(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 662
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • sofia
Миналата година много рано сложихме разсада и после трябваше да топлим нощно време парника, щото вътре се "изцигулявиха" растенията. Та сега, края на месеца, началото на март ще сложим и вътре, и вън - малък парник в големия парник. Да имам зрели домати 2 седмици по-рано не ми е зор. И определено по-малко разсад домати, макс 200 корена (с включена фира). Заделила съм си наше семе от миналата година, купих и едни жълти черита за проба. Миналата година черните черита раждаха много и до късно.
Скрит текст:
Прочетох поста на Айла на мъжа ми и той отсече "Тази е по-луда и от нас!" Много, много видове домати. Да знаеш, че всичко ще ти се хване и ще тръгне добре. Така се получава, когато имаме много материал. Приготви масите за пазара.
Вчера си говорихме със селските градинари в кръчмата. Всички са като нас- от Буртас, с никакъв опит почти и с никакви възрастни хора окоро тях за акъл и физическа помощ. Но, иначе, мераклии големи.
Та, изводът беше, че доматите посадени на отскрито в по-топлото време, догонват тези, които са в оранжерията , много бързо. Но пък оранжерията е голям лукс за отглеждане на доматите в късните есенни месеци. Пиша го затова, че в края на лятото в оранжерията е добре да има домати.

Скрит текст:
Айла, на физалиса много се радваха всички- и малки и големи. Лапат нещо, плюят семки, но е интересно. Оранжеви красиви топчета.А също е много красив изсушен за ваза. Вечно "цвете" . Оранжев ли е твят /див/или е като този, който продават в Метро-мръсно -жълти топчета /питомен/?
Абсолютно потвърждавам. Разсада на свеки много бързо настигна онзи, дето му баехме още от началото на март.

# 601
Скрит текст:
Прочетох поста на Айла на мъжа ми и той отсече "Тази е по-луда и от нас!" Много, много видове домати. Да знаеш, че всичко ще ти се хване и ще тръгне добре. Така се получава, когато имаме много материал. Приготви масите за пазара.
Вчера си говорихме със селските градинари в кръчмата. Всички са като нас- от Бургас, с никакъв опит почти и с никакви възрастни хора окоро тях за акъл и физическа помощ. Но, иначе, мераклии големи.
Та, изводът беше, че доматите посадени на отскрито в по-топлото време, догонват тези, които са в оранжерията , много бързо. Но пък оранжерията е голям лукс за отглеждане на доматите в късните есенни месеци. Пиша го затова, че в края на лятото в оранжерията е добре да има домати.

Скрит текст:
Айла, на физалиса много се радваха всички- и малки и големи. Лапат нещо, плюят семки, но е интересно. Оранжеви красиви топчета.А също е много красив изсушен за ваза. Вечно "цвете" . Оранжев ли е твят /див/или е като този, който продават в Метро-мръсно -жълти топчета /питомен/?
И аз. Използвам оранжерията по скоро да бера до късно домати. При нас, където още през септември е паднала първата слана, ние имаме хубави зрели домати до края на октомври, дори и до към средата на ноември. Според времето. Затова сея Ръгби и Финал. Дават плод до късно и са устойчиви на по ниски Т и някой болести. Имат си и недостатъци разбира се, но съм преценила, че мога да преглътна дебелата кора, твърдите и не особено вкусни за лятото плодове на Финала. Затова сея различни сортове, който харесваме  утвърдили се във времето.  На есен когато няма в градината Финала е отличен домат. Има и много добра съхраняемост без да губи вкуса си.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 12:17 от morskibriz

# 602
Аз сях миналата година ранни картофи в няколко касетки в парника. Удобно е, получи се, но трябва доста поливане, съхнат в касетките и водата се оттича лесно. Като започнахме да разсаждаме другите неща ги държах между редовете и по пътеката. После след сланите изнесохме касетките навън, бързо свършиха. Това за картофената мана не го знаех. Болни маносани картофи не съм виждала, но сигурно е опасно за доматите.

# 603
миналата година нещо им стана на доматите, почерняха им листата, а по самите плодове станаха едни черни петна и загниха много гадно
И при нас дойде, май с разсад, един корен беше най-зле с петна по домат, други малко по листата хванаха. Гъбично е и след като мина сезона и се оголи оранжерията пръскахме с противогъбичен препарат. Сега ще видим този сезон как ще е, тръпна...

# 604
Взех днес семена за 30 лв.🤭 Ще се моля успешно да ги отгледам, че това развлечение много скъпо ще ми излезе 😁.
Ако взема от тези пластмасови табли за разсад необходимо ли е разсаждането ? И по колко семена да слагам в гнездо?
Разсаждането ме притеснява, не знам кога е време за него и ако може да мина без това ще е супер.

# 605
Взех днес семена за 30 лв.🤭 Ще се моля успешно да ги отгледам, че това развлечение много скъпо ще ми излезе 😁.
30.. Нищо ти няма, миналата година започнах с 300 и спрях да ги броя...
Аз се оплаквам, че ни една чушка нямам показала се вече 2 свдмици 🙄🙄🙄

# 606
Аз тази година ще опитам да мина без пикиране.Поставих по две семена домати в кофички от кисело мляко.Оставих място да допълвам почва.Ако не тръгнат добре ,като се постопли още ще засея семена под тунелче в двора. Дано да станат разсадите,че имам чувството,че тази година ще са много скъпи.

# 607
  • Русе
Духи, как 300...много ми се вижда,  може би защото е извън възможностите ми.. Градината ви само за вашите нужди ли е? Дотук съм дала 40 лв са семена и 20 за семе картофи. Виж , то вероятно няма да ми стигне. В тези 40 е и един Бордомикс, за старт на годината. Остана ми и манголда,  но мисля, че имам време.
 Някой да е гледал шибой? Миналата година ги взех, така си стои. Мисля да ги разхвърлям в едно сандъче, разсад да правя.

# 608
Аз много се страхувах от пикирането, но не се сещам за неуспешно прихвнало се коренче миналата година, страшно фасулска работа излезе.
Духи, срам - не срам, мога да разкажа каква комична ситуация имах миналата година. В тенджера със семена за пипер ми наизлязоха едни ти неща, посадих ги в градината, поливах ги и след известно време повиках съседката да ги верифицира:). Тя каза: Скуби и хвърляй веднага! Simple Smile)). От този цял пакет кьорав стрък пипер не поникна.
Много пакети семена на цветя разхвърлях миналата пролет, вкл. шибой. Като цяло -неуспешно начинание. Наизлизат зеленички треви, чакам да се разлистят хубаво, за да знам кое е трева, кое цвете. Изтървах положението. С разсад за астри и далии успях, от директно разхвърляните семена само с тагетес, мисля. Поувеличих розите, на тях ще разчитам по-сериозно.

# 609
  • София
Аз тази година ще опитам да мина без пикиране.Поставих по две семена домати в кофички от кисело мляко.Оставих място да допълвам почва.Ако не тръгнат добре ,като се постопли още ще засея семена под тунелче в двора. Дано да станат разсадите,че имам чувството,че тази година ще са много скъпи.
Не е хубаво да е много надолу пръстта, защото тогава стените пречат на осветеността и се издължават.
Ако е топло, трябва да има и допълнително осветяване. Ако е по-хладно е ок, но тогава трудно поникват и растат бавно. Търси се златната среда. Ако се садят рано, когато деня е къс и стоят на по-топло риска е доста голям, за тънко и дълго стебло.
Пухи, знаеш че и при мен пипера не поникваше с месеци миналата година. На пакетчетата пише поне 15 гр, че са нужни.
В момента с отоплителните подложки поддържам 30 гр и много бързо всичко никне. Включих и лед лампите и утре ще наглася термостат, за да се поддържа към 25 през деня и към 20 през ноща.
Днес пристигнаха и новите подложки.
Тези черните са за рафтовете. 25 на 100 см

А това е за оранжерията след като ги пикирам 50 на 420 см:

Утре се надявам да успея да довърша каквото съм планирала за етажерката.

# 610
Оле ле 300 лв😲 ако дам толкова всеки ден ще им се моля и бая.Тази сума само за домашна употреба ли е или и с търговска цел? Ако е само за домашна, готовия разсад не излиза ли по-евтино.Страшно много ми се вижда сумата.
Не открих тиква,а искам.В Кауфланд имаше само Матилда,а тя май не е вкусна.И алабаш не открих и от него искам да връча на баща ми.Той много няма да му се зарадва, но ако открия иска не иска ще трябва да ги засади 😁.
Ще му направя сюрприз тази година с тези семена ,дано успея.

# 611
Еее, момичета, преди да сеете директно в градината, трябва да си опознаете плевелите как изглеждат като бебета Hug и аз колко цветя оплевих в началото...
Ще ви споделя аз как си правя детска градина за нови и непознати семена, за да не ги оплевя по грешка. Почиствам много добре едно квадратче в лехата, и го ограждам с набодени пръчки, камъчета, нещо трайно. Там посявам семената. Изникне ли нещо подозрително и единично, скубя. Семената изникват почти едновременно и всички стръкчета са еднакви, така ги "разпознавам". Всичко различно от тях-скубя. Като поизрастнат, местя ги на постоянното място. Другият вариант е разсад в сандъче, но този ми е по-мързелив Blush

Шибоят се гледа много лесно и се самозасява, но цъфти на втората година. Не го ядат охлювите, даже и като малък. Иска много слънчево място, за да цъфти обилно.

# 612
Ако взема от тези пластмасови табли за разсад необходимо ли е разсаждането ? И по колко семена да слагам в гнездо? Разсаждането ме притеснява, не знам кога е време за него и ако може да мина без това ще е супер.
По принцип да. Ние ползваме такива на кутийки 3-4см широки и слагаме по три семенца обикновено, после като станат дълги колкото пръст се местят в самостоятелна саксийка всяко. Миналото лято купувахме разсад от човек и те бяха насяли доматите в тарелка която не беше разделена на кутийки, просто отделиха няколко растенийца едно по едно за нас, а те толкова деликатни изглеждат, не очаквах че ще понесат добре манипулацията, но нищо им нямаше, значи и така може. Сега предложих на ММ да садим направо по три доматчета в кофичка от кисело мляко, но отрязана отгоре за да е по-малка с размер на стандартната саксийка, така ще се спести разсаждането, ама той нещо сумти, не ще да си улеснява живота. За да не правиш разсаждане трябва да ги почнеш в саксийка към 9см дълбока, това е стандартния размер. Определено може и по-малки да ги сложиш навън, но по-големи растенийца ще са по-независими от условията навън и с по-голям шанс за оцеляване ако нещо не е тамън.

# 613
Мен ме притеснява това пикиране, мисля че няма да се справя, а и не знам и много
се чудя от къде ще изнамеря толкова много чашки/кутийки./кофички за всички семена.Аз взех чорбаджийски чушки,рибки,шипка,патладжан,подправки,цветя,домати.
Тези домати хубави ли са
Скрит текст:
? Имате ли опит ? Искам и някакви черита, но не знам какви да взема.Гледах ги днес, чудих им се и накрая нищо  не реших и не взех.

# 614
Някъде из Джъмбо и подобни не се ли продават голяма опаковка пластмасови чаши като онези за кока-кола по будките? Стават за разсад и са евтини. Пикирането хич не е сложно, гледай някое видео в ютюб. В най-лошия случай ще си пазаруваш готови домати от магазина 😁 Показаните сортове според мен са хубави, големи.

Общи условия

Активация на акаунт