(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 696
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Ах, Шепичка, колко е пораснала...
Моркови и а не отгледах въпреки 5 или 6 пакетчета, врабците живеещи в двата двора изкълваха поникналите, тази година мисля да им направя мини парник и да са скрити поне от хвърчащи, от сляпо куче нямам вариант да вардя.

# 541
Aila, таз котана вместо отоплителя можеш да ползваш Simple Smile Simple Smile Heart
Моите моркови миналата година станаха като смилянски боб - толкоз порастнаха Simple Smile Simple Smile Не съм сигурна, че ми се занимава с моркови. Пробвам цвекло с разсад, защото директното се загуби нейде из треволяците и нищо не се получи. Репички ми се иска да захвана, може би в оранжерията ще ги скътая някакси...
А за мравките - имам мнооооого колонии, които подозирам, че ми отмъкват доста семена...

# 542
# 543
Здравейте, да ви споделя моя опит със семена от моркови. Събирала съм си семена и съм сяла, и са пониквали, но самите моркови са бели, твърди, ужасни т. е. за нищо не стават. Изскубах всичко и винаги за моркови си купувам семена. Докато за червено цвекло например става от мои /събрани от мен/ семена. Пониква си и си е нормално цвекло.

# 544
Здравейте момичета!Днес открих агросезона.Направих второто зимно пръскане на дръвчетата с бордолезов разтвор.Изрязах розите и също ги напръсках.Взех си почва от градината и утре ще купя още малко и започвам разсада...в кофички само домати и патлажан.Пипера ще правя под найлон в градината.

# 545
  • Русе
И аз днес сложих грах в двора, почистих ягодите от шумата и направих по 15 кофички с пипер и патладжан за разсад. Слагах по две семки и от двата зеленчука. Куртовска капия семки взех от Кауфланд… Simple Smile Дано стане. Баба ми одобри всичко…😎
Ето го и първото цвете за пролет 2022ра!

# 546
  • Бургас
Много интересна и полезна информация за продължителността на годност на семената.Благодаря,.

# 547
Николай, не е ли рано за грах, той студоустойчив ли е? Ако е така да сея и аз навън. Но кога ще поникне, като е толкова студено...

# 548
Николай, не е ли рано за грах, той студоустойчив ли е? Ако е така да сея и аз навън. Но кога ще поникне, като е толкова студено...
Ако няма минуси можеш да сействаш (хаха това малко печатна грешка ама ми хареса думата - действай да сееш - сействай Joy).

Миналата година беше по-топла зимата, по това време вече го бях набучкала (щерката голям мерак) Simple Smile Само че като за сефте го сях като домати почти Simple Smile Simple Smile Simple Smile И бяха много странни тук-там рошави стръкчета показали се хаха Simple Smile
Сега ще си го направя както си трябва - имам едни малки оградки (останаха ми парчета от голямата ограда като слагахме) и ще ги застопоря да се катерят гахчетата... Дали ще се получи?
Ей от този тип, но нисички са ми парчетата 30тина см:

# 549
  • Русе
Според мен ще се получи идеално!

# 550
Има различни сортове грах. Ако е високостъблен (150 - 200 см) ще полегне, и ако е вали често, изгнива (личен опит). Проверете какъв сорт садите, и дали има нужда от конструкция и каква височина.

# 551
  • Русе
Николай, виждам , че сте от Русе....аз съм на 10 км от Русе, ама не мога лопата да забия в земята, кална и тежка е пръстта. Може би, събота и неделя бих могла, ако така си пече , както днес.
Благодаря за напомнянето за пръскането с бордолезов разтвор по дръвчетата, това ще го свърша тези дни. Най - голямата ми грижа тази година ще е как да опазя насажденията от кучето, всичко се рови, копае  и съответно изяжда. Двете ми нови ябълки ги оградих с рапична мрежа, но картофите засега не мога да измисля.

# 552
  • Русе
Аз обработих почвата преди да завали. Беше изпръхнала на слънце до такова ниво, че отгоре беше почти суха. Все пак много ветрове имаше. А и когато около Русе имаше малко сняг, в града нямаше нищо. Та тогава си наслагах семената и заваля дъжда. Вчера насадих още малко грах и беше по-кално, но пак стана. На сянка обаче е много кално и даже денем стават локвички. Най-вероятно се топи замръзнала вода и затова така става. Но на слънце е супер, градусите са пролетни и гледам да ги използвам. Дано март месец не свие студ, че ще прецака всичко. Дотогава очаквам да са поникнали…

# 553
Има различни сортове грах. Ако е високостъблен (150 - 200 см) ще полегне, и ако е вали често, изгнива (личен опит). Проверете какъв сорт садите, и дали има нужда от конструкция и каква височина.
Нисък е моят. Високи не искам, за доматите ми стигат конструкциите...

# 554
  • София
Отскочих и аз до село в обедната почивка, взех синяколко кофи от сирене пръст от двора и от къртичини и довечера ще садя и аз.
Почти всичко още е под сняг, особено частта близко до дувара, така че няма как да садя навън. Сега го дават да се затопля и ако се задържи след 5-6 дни може и да става.
Вътре в оранжерията обаче, при температура навън 5 гр и при отворени врати на оранжерията показваше термометъра 22 градуса. Лошото е че когато навън е минус и вътре става през ноща минус и само заради това миналата година се забавих сигурно с близо месец да насадя домати вътре.
Кейла единият ми корен на който се радвах обаче в големите студове е загинал, тоест меки са му листата, ще видя дали нещо от коренчето пак ще поникне. Днес ще слагам разсад, че децата постоянно питат.
За грах първата година му опъвах въжета, но късно се сетих и не бях доволна, отделно беше поникнал тук там. Миналата година садих предимно нисък, изобщо не се занимавах да му правя и на него конструкция, накрая просто оскубах и набрах всичко, преди това 1-2 пъти брах по малко. Мисля и тази година да действам так. Макар че повече ядем се оказа и децата зелен боб и ще наблегна на него повече за сметка на грах.

Общи условия

Активация на акаунт