволяка между тях и ги зарязвам да се развиват.

# 627
  • София
Подкрепям напълно Дъждец Sad
Картофи в автомобилни гуми и добавяш отгоре нова гума, и пак,  и пак - нъц.
А да ги гледам в ютуб как постилат вестници като дъно на повдигната леха, срещу плевелите, отгоре чували с компост... къде е емотикона, който се търкаля от смях, а в ръцете револвери...

# 628
Е сега убихте всичко детско в мен.Rolling Eyes Тъкмо си приготвих два кашона на работата с идеята да застеля почвата и да правя повдигната леха със съчки, компост и всичките му салтанати за ягодите.Rolling Eyes

# 629
  • София
Бриз, моят троскот и моята поветица не забелязват вестниците. Използвах добра хартия, от Икея, да не помислите, че с цветен принт и гадни лепила.
Най-долния слой от клони е тотална грешка при обемите, които създадох. Явно твърде ниски, твърде малки. Всичко просъхваше и тн.
В САЩ и Австралия, при напредналите инфлуънсъри - може.

Общи условия

Активация на акаунт