Студенти в Нидерландия - 11

• 71 052
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
  • No Line On The Horizon
Тъй като на банковата карта от Инг банк има изписан само IBAN номера, къде може да се открие номера на картата. Например, ако искаме да се закупи билет от Ryanair как става?

# 376
Fros,

Избирате плащане с Ideal, след което ви пита да изберете банката си и си плащате, както плащате онлайн с тази банка
( не съм ползвала ING Bank, но повечето холандски банки верифицират онлайн плащането с допълнително устройство )

# 377
  • No Line On The Horizon
Не видях избор за плащане с Ideal, затова попитах.

# 378
  • София
Мисля, че от тези двете, само при wizzair имаше iDeal.
Това им е проблема на маестро-картите им - нямат номер. Или ние просто до ден днешен не сме го открили...
В такива ситуации, когато няма iDeal съм плащала с моята карта, а после сина ми е превеждал парите....
Опитайте по такъв начин.

# 379
Ако няма опция за iDeal единствено може да се плати онлайн, ако холандската карта е кредитна. Принципно издават дебитна такава по подразбиране, кредитната е с по-висока такса и трябва да се изисква допълнително, ако е необходима. Само кредитните карти имат ccv код. Дебитните са ползваеми онлайн единствено ако има iDeal като опция. Вашата най-вероятно е дебитна, щом няма упоменат код.

# 380
Момичета виждам , че сте много по запознати от мен с застраховките и договорите.Питамето ми е кога и как трябва да се подаде даначна декларация и всички ли работещи ,дори и на няколко часа трябва да я подадът?Някак все съм под напрежение ,че ще изтърва някой срок..Благодаря предварително на отзовалите се Sparkling Heart

# 381
  • дядовата ръкавичка
От написаното тук, разбирам, че не трябва да попълват данъчна декларация
For example, in 2021, you don't need to file a tax return if all of the following are true for you:

Under age 65
Single
Don't have any special circumstances that require you to file (like self-employment income)
Earn less than $12,550 (which is the 2021 standard deduction for a single taxpayer)

Оттук https://turbotax.intuit.com/tax-tips/irs-tax-return/does-everyon … -return/L7pluHkoW

На моя въпрос за здравната застраховка нямам отговор. Според мен отговаря бот,  на който му е трудно да разбере ".....  if he has to cancel his basic health care insurance when his working contract expires".

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 09:25 от Айяла

# 382
  • La casa de Mickey Mouse
Всеки който работи в Холандия, дори и няколко часа е длъжен да подаде данъчна декларация. Април 2022 може да се подаде за 2021. Въпроса за здравните застраховки не го разбрах…

# 383
  • дядовата ръкавичка
Мини, да разбирам, че горното не е вярно?

За здравната застраховка, родител беше писал по-рано, че синът му е получил уведомление от застраховател, че застраховката му трябва да бъде прекратена след като трудовият му договор изтече. Аз направих запитване тук https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/#7

Редактирам, току що получих отговор
I received your question to Zorgverzekeringslijn. You son is an international student with a part time job. You want to know if he needs to cancel his basic healthcare insurance when he stops working.

When quitting a part-time job, cancel insurance

He will become “just an international student”, whom are not eligible for a basic healthcare insurance. An insurance from his home country or an international insurance are the other options for him to be insured.

Тоест здравната застраховка трябва да се прекрати, което е малко неприятно, предвид че трябва да се сключва нова при нов трудов договор ..... От друга страна, писаното в темата, че basic health insurance не може да бъде прекратена преди окончателното напускане на страната, очевидно не е вярно.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 09:25 от Айяла

# 384
Всеки който работи в Холандия, дори и няколко часа е длъжен да подаде данъчна декларация. Април 2022 може да се подаде за 2021. Въпроса за здравните застраховки не го разбрах…
Айяла и Мini, благодаря ви. А въпроса за здравните е следния , при попълване на декларация за връщане на част от  парите за здравната застраховка към- zorgtoeslag се попълва таблица в която си описваш доходите, естествено нашите бяха 0-защото той не работеше , но след 3 месеца започна да работи и естествено дохода не е вече 0.Трябваше ли да подаваме наново таблица в zorgtoeslag за промяна на дохода като вече работещ на 4-5 часа ?Това ми е питането...А за данъчната декларация -благодаря!Значи не сме изтървали срока.

# 385
Айяла и Мini, благодаря ви. А въпроса за здравните е следния , при попълване на декларация за връщане на част от  парите за здравната застраховка към- zorgtoeslag се попълва таблица в която си описваш доходите, естествено нашите бяха 0-защото той не работеше , но след 3 месеца започна да работи и естествено дохода не е вече 0.Трябваше ли да подаваме наново таблица в zorgtoeslag за промяна на дохода като вече работещ на 4-5 часа ?Това ми е питането...А за данъчната декларация -благодаря!Значи не сме изтървали срока.

Pali78,
ето линковете с информация:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/cont … moet-terugbetalen и https://www.zorgwijzer.nl/faq/healthcare-allowance

Много кратък преразказ:
Помощта варира според дохода - от 107 евро месечно за годишен доход от 0 до 22 000 евро до 3 евро месечно  - за 31 000 евро годишно.
Процедура: на база прогноза за годишен доход, се получават авансови месечни суми. В края на годината има изравняване - ако реалният доход е по-висок от прогнозата може да се наложи връщане на пари и обратното - може да има доплащане. Не пише дали има глоби.
Всяка промяна в дохода се декларира през Digid в Мy allowance.

Лично мнение (дано не греша) - ако годишният доход се е вдигнал, но е под 22000 евро не е задължително да се предакларира. Не пречи да го направи при започване на работа. За някакви малки месечни разлики, може и да се пропусне.

# 386
Вашите деца ще гласуват ли на изборите в неделя. Могат да отидат в съответната секция и без предварително да са подали документи

# 387
  • София
Вашите деца ще гласуват ли на изборите в неделя. Могат да отидат в съответната секция и без предварително да са подали документи
Да, синът ми се е организирал с още няколко деца и в неделя ще ходят в Ротердам да гласуват. Живеят в Мидълбург.

# 388

При подадена предварителна заявка за гласуване - могат да гласуват само в този град (не знам как ги разпределят, ако са няколко секции, но едва ли е трудно). В този случай временно са отписани от списъка по постоянен адрес в България.
Всеки българин в чужбина, който няма предварителна молба, може да гласува в коята секция иска - дори и в съседна държава.
Дъщеря ми ще гласува.
В Ротердам на 11 април имаше големи опашки и се е чакало 2-3 часа (гледах снимки в нета).

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 14:04 от biborana

# 389
Да им е честит поредния нидерландски локдаун. Партито на моите деца в Маастрихт пропадна. Синът ми понеделник лети за Барселона . Малка ваканция с девойката. Чудя се - дали няма да имат някакви спънки с новите мерки? Ваксинирани са и двамата, но знае ли човек...

Общи условия

Активация на акаунт