(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 666
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Колко много сте свършили, браво! Ние едвам една кайсия оформихме,  ама така, че я има плод тази година, я не. След това 2 часа ве може да разчистим клоните, че нали сме спестовни,  всичко за парното.
 Какво ще кажете за моята идея..в оранжерията,  3 на 6м, слагам един ред картофи, завивам с агривело, вадя май, слагам доматки...🤔🤔
Много добра идея. Мисля, че и други така процедираха.
Аз нямам опит за пресни картофи колко им трябва за да станат и на какви температури се садят. Чудя се дали и аз не мога да направя нещо подобно като при теб.

# 586
  • Русе
Мисля да опитам, пък каквото стане. Пък и нали си взех и едно малко парниче, имам къде да сложа доматите, ако картофите закъснеят...

# 587
Домати и картофи са от едно семейство и не се сеят нито едно до друго, нито едно след друго. Предават си болестите, картофена мана и тнт.
Алелопатия

# 588
  • София
avocet е момичето, което ходеше до градината си с ученическата раница и селския автобус
Ето я сега
gndaskalova.com

# 589
Мисля да опитам, пък каквото стане. Пък и нали си взех и едно малко парниче, имам къде да сложа доматите, ако картофите закъснеят...
Писали са ти вече - картофи и домати заедно не, защото са едно семейство..
А икак ще сеете картофи, то всичко е кално? Или не?

# 590
  • Русе
В оранжерията не е кално, даже е бая сухичко...малко ми спихнахте ентусиазма ..хахха . Не се бях сетила за такива подробности. А дали бих могла да сложа краставици след картофите/ Или да не са занимавам с глупости Simple Smile

# 591
В оранжерията не е кално, даже е бая сухичко...малко ми спихнахте ентусиазма ..хахха . Не се бях сетила за такива подробности. А дали бих могла да сложа краставици след картофите/ Или да не са занимавам с глупости Simple Smile
Не знам от сега до май месец какви картофи ще станат... Трябва да ти е готово семето с клубени. И да сееш буквално веднага. Да е много разрохкана почвата и да поливаш редовно. После загърляне туй-онуй.. Колко е голяма тази оранжерия?
А и защо като са в оранжерията ще завиваш още отгоре? Те се завиват на открито?
Аз не бих си заносила оранжерията с картофи, особено, ако не е много голяма. Колко мислиш, че имаш като добив? Заслужава ли си? После за какво ще я ползваш?
По-скоро си ги засади навън и си ги покрий с това против сланата, а оранжерията си я ползвай за домати и краставици.

# 592
Писах, писах и всичко се загуби. Сега накратко ще опитам да кажа.
Опита ми с ранни картофи на открито е следният.
На село 250м н. в. и температури 6-8гр. повече от града засаждаме супер ран сорт картофи в края на февруари до към 5.03. , според агрометеорологичните условия. Понякога завиваме с агрил понякога не. Ако е рекъл Господ за първи май вадим първите картофи. Но това не значи че са завити през цялото време, нито, че не се полагат съответните грижи за тях.
Да дам отчет за неделния ден.
11 бр дръвчета подкастрени и варосани. Останаха още 5_6 бр и да изнесем клоните. Продължаваме следващия почивен ден.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 10:29 от morskibriz

# 593
  • София
Цвете, Нотингер вади първа реколта картофи от парник, а после краставици. Но е по принуда, има тута.

# 594
  • Русе
Цвете, Нотингер вади първа реколта картофи от парник, а после краставици. Но е по принуда, има тута.

Как така "по принуда"? Тута и аз си имамх, и то баш в тоя парник. Хвърлям разни щуротии, последната година някак се поизгуби, но предполагам още си е там.

# 595
  • Бургас
Прочетох поста на Айла на мъжа ми и той отсече "Тази е по-луда и от нас!" Много, много видове домати. Да знаеш, че всичко ще ти се хване и ще тръгне добре. Така се получава, когато имаме много материал. Приготви масите за пазара.
Вчера си говорихме със селските градинари в кръчмата. Всички са като нас- от Буртас, с никакъв опит почти и с никакви възрастни хора окоро тях за акъл и физическа помощ. Но, иначе, мераклии големи. Та, изводът беше, че доматите посадени на отскрито в по-топлото време, догонват тези, които са в оранжерията , много бързо. Но пък оранжерията е голям лукс за отглеждане на доматите в късните есенни месеци. Пиша го затова, че в края на лятото в оранжерията е добре да има домати.
 Айла, на физалиса много се радваха всички- и малки и големи. Лапат нещо, плюят семки, но е интересно. Оранжеви красиви топчета.А също е много красив изсушен за ваза. Вечно "цвете" . Оранжев ли е твят /див/или е като този, който продават в Метро-мръсно -жълти топчета /питомен/?

# 596
Момичета, миналата година нещо им стана на доматите, почерняха им листата, а по самите плодове станаха едни черни петна и загниха много гадно.
Може би едни 10 % домати оцеляха, всичко останало беше за боклука Sad
Не знам каква беше причината - много влажно лято ли беше, защото не ги напръсках ли... не знам... ама голям провал Sad
Между другото оцелелите корени бяха единствено и само сорт "Ръгби", макар че и от тях някои дадоха фира... но удържаха най-дълго. Та съм склонна да смятам, че е била някаква болест и тоя сорт е най-устойчив просто...
Както и да е, може ли да ме посъветвате какво точно да направя, че тая година да не се повтори същото?
Пръскат ли се доматите, ако да - кога, с какво?

# 597
  • Русе
Да, болест е. Трудно ми е да ти кажа сега точното наименование, но е доста коварна. Не е типичната мана. И нашето така започна да прави по едно време, но болестта се загуби от жегата. И аз не знам с какво точно се пръска. Ние ги пръскаме с бордолезов разтвор, някъде 2 пъти общо. Една година са хубави без никакви болести, друга година ги хваща нещо. Така че не знам…

# 598
Да, болест е. Трудно ми е да ти кажа сега точното наименование, но е доста коварна. Не е типичната мана. И нашето така започна да прави по едно време, но болестта се загуби от жегата. И аз не знам с какво точно се пръска. Ние ги пръскаме с бордолезов разтвор, някъде 2 пъти общо. Една година са хубави без никакви болести, друга година ги хваща нещо. Така че не знам…
Благодаря! Да, на болест прилича, понеже като че ли се предаваше от корен на корен, а не някак изведнъж всички да ги хване. Сега като прочетох, че домати и картофи си предават болестите и ми просветна, че до доматите имаше картофи и техните листа също почерняха по една време… Иначе и ние така - не пръска ме с нищо две поредни години (от тогава го раздавам градинарка) и първата година бяха супер доматите, следващата некъв ужас…
Ще пробвам и аз с бордорезов разтвор, кога се пръска? Веднага след засаждане, като са малки още коренчетата или по-натам?

# 599
  • София
Прочетох поста на Айла на мъжа ми и той отсече "Тази е по-луда и от нас!" Много, много видове домати.
 Айла, на физалиса много се радваха всички- и малки и големи. Лапат нещо, плюят семки, но е интересно. Оранжеви красиви топчета.А също е много красив изсушен за ваза. Вечно "цвете" . Оранжев ли е твят /див/или е като този, който продават в Метро-мръсно -жълти топчета /питомен/?
Хаха, мерси. Миналата година бяха 30+ сортовете само от хоби семена, плюс почти всички от горните изброени, така че имам напредък в ограничаването Simple Smile
За физалис ние сме яли, на мен не ми допада, мъжът ми го харесва. Децата не знам дали са опитвали. Иначе какъв е физалиса, който съм насяла трябва да проверя, от агроаптеката си харесах и взех нещо да опитам. Би трябвало да е питомен.
По отношение на опита аз имах съвсем малък от дете, когато съм помагала на баба ми. Сега обаче има интернет, плюс при мен ползата от неизползваната дълги години почва. Споделяла съм и тук, не правя нищо специално, но почти всичко става и расте отлично, без нужда от пръскане или дондуркане.

Общи условия

Активация на акаунт