Студенти в Нидерландия - 11

• 71 086
  • 745
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря на всички ви за споделените мнения. Препратих на сина ми . Така и не разбрах защо му е това- вероятно улеснява инфото за здравния му статус, защото е видимо и от институциите. Но лятото в Нидерландия за никой от нас не беше драма да сме в страната, а сертификатите ни са качени на швейцарско приложение.
Споделете как са децата ви, как върви училището и живота в Нидерландия.
Синът ми е бил на БГ парти миналата седмица, беше толкова впечатлен, не спря да говори с часове с какви млади хора се е запознал, колко хубаво е било. На финала каза- може би се чудите защо съм така въодушевен, но аз от две  години такова преживяване не съм имал, и всичко ми е ново. Давам си сметка , че живота в изолация почти ги беше съсипал тези деца. Сега ходи на работа ( стаж), не може да нахвали работодателя си и това колко социална е фирмата. Колко отговорности има, и как му гласуват доверие- на него и на останалите стажанти. Няма да се прибира за празниците- нито той, нито брат му. След две седмици брат му ще пътува при него за голямо студентско парти в Маастрихт, където ще се съберат с други техни приятели. После ще пътуват с девойката му за Барселона за седмица. Ние с татко им много се чудим какво да правим за празниците, но отидем ли при единия, ще ощетим другия, затова най вероятно ще си останем тук. А март месец евентуално ще се съберем всички в Мюнхен, живот и здраве до тогава.
Синът ми все още чака решение от ДУО дали ще признаят стажантския му договор за изискуемите 56 часа работа за да усвоява субсидията. Дават му я, но той не я харчи , имайки предвид, че може и да си я вземат обратно ако решението не е в негова полза.

Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 09:02 от G..D..

# 331
Здравейте,
Ние използваме приложението Covid Cert и синът ми не е имал проблеми при сканирането на сертификата в Нидерландия.

# 332
Здравейте от един новак в темата Blush.
Моята девойка още е 10 клас, но решихме първо да направим 7 дневна обиколка на страната, за да придобие обща представа за начина на живот. Та тръгваме другата седмица, но тя е без ваксина. Виждам, че за транспорта, музеите , хотелите и пазарите не й трябва тест. Програмата за безплатни тестове за събития е приключила. Ще търсим къде да се тестваме в Егмонд ам Зее, че за там ще ни трябва.

Питането ми е за връщането. Ще я пуснат ли на летището в Айндховен или пак трябва да прави тест.
Ако я допуснат до терминала и полета без тест, ще се тества след пристигане в бг.

Предварително благодаря.

За летището вАйндховен няма да има проблем. Ще се направи проверка от РЗИ при кацане на летище София - там си действате вече - тест в рамките на 24 часа, пращате по мейл на столичното РЗИ и ви освобождават от карантината.
От 6 ноември влизат нови правила в Нидерландия съгласно дадената вчера пресконференция. Препоръчва се социална дистанция от 1.5м. Ще се изисква сертификат (ваксинация или тест) освен за заведенията вътре и за откритите им части, както и за да се влезе в музеите. Маските се изискват освен в публичния транспорт, на гарите, летищата, в обществените сгради и магазините. Самите магазини сами ще определят дали да изискват сертификат (това не е задължително, но е възможно да си го решат вътрешно). Няма да се изискват маски за местата, където се влиза със сертификат. За градовете с по-голям брой заразени е възможно да бъдат наложе и допълнителни локални мерки.
В този смисъл моя съвет е да си набележите маршрут и да си запазите предварително часове за тестване, ако желаете да посетите специфични места. Резултатът от теста за чуждестранни граждани се получава на мейл, но как се конвертира в QR-код не съм запозната. Тези тестове все още са безплатни, но важат само по 24 часа.

А за мойта девойка. В момента е в сесия. Учи, планира си нещата. Тя с още приятели организират българско парти в Грьонинген. Подробности нямам все още, вероятно ще е в едно заведение Sunny beach. Собственикът му е страшен фен на Слънчака и даже има къща там. Отделно от тази година е помощник треньор по полденс и освен групите, имат и организация по някакви събитие като тя отговаря за снимките. Вероятно ще лети на 25 декември за София, тъй като до късния следобяд на 24 имат занятия. Бях при нея за една седмица, видях колко спокойна и целеустремена е. Отделно по случайност успях там да се запозная и с родителите на гаджето й немец. сега е започнала безплатните курсове по холандски, които поема университета. Та така - пишем си, чуваме се и всичко е наред поне за момента.

Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 09:19 от chervenokoska_2

# 333
Моето момче, учи, работи и от време на време излиза с приятели.
Започна да ходи на фитнес, от което сме много доволни с баща му.
Не се вижда с българи, но пък работи онлайн с такива, та не му липсва контакт.
Ще се прибира на 26.12.

# 334
  • дядовата ръкавичка
Синковецът е на ръба Simple Smile. Поне така разправя. В общи линии живее в университета. Прибира се вечер в 23.00 колкото да спи. Работи като тутор, отделно е в някаква honor програма. Записал е 4 предмета за първия  quarter вместо 3 и сега има изпити през 2 дни. Дано оцелее Simple Smile. Общува с различни хора, но основно българи. Голяма група са оформили.
Не се е ваксинирал. Притеснявам се да не му се отрази на присъствените занимания, но още повече се притеснявам от ваксината, защото е с астматични проблеми и не знам как ще му се отрази нито ваксина, нито, не дай боже, разболяване. Охлювче, май твоят синът имаше подобни проблеми? Ваксинира ли се, как му понесе?

Не празнуват ли Бъдни вечер в Нидерландия?
Занятията са до 24 декември, синът си е взел билет за 19ти. Не знам ще го сменя ли.

# 335
С какво пращахте документите до Нидерландия? Български пощи, Спийди, друго?
Колебая се дали да пратя препоръчано писмо или да се изръся за куриер. Пощите са ми губили вече 2 писма до Нидерландия, но пък те не бяха препоръчани..

# 336
Синът ми на 24.12 е на работа. Ма 31.12 също. Подобно е положението и с другия ми син в Германия. Работни дни са това, ако нямаш отпуска да си ги вземеш, бачкаш.

# 337
Айяла,

Съпругът ми е с астма. Изкара Ковид по- тежко от мен, но си бяхме вкъщи. Ваксинирани сме и двамата 6 месеца след като го изкарахме.

Honor програмата е за отличници! Браво, че са го включили.

Големият празник за холандците е 05 декември. Тогава е и национален празник- почивен ден.
Уважават и Коледата, но всички приготовления и семейни събирания, размяна на подаръци, стихчета за всеки са за   05 декември ( sint Niklaas)

# 338
Аяла,

Ваксинира се, прибра се в с изключително обострена сенна хрема.
Първия път го върнаха, десетина дни вземаше лекарство за алергията и след преглед го ваксинираха.

# 339
  • дядовата ръкавичка
Благодаря, Рос, Охлювче! 
Дано удържи тогава до прибирането си, поне да ми е под контрол.

# 340
Пак въпрос за базовата здравна застраховка, която се сключва ако работиш.
Беше се споделила тук информация че е на годишна база? Тоест, ако работиш няколко месеца в годината трябва да си цялата година с нея?
Но сега в писмо от застрахователя се оказва, че не е така?
И тя е точно толкова, за колкото ти е договора.
И после си задължен веднага да я прекратиш. И да си направиш студентска.
И после пак ако почнеш да работиш - отново да спреш студентска. И направиш базова.
И така до безкрай ако не работиш редовно.

Какъв е казусът...
Детето работи към университета.
Те са на 5 блока. Харесал си е предмети за асистентстване в 1, 2 и 4 блок.
В 3 и 5 смята да не работи.
Лятото също не е ясно.
Какво се оказва? Че непрекъснато трябва да сменя от базова към студентска, да пуска и спира искане за връщане на част от базовата?
Възможно ли е при друг застраховател да са други правила?
И да е за цяла година правото на базова ако си работил някой месец от календарната година?
Макар че в писмото от застрахователя пише, че са задължени по закон да я спрат от момента, в който не работи.

Дали стана ясен въпроса и ситуацията?

# 341
Kod,

Въпросът трябва да е генерално решен. Няма как да е различен при различните застрахователи. НО има голяма вероятност да си попаднал на някой не добре запознат с правилата, особено когато касае специфичен казус. Струва ми се доста нелепо да те карат да си сменяш няколко пъти в годината застраховката. Да не кажа абсурдно

Тези пари се изплащат от данъчните.
На сайта на данъчните, те препраща тук да четеш. По-добре да им се обади детето и да ги пита.
"Закони и правила за международни студенти" е заглавието на страницата и после има раздели за работа, застраховки и т.н.
 https://www.nuffic.nl/onderwerpen/toelating-en-verblijf/wet-en-r … tionale-studenten

# 342
Ами... Писмото не оставя много вратички за съмнения. Ако е синхронизирано при всички значи е така, което е.... доста неудобно.
Ето съдържанието на мейла:

Цитат
Beste Alek,
Je bent bij ons verzekerd omdat je in Nederland werkt of omdat je in Nederland een economisch belang hebt. Als zorgverzekeraar moeten we om de zoveel tijd contoleren of je nog recht hebt op de basisverzekering. Om dit te kunnen bepalen, hebben wij meer informatie van je nodig.

Wil je vóór 30 november 2021 deze informatie naar ons sturen:

- Werk je nog voor een werkgever in Nederland? Zo ja, dan ontvangen wij graag een "Verklaring van de werkgever", volledig ingevuld en ondertekend door de HR-afdeling van je huidige Nederlandse werkgever.

- Werk je nog in Nederland als zelfstandig ondernemer/freelancer? Zo ja, dan ontvangen wij graag een "Verklaring van de accountant", volledig ingevuld en ondertekend door je accountant.

- Werkte je in het buitenland? Zo ja, dan ontvangen wij graag een "Statement of employer" of "Statement of accountant", helemaal ingevuld en ondertekend door de HR-afdeling van je huidige buitenlandse werkgever of accountant.

- Werk je niet meer in Nederland, dan ontvangen wij hiervan graag een bewijs van je vorige werkgever met daarop dat einddatum van je werkzaamheden in Nederland. Werkte je als zelfstandig ondernemer/freelancer, dan ontvangen wij graag zo’n bewijs van je accountant.

- Ontvang je een Ziektewet- (ZW) of een Werkloosheidswet- (WW) uitkering vanuit Nederland? Zo ja, dan ontvangen wij hiervan graag een bewijs, waarop de start- en eventuele einddatum staat vermeld.

Ook horen wij het graag als de vragen hierboven voor jou niet relevant zijn.

Als zorgverzekeraar moeten wij van de wet onderzoeken of jij als verzekerde nog recht hebt op de basisverzekering.

Het is belangrijk dat wij vóór 30 november 2021 de antwoorden op de vragen hierboven krijgen.

Krijgen wij die informatie van jou niet voor deze datum, dan kunnen wij niet zien of jij nog recht hebt op de basisverzekering.

Wij moeten dan de verzekering(en) stopzetten per 1 november 2021. Dat moet volgens de wet.

De informatie waar wij om vragen, kun je naar ons sturen door te reageren op deze e-mail. Dank je wel alvast voor je hulp.

Goede vraag!
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via jaaah.nl/contact.

Groeten,
Jaaah  

Тук си е категорично казано:
Цитат
Wij moeten dan de verzekering(en) stopzetten per 1 november 2021. Dat moet volgens de wet.

Изпращат го, защото когато я направи беше с договор от 1.8 до 30.10, който в последствие се удължи до 1.2. Така че за момента няма проблем и ще му я удължат до 1.2.
Но следващия му ще е от 1.3 и според този мейл ще трябва да спре тази в началото на февруари, да им прати документи, които искат от работодател и данъчни, да си пусне студентска от АОН за февруари, в края на февруари да я спре и в началото на март да пусне пак jaaah и да прати документи за новия договор и ново искане за намаляване...
Вярно, че всичко е онлайн, но доста пресилено и неудобно ми се струва Sad

# 343
Kod,

Дописвам се: Когато се застраховам, никой не ме пита работя ли, не работя ли. Не получавам zorgtoeslag . Сигурно от там идват нещата, но могат да ви кажат няма да получавате здравна отстъпка, а не и да ви забраняват да се застраховате

Обадете се в Nuffic и питайте.
Това писмо според мен е в разрез със закона.
Абсолютно всеки над 18г., който живее( има адресна регистрация) в Нидерландия, независимо дали работи, неработи или е пенсионер е ЗАДЪЛЖЕН да има основна здравна застраховка в Нидерландия. Изключение правят студенти, които имат европейска здравна застраховка и не работят в Нидерландия. Само за тях не е задължително, но никой не може да ги спре да си направят здравна застраховка в Нидерландия. И да им каже нямате право да си правите такава.
За мен има доста неясноти.

Често съм се сблъсквала с проблеми от нечие незнание на служител. Не казвам, че задължително аз съм права, но бих проверила тази информация.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 08:04 от rosss

# 344
Ще проучва тепърва, но горното твърдо не е вярно.
Студент, който не работи Няма право да има базова здравна застраховка. Не е въпрос на негов избор, просто е забранено и може да ползва единствено частни застрахователи като АОН или чужди, нехоландски застраховки.

Общи условия

Активация на акаунт