Отговори
# 180
Иначе ЕУ е EU на кирилица.

А EU на български (не на кирилица) е ЕС.

# 181
Иначе ЕУ е EU на кирилица.

А EU на български (не на кирилица) е ЕС.

То и строителството е без Й, ама... 😂

# 182
Виждам че мандаринка е педантична относно именуването, затова ще кажа ще пиша правилно.

Дениса, да сравняваш България с Холандия е безумно. Първо те са много по-напреднала държава, второ от средновековието са изключително богата и стабилна държава с развита икономика. Те са едни от пионерите в глобалната търговия и са натрупали тонове пари, злато и активи. Днес са tax heaven и привличат изключително много чуждестранен капитал подобно на Швейцария. В смисъл нямам думи просто да ти опиша колко абсурдно е да ги сравняваш, когсто ние сме били под турско робство и сме живеели в колиби, те са процъфтявали. Все едно сега в Гана да говорят колко скъпо било в България. И да ти кажа от 2013 до сега в България имотите също са скочили с 60-70%, не е само в Холандия, а с малки изключения едно и също се случи в цения свят. Едва ли до 2025 година ще ги стигнем Холандците. И да ти разясня, tax heaven означава, че чуждестранен капитал си спасява парите в Холандия и избягва такси, докато в България капитала изтича зад граница, защото сме мафиотска държава от третия свят.

# 183
И един въпрос, какво означава У-то от ЕУ?
ЕУ = Европска Уния.
Това на чист български Simple Smile макар и малко югозападен диалект.

Относно цените на имотите от 2013 до сега, според мен в България са пораснали не 70%, а побе двойно, да не кажа тройно. Това чисто субективно, предвид че 2013 съм бил много далеч от имотния пазар. Някой, който е навътре в нещата нека каже дали е така или си внушавам.
(Не говоря за статистика, такава и аз мога да си изровя, но там всичко е силно усреднено. Става дума за реални цени на читави имоти в София.)

# 184
Не знам дали следите какво става наоколо и какво става в ЕС , но не знам остана ли някой да се радва на повишаването на цените @на имотите@. Защото всичко с всичко е свързано.
Световната лудост не знам как ще бъде овладяна и какво ще остане след нея като премине.

# 185
Сподели де. Аз знам за проблеми бензина и природния газ в UK, заради липса на тираджии. А газа е скъп заради конфликтите с Русия. Друго има ли? Grinning

# 186
2011г. купих център за тотален ремонт -1400евро квадрата.
Колко е сега ...? Пак толкова?

# 187
И един въпрос, какво означава У-то от ЕУ?
ЕУ = Европска Уния.
Това на чист български Simple Smile макар и малко югозападен диалект.

Относно цените на имотите от 2013 до сега, според мен в България са пораснали не 70%, а побе двойно, да не кажа тройно. Това чисто субективно, предвид че 2013 съм бил много далеч от имотния пазар. Някой, който е навътре в нещата нека каже дали е така или си внушавам.
(Не говоря за статистика, такава и аз мога да си изровя, но там всичко е силно усреднено. Става дума за реални цени на читави имоти в София.)

Аз много добре помня, че като бяхме студенти гаджета с половинката обикаляхме покрай новите строежи в квартала и цъкахме с език пред цените от 30 000 долара за хубав апартамент от 100 квадрата в центъра, защото тогава цените бяха 300 долара на квадрат. И се чудехме как може човек да има толкова пари и си мечтаехме... Днес можем да мечтаем само за 300 евро на квадрат Grinning Това е било съвсем в началото на деветдесетте. От тогава са минали кръгло 30 години и ако грубо заместим долар с евро (защото тогава доларът беше по-силен) то цените днес са 4 до 6 пъти по-високи за 30 години. Нека са средно 5, а петкратното увеличение за 30 години се равнява на равномерен ежегоден ръст от 5,5%. Не е някакъв нелогичен скок, като се замисли човек.

# 188
Gogo1979 ... и като го прочетеш това което написа как ти изглежда ? Изведнъж изчезшат тираджии в Англия. След като с Русия има десетки години конфликти изведнъж газта  става невероятно скъпа. ...
berliner според мен изобщо няма никакво значение партньор . Сега се питват да тушират според мен цената на зеления ток, който го и нямат при това и да ни докарат до идеята , че енергията каквато и да е все е скъпа та прескъпа и да не се протвим, че зеления ток е толкова скъп.
Сега ще продължават да строят перки като луди. Само не виждам колко перки им трябват за цялата европейска инфустрия . Инаше предаване с директор на огромен стоманолеарен завод и той каза .. дайте го зелен ток. Веднага засменям въглищата с ток. Ама няма такъв. На въпроса дали ще поскъпне продукцията за малко да се задави за да не се изхили. Каза ама разбира се. ... Сега се подготвяме за по-високи цени на строителството и на ... всичко.
Добре.
Само където според мен всичко е свързано с всичко което се случва вече от години насам. Вкл. корона и бежанската криза.
Много ми е интересно до кога ще продължи , в какви дълбочини и с какви сценарии.

pinko 2011 колко струваше билета за рейса в София, колко струваше парното, колко струваше олиото и пр. в магазина ?
Всичко поскъпва. Просто парите се обезценяват. Ти за твой късмет си имаш жилище, но ако го продадеш сега еквивалента пак е 1 жилище. не е 2 или 3 жилища. Т.е. не си забогатял нещо особено. Парите ти са същите.

А, и имаше един анализ за целевата инфлация на ЕЦБ от 2% като сега било @малко@ по-висока към 5% ама да не се тревожим, само за кратко. Да ама нямало да бъде нито за кратко, нито можело да се овладее , нито щяла да остане в рамките на целевата ... А и лихвите нямало начин да ги качат обратно без да направят обезценка на парите. Т.е. да махнат някоя и друга нула. Тогава апартамента на пинко ще стане обратно на цената от 2011 ...

Много интересно какво още ще стане, до къде ще се стигне и могат ли да го овладеят и с какви щети за хората.

Последна редакция: нд, 03 окт 2021, 09:31 от bella-ciao

# 189
bella-ciao

Базов период:
месец Април 2011 г.
Наблюдаван период:
месец Април 2021 г.
Индексът на потребителските цени
за месец Април 2021 г. спрямо месец Април 2011 г. e 113.0%,
т.е. инфлацията е 13.0%.

# 190
и какво искаш да ми кажеш? че апартамента ти сам по себе си е поскъпнал двойно и тройно и като го продадеш можеш да си купиш 2 или 3 такива ? или единствената , но не малка , далавера е че имаш жилище. Цената обаче е същата спрямо днешните цени. Т.е. едно за едно.

# 191
  • София
Цената обаче е същата спрямо днешните цени. Т.е. едно за едно.
Спрямо кои днешни цени, цената е същата? Не те разбрах.

# 192
Аз много добре помня, че като бяхме студенти гаджета с половинката обикаляхме покрай новите строежи в квартала и цъкахме с език пред цените от 30 000 долара за хубав апартамент от 100 квадрата в центъра, защото тогава цените бяха 300 долара на квадрат. И се чудехме как може човек да има толкова пари и си мечтаехме... Днес можем да мечтаем само за 300 евро на квадрат Grinning Това е било съвсем в началото на деветдесетте. От тогава са минали кръгло 30 години и ако грубо заместим долар с евро (защото тогава доларът беше по-силен) то цените днес са 4 до 6 пъти по-високи за 30 години. Нека са средно 5, а петкратното увеличение за 30 години се равнява на равномерен ежегоден ръст от 5,5%. Не е някакъв нелогичен скок, като се замисли човек.
Да, толкова бяха цените през 90-те, 30-40 хил. долара или марки беше един средно голям апартамент. Евро не само че нямаше, ами никой не го беше сънувал още, включително тия дето го въведоха после. Ама оттогава насам много неща станаха, цените паднаха и се дигнаха няколко пъти - хиперинфлация, деноминация, няколко кризи, ... тъй че да се интерполира осреднена инфлация от 1990 до 2021 няма много смисъл. Това, което е далеч по-непосредствено е, че на нещо, което минала година или дори напалото на тази му искаха 1200 евро на квадрат, сега искат 1600, което са 33% за по-малко от година.

А за цъкането с език и мечтаенето - така е, аз и преди 3г. се чудех как ще събера 100к за жилище, сега не гледам нищо под 200к и не се притеснявам особено. Та нещата се променят и е вярно, че сега жилищата са по-достъпни, въпреки високите цени.

# 193
Ама оттогава насам много неща станаха, цените паднаха и се дигнаха няколко пъти - хиперинфлация, деноминация, няколко кризи, ... тъй че да се интерполира осреднена инфлация от 1990 до 2021 няма много смисъл. Това, което е далеч по-непосредствено е, че на нещо, което минала година или дори напалото на тази му искаха 1200 евро на квадрат, сега искат 1600, което са 33% за по-малко от година.

Да, в краткосрочен план изглежда така, но ако се гледа дългосрочно всичко си е точно, защото 2008 цените бяха като сега, че и по-високи, после паднаха много и сега се изравняват. И ако изрежем пика и го разпределим по площ върху спада след това ще се получи едно съвсем нормално ценово нарастване:

# 194
Ама много сте ми странни. Парите са заложени дасе обезценяват, но не със светкавичен темп а 2% на година. Друг е въпроса че хората като чуят това и се побъркват и сами надуват балони и цб трябва да правят глупости за да митигират простотиите на хората.
Белла - аз от както се помня има икономически и пошитически войни. Европ ще клекне пред Русия и ще получи газ, защото европейците ще изритат управляващите в противен случай. Просто е въпрос навреме да се разберат. Говориш за цени на суровини, но не забравяй че Китай в момента убива строителната си индустрия а вярваш или не Китай консумира 60% от материали и суровини за строителство в световен мащаб, повтарям световен мащаб. Дали цените им няма да се сринат? Мантрата всичко да върви само и единствено нагоре ще обърка плановете на много хора. В даден момент цените ще се приземят до 2% кумулативна инфлация кото цб искат. Въпрос навреме е, защото политиките им са бавни и плавни.

Общи условия

Активация на акаунт