Студенти в Нидерландия - 11

• 71 097
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
Да попитам тук (ще питам и в други държави): На някое от децата ви изисквали ли са АР изпит по опрелен предмет за прием? Например AP calculus, AP physics, AP Chemistry, ... Това е за английските програми само. Благодаря!

# 256
Да попитам тук (ще питам и в други държави): На някое от децата ви изисквали ли са АР изпит по опрелен предмет за прием? Например AP calculus, AP physics, AP Chemistry, ... Това е за английските програми само. Благодаря!
Скоро четох някъде,че поради Брекзид и отлив на  студенти за Великобритания и нарастващия интерес за  Хонландия ,приема в различните университети ще е различен и нов. Мисля в Интеграл.Там се споменаваше ,че ще има нови изисквания  за новите студенти,това включваше и някой такива испити.Явно правилата ще се променят.

# 257
Може ли да споделите, ако сте наясно. Кой месец завършват бакалавърска степен студентите? Кандидатстване за магистратура вероятно е след окончателното приключване.

# 258
Здравейте, дъщеря ми е студентка първа година в Утрехт. Почти от два месеца е там и не може да намери квартира. Разбира се, търсенето започна доста по-рано, но без резултат. Ако има деца, учещи там, които имат информация за свободно местенце, моля да ми пишат. Положението е много сериозно. Детето е отчаяно до такава степен, че иска да се прибира.

Вижте тук: https://spots4you.com/en/nl/spaces/living/1?country=NL&city=Utrecht
Има няколко свободни места при Camelot.

# 259
  • В офиса
Не. Изобщо си мисля, че АП-тата са пълна глупост. Те даже и за кандидатстване в Щатите не помагат. ОК, когато се предлага подготовка от училище, която не е срещу допълнителни пари, а пък ти имаш време, ще научиш нещо. Но даже не знам до колко дълбоко стигат АП-тата в подготовката, т.е. не мога да ги сравня със специализираните САТ-ове, да кажем. Приятел на дъщеря ми, взел АП-та, си учеше после като поп за изпит в холандски университет. Да е знаел как се смятат няколко интеграла макс от АП-то.
Между другото университетът в Делфт предлага безплатна подготовка с pre-university курсове - анализ: https://online-learning.tudelft.nl/courses/pre-university-calculus/ и физика: https://online-learning.tudelft.nl/courses/pre-university-physics/. Съдържанието на 1-вия се доближаваше до ученото в 1-ви курс (да кажем 1-ви семестър) във ФМИ, т.е. покрива неучен в училище материал, без да е някакво много трудно, но то и на изпита няма свръх трудни неща. За физиката не знам нищо.

# 260
За ТУ Делфт със сигурност ще има нови условия за селекцията. Чакаме ги с нетърпение, но те са си написали "след 15.12."
Надявам се да няма нещо генерално ново, защото не мисля, че за месец, два ще могат да се подготвят децата.
Скоро четох някъде,че поради Брекзид и отлив на  студенти за Великобритания и нарастващия интерес за  Хонландия ,приема в различните университети ще е различен и нов. Мисля в Интеграл.Там се споменаваше ,че ще има нови изисквания  за новите студенти,това включваше и някой такива испити.Явно правилата ще се променят.

# 261
Как след 15.12 нови условия? Да не би да удължат срока за прием? До колкото знам вече може да се кандидатства.

# 262
  • ride my bike...
Здравейте,
може ли в момента да се пътува от Холандия без тест и да се направи тук и да се изпрати в РЗИ до 24ч. след кацане? За неваксинирани става въпрос.

# 263
Летях миналата седмица.
Ваксинирана съм.
След преминаване на КПП , неваксинираните, които не носеха и резултат от тест, ги отделяха ( предполагам, за да попълнят декларация, че ще се тестват или ги тестваха там на място, не мога да кажа точно)
Не мисля, че има промяна за пътуване без тест от Нидерландия към България за български граждани.
Авиокомпанията трябва да ви извести, ако ви е нужно нещо допълнително

# 264
  • на една крачка от Дунав Мост
Здравейте, аз имам следния въпрос.Дъщеря ми започна работа и е кандидатствала за student grant, но досега
още никой не и се обадил, има ли някой от вашите деца да е кандидатствал и за колко време
трябва да и отговорят ?

# 265
Здравейте, аз имам следния въпрос.Дъщеря ми започна работа и е кандидатствала за student grant, но досега
още никой не и се обадил, има ли някой от вашите деца да е кандидатствал и за колко време
трябва да и отговорят ?
До 6 седмици е законния срок. Но тя да им звъни и да пита какво става, и докъде е стигнало  с разглеждането на документите.

# 266
  • някъде там
Здравейте!Четох много из темите назад,разговарях с много познати   и като майка на бъдеща студентка в Нидерландия си задавам следните въпроси:
-Добро ли е всъщност образованието там или е просто мода и един от малкото варианти за по изгодно образование в ЕС след като UK стана непосилно за повечето българи?Доколкото разбирам в академичните университети се самообучаваш. Преподаване нама, само нахвърляне. Всичко е едно препускане .Консултациите са от по стари студенти които не ти обръщат до там внимание.Няма затвърждаванв,няма практика.
-чета статистики, че студентите там не успяват да завършат в рамките на теоретичната си продължителност ,а +о/о 3 год след това
-изключително трудното намиране на квартира за източно европейците, особено ако не знаеш холандски/чувам че драстично поскъпват поради големия наплив в момента/
-реализацията?Повечето дечица на мои познати се прибраха след завършаване в БГ,защото нам не успяха  ,отново трябва да знаеш езика им и е пречка че си източно европеец и ИСКАТ СТАЖ, който акад.унивррситети нямат.

# 267
-Доколкото разбирам в академичните университети се самообучаваш. Преподаване нама, само нахвърляне. Всичко е едно препускане .Консултациите са от по стари студенти които не ти обръщат до там внимание.Няма затвърждаванв,няма практика.
-чета статистики, че студентите там не успяват да завършат в рамките на теоретичната си продължителност ,а +о/о 3 год след това
-изключително трудното намиране на квартира за източно европейците, особено ако не знаеш холандски/чувам че драстично поскъпват поради големия наплив в момента/
-реализацията?

Това точно къде го чухте, че няма преподаване, консултации? Споделете университет, специалност. Въобще не мога да се съглася. Дори и да има някъде така, не мисля че трябва да се обобщава.
Ако държите на практиката, защо въобще оглеждате академичните университети? Разгледайте аналогични специалности в приложните. Много от децата продължават с магистратури след академичните бакалавърски програми, включват се в програми, стажуват доброволно, записват се като TA - teaching assistant, отиват по Еразъм в други университети и оше доста варианти. Който иска е намерил начин, това съм се убедила. Пък и не е казано, че трябва да останат да работят в Нидерландия. Свят широк.
Дали ще завършиш в рамките на 3те години зависи само от студента. Ако е достатъчно амбициран и има желание - ще го направи. Сега яко си търси купона, не +3,  а може +5 да станат. Ако чака лесното, с фунията, с парите, ами няма как да се покрие. Те щото и в България всички завършват за 3 години, да бе, да. А разбирането на нидерландците за учението е различно. Ама е сълго е не е сега момента. Писала съм и пак ще го напиша. Това е безмилостна борба и колкото по-бързо го разбере родителя и детето, толкова по-бързо ще се пренастрои вътрешно. Колкото по-бързо станат самостоятелни, толкова по- добре.
За проблема с квартирите не бих казала че е към източноевропейците. Той е повсеместен. Холандците са същите мърлячи, като всички други. Гаджето на дъщеря ми е немец. Бая трудничко се вреди за квартира тая година. Докато нейната приятелка българка с румънка си намериха веднага. Та не е до раса. Цените варират в градовете и спрямо много фактори. И покрай нас доста познати деца в Нидерландия с различни съдби, ма не смея да обожавам.
В крайна сметка, ако сте настроени, че всичко ще е зле, въобще не се захващайте. Има достатъчно добри възможности за учение и в България.
п.с. Бях написала някои доста по-грубички неща, но се самоцензурирах заради добрия тон в темата.

# 268
Здравейте!Четох много из темите назад,разговарях с много познати   и като майка на бъдеща студентка в Нидерландия си задавам следните въпроси:
-Добро ли е всъщност образованието там или е просто мода и един от малкото варианти за по изгодно образование в ЕС след като UK стана непосилно за повечето българи?Доколкото разбирам в академичните университети се самообучаваш. Преподаване нама, само нахвърляне. Всичко е едно препускане .Консултациите са от по стари студенти които не ти обръщат до там внимание.Няма затвърждаванв,няма практика.
-реализацията?Повечето дечица на мои познати се прибраха след завършаване в БГ,защото нам не успяха  ,отново трябва да знаеш езика им и е пречка че си източно европеец и ИСКАТ СТАЖ, който акад.унивррситети нямат.
За академични университети, стаж има, но сам си го намираш. Дъщеря ми в момента е на стаж извън Нидерландия. Защо да не успяват да завършат. Сериозно учене и чене и успяваш.  Сравнение с българското образование неможе да има. За квартира е точно така, мнооого трудно. Пък за реализацията е трудно навсякъде май. Ще видим.

# 269
Под карантина след полет
Дъщеря ми е в Маастрихт, първа година, летях на 16.09 от Варна върнах се на 21.09. Три днес след като се върнах получих обаждане на холандски... разпитваха ме къде съм седяла в самолета и къде се намирам в момента. На 26.09,  10 дни след полета получих писмо по мейла, че ме поставят под карантина заради човек дал положителен тест от същия полет и седял на 1.5 метра от мен. Срок на карантината 26.09  и моля уведомете българските власти.. направете си тест ПСР ( без самотест) . Изпаднах в ужас – заразила съм детето, съквартиранти, върнала съм се, заразила всички в Бг, и съм била под карантина а аз пък и  не знам, и тя вече е и изтекла…. Simple Smile  И тук чета, че ако имате ваксина – ви освобождават от карантината.. имам ваксина, но и тест си направих  – отрицателен и си отдъхнах – никои не съм заразила. Мислехме да приберем детето за три дни в Ноември но се отказахме. Самолетите са развъдници, не знаеш кои седи до теб – през две седалки човека яде и пи 30 минути без маска…. Бъдете внимателни

Общи условия

Активация на акаунт