Отговори
# 285
Да, май чух някой да обяснява, че при инфлация се стопяват дълговете.

Разбира се, че се стопяват. То това е една от причините да бутат инфлацията, защото иначе дълговете ще затрият колко правителства. Нещата са съвсем прости - нека дължиш 100 лева и това са 100 хляба по 1 лева, ако хлябът стане 1,20 лева вече ще дължиш пак 100 лева, но само 83,33 хляба. А и рано или късно заплатата ти ще бъде индексирана (изцяло или частично), но дългът ще си е все 100 лева. А помниш ли как при хиперинфлацията някои хора си изплатиха апартаментите с по две заплати?
Съвсем на обратно е с влоговете в пари, те пък се обезценяват. В същото време активите "отработват" инфлацията и поскъпват паралелно с нея и затова са защитени (повече или по-малко).

# 286
Общия размер на кредита по света е над 300 трилиона долара. Който си мисли, че при такъв огромен дълг може да има постоянна, дълга инфлация или хиперинфлация,  е кръгъл идиот.

ЧС, това твърдение на Гого ме изненадА. Хич ме няма в икономиката, ама паметта ми е силна, та помня някои твърдения от по-вещи от мен.

А помниш ли как при хиперинфлацията някои хора си изплатиха апартаментите с по две заплати?

Разбира се, че помня - семейни спомени Laughing, то дори заемът беше към 12-15К соцпари, ама със заплата от 3-4-5К лева вече беше почти нищо.

# 287
Помни се и се разказват още семейни истории, и как с 2-3 заплати се изплати семейния апартамент, но и как със спестяванията по детски влог накрая едва са успели да се купят един чифт обувки за абитуриентския бал. Именно, защото хората помнят и затова се опитват да си подсигурят спестяванията по някакъв начин, макар и за някои да изглежда примитивен и да се дават съвети за инвестиции в акции и облигации, но те утре може да струват по-малко от хартията, върху която са напечатани. Всеки си решава за себе си, какви решения ще вземе за собствените си финанси в края на краищата и само времето ще покаже дали са били правилни.

# 288
Помни се и се разказват още семейни истории, и как с 2-3 заплати се изплати семейния апартамент, но и как със спестяванията по детски влог накрая едва са успели да се купят един чифт обувки за абитуриентския бал
Абсолютно вярно Simple Smile Спомням си как семейството ми изплати така наведнъж голям дълг и в същото време загубихме спестяванията по спестовните книжки. Общо взето “ танто за кукуригу” , мисля че така беше лафът. И какво излиза при хиперинфлация се топят и кредитите и спестяванията, май най- на далавера са тези, които нямат нито спестявания, нито кредити. Поне спят по-спокойно и не си мислят всяка вечер къде да вложат парите си, че да не ги загубят Wink

# 289
Печелят тези с материални активи - имоти, злато, а също и акции. Акциите на повечето фирми отработват инфлацията, освен ако фирмата не е уязвена от нея пряко. Но досега никога светът не е оставал без храни, енергоносители, транспорт, лекарства... Тоест тези акции няма да се сринат.

# 290
оу . инфлация, хиперинфлация , стагнация ... аз от кога говоря какъв е балона този път.

# 291
Да, май чух някой да обяснява, че при инфлация се стопяват дълговете.

Разбира се, че се стопяват. То това е една от причините да бутат инфлацията, защото иначе дълговете ще затрият колко правителства. Нещата са съвсем прости - нека дължиш 100 лева и това са 100 хляба по 1 лева, ако хлябът стане 1,20 лева вече ще дължиш пак 100 лева, но само 83,33 хляба. А и рано или късно заплатата ти ще бъде индексирана (изцяло или частично), но дългът ще си е все 100 лева. А помниш ли как при хиперинфлацията някои хора си изплатиха апартаментите с по две заплати?
Съвсем на обратно е с влоговете в пари, те пък се обезценяват. В същото време активите "отработват" инфлацията и поскъпват паралелно с нея и затова са защитени (повече или по-малко).

Аз пък мисля в обратна посока, от тази на кредитора, акционерите му и в частност служителите. Той добре ти дал 100 хляба стойност, а след 5 години ще му върнеш 80 хляба, ама и той като теб яде хляб, ако не иска да се втали де. Но до колкото познавам акционерите (собствениците) са алчни, те не само че си искат 110 хляба (примерно 2% на год.) след 5 год. ами, че и отгоре, с някоя друга таксичка. А дали това ще стане след вдигане на лихвата, или предсрочно изискуем кредит, за да може да си купи във всеки един момент 110 хляба, кредитора не го интересува. Пък и на служителите трябва да им се индексират заплатите спрямо инфлацията, не само на нас все пак. Не сме ние по - големи тарикати от банкерите.  Ние също си загубихме спестяванията някога, други около мен познати имам наистина си изплатиха с няколко заплати жилищата си. Ако един печели, то е за сметка на други - няма как. Ситуацията сега е по - различна. Преди фалираше банката, кредитите на 0-ла. Фараона малко в затвора, или изобщо, спестителите - една студена вода. Сега показно 2014 г. видяхме с КТБ какво стана, взех си спестяванията с тлъстата лихва до стотинка. Хората над 200 К спестявания, не са пили точно студена вода, изплащат им се, но по - бавно. Защото и хората теглили кредити също след преструктуриране си изплащат кредитите на Фонда но става по - бавно. Не са нулирани кредитите.

# 292
ще си ги вземеш сега с лихвите до стотинка, но каквс ще е стойността ? разбира се ще печатаме ... но като гледам цените

# 293
ще си ги вземеш сега с лихвите до стотинка, но каквс ще е стойността ? разбира се ще печатаме ... но като гледам цените

Сега парите се изплащат от Фонда до една седмица. После правиш каквото искаш с тях. Това до гарантираната сума. Другите над наистина вече са с неограничен срок ...

# 294
Защо трябва да има други? Има нов влог на жена, мама, баба... Има и други банки - цепи се и се къдри голямата сума.

# 295
Защо трябва да има други? Има нов влог на жена, мама, баба... Има и други банки - цепи се и се къдри голямата сума.

Имаше един виц, отива някакъв в банка, внася огромна сума и служителката го съветва, че при такива суми е хубаво да се разпредели на няколко влога, различни банки, хора. Човека казал - ами аз така направих Simple Smile. Има си хора с големи спестявания, повечето са и на фирми. Много минават гарантирания. То преди имаше и едни договорки, когато ни искаха парите банките - над 20К една лихва, над 200К друга. На Вежди Рашидов в КТБ някаква договорна е била над 2 млн. лв. сигурно. Това е било. Сега вече няма и смисъл такива крупни депозити, да не говорим, че вече минават в отрицателната над 400К, по евтино е да наемеш сейф в банка и да ги държиш на пачки, кюлчета там.

# 296
Зависи дали наема на сейфа ти е по-малък от наказателната лихва. Тя още не е голяма. А и дали скоро ще приемат големи суми в бр. нещо имаше по темата.

# 297
Банките са длъжни да приемат, срещу документ за произход. Все пак парите са законно платежно средство и не са отменени. Но ще вземат такса за целта.

А за влоговете - до един или два милиона могат да се разделят. А за повече не се държат на влог, а се влагат в нещо.

# 298
Малко несериозна вметка по темата, но се сещам за нещо.
Имало един дядо, който понатрупал пари. Разчуло се и при него от брандирана лъскава кола слязла млада финанситка и започнала да го уговаря за участие в разни инвестиционни схеми, за да му се умножат парите.
Дядодо слушал, слушал и рекъл:
"Чадо, в чужди ръце само дедовия расте!"

# 299
Зависи дали наема на сейфа ти е по-малък от наказателната лихва. Тя още не е голяма. А и дали скоро ще приемат големи суми в бр. нещо имаше по темата.

-0,7% в ДСК над превишената сума от 400К лв.

T.e. ако имаш 500К в ДСК - ще ти начислят 0,7% върху 100К или 700 лв. Мисля, че малък сейф в друга банка беше 200-300 лв../год. По - голям може да стигне тия 700 на год. Колкото да набуташ тия 100+К отгоре ще стигнат парите. ЧС, има си хора, които са вложили много много пари в много имоти, злато бизнеси. Държат си спестяванията точно в банки, дали фирмени сметки дали лични и то милиони. Не са притеснени чак толкова. Ние да му мислим, ние се притесняваме да не ни изгорят хилядниците, те нямат тези терзания. Аз винаги съм смятал че човек, който има честен милион, два ... е винаги по - умен от мен и е знаел какво прави и сега какво прави. Не мисля, че и сега са глупави хора да си държат така парите. Не им и бера грижата де Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт