Студенти в Нидерландия - 11

• 71 064
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
Рос, хайде да закрием този въпрос?
Няма възможност неработещ чуждестранен студент да ползва такава застраховка!
Да не връщаме назад и да вървим напред с полезна информация!

Преди няколко месеца пак имаше подобен пидвеждащ спор. Това не е полезно за никого, напротив.

# 361
Аз ще споделя нашия случай със застраховането. На едно от интервютата за работа на синът ми му поискаха задължителна здравна, тамошна застраховка ,миналата година по това време.Той показа  Европейската си здравна карта но категорично са отказали да я приемат .Казаха му утре почваш и той още същия ден  се разрови и си направи тяхната здравна застраховка ,но уви работа така и не започна ,защото на следващия ден му казаха ,че са взели друг.Заедно с нея си пусна и за връщане на част от нея като студент с мин. доходи.Няколко месеца не работеше ,но плащаше въпреки това здравна застраховка,защото се оказа ,че подписвайки я  веднъж неможе да я прекъсне докато живее и има все още адресна регистрация там.Някаде в темите  назад исках и вашата помощ за това. И така си плащахме мисля 2 поредни месеца цялата застраховка въпреки, че е студент  и ,че не работи,,,и че има Европ.Зд.Карта.При зададения въпрос как да я прекъснем ,отговора беше -Само ако вече не живее в Хонландия и се отпише от общината...За наше щастие на 3-тия месец започнаха да му връщат голяма част от здравната застраховка  и се поуспокоихме.2-месеца по късно той започна и работа ,където отново му поискаха да докаже ,че е здравно осигурен и тогава подписаха договора.Сега питането ми е следното...трябваше ли той да се обажда някъде ,че е почнал работа и вече дохода не е 0 ,като има скл. договор, работи почасово и седмичните извлечения на заплатата са различни?В нарушение ли сме сега...и трябва ли да подаваме данъчна декларация ?Къде и кога? Момичета моля ви ,стана ми пълна каша?

Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 11:24 от pali78

# 362
  • дядовата ръкавичка
От горното следва, че може да имаш базисна застраховка и без да работиш ... И аз се обърках, ще питам тук helpdesk@zorgwijzer.nl, пък да видим.

За удръжките и данъчната декларация и аз ще съм благодарна за насоки. Не очаквам да получи такива от работодателя.

Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 11:51 от Айяла

# 363
От горното следва, че може да имаш базисна застраховка и без да работиш ... И аз се обърках, че питам тук helpdesk@zorgwijzer.nl, пък да видим.

За удръжките и данъчната декларация и аз ще съм благодарна за насоки. Не очаквам да получи такива от работодателя.
Лошото е вече ,че незнам кого да питам ..!?Сега ме е страх , че нещо не сме направили както трябва , а там никой не те потупва по рамото , а просто ти пращат глоба и толкова...Замислям се ако лично те ,немогат да отговорят, повярвайте много е трудно  свързването с администрацията и чакаш за отговори дълго, ако въобще ти отговорят, тогава кой да питаш..?Моля споделете какво са ви отговорили,много е важно и за нас...!!!!Благодаря предварително! А за декларациете...един полезен сайт..https://weknowthelaw.eu/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0% … 0%B4%D0%B8%D1%8F/

# 364
Здравейте, трябва да изпратя на сина си едни винтчета и да плащам куриер до там е скъпо. Някой случайно да пътува скоро до Хага, Амстердам или Ротердам?

# 365
Когато имам казус, който не мога да реша, имам юридическа застраховка и се обръщам към тях. Болшинството деца имат такава към банковата си карта ( не съм сигурна), ако не към общините има юридише локет се казва, където отговарят безплатно на хора с ниски доходи

galina,
Има толкова строителни магазини в Холандия. Сигурна ли сте, че искате да пращате болтчета от България.
В кой град сте в България?

# 366
Болтчетата са специални - за кайт дъска. От София съм, но мога да ги пратя навсякъде в БГ.

# 367
  • В офиса
Всъщност от прочетеното си направих извода, че в Нидерландия не могат да трансферират една застраховка от такава, плащана от работодателя, и/или държавата в такава, плащана изцяло от застрахования. Nice! Grinning
Да си купят хубав български софтуер, който ще им го направи Grinning

# 368
Явно объркването е пълно.
Дали имаш работодател, дали нямаш, какъв си и кой си, това което се плаща от теб е едно и също. Ако работиш и ртаботодателят има вноска .( Ти си имаш една камара данъци. В тях си има за здравеопазване, защото естествено, че държавата дотира здравеопазването). Това НЕ намалява твоята вноска за здравна застраховка. Избрала съм си застраховател с премия 150 евро и работя, не работя, му ги плащам.
Начините да плащаш по- малко за здравна застраховка са:
- държавата ти връща помощ/ zorgtoeslag , когато имаш нисък доход
- Работодателят ти има преференциални цени ( договорил е някаква отстъпка) с някой застраховател .
- избрал си си застраховател с малко по- евтина здравна застраховка.

Както написах преди няколко поста, всеки над 18 г , дори и пенсионерите плащат от джоба си премия за здравна застраховка. (изключение правят само студентите с европейска здравна карта до започване на раб).
Всяка година през ноември застрахователите обявяват какви ще са премиите им и ти имаш срок ( не помня до 30 декември или 30 януари) да си смениш застрахователя, ако искаш. Гледаш , сравняваш, избираш.

Галина, пратих ЛС

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 09:10 от rosss

# 369
  • No Line On The Horizon
Болтчетата са специални - за кайт дъска. От София съм, но мога да ги пратя навсякъде в БГ.

Защо не ги изпратите с Български пощи, като препоръчано писмо?

# 370

Не им вярвам на БГ пощите на база опита ми в България. Но ако работят по-добре за чужбина, може да пробвам. Някой праща ли е ?

# 371
Пращала съм няколко пъти в БГ пощи, но винаги с проследяващ номер. Никакъв проблем, вкл за храни и всякакви стоки. Излизат пратките от България в рамките на деня даже. Кога ще стигнат оначе в друг въпрос, холандските пощи са малко по-бавни.

# 372
  • В офиса
Meрси Россс,
заблудила съм се от правилата в други страни (даже и май Белгия е в тази група), че работодателят ти предлага здравна застраховка, в пакет с останалите бенефити и когато напуснеш, ти имаш право да си я запазиш, със същата здравна карта, но вече естествено ти си поемаш плащането, което може и да е на по-скъпа цена. И реших, че когато заплатата ти е прекалено ниска, работодателската вноска се дотира/допълва от държавата, за да си покрит точно толкова, колкото тези с по-висока заплата.
Явно в Нидерландия имат малко по-тромава система. Все още имам въпроси по това, което написа, но не им е мястото тук, а и не са важни за дискусията. Ще питам на лични за данъци и пенсии, ако имаш време и желание, разбира се.

# 373

Не им вярвам на БГ пощите на база опита ми в България. Но ако работят по-добре за чужбина, може да пробвам. Някой праща ли е ?

Galina,
Писах ви. Другата седмица ще пътувам.

Тинки,
Каквото имаш нужда, питай. С удоволствие ще разясня, стига да мога и знам. Имат много разлики с бг системата. В пенсионната им система има промени в последните години. Преди 10- 15на години са се пенсионирали с каквато им е последната заплата😊
Сега е друго.
Има държавна пенсия за старост ( условно около 1400 евро) + каквото ти е внасял работодател и вноските ти за осигуряване( тук сумата може много да набъбне). Ти имаш достъп и виждаш какво и колко е този плюс, третата опция е доброволна и касае например: определена сума да я дадеш на пенсионен фонд да ти я управлява, докато се пенсионираш. Държавата ти връща данъка, който ти е взела за тази сума.Има таван каква сума можеш да пратиш към това доброволно пенсионно осигуряване ( защото държавата трябва да ти върне не малко данък. Обикновено се прави, когато имаш не малки суми обложени с 52% данък)

# 374
  • В офиса
Държавата ти връща данъка, който ти е взела за тази сума.Има таван каква сума можеш да пратиш към това доброволно пенсионно осигуряване ( защото държавата трябва да ти върне не малко данък. Обикновено се прави, когато имаш не малки суми обложени с 52% данък)
Ще помисля по това и ще питам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт