Калориите броим и здравето ценим - тема 13

• 50 819
  • 797
  •   1
Отговори
# 120
Реално не е нужно чак толкова много протеин, гледам доста често се коментира към 2грама на килограм от теглото ни. Но това са препоръки за хора, които тренират с тежести и целта им е натрупване на мускулна маса.
За обикновения нетрениращ човек препоръките от СЗО са 0.8 грама за килограм.
Разбира се протеина е храната, която ни държи сити най- дълго време, и е хубаво да го увеличим над препоръките от СЗО, но не мисля че  човек, който не тренира с тежести има нуждада се фокусира толкова точно в него.
Our preliminary results suggest that the protein requirements for exclusively breastfeeding women (3–6 mo postpartum) is ∼1.7–1.9 g/kg/d. Кърмещата жена не е обикновена нетренираща жена. Но ако тя си прецени, че е много и няма проблем с намаляването на кърмата, въпреки калорийния дефицит. Е... коя съм аз да кажа.

# 121
От къде това? 17 грама протеин над препоръчителната доза (0.8 х кг) е препоръката за кърмеща жена (може да не е точно толкова, но беше малко над дневната доза). Дали това не беше и само за първите 6 месеца кърмене...
Не казвам че има нещо лошо да яде 2 грама на кг телесно тегло, но просто във форума се въртят толкова много митове относно протеина. Най- любимия ми е за това колко протеин на едно хранене може да се яде, ама и този за количеството си струва споменаване.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 12:29 от Glossycherry

# 122
Сега да дообясня мислите ми, в които виждам някаква логика в стремежа си да сваля някой килограм 😂 След две поредни бременности имам излишни около 20кг. Бебето ми е на почти 5 месеца. В сайта на Страхил Иванов си сметнах необходимите калории, според килограми, ръст, сантиметри и физическа активност. 1760 са калориите за поддържане, към тях прибавих 500 калории за кърменето. Общо станаха 2260, като от тях извадих 15% за лек дефицит- 1920 калории.  Правилни ли са ми сметките или някъде бъркам? Естествено ще следя дали няма да намалее кърмата. Опитвам да увелича протеина, но ми е трудно такова количество да изям.

# 123
Наистина не мога да ти кажа, дали са правилни сметките, но доколкото съм чела, кърменето въобще не додава толкова много калории. По време на бременността също много жени си мислят, че изразходват много повече калории, което въобще не е вярно, калорийният разход се вдига, но далеч не толкова фрапантно, а осреднено за цялата бременност си е направо минимално. Но не знам дали има литература по въпроса с кърменето и дали някой някъде е споменавал конкретни цифри.

Във всеки случай имай предвид, че за да свалиш 1 кг ти трябва общ калориен дефицит от около 7000 калории. Тоест ако са ти верни сметките, би трябвало да сваляш по килограм на 2 - 2,5 седмици. Следи дали така става, ако да, значи добре си смятала.

# 124
Калориите за поддържане при всеки човек са различни, дори и при еднакви ръст, тегло и активност. Не сме машини, макар и често да отговарят. Иначе повреме на кърмене и аз поддържах с 500 ккал плюс както се смята. Но знам, че има жени, които "харчат" много по-малко или повече. В месечната група имаше жени, които ядяха като невидели и не качваха и други, които спазваха режим и качваха. За съжаление няма как да се отговори и със сигурност да е вярно. То хормоните тогава не са се върнали в нормалните си нива. Според мен най-добре си е да се наблюдаваш и да видиш как е при теб. И аз не бях на 1,8 протеин, между другото, но повечето дни успявах да докарам над 1,4 и се чувствах добре. Нямаше ги и тези болки в ставите и мускулите, от които доста кърмещи се оплакват.

# 125
  • 1st floor
Само протеинът ме спасява от гладна смърт. На ден е около 100гр, най-често 120. 51 кг съм, тренирам.

# 126
Здравейте момичета, да споделя опит и аз: от 7 месеца съм на дефицит, по 1200 ккал (155 съм висока) и съм много доволна. Тук уточнявам, че не броя калории за зеленчуците, освен картофите, така че вероятно докарвам до 1300 + с тях. Свиква се и е хубаво, че може да в толкова разнообразно, колкото си го направи човек. Тренирам също така де. За това време съм минус 23 кг и скоро трябва да минавам в режим на задържане. Напоследък се случва през седмицата да си ям калориите, но уикенда да му отпусна края и да стане освинване, но засега не се отразява негативно, единствено, че свалям мнооого бавно.Та може да се каже, че това също е един вид задържане, не особено полезен де, и не знам дали ще има дълготраен ефект. Не броя колко протеин има, само калориите гледам засега 😃

# 127
Страхотен резултат, браво. От един момент нататък е абсолютно нормално да сваляш по-бавно , не се притеснявай!

# 128
  • 1st floor
Аз почти достигнах целта си от 50кг , остават ми още 600 грама. Няма да съм в топ форма, но под 50 не мисля да свалям. След Гергьовден, ако всичко върви по план и не съм наддала, ще пробвам да увелича калориите до около 1500, като ще продължа да следя протеина. За почти месец и половина свалих почти четири кг. Най-много се забелязва в коремната област, след това в бедрата, седалището и почти нищо в прасците, които са ми огромни. Бюста изобщо няма да го коментирам, никакъв го нямаа...Smiling Imp

Ellie, браво! СТрахотен резултат! Колко килограма си в момента?

# 129
Благодаря момичета Simple Smile В момента (в последните 2 месеца) съм 48-49. Ако се напъна, или по-точно ако спра с уикендите тип - веднъж се живее, ще продължа да свалям. Но първо, вече ми е трудно, последните кг са най-тегави, второ вече има известна умора явно, трето мотивацията не е толкова силна, когато вече си постигнал почти целта. Реално нямам цел да съм еди колко си кг, просто имам още мазнинки на определени места, които бих искала да изчистя Simple Smile А и имам отпусната кожа, не знам кога трябва да се прибере, минаха почти 10 месеца от раждането, но пък и подложих тялото си на сериозни промени за това време.

# 130
До сега не ме притесняваше бюста, защото почти незабележимо намаляше размера. Но последните 2 кг имам чувството че само от там ги свалих, забелязах преди няколко дни че сутиена ми е наполовина празен, или да кажа наполовина пълен за да съм позитивна Grinning
Имам още 8кг за сваляне, направо ме е страх.

# 131
Ели, ако имаш предвид отпусната кожа след свалените много килограми, не мисля, че тя се прибира.

# 132
На 23 кг загубени би трябвало да се прибере повечето. При мен почна да се заформя чак сега след 40кг, и то на места където най- малко очаквах.

# 133
Ами виждала съм момичета на плаж, познати, родили, сваляли много кг и си изглеждат все едно нищо не е било. Е, с изключение на тук таме някоя стрия да речем. Но може би е индивидуално и не всяка е късметлийка Grinning Иначе и аз последно започнах от бюста да свалям.

# 134
Аз не говоря от опит. Една позната свали много бързо, за около 3 месеца, 40 кг, и на нея нищо не ѝ се прибра. Аз затова за нея се сещам винаги.

Общи условия

Активация на акаунт