Студенти в Нидерландия - 11

• 71 010
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Kod, поне в Германия това по-долу е разковничето, а не университетът.Предполагам, че и в Нидерландия/и на Острова е така. Специалността като наименование  е наглед еднаква,  но акцентът по време на следването е различен.

Ein Studium der Wirtschaftswissenschaften kannst Du sowohl mit dem Bachelor of Arts als auch mit dem Bachelor of Science beenden. Das Bachelor of Arts Studium legt dabei mehr Wert auf gesellschaftswissenschaftliche Schwerpunkte, während sich das Bachelor of Science Studium auf die mathematischen Aspekte konzentriert. I
Аналогично на твоя пример -  B.Sc за икономика в Аахен ( за която си пише на сайта, че е с математическа насоченост) и  съответно В.А за  същата специалност на други места.

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 14:00 от пенсионирана русалка

# 421
На теория нещо такова.
Но на практика са...  някакви исторически дадености помоему.
В детайли съм човъркал програмите на Оксфорд / Кеймбридж.
И двете са видимо математическо насочени. По близки са до Икономика & Статистика или Иконометрика в други унита - UCL / Warwick.
Просто и в двата няма разновидности а е само една икономика. Материалът е много близък и хоп едното BA другото BSc.
Мътна работа.

# 422
Здравейте, дайте съвет за намиране на работа в Грьонинген

# 423
  • La casa de Mickey Mouse
В нито един момент не съм умаловажила нито труда на децата, нито вида образование, което те избират. Както и е съвсем вярно, че избора си е изцяло техен - живота си е техен. За протокола - аз съм с академичен, а дъщеря ми с приложен университет (на който колкото му стигат силите). Обясних всичко за различията, за да няма не разбрали (заблудени) деца и родители в бъдеще. Както и да няма после коментари от сорта - холандското образование не струва, защото детето не го приеха да продължи в Еди кой си университет или не си намери работа, защото образованието не е добро. Исках само да предупредя какви са бариерите, които един приложен университет поставя пред децата в бъдеще.
Относно практиката в приложните университети - мое лично мнение - не ми е ясно защо трябва да плащам на университета годишна такса, за период от време, в които аз съм на стаж (не осигурен от унито). Ми не ми е ясно… не ми се и нрави… някак се чувствам като прецакана. Аз всяко лято карах стажове (без да плащам на празно на унито, нито пък това да ми удължи образованието с една година), имах късмета и възможността това да са най-добрите фирми, което после ми отговори врата за работата която имам.
Относно последващото самоусъвършенстване - разковничето е именно в самата дума - имам диплома за бакалавър и магистър от академични университети, имам добра работа, искам да раста на горе, не карам нов мастер, а просто специфични курсове които ми трябват. Не така стои въпросът с приложните университети - има големи всеобщо признати световни компании, които няма дори да разгледат апликацията за работа на завършил приложен университет. Та стигаме пак до същото - дали да губиш време и пари за нещо, което няма да ти помогне да достигнеш целите си.
За редови кадри и мидъл мениджмънт пролижните университети са прявилното място, но до там, нищо повече.

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 15:25 от Mini Mouse

# 424

Икеа и другите големи магазини? Видях в центъра по витрините на някои също разлепят, че търсят персонал.

# 425
В Доминос обикновено винаги търсят хора както за доставка, така и за работа в самите заведения.

# 426
Не така стои въпросът с приложните университети - има големи всеобщо признати световни компании, които няма дори да разгледат апликацията за работа на завършил приложен университет. Та стигаме пак до същото - дали да губиш време и пари за нещо, което няма да ти помогне да достигнеш целите си.
За редови кадри и мидъл мениджмънт пролижните университети са прявилното място, но до там, нищо повече.

Много ми е интересно кои компании визирате и дали имате предвид компании които присъстват в Нидерландия или по принцип? Вие наемате хора като ЧР или пък като мениджър,

Защото аз нямам такива наблюдения за ‘дискриминация’ от личен опит, като за Нидерландия така и за останалата част от света.

Това че не си завършил уни в топ листа, не спира човек да е амбициозен и да прогресира в кариерата. Не може да се генерализира нито за академичните нито за приложните унита.
А относно сравнението с БГ унитата, по-горе в темата, най-вероятно повечето приложни дават в пъти повече знания от всеки БГ университет, като тук говоря от позицията на човек наемащ екипи от млади хора международно и в БГ от доста години.

# 427
като тук говоря от позицията на човек наемащ екипи от млади хора международно и в БГ от доста години.

Като какво работиш? HR?

# 428
като тук говоря от позицията на човек наемащ екипи от млади хора международно и в БГ от доста години.

Като какво работиш? HR?

Не, не съм HR

# 429
  • La casa de Mickey Mouse
Не така стои въпросът с приложните университети - има големи всеобщо признати световни компании, които няма дори да разгледат апликацията за работа на завършил приложен университет. Та стигаме пак до същото - дали да губиш време и пари за нещо, което няма да ти помогне да достигнеш целите си.

Много ми е интересно кои компании визирате и дали имате предвид компании които присъстват в Нидерландия или по принцип? Вие наемате хора като ЧР или пък като мениджър,

Защото аз нямам такива наблюдения за ‘дискриминация’ от личен опит, като за Нидерландия така и за останалата част от света.

Това че не си завършил уни в топ листа, не спира човек да е амбициозен и да прогресира в кариерата. Не може да се генерализира нито за академичните нито за приложните унита.
А относно сравнението с БГ унитата, по-горе в темата, най-вероятно повечето приложни дават в пъти повече знания от всеки БГ университет, като тук говоря от позицията на човек наемащ екипи от млади хора международно и в БГ от доста години.
Първо не говоря за България, нямам идея как е там, както и не съм много сигурна дали ика такива компании за които говоря в България. Мениджър съм, до лонг не стигат хора завършили приложен университет. И да, имат представителства в Холандия

# 430

Първо не говоря за България, нямам идея как е там, както и не съм много сигурна дали ика такива компании за които говоря в България. Мениджър съм, до лонг не стигат хора завършили приложен университет. И да, имат представителства в Холандия

Не коментиран и не питам за БГ компании.Може би не зададох въпроса си ясно.
Питах от интерес какви са тези глобални компании, които не наемат от applied science universities, вероятно Нидерладски като собственост или ?

# 431
Спорът е безсмислен.
Yana,
Западна Европа е запозната с различните нива на образование. В Германия системата е подобна. Предполагам и в Белгия
Разделението започва още в училище, когато и като материал се учи по-малко и цяла година по-малко учат , тези които отиват в hogescholen.
Тук , когато попълваш информация за образование ( във въпросник например) , то не е висше или средно.
А е с буквичките за съответното ниво и при средно, и при висше си има различни абревеаури за няколкото възможни нива.
По същия начин стои въпроса и с обявите за работа. Изписва се кое ниво изискват за това работно място.

Доста от мощните международни компании са с холандско участие. Освен често споменаваните Shell, Unilever, Booking бих споменала и ASML holding, без тях нито Тесла, нито  Интел , нито Епъл ( Епъл не произвежда, но има остра нужда от такива Simple Smile) ще могат да си произведат чиповете. Adyen изненада света,Да не говорим за спедиции, контейнеровози. Компанията , която продуцира и държи правата на повечето забавни предавания, като Гласът на България, Биг брадъри, Стани богати и т.н., всъшност е холандска.

И пак да кажа, не съм против hogescholen, защото много специалности могат да бъдат изучавани, само там! И то преспективни и търсени специалности!

Последна редакция: сб, 20 ное 2021, 09:56 от rosss

# 432
В Доминос обикновено винаги търсят хора както за доставка, така и за работа в самите заведения.

Пуснала е там, но нищо

# 433
Според последната заповед на здравния министър Нидерландия от утре влиза в червена зона. От това автоматично следва:
- Влизащи със ЗС за ваксина или преболедуване трябва да имат И 72часов пср, в противен случай подлежат на 10дневна карантина. Карантината може да се отмени с пср, направен до 24 часа от влизане на наша територия.
- Влизащи САМО с отрицателен пср подлежат на 10дневна карантина, която може да се отмени с втори пср, направен до 24 часа от влизане на наша територия.
- Влизащи без нито един от горните документи подлежат на 10дневна карантина, която НЕ може да бъде отменена дори с пср.
Същото важи ако влязат и от Германия. Та имайте го предвид, ако децата или вие се прибирате към България, защото е много вероятно с тези бройки на заразените там ограниченията да си важат поне до Нова година.

# 434
А каквли са актуалните изисквания при вливане в Холандия, за ваксинирани. Искат ли и пср?

Общи условия

Активация на акаунт