Студенти в Нидерландия - 11

• 69 718
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
Извинявам се, но моля още веднъж да потвърди някой запознат, при влизане в Нидерландия може само със сертификат за ваксиниране. Дъщеря ми пътува на 01.02. за там.
До колкото виждам в сайта на МВНР, към момента може само с един вид сертификат, вкл ваксинация, и попълнена декларация. Преди 1 страница имаше пътували към Нидерландия, които споделят същото
https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Netherlands
Да, моят син пътува в събота - ваксиниран е с две дози и бустер. Попълни и декларацията. Каза, че като всеки път последните месеци, на летището в Айндховен, никой нищо не му е проверил - нито Сертификат, нито Декларация. Когато аз пътувах натам беше абсолютно същото - никаква проверка.
Здравейте ,скоро ще пътувам и не разбрах къде проверяват за ваксини-на летище София или в Нидерландия?Ваксината ми изтича 1 ден преди полета и се чудя да правя ли бърз антигенен.

# 691
Извинявам се, но моля още веднъж да потвърди някой запознат, при влизане в Нидерландия може само със сертификат за ваксиниране. Дъщеря ми пътува на 01.02. за там.
До колкото виждам в сайта на МВНР, към момента може само с един вид сертификат, вкл ваксинация, и попълнена декларация. Преди 1 страница имаше пътували към Нидерландия, които споделят същото
Да, моят син пътува в събота - ваксиниран е с две дози и бустер. Попълни и декларацията. Каза, че като всеки път последните месеци, на летището в Айндховен, никой нищо не му е проверил - нито Сертификат, нито Декларация. Когато аз пътувах натам беше абсолютно същото - никаква проверка.
Здравейте ,скоро ще пътувам и не разбрах къде проверяват за ваксини-на летище София или в Нидерландия?Ваксината ми изтича 1 ден преди полета и се чудя да правя ли бърз антигенен.
Нас никой никъде не ни е проверявал- от юли до момента. Райнер искат да си качиш сертификата при чекирането. Това е било.

# 692
Нас никой никъде не ни е проверявал- от юли до момента. Райнер искат да си качиш сертификата при чекирането. Това е било.

Всъщност Ryanair го предлагат, не го изискват. С цел удобство на пътуващия е направено, за да може да открие всичките си баркодове на едно място - boarding pass, европейски цифров COVID сертификат за ваксинация, тест и т.н. Даже доколкото помня се съхраняват локално на устройството (т.е. не достигат до Ryanair по никакъв начин).

# 693
Здравейте. За правото да си избереш личен лекар има ли значение  за вида адрес на който живееш, примерно да трябва да е постоянен или друго. И ако  този  ЛЛ който ти е по район откаже, какво се прави?

# 694
  • No Line On The Horizon
Здравейте. За правото да си избереш личен лекар има ли значение  за вида адрес на който живееш, примерно да трябва да е постоянен или друго. И ако  този  ЛЛ който ти е по район откаже, какво се прави?
Там да си регистриран е важно и да имаш BSN. Не мисля че има райониране. Която GP практика те вземе. Вече за аптека се гледа район. Може и да греша, но така съм запомнила.

# 695
GP -може да откаже, особено когато е претоварен от пациенти.
И стоматолозите отказват.
Аптеките- не съм чувала да откажат.

# 696
Къде може да бъде видян списък на практики в Айндховен?

# 697
  • София
Няколко страници по-назад една дама беше така любезна да опише подробно процедурата, включително е дала линк за избор на практика.

# 698
  • София
А можете ли да ме светнете как се избира личен лекар?
Здравейте,
След като имате одобрение от застраховател - потвърдена холандска здравна застраховка - избирате най-подходящия за Вас лекар и/или стоматолог от https://www.independer.nl/huisarts/intro.aspx
Обаждате се на лекаря/стоматолога и казвате, че имате холандска здравна застраховка, (с включена стоматологична помощ). Всички медицински лица говорят английски и обслужват и на английски език.
В Холандия когато лекарите изпишат лекарства изпращат рецептата до определена аптека (по е-мейл), която си избрал и посочил на лекаря и само от тази аптека можеш да си получиш предписаните лекарства. Потърсете аптека с добри отзиви и доставяща до домашен адрес.
След това ще Ви поканят на профилактични прегледи.
Любезни и организирани са, без чакане -  само след записан час.

# 699
При изборът на ЛЛ съм се водила от два основни фактора: близост до основната му траектория на движение и отзиви на потребители/пациенти, които има в същия портал и често звучат доста обективно. Не бих избрала лекар, който се презентира с лечение с хомеопатия и/или космически вибрации Simple Smile, друг може да е привлечен точно от това. Някои хора имат предпочитания за пол и възраст на лекаря.За стоматолог ми беше от значение дали има и други специалисти в практиката, рентген и т.н. Още първия път се наложи снимка и всичко се случи много експедитивно. За аптеката - да е близо и да има доставка до дома. Не можех да предположа какво удобство е в рамките на три часа да имаш консултация по телефона, електронна рецепта и лекарствата у дома.
Рядко се налага да се ползват, но когато се налага - защо да не ти е под ръка.

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 14:05 от Kepeva

# 700
Здравейте!
Чета тази тема от поне две години и най-накрая имам повод да се запиша гордо в нея. Дъщеря ми току-що премина през финалното интервю за "Изкуствен интелект" в Бреда и е на седмото небе от щастие. Естествено, възниква въпросът с квартирата. Ако има мами, чиито деца завършват тази година или поне са по-ориентирани от нас, с удоволствие бихме наследили някоя стая  или някой съвет откъде точно да търсим.
Благодаря много предварително!

# 701
Да аз чета стрикно темата и бях прочела за процедурата. Явно ЛЛ е отказал не заради адреса, ами защото не приема нови пациенти.
Сега пък съм на друга вълна. Автомобила, който е регистриран в България и си е с бг номер и трябва да мине технически преглед....Само заради това трябва да пътува насам 3000км.. и обратно..

# 702
Също за ЛЛ бих добавила, че взимат и с ЕЗОК, тоест не е задължително да имаш застраховка. Отделно, поне на сайтовете на практиките, които аз гледах, си пише дали приемат нови пациенти и (в моя случай) пощенските кодове, които обслужват. Избрах ги по  ревюта в гугъл, засега съм доволна от моята практика. Малко ми е далече (20 мин пеша), но като четох отзивите за по-близките, реших че ще е по-малкото зло.

# 703
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми е записана в практика, препоръчана от университета. С ЕЗОК е.

# 704
yasmina,

Без да ви плаша, но нямате право повече от 6 месеца да карате в Нидерландия кола с чужди номера.
Бяхме си харесали един доста мощен джип, но той е с безумен данък в Нидерландия. Тогава проверявах дори опцията да го купим на името на свекърва ми, която е с българска адресна регистрация.
Четох, че или от съседи, или от камери може да последва индикация, че колата се кара в Нидерландия по- дълго от 6 месеца и следват лоши глоби. Отказахме се от този вариант.
Та, холандците няма да се минат да се возиш по техните пътища, без да си плащаш данък за това..

Общи условия

Активация на акаунт