Отговори
# 195
Аз се озовах с ап. в Хаджи Димитър ..сега се чудя, какво да го правя?!
Да го пускам ли на пазара за продажба..или..да какво..чакам
Пари трябват ли ти, ще инвестираш ли в нещо? Защото ако го продадеш и не ги вложиш в нещо инфлацията ще ги изяде.

# 196
Аз се сещам за следните варианти:
1) Нищо не правиш с него - данъкът е малък, нямаш особени грижи.
2) Пускаш го под наем - преценяваш си искаш ли да се занимаваш с наематели, има ли и каква нужда от ремонт.
3) Продаваш го, а парите 1) влагаш в друг имот, или 2) използваш за нещо друго (друга инвестиция, обучение, екзотични екскурзии, яка кола, и т.н.).

# 197
https://www.mediapool.bg/bankite-i-inflatsiyata-naduvat-tsenite- … a-news327135.html

Има интересни части в статията, според мен - че повече от половината оферти не подлежат на договаряне и сделка се сключва на офертна цена. А за част от останалите оферти, отстъпката е само до 5К евро.

# 198
Интересно, има хора които продават заради нужда от пари. Все пак тези които продават тази година са доста умни, особено ако имота им е бил непродаваем.
Никак не вярвам обаче, че 1/4 само купуват като инвестиция. Ако е така то значи че наемите ще потъват още. А най-вероятния вариянт е нито едното нито другото, просто хората се презапасяват или спасяват кеш от страх.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 18:03 от Gogo1979

# 199
Имаше една съфорумка, май че Нати 67 се казваше, преди около година и нещо щеше да отправя на съседите си оферта за едно жилище на минус 30%,щото заради Ковид 19,всичко вървяло яко надолу. Дали стана работата?

# 200
Хаха, спомням си случая и потребителката, че то и май в готин квартал беше - Изток или Изгрев. Така и не се похвали за изгодната сделка. Laughing

# 201
Имам добра приятелка, собственик на голяма агенция в София за имоти. Та, в пряк разговор с нея ми каза преди 2-3 дни, че МанЛи Изток гонят цени от 1500 евро при акт 16., И това далеч не им е окончателната цена. Очакванията й са до една година да станат 2000 евро на квадрат.
Така че, ние с вас можем да си се шегуваме по темата колкото искаме, но цените ще продължат да се качват.

А друг мой познат, да не казвам приятел - щото да не вземе някой да тълкува в свободен стил. Та той иска да си продаде имотите в един краен квартал, за да купи други в МанЛи Изток. Именно, защото някои квартали стават по-престижни от други (дори за под наем), а към момента продажните цени не са толкова различни.

Извинявам се за дългия пост. Опитах да изкажа две различни неща в един пост Wink

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 11:26 от rumka833

# 202
То хубаво ще поскъпват, но ще имали кой да ги купи? Хиляда лева скок за квадрат в рамките на няколко месеца не са хич малко.

# 203
Моето мнение е, че ще има кой да ги купи. 🌞

# 204
моят вече струва колкото къща около 120 квадрата в квартал на Ротердам... кво да правиш.... Ковид 19....щом ливадите са по 1500 евро...

# 205
  • Sofia
Интересна е схемата на повишаването на цените, както и нагласите и очакванията на бъдещите собственици за статуса на имота, който закупуват.

Да речем взимаме едно парче земя, близо до Витоша, географски добре разположен с теоретичен потенциал. Човек си представя:
- големи зелени площи и изглед към планината
- места за паркиране;
- чист въздух;
- подценена стойност и бъдещо повишаване на цените;

Това, което реално получаваш:
- презастрояване, без нужните отстояния от сградите;
- бъдещо скриване на гледката;
- частни, разкопани "улици", без асфалт и тротоари - дълбоки ями и кал;
- бързо изчезване на паркоместата около блока (застрояване);
- липса на инфраструктура (никога няма да има болници, училища, градини, добра транспортна свързаност);
- строителен шум и замърсяване в следващите 10+ години в "района" около мястото където се строи;

Проблема, съответно недоумявам, за оптимизма, който цари, че дадени райони, които в момента се "развиват", ще се "развият" така, че тези квартали да станат по-облагородени след 5-10 години, а някои неща, още по време на строителството са обречени и няма да бъде решени и след 100 години.

И понеже цените не са това, което "реално" струва имота (като труд+материали), а са парите, които хората, колективно са готови да платят, то се получават такива недоразумения като някои от развиващите се квартали.

# 206
моят вече струва колкото къща около 120 квадрата в квартал на Ротердам... кво да правиш.... Ковид 19....щом ливадите са по 1500 евро...

Това не ви ли се струва ужасно? Наистина ли не ви се струва нереално? На базата какво?

# 207
Аз никога не съм чувала брокер да каже, че цените ще падат.

# 208
  • София
Интересна е схемата на повишаването на цените, както и нагласите и очакванията на бъдещите собственици за статуса на имота, който закупуват.

Да речем взимаме едно парче земя, близо до Витоша, географски добре разположен с теоретичен потенциал. Човек си представя:
- големи зелени площи и изглед към планината
- места за паркиране;
- чист въздух;
- подценена стойност и бъдещо повишаване на цените;

Това, което реално получаваш:
- презастрояване, без нужните отстояния от сградите;
- бъдещо скриване на гледката;
- частни, разкопани "улици", без асфалт и тротоари - дълбоки ями и кал;
- бързо изчезване на паркоместата около блока (застрояване);
- липса на инфраструктура (никога няма да има болници, училища, градини, добра транспортна свързаност);
- строителен шум и замърсяване в следващите 10+ години в "района" около мястото където се строи;

Проблема, съответно недоумявам, за оптимизма, който цари, че дадени райони, които в момента се "развиват", ще се "развият" така, че тези квартали да станат по-облагородени след 5-10 години, а някои неща, още по време на строителството са обречени и няма да бъде решени и след 100 години.

И понеже цените не са това, което "реално" струва имота (като труд+материали), а са парите, които хората, колективно са готови да платят, то се получават такива недоразумения като някои от развиващите се квартали.

Има нещо сбъркано в нагласите на нас, българите. Има нещо много сбъркано с изискванията и критериите ни. Има нещо тотално сбъркано.

Днес имах работа из Кръстова вада и вече съм сигурен, че наистина нещо не ни е по реда си. От купувачите, които копнеят за някой коптор в подобно гето, до цялото ни общество, което позволява това да се случва в столица от ЕС!
И това е из повечето южни квартали под околовръстното.

Преди месец се наложи да влезна в Манастирски с колата и мисля в близките 10 години да не си го причинявам повече. Това не са жилищни райони. Това са презастроени строителни площадки, които явно нарочно са планирани без никаква ифраструктура. И най-сбърканото е, че на никой не му пука.

Това не може да е се случва в столица на европейска държава...

P.S. Някой беше писал нещо за паркирането в центъра. Искам да пробва да паркира в някой от тези квартали...

# 209
Здравейте,
Продавам жилище в София. На брокерката и бях казала, че държа сделката да се изповяда на пазарна цена. Намери купувач, изпрати ми споразумение-разписка за платено стоп-капаро и там пише, че нотариалните такси са за негова сметка. След това, обаче ми каза, че той искал да не плаща голям данък и нот. такси и щяла да раздели сумата 50% за имота и 50% за обзавеждане. Това ме притеснява. Озаконяват ли се така парите, които получавам?
Стана дълго.., благодаря на отзовалите се!

Общи условия

Активация на акаунт