Студенти в Нидерландия - 11

• 71 053
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
Матурата е една за всички зрелостници, независимо от МГ ли идват или от ЕСПУ, СПТУ и т .н.  И е на база материал изучаван в училище. Нещо се бъркаш с кандидатстудентския изпит по математика 2 който изискват някои университети , и  който е е върху надграден материал.

# 211
Матурата е една за всички зрелостници, независимо от МГ ли идват или от ЕСПУ, СПТУ и т .н.  И е на база материал изучаван в училище. Нещо се бъркаш с кандидатстудентския изпит по математика 2 който изискват някои университети , и  който е е върху надграден материал.
Текущите 12класници
Скрит текст:
са с различни профили в 11 и 12 клас, като изучават само 4 дисциплини профил, като общообразователни са само БЕЛ и математика и матурите са различни за профил математика и за ООП математика Hands V Нищо общо с еднаквите матури на които се явяваха нашите деца набор 1999 и 2000 Simple Smile
Профил математика изучават материал, който аз с математическа специалност съм учила в университета... В общи линии си прецакан, че профила ти е правилен, защото матурата ще ти е мноооого по-трудна, а може да се окаже, че оценките са на практика приравнени.
Всичко за тях е объркано и неясно, относно матурите и признаване/приравняване. Та ще изчакаме още малко за някои евентуални просветлявания по въпроса.

# 212
  • София
Най-накрая значи нещо положително в нашата образователна система! Този материал, който учите в профила и се учи в университета тук, в Западна Европа го учат в гимназията. Така че поне в това отношение децата ще бъдат наравно, а няма да зависят от учителите, които в общия случай не го преподават, тъй като не им беше по програмата досега. Иначе личното ми мнение - ако се плашиш от една матура по математика, то изпитите на Запад съвсем ще те изплашат, поне в сериозните вузове не се разчита на преписване. За МГ матурата не би следвало да е нещо по-различно по трудност от обикновено контролно, само че на целия материал.

# 213
Най-накрая значи нещо положително в нашата образователна система! Този материал, който учите в профила и се учи в университета тук, в Западна Европа го учат в гимназията. Така че поне в това отношение децата ще бъдат наравно, а няма да зависят от учителите, които в общия случай не го преподават, тъй като не им беше по програмата досега. Иначе личното ми мнение - ако се плашиш от една матура по математика, то изпитите на Запад съвсем ще те изплашат, поне в сериозните вузове не се разчита на преписване. За МГ матурата не би следвало да е нещо по-различно по трудност от обикновено контролно, само че на целия материал.
Не си намесена в ситуацията, затова ти се вижда положително... Хайде да не задълбочаваме за промените на МОН, просто не е тук темата (има си тема за "МОН - промените продължават", има за най-засеганатия първи набор с все още недоизяснените правила...) .
Скрит текст:
Тези промени не знам кой как и дали изобщо ги е погледнал от гледна точка "прием"... И няма нужда да си учил математика като за електроинженер, за да си вземеш статистиката и математиката за икономисти... ако те приемат де, че то с тая матура Smiling Imp
Аз коментирах само защото беше написано, че матурата е еднаква за всички, а това вече не е истина Hands V
И не плашете новокандидатстващите с " изпитите на Запад", изпити като изпити... Децата просто трябва да свикнат, че "на Запад" има много междинни задачи, често с кратки срокове, на които трябва да се отделя време и достатъчно внимание Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 10:32 от peneva_a

# 214
Не мисля, че ще има две различни матури по математика. Ще погледна и наредбата, но почти съм сигурна, че е така.
Текущата наредба е НАРЕДБА  № 1  от  11.04. 2003  г.  за  учебно-изпитните  програми за  държавните  зрелостни  изпити. В нея изрично е посочено, че материала за втора или избираема матура обхваща  учебното  съдържание,  изучавано  в  часовете  за задължителна  подготовка  от  учебния  план  съгласно  чл. 15,  ал. 2  от Закона  за  степента  на  образование,  общообразователния  минимум  и учебния  план. Демек само общите часове за всички, не и допълнителнителните часове. Има и като приложение даден кой материал ще влиза.
Нека бъдем реалисти. Няма кой да назначава n-брой матури. Приравнява се по общото ниво и целта е материала да е достатъчно лесен, за да няма скъсани.
Дъщеря ми преди две години беше една от малцината с матура по математика. Завърши немска гимназия. Ами справи се без проблем. Виж за допълнителния изпит по математика за нейната специалност беше различно - други изисквания и съвсем друг обем материал.
Това доста й помогна първата година. Освободи се от лекции и оценки за почти цялата година по математика, само накрая  имаше един изпит. Та чак да е препъни-камък математиката не мисля.
И пак с учудвам защо децата и родителите имат очаквания университе в Нидерландия и България да си приличат. Ми нищо общо нямат.

# 215
Не разбирам защо спорим:
Скрит текст:
В момента актуална е НАРЕДБА № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците
(В сила от 20.09.2016 г., последно изм. и доп. ДВ. бр.80 от 24.09.2021 г.
Скрит текст:
в която в края има текст:
"§ 6. Тази наредба влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" и отменя:
1. Наредба № 3 от 2003 г. за системата за оценяване (ДВ, бр. 37 от 2003 г.).
2. Наредба № 3 от 2004 г. за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити (ДВ, бр. 46 от 2004 г.).
3. Наредба № 2 от 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави (ДВ, бр.
40 от 2003 г.)."

Имам дете в 12 клас, следя промените, защото те са набора на опитните зайчета с промени в движение в 7ми клас и оттам нататък...
Примерни задачи към учебно-изпитни програми (УИП) за държавни зрелостни изпити (ДЗИ) за учебната 2021 – 2022 година
Групирани по : Учебен предмет , за  ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА (ООП)  и за  ПРОФИЛИРАНА ПОДГОТОВКА (ПП)
https://www.mon.bg/bg/101027
...
Дъщеря ми преди две години беше една от малцината с матура по математика. Завърши немска гимназия...
И големият ми син държа матура по математика и по физика и не е учил в МГ, но той беше по предишната програма. В състояние съм да направя разликата какво е учил единия и какво учи другия, също не в МГ (на практика двамата са еднакъв профил - чуждоезиков с 3ти и 4ти профил математика и физика).

Ако на някой точно този разговор му е интересен, да пренесем в
МОН - промените продължават (5)
https://www.bg-mamma.com/?topic=1358720
наистина не му е тук мястото да коментираме промените на нашето МОН, все пак тази тема е за обучение в Нидерландия, а не за неразбориите тук Hands V

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 11:14 от peneva_a

# 216
Точно две различни матури ще има, и тези, които изучават дадени предмети като профилирани ще могат да избират за втора задължителна матура само сред тези предмети, и то само на нивото за профилирана подготовка. Ако искам да се явя на допълнителни матури, мога да избера както друг от профилиращите ми предмети (на ниво ПП отново), както и предмет, който не съм изучавал последните 2 години.
На този линк (https://mon.bg/bg/101027) има примерни задачи за нашите матури, които се провеждат за първи път по този начин, като част от "новата програма".
И моля, позволете ми да съм по-запознат с някои неща. Все пак съм XII клас и всички учители говорят постоянно за матури.

Скрит текст:
Миналата година модулите ми по математика бяха "Геометрия", "Елементи на математическия анализ", "Аналитична геометрия в пространството", тази година ще имам "Практическа математика", "Вероятности и анализ на данни" и "Практикум по математически анализ". Съвсем различни неща от тези за общообразователна подготовка.
Имах 7 часа информатика седмично, тази година 6. Имам и по 8 часа английски, също разделени на модули, като един от тях беше "Language through Literature" и учихме 36 литературни произведения на английски език. Освен това имах още 4 модула и отделно предмета АЕ ООП. 

# 217
  • дядовата ръкавичка
mb, впечатлена съм от програмата ви в училище, както и от вас Simple Smile.
Защо не попитате в самите университети дали имат изискване за матура по математика. Синът ми кандидатства преди две  години, трябваше да изпрати академична справка с хорариум и оценки до 11 клас, ако не бъркам, въз основа на която допускат до изпит. Според мен най-голяма тежест за прием има изпита, който пък по думите на сина не е бил особено труден. За ТУ Айндховен. И синът ми беше профил математика в ЕГ. Яви се на матура по собствено желание, изкара недобра оценка, не се чувстваше добре. Та, и до късмет е понякога. Но оценката от матурата не се отрази на приема му.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 11:34 от Айяла

# 218
Ок, явно изоставам с материала, но догодина ще влизам в подробности с малката ми дъщеря.
Но каквото и да е на матурата, не бива се плашите - решава се желана специалност, университет и се следват стъпките и се прави необходимото. В крайна сметка в темата има деца в приложни и академични унита. Всеки може да си прецени, кое е за него. А ако не - прекъсва се и се продължава нещо друго.

# 219
  • София
За ТУ Делфт: Required Secondary School Examination Subjects - Предполагам, че това е матурата
Required examinations subject   For BSc
Mathematics   All BSc programmes
Physics   All BSc programmes except Computer Science

Въпросът е: има ли значение оценката от матурата за приема? Ако има, как университетът ще сравни 5,70 на профилирана матура /физика или математика/ с 6,00 на общообразователно ниво на матурата?

# 220
За децата, които биха желали да упражнят правото си на глас в Нидерландия на 14.11.2021:
https://www.cik.bg/bg/pvr-ns14.11.2021/izvan-stranata/submit?fbc … 8Zrk3Y5Q-RPoZELwo

# 221
Prizma,
за PPLE College, Амстердам има изискване: The entry requirements need to be met on your final grade list, and mathematics and English (for non-native speakers) have to be included in the final examination.

Попитахме ги дали имат предвид матури по МАТ и ENG, отговорът им е:
As far as we aware, matura exam grades are not included in the Bulgarian diploma. Therefore, our English and math requirement can be met through your final course grades in these subjects. Matura exam grades are not required.

# 222
  • София
Пенева, не съм наясно с промените в МОН, но не е ли положително, че ще могат в училище да се учат нещата? Досега не беше така и имам пример за няколко деца, които учиха интеграли и не само тази година извън училищната програма, защото това влиза в изпита за университета. Пък за плашенето - какво плашене? Матурата не е по-сложна от нито един изпит на запад, то и тук едно време изпитите бяха сериозни, но сега имат томбола за взет изпит (wtf) и преди дни  преподавател от ВИАС ми обясняват как не могат да късат студентите. Така че разлика има съществена в момента между 'тук' и 'там'.

# 223
  • София
Хубаво е, че се учи повече математика. Но ето откъде идват проблемите:
- недостиг на добри учители;
- пропаст между двата часа седмично математика по програма до 11 клас и изведнъж по-сложен материал, който изглежда притеснява и деца от МГ /а профилираната подготовка е еднаква за МГ и за ЕГ/;
- неяснота за формата на матурите по профилирана подготовка;
- неяснота при приема относно сравняването на резултатите от двата вида матури - профилирана и общообразователна.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 17:44 от Prizma

# 224
  • София
За учителите съм напълно съгласна, но къде пък има 2 часа седмично математика в МГ? 2 часа има в езиковите училища, и там не разбирам защо трябва да слагат изведнъж профил на високо ниво. Те 3 години са минавали нещо съвсем лежерно и изведнъж интеграли и производни ще им дойдат нанагорно при всички положения. Както и да е, исках да кажа, че идеята да се учи това е чудесна, защото така е в Европейските държави, вече как ще я реализират тук - това е друга тема, вероятно побългарена. Краткият опит на детето ми като студент, сравнявайки се с деца от цял свят е в абсолютен ущърб на бг образователна система, при все, че смело мога да кажа е имала едни от най-добрите учители, които е възможно по точните науки, и зад шестиците й стоят истински знания. При нас май само си приказваме колко много са натоварени децата....

Общи условия

Активация на акаунт