Студенти в Нидерландия - 11

• 69 781
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Билетите на Райън еър София-Брюксел-Шарлероа от 17 до 31 януари са по 5 евро. Най-удобни са обедните полети на 19-ти и 26-ти. Пътуването до Холандия е с много прекачвания.
Скрит текст:
До Брюксел най-лесно се стига с шатълите на flibco: https://www.flibco.com/en/timetable, които би трябвало да са на 0,5 часа, но през пандемията отменят част от тях. Най-добре да се купи билет онлайн за 14 евро, когато видят, че има място в автобуса. Пътува 40-50 минути гара Брюксел Миди, след това със съответния брой прекачвания могат да стигнат до всеки холандски град. Белгийските влакове имат автоматична отстъпка за младежи до 26 г. (директно се купува билет с намаление). За транзит (до 48 ч) обикновено няма ограничения, заради пандемията. 
И да напомня - днес е последният ден да занесете в НАП преведено удостоверение за студент, за да не прекъснат здравно-осигурителните права. Не е фатално да се занесе и след това, ще възстановят правата със задна дата, само не знам дали е същият ден или след 2-3 дена.

# 571
  • гр.София
Може ли да ми пуснете линк къде /лаборатории/ в Айндховен или Амстердам се правят ПСР-и?
И ако теста е направен в Айндховен може ли след това да се получи заверен документ от друго място?

# 572
Правят ли проблеми в общината, ако при регистрацията се занесе договор за наем с дата, която е повече от 5 дни назад? Моят договор започва близо месец преди да отида там. 🤔

# 573
Правят ли проблеми в общината, ако при регистрацията се занесе договор за наем с дата, която е повече от 5 дни назад? Моят договор започва близо месец преди да отида там. 🤔
Не, нашият договор беше от април, а синът ми се регистрира през юли.

# 574
  • СОФИЯ
В момента на Райънеар за дата 25.01 София- Айндховен има билети за 5 евро.

Последна редакция: ср, 29 дек 2021, 22:34 от Галчо

# 575
  • София
Здравейте и за много години на всички! Да са ни живи и здрави децата, че и ние покрай тях! Успех на всички!

И тъй като вече (за съжаление) приближава времето за връщане в Нидерландия, рекох да попрочета наново какво трябва да прави сина (явно без да броим факта, че е ваксиниран). Отварям двата най-важни източника
Българското Министерство на външните работи и сайта на Нидерландското правителство .
На първо четене, никъде не видях отделяне на държавите извън Шенген. Дотук добре.
След това какво чета аз:
Цитат
При предприемането на пътувания от България („жълта категория“) към Нидерландия всички граждани на възраст от и над 12 години следва да представят преди отпътуването си към Нидерландия COVID-19 сертификат (EU Digital COVID Certificate например) за приключен ваксинационен курс срещу заболяването; сертификат за преболедуване през последните шест месеца; негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 48 часа преди планираното пристигане в Нидерландия или негативен резултат от антигенен тест за COVID-19, направен до 24 часа преди пристигането в Нидерландия.
и
Цитат
- You will need to show proof of vaccination, a proof of recovery (for example a Digital COVID Certificate) or a negative COVID-19 test result.
- If you are travelling by air, complete a health declaration form (only when aged 12 or above).
- You do not need to self-quarantine.
- Do a self-test before you meet other people or go to work or school (even if you have been vaccinated).
Скрит текст:
Coronavirus self-tests
A self-test is a test that you can do yourself at home to check that you don’t have coronavirus. You might do one before going to school or work, for example, or if you have COVID-19 symptoms. Self-tests work even if you’re fully vaccinated or have previously already had coronavirus. You can buy them at the pharmacy, chemist or grocery store.
И има един линк в техния сайт, в който да си провериш конкретно за твоята държава като зададеш датата, на която пътуваш. Резултатът тук.

Такааа........... и сега някой ако ми каже какво да правим, ще съм безкрайно благодарна  Rolling EyesScreamRolling Eyes

Последна редакция: нд, 02 яну 2022, 11:05 от Каlista

# 576
Не виждам промяна в правилата. Предоставя се едно от исканите:
1. Ваксинация
2. Преболедуване
3. 48-часов пср
4. 24-часов антиген

При 1. и 2.  не се прави допълнителен тест предварително.

Здравната декларация е хубаво да я имате попълнена с номера на полета (понякога я раздават в самолетите), ако я поискат при кацане.

Селф-тест е препоръчителен за лична и за околните безопасност. Продават се там на много места на цена около 3 евро. Или може да се направи в безплатните центрове.

Успех на всички деца през новата 2022 година! И да оставим лошото зад себе си.

# 577
В двата холандски източника е еднакво.
Прави си тест и попълва health declaration. Аз не виждам разминаване. Селф теста е препоръка за след пристигането само, даже преди ги раздаваха на летището при излизане от гейта

# 578
  • София
Съвсем друго имах предвид.
Написах поста, защото преди Коледа се говореше за ваксинация (преболедуване) + 48-часов пср + 24-часов антиген. И трите едновременно. Изискване на Нидерландия за държави извън Шенген.... Говореше се даже за некоректното им разделяне на ЕС....  Не ми се връща 3-4 страници назад, за да цитирам.
Тогава не обърнах внимание, защото сина си идваше, а не заминаваше. Но сега понеже си дойде ред на заминаването и не намирам нищо такова, та затова попитах ....

# 579
Разделението е Шенген/ЕС и извън тях, на 23ти пътувахме към Нидерландия и ни провериха тук само сертификатите за ваксини, имахме попълнени декларации, но не ги поискаха.

# 580
Да, аз писах и пусках статии. Слава богу, тази информация не се потвърди във времето и за момента децата могат да пътуват спокойно.
Следващото, което ще следим е какво ще се случи след 1.02. Беше изнесена информация за намаляване срока на сертификатите на 9 месеца и признаването им след 3та доза за влизане в страната. Все още няма нищо официално публикувано обаче.

# 581
Синът ми тръгва утре с ранен полет към Айндховен. Уизеър не му даде да завърши чека, защото на място ще трябва да представи декларация която той принтира и попълни. Това е. Той е с ваксина, друго няма да прави. Утре след излитане ще пиша как е минало - тук и на айндховенското летище.
Нека е честита, здрава и успешна Новата Година за студентите и техните семейства!

# 582
Моята дъщеря вече е в Холандия. Ваксинирана е и мина само с декларация.

# 583
И синът ми излетя току-що. С ваксинация и декларация. Лек път на всички прибиращи се студенти.

# 584
Здравейте!
Дъщеря ми си пусна кандидатурата за supplementary grant. Изпратиха и писмо, че тя не трябва да качва данъчните ни декларации с баща и в приложението, а от Холандия ще ни изпратят тук писма с обяснения. Все още нямаме никакви писма. Някой , който е кандидатствал скоро знае ли как работи всичко това ?

Общи условия

Активация на акаунт