Студенти в Нидерландия - 11

• 71 078
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
  • дядовата ръкавичка
Kodbg, ще съм благодарна, ако споделите какво сте разбрали.  Синът ми ще се окаже в същата ситуация, а предполагам не само той.

# 346
Kodbg, ще съм благодарна, ако споделите какво сте разбрали.  Синът ми ще се окаже в същата ситуация, а предполагам не само той.
Ще напиша, ама сега предполагам няма да се занимава, а след края на 2-ри блок, около Коледа.
Ако въобще можеш да се разбереш с нидерландската администрация Simple Smile
Съвсем сериозно, не знам коя е по-зле, нашата или тяхната...

# 347
Ще проучва тепърва, но горното твърдо не е вярно.
Студент, който не работи Няма право да има базова здравна застраховка. Не е въпрос на негов избор, просто е забранено и може да ползва единствено частни застрахователи като АОН или чужди, нехоландски застраховки.

Код,
Всички застрахователи в Нидерландия, които знам и ползват познати и приятели са частни. Сигурно има много над 50 застрахователи. Ако законът (данъчните) ти дават право на zorgtoeslag, то той ти се връща, независимо кой е застрахователя!
Ходила съм на кратък курс за здравното застраховане в Нидерландия ( и ползването на здравните услуг) и не съм чувала да има държавни застрахователи , още повече с различни условия. Дори и да има държавни,явно не е от значение, защото не се е обсъждала такава тема.
Основният, така наречен базов пакет за здравна застраховка , се определя от правителството какви услуги задължително трябва да бъдат включени в него. Това е тази basiszorgverzekering. Различните застрахователи имат различна цена за нея. По-ниските цени често са свързани с рестрикции при избор на здравно заведение.
Zorgtoeslag е свързан с пари, които ти се връщат от сумата за здравна застраховка, поради нисък доход. Независимо дали си студент или с друг статус, ако доходът ти е нисък имаш право на такива помощи, както и на други. Но те са свързани с размера на дохода, а не дали си застрахован при Иван или Петкан. И ги определя държавата/данъчните а не Иван или Петкан

# 348
  • дядовата ръкавичка
На първа страница на темата, мисля fros беше писала, че ако си със студентска здравна застраховка, нямаш право на allowance. Четох доста за застраховките, така и не разбрах къде е указано това.

# 349
Аяла,

Говорим за различни неща. Ти мисля, че питаш за застраховка , направена като допълнение към европейска здравна застраховка на студент.

Стандартната здравна застраховка за живеещите в Нидерландия не прави разлика дали си студент или не. Правиш си застраховката и имаш отсъпка, ако си с нисък доход или нямаш такъв ( но родителите ти живеят и плащат данъци в тази държава.)

Тук идва вече разликата / изключението, което се появява. Европейските студенти не си правят здавна застраховка, защото вече имат такава от друга държава. Но законът в Нидерландия казва, че започнеш ли работа в Нидерландия, трябва вече да се застраховаш там. Тъй като на студентите по презумция доходът е нисък, им връщат данъчните от базисната застраховка голяма част от сумата за здравна застраховка. 
Тук има по специфичен казус, че ще има месеци, в които няма да работиш. За тях не знам как стоят нещата, но много ми е странно, че могат да ти прекъснат здравни застраховка

# 350
Код,
Всички застрахователи в Нидерландия, които знам и ползват познати и приятели са частни. Сигурно има много над 50 застрахователи. Ако законът (данъчните) ти дават право на zorgtoeslag, то той ти се връща, независимо кой е застрахователя!
Ходила съм на кратък курс за здравното застраховане в Нидерландия

Ross, лично ти ми даде линк с информация от извора няколко поста по-нагоре. Лично знам за тези неща повече от година, но за да не съм голословен се базирам в написаното в дадения от теб линк:
https://www.nuffic.nl/onderwerpen/toelating-en-verblijf/wet-en-r … tionale-studenten

В този линк в секция здравни застраховки има линк:
http://img.netpeak.net/kod/images/1636015287310.jpg

Който води към тази информация, изписана черно на бяло:
http://img.netpeak.net/kod/images/1636015186481.jpg

В нея е категорично посочено, че нямаш право на басисна холандска застраховка ако си студент, който не работи.
И отново в нея е използван термина - частна застраховка, за застраховки тип AON.

Предлагам да не се отплесваме към неща, които са ясни и потвърдени и ако може да търсим информация и решение на частния въпрос - какво става при често започване и прекъсване на работа и има ли вратичка, която да позволява отчитането на годишна база, а не на точни дати в трудовия договор.

Нещата, които поне за мен са изяснени и не будят съмнение:
1. Студент не може да ползва стандартна холандска застраховка ако не е холандски гражданин и не работи
2. За застраховки от "частни" застрахователи (частни, в смисъл упоменатото в горния линк - take out a private health insurance or health insurance from your home country) няма връщане на част от платеното поради ниски доходи.
3. При започване на работа и ниски доходи - има безусловно и безпроблемно връщане на голяма част от платената застраховка.

Като се замисля, всъщност полученото писмо от застрахователя е логично.
И за съжаление ще трябва да се спира и пуска стандартната здравна холандска застраховка в синхрон с трудовия договор. Няма никаква логика да имаш право на нея във време, в което не работиш само защото преди това си работил.
На практика, базисната холандска застраховка не е с особено високо покритие, но е близка до безплатна за студентите поради ниските им доходи.
Откъде накъде ще се спонсорират ако не работят.

Объркването идва за мен от това, че информацията покрай здравни застраховки в темата е от хора, които са холандски граждани / или такива с някакъв подобен статут поради дълго пребиваване.
За които важат коренно различни правила от тези за европейски граждани, които са живели по-малко от 5 години без прекъсване в Нидерландия.

ПП - По последните 2 поста, така наречената частна здравна застраховка няма никаква връзка с това дали си студент от Европа или извън Европа.
Просто ако си от Европа има допълнителен вариант за по-евтина, работеща в комбинация с чуждестранна такава, била тя ЕЗОК или друга.
Но си има (и конкретно за България помоему е адекватния избор) абсолютно нормална пълна застраховка, каквато е AON Complete+, която си покрива всичко необходимо без никакво значение имаш ли друга застраховка или не. И то с прагове, по-високи от тези на базовата холандска.
Цената й е около 50Е / месец. На пръв поглед по-евтина от базисната холандска, но в действителност за студенти с ниски доходи над 300% по-скъпа...

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 11:03 от kodbg

# 351
Така. С условието, че само разсъждавам. Имаме договор за работа. Вероятно става въпрос за договор над миниджоб или какъвто там е нидерландския минимум. Месечната премия за здравно осигуряване се плаща между работник и работодател- споделено или по друга схема. Говорим за осигуровки на лице в  трудово правоотношение, скрепено с договор който изисква определена здравна застраховка. Когато този договор приключи, работодателя спира работническата застраховка, както и плащането по нея. Ако здравноосигуреното лице се свърже със застрахователя си, вероятно ще му бъде предложена друг вид застраховка. Такава, каквато отговаря на актуалното му състояние. Малкия ми син беше в подобна ситуация- работи два месеца на висока заетост, в които месеци здравната му осигуровка се делеше между него и работодателя. Щом приключи този договор, премина на миниджоб и след разговор със застрахователя си прие идеята за базова здравна осигуровка в размер на 107 евро месечна премия. Макар че застрахователя го уверяваше, че на миниджоб може да работи и с ЕЗОК,  той   предпочете да има здравна застраховка, а и след доста изчетено по темата  за него беше кристално ясно, че без значение каква работа имаш, застраховката е задължителна. Разликата  е премията и условието от кой е платима тя. Дали синът на Код не е в подобна ситуация? Дали смяната на договора в случая не води до объркване по темата каква здравна застраховка е изискуема, и от кой се поема месечната премия?

# 352
G.D. Съвсем се оплетох Simple Smile
Но случаят помоему е друг.
Не става въпрос по смяна на условия на договор.
А директно за спиране на трудова дейност за определени месеци.
Просто липса на трудов договор.
И явно задействане в този случай на наредбата, че неработещ студент, без холандско гражданство и без роднини с трудови отношения на територията на Нидерландия няма право на базова здравна застраховка.
Това е моето тълкуване на база на насъбраната до момента информация.
Интересно за мен е, че това следва да не е прецедент, а често срещана ситуация, но информация в явен вид липсва.
Което ме навежда на мисъл доколко ли манипулируема е нидерландската система и кой как я точи... Обикновено в подобни случаи няма ясна информация.
Разбира се, може да има и друго обяснение. Но и това ми е все по-възможно с обогатяване на информацията ми как се справят кореняците с някои откровени недомислици чрез скрито пренебрегване на уж общовалидни правила. Като навсякъде другаде всъщност Simple Smile

# 353
Hollandzorg
Ко се напъна, ще си направя застраховка тук. Не зачитам да пише, че условието е да работя.
Това да не е нещо ново свързано с пандемията и страхът от претоварване на западната здравна система от болни източноевропейци ?

# 354
Напъвайте се по какъвто начин искате, нидерландска базова застраховка, сумата за която подлежи на възстановяване при нисък доход без да работите или имате работещи роднини в Холандия не можете да си направите. (Няма специфична базова холандска застраховка, чиято цена да не подлежи на връщане при ниски доходи)
А ако си направите, аз ще ви я платя.
Това е наредба, която няма нищо общо с пандемията.

ПП - Само да се уточним Simple Smile
Холандците работят по различен начин. Може да успеете да си направите и да си платите.
В рамките на месец след това ще се изискат необходими документи и ако не бъдат представени услугата просто няма да бъде активирана...

# 355
  • София
Не ви изчетох напълно за застраховките, но и при нас е същото! Казах му, започнеш ли работа-застраховка до края на пребиваването! Но не, застрахователя(една от компаниите които препоръчахте в темата) го е застраховала само за срока на договора, който беше 3 седмици от юли месец, нито ден повече! Сега отново си направи студентска! Доста спорихме,че явно бъркат, но ми показа сайт на правителството, където точна така пише: Само за срока на договора се застрахова!

п.п.   Jaaah.nl

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 16:02 от valedo

# 356
Нашето момче е втора година в университет Саксион в Енсхеде. Първата година до януари месец беше в България, зашото бяха онлайн, но после наеха квартира с още три деца и заминаха за Енсхеде. Имаха малко присъствени форми, повечето бяха онлайн. Юни месец се разболя там от Ковид, изкара го леко и лятото се прибра в България. Дадоха му Нидерландски сертификат за преболедуване. Върна се в Нидерландия от септември месец, учат си присъствено, нямат никакви проблеми за сега. Намери си работа първо в една фабрика за бира, но не му харесваше много там, после го одобриха на интервю в пицария Доминос като доставчик на пици по домовете/ не знае нидерландски, справя се само с английски и малко немски език/. Успява да учи и да си прави месечно над 56 часа и сега очаква одобрение от ДУО за допълнителното финансиране. Доволен е от работата, напасва си часовете когато е свободен и няма лекции дори го избраха за доставчик на месеца и му предложиха работа вътре в пицарията. Справя се с репортите, които им дават като домашна работа и ги оценяват по тях, чувства се много добре и се адаптира чудесно към тази среда. Ходиха с колеги и приятели на тридневна екскурзия в Мюнхен на Октобер фест и бяха много доволни. От време на време си организират студентски партита и се опознават така още повече. Като цяло за сега добре вървят нещата. Ще се видим  с него по Коледа и после януари пак обратно. Дано съм била полезна със споделената информация и да помогна за някой начинаещ кандидат-студент.

# 357
  • дядовата ръкавичка

Като се замисля, всъщност полученото писмо от застрахователя е логично.
И за съжаление ще трябва да се спира и пуска стандартната здравна холандска застраховка в синхрон с трудовия договор. Няма никаква логика да имаш право на нея във време, в което не работиш само защото преди това си работил.
На практика, базисната холандска застраховка не е с особено високо покритие, но е близка до безплатна за студентите поради ниските им доходи.
Откъде накъде ще се спонсорират ако не работят.

Объркването идва за мен от това, че информацията покрай здравни застраховки в темата е от хора, които са холандски граждани / или такива с някакъв подобен статут поради дълго пребиваване.
За които важат коренно различни правила от тези за европейски граждани, които са живели по-малко от 5 години без прекъсване в Нидерландия.

И за мен звучи логично да е точно както в полученото писмо. Приятел на сина ми също е получил подобно от друга застр. компания, синът ми - не, а се застраховха едновременно при един и същи застраховател.
Сега остава да се чудя, дали в промеждутъка между два договора може да си кара с ЕЗОК?

Вашите деца имат ли други удръжки от заплата или това се случва при подаване на данъчна декларация? Доколкото разбирам попълването е задължително? Синът получава пълен размер, без удръжки за работата си като тутор.

# 358
Това с евентуални предстоящи удръжки е чудесен въпрос.
Предстои да разберем.
Имам бегъл спомен, че преди подписване на договора имаше варианти с / без удръжки, но не съм сигурен.
 Наистина ме учудва липсата на конкретика в темите.
Разбирам, че е дамски форум с основна цел хвалба на гарджето, но има екзистенциални въпроси без отговор или с грешен такъв.

По отношение на карането с ЕЗОК...
Не следва да има законова пречка за това.
Като трябва всеки да е наясно, че в общия случай с ЕЗОК - плащаш каквото трябва и после се оправяш в България за възстановяване на разходи...
Дали си заслужава при положение, че пълно покритие е около 50 евро на месец... не мога да кажа, не знам.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 19:42 от kodbg

# 359
Минато през гугъл превод:
Health insurers have an acceptance obligation. If someone wishes to insure himself with a health insurer for the basic insurance, the health insurer may not refuse the insured person because of his health, lifestyle or age

Скрит текст:
Mandatory basic insurance for everyone
Everyone who lives or works in the Netherlands is obliged to have health insurance. The regulations state which care is included in the insured package and which conditions apply to this care. We call this package of insured care the basic package.
The insured pays a nominal premium to the health insurer for his basic insurance. An insured person up to the age of 18 does not pay a nominal premium.
The deductible applies to most care in the basic package. The government determines the amount of the compulsory deductible. This applies per year and per person from the age of 18. A personal contribution may also apply. The government determines for which care the personal contribution applies and how high that contribution is.
The Zorginstituut advises the Ministry of Health, Welfare and Sport (VWS) on part of the content and scope of the basic package and the Long-term Care Act (Wlz). More information about the tasks of the Zorginstituut can be found on the page 'About us - Tasks'.
Health insurance is accessible to everyone. Health insurers have an acceptance obligation. If someone wishes to insure himself with a health insurer for the basic insurance, the health insurer may not refuse the insured person because of his health, lifestyle or age.

https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/zvw-algeme … rgverzekeringswet

Гербът на Нидерландия показва, че това е регулращата институция за здравно застраховане.

Може да нямат право на отстъпка, но ако живееш в Нидерландия, нямат право да ти откажат застраховка!

Когато за първи път сключих здравна застраховка в Нидерландия, получих писмо от застрахователя, че съм пристигнала (регистрирала в общината) няколко месеца по-рано и следователно ще ми вземе премия за тези месеци и ска да ме застрахова със задна дата. Не работех в Нидерландия. Наложи се да му дам достъп на застрахователя до непрекъснатата си здравна застаховка  в България  ( сайта на НАП) и че все още съм на трудов договор в България( където обучавах заместник), за да не ми изисква плащане със задна дата.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 19:51 от rosss

Общи условия

Активация на акаунт