Отговори
# 375
По скоро ми беше интересно освен цена, как реално се е случило? Как са стигнали до съгласие, имало ли е много възрастни, или млади семейства са били болшинството..
Защо те учудва, че в страната има хора с повече пари за които едно такова плащане не е проблем?

# 376
А ти как реши, че точно това е чуденката? Наличието на пари не означава 100% съгласие, поне според мен. А дори и някой да се учудва от наличието на хора с много пари това някакъв проблем ли е?
Личните ми наблюдения, от съседна кооперация са за несъгласие, дори при наличие на шахта и изразено желание на 1 от собствениците от 4 ет. да плати половината. Ей така, на инат. Имайки такъв спомен, много се зарадвах, че хората са успели да стигнат до съгласие и то дори при по-сложен вариант, за външен асансьор. Успели са да осмислят, че едно такова подобрение вдига цената на всички имоти. Или поне тези от по-горните етажи.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 12:35 от "Ти нормална ли си?!?"

# 377
То копаенето може да е последния ти проблем. Аз по- бих се притеснявал от големи снегове или дъжд. Аз съм живял в такава къща с подземен гараж и изобщо не ми беше забавно да почиствам снега през зимата. Ако навали здраво през нощта не може да си излезеш сутринта. А ако вали здрав дъжд и не е планирано добре може да се наводни.
Е в това отношение къщата с подземен гараж не е по-различна от блок с подземен гараж. И там може да се наводни, както и да се заледи рампата (ако това имаш предвид със снеговалежа).

За второто се правят или оребрени рампи с изкуствени "грапавини", или по-луксозния вариант е с подгряване, което разтопява леда/снега. Разбира се ако е натрупало 1 метър, пак ще береш ядове. Но така или иначе, ти и с нормален гараж да си, нали трябва да додрапаш до улицата някак. Ако имаш пряспа пред гаража или ти е затрупало двора, може да се случи да закъсаш още преди да си тръгнал...

Каквото и да говорим, къщата си иска поддръжка...

# 378
Нямаше съгласие и нямаше асансьор. Просто ни казаха, че има проект, решение на етажната собственост, но парите не са събрани, защото са много. Нямам идея какво е станало към днешна дата.

# 379
  • София
О, и при моите познати всичко е още на хартия и бъдещи планове.
До тук са проучили, че може да се сложи асансьор (и не знам точна сума, май нещо като 10 хил. лева на спирка ще струва, но не знам дали няма и допълнителни скрити разходи, като тия в офертата на зигзаг, монтажи и т.н.). Предполагам, че зависи и от асансьора, все пак не е все едно дали слагаш Изамет или Шиндлер (не че знам дали все още се предлага Шиндлер в България).

При моите познати проблемът е, че нямат кой знае какъв мотив да бутат този въпрос. Никой от съсобствениците не живее в сградата, всичко е под наем, школи, офиси, дори не съм сигурна дали някой живее там, а не се ползва само по работа. Наемателите се оплакват, но докато ги има и си плащат, наемодателите нямат спешна необходимост от разход за асансьор.

Предполагам, че все някога ще го сложат, но кога, не е ясно. Поне се събраха да сменят всички дограми и да оправят входа.

# 380
Илит, защо да не се предлага Шиндлер в България? Станало ли е нещо?
Между другото без да съм запознат с асансьорния пазар, съм чувал, че най-скъпи (и  "гъзарски") са асансьорите Коне (ударение на "о"). Шиндлер в Германия има масово, както и ThyssenKrupp, ама не са нещо особено, по-скоро средна класа. А може и просто аз да не съм попадал на хубави.

# 381
Ами най-лесно ще е да се избере ако ги публикувате цените на тези асансьори. Има хора с пари все пак и ще си изберат нещо. Останалите май ще си купуват в люлин с асансьор.

# 382
  • София
Не знам защо, Slashy, казвам го, защото съм виждала Шиндлер само с ретро решетки (в нашия вход е такъв), от средата на миналия век. В нови сгради не съм попадала на такъв, а съм свикнала (включително асансьорните техници) да го споменават като еталон за качество.

Предполагам, че с годините са се появили и утвърдили и други добри марки.

# 383
Виждала съм Шиндлер в нови бизнес сгради.

# 384
Да, и по мои наблюдения Шиндлер преобладават при старите асансьори. И аз съм виждал чистак нови и модерни, но много рядко. Масово са от 70-те и 80-те год. Може би са твърде скъпи в момента, все пак са швейцарска марка (доколкото знам).

# 385
Аз пък масово Отис съм засичала по бизнес сгради, но не и в частни. Имам спомен, че в разговор са коментирани като едни от най - добрите, но е инфо от типа ежк. Нямам идея дали ги има в жилищни сгради.

# 386
И аз Kone и Отис, много малко Шиндлер. Даже като се замисля Kone повече.

# 387
Да, и по мои наблюдения Шиндлер преобладават при старите асансьори.  Масово са от 70-те и 80-те год.
Шиндлер от 70-80 те години? Къде си виждал такива?
Аз тези стари Шиндлер, които съм виждала, са дори със стария правопис, с Ъ накрая, след съгласна буква.

# 388
Мандаринке, тука малко и аз смесих компютрите с компотите, сори.

Значи, това с Шиндлер от 70-те са наблюдения от Германия, където по-крайните квартали масово са строени 1960-80г. и явно по това време Шиндлер са били на мода, защото в жилищните сгради масово техни асансьори има. ThyssenKrupp също, но те са в по-бързия клас асансьори, които са във високи сгради и са по 2-3 един до друг. Също така по спирките и метростанциите повечето са ThyssenKrupp и Отис, включително и ескалаторите.

Що се отнася до БГ, най-масовата марка в последно време май се оказва Орона. Която не съм я срещал никъде другаде освен в България и то в по-нисък и среден клас сгради. В по-хубавите са Коне, Отис и по-рядко Шиндлер.

А пък Шиндлеръ написано на кирилица с Ъ отзад не съм виждал никога. Тези, които имам предвид, са били на латиница.

# 389
Шиндлеръ в сградите в центъра, сигурно от преди войната. Имах офис на Христо Белчев известно време и беше такъв, с решетка.

Общи условия

Активация на акаунт